Columns & Artikelen

Vooruitblik op de week

by Irma Schogt on 19 november 2018

Korte evaluatie en vooruitblik

Het Britse Pond leed donderdag aan zijn grootste eendagsverlies tegen de euro sinds oktober 2016, vanwege een door een golf aan ontslagnames wankelende regering van de Britse premier Theresa May … De marktfocus is grotendeels afgestemd op de Brexit-ontwikkelingen, temidden van toegenomen angst dat het land binnenkort uit de Europese Unie zou kunnen wegglijden zonder een echtscheidingsovereenkomst. – Sam Meredith, “Euromarkten lager als Pond stabiliseert na Brexitdrama” https://www.cnbc.com, 16 november 2018.

Een oliemarktuitverkoop heeft meer dan een vijfde van de Brent olieprijs afgeschoren en de prijs van de Amerikaanse ruwe olie sinds begin oktober met 25 procent verlaagd. WTI registreerde dinsdag zijn steilste eendagsverlies in meer dan drie jaar. Het contract viel deze week 6,2 procent. – Reuters, “VS Boekt 6e Weekverlies op Rij” 16 november 2018.

Bitcoin dook voor het eerst sinds augustus onder de $6.000 en bereikte zijn laagste niveau in meer dan een jaar, waardoor de recente rust, tentoongesteld door het roemruchte, vluchtige digitale alternatief voor contant geld, werd doorbroken. De grootste cryptomunt van de wereld tuimelde wel 15 procent, waarvan het grootste initiële deel binnen een half uur. – Olga Kharif en Eddie Van Der Walt/Bloomberg, “Bitcoin Snoeihard Omlaag – Nu op Laagste Punt in Ruim Een Jaar,” time.com/money, 14 november 2018.

En wat gebeurde er afgelopen week dan dat ruwe olie, Bitcoin en het Britse Pond zo hard liet dalen? Economen kunnen op een overschot aan ruwe olie wijzen als reden voor zijn daling. Politieke analisten kunnen naar de pijnlijke scheiding van het VK en de Europese Unie (Brexit) wijzen, die tot ontslagen leidden en de roep om aftreden door de VK’s premier Theresa May als de aanjager van de steile uitverkoop van het Britse Pond. Niemand weet precies waarom bitcoin afgelopen week zo hard daalde. Maar ja, uitleggen waarom het eerst een jaar geleden nog zo scherp steeg kunnen ze ook niet. Iets over een vork in Bitcoin-contant geld dat een splitsing veroorzaakt, gevolgd door het maken van nieuwe munten. In de tussentijd kan de “split” de bitcoin zelf minder waardevol maken.

In daarin ligt de sleutel tot onze analyse: “minder waardevol”. Wat is “waarde” voor een Financieel Astroloog? Wat heerst over het concept van “wat iets waard is”? Dat is Venus. En dat is precies de boosdoener in de dramatische verandering in de “waarde van de dingen” die de financiële markten in de afgelopen zes weken heeft doen schommelen, zoals ruwe olie, aandelen, zilver en valuta’s, zelfs bitcoin.

Zes weken geleden, begin oktober, maakten de Amerikaanse aandelenindexen records en vele andere hoogtes in meerdere jaren. De ruwe olieprijs was op zijn hoogste niveau in bijna 4 jaar. Dollar/Yen was op zijn hoogste peil in bijna een jaar. Amerikaanse Staatspapieren waren op hun laagste niveau (hoogste niveau in rente) in 8 jaar. Jamal Khashoggi, een bekende journalist en criticus van Saoedi-Arabië, werd op 2 oktober op brute wijze vermoord in de Saoedische ambassade in Turkije. En Brett Kavanaugh werd op 6 oktober door de Senaat bevestigd aan het Hooggerechtshof, na een bittere politieke strijd die de politieke verdeeldheid in de Amerikaanse bevolking nog meer vergrootte. Al deze gebeurtenissen en mijlpalen vonden plaats op 2-9 oktober. Alle hadden ze één ding gemeen: Venus draaide retrograde in Schorpioen op 5 oktober.

De geokosmos van vandaag en gedachten over morgen

In Financiële Astrologie hebben we een aantal regels. Sommige daarvan werken ook echt! Zonder nonsens, een van de principes van Financiële Astrologie is dat elke markt die maanden in een trend beweegt op weg naar de datum dat Mercurius, Venus of Mars retrograde draait, kandidaat is om een trendtegengestelde beweging te maken totdat die planeet weer vooruit gaat lopen. Venus is wat dit betreft meer betrouwbaar dan Mars of Mercurius.

Vrijdag 16 november rondde Venus zijn zesweekse periode af die op 5 oktober was begonnen. Dit is iets dat ongeveer elke 19 maanden gebeurt. Venus heerst over waarden. Ze heerst ook over de liefde maar daar hebben we het een andere keer wel over, vooral omdat we het hier over Venus retrograde in Schorpioen hebben. We willen het niet over liefde hebben onder Venus in Schorpioen, want die combinatie heeft moeite het verschil te zien tussen liefde en lust. Als ik daarover begin, verlies ik mijn focus over de trend en trendtegengestelde bewegingen van de markten, doorgaans het onderwerp van deze column.

Welnu, als we terugkijken op de afgelopen zes weken is het duidelijk te zien dat er iets is veranderd. Beleggers waren rond 5 oktober positief over veel markten. Dat veranderde voor die markten in het tegendeel, tot Venus afgelopen week een punt zette achter haar retrograde beweging. Het idee is het gevoel van waarden weer verandert bij beleggers en dat markten terugkeren naar de trend die zij aanhielden voordat de tegentrend in werking trad. Dat wil zeggen, aandelen komen weer in trek, net als ruwe olie en rentes, die de afgelopen zes weken zijn gedaald, hun opwaartse trend gaan hervatten.

Het enige kosmische punt dat de regel kan verstoren is Mercurius, de bedrieger. Direct nadat Venus 16 november ophoudt retrograde te lopen met de belofte dat het klimaat voor aandelen snel weer zal opknappen, begint Mercurius de bedrieger zijn 3-weekse retrograde drama dat tot 6 december duurt. Waar het bij Venus gaat om de verandering van waarde die we aan dingen toekennen (zoals vermogen, liefde en lust), gaat het bij Mercurius om communicatie en de neiging om beslissingen te nemen die niet goed zijn doordacht en later moeten worden aangepast. Het draait allemaal om veranderingen. In dit geval zijn de marktwaarden geneigd om in de komende dagen veel te aarzelen, beweeglijk te zijn met grote prijsschommelingen in zeer korte periodes.

 

En over langere periodes

Elke beslissing die ik neem is een keuze tussen een wonder of een ongenoegen. – Deepak Chopra, Adam Plack, “The Soul of Healing Meditations,” 2001.

De overheid van de V.S. liet vorige maand het tekort, vergeleken met het begrotingstekort van oktober, tot $100 miljard oplopen. De tekorten zullen in de komende jaren naar verwachting stijgen naarmate de rente-uitgaven voor de stijging van de schuld stijgen. Een sterke economie leidt tot kleinere tekorten, vanwege toenemende huishoudeninkomens en de collectieve winsten die belastinginkomsten helpen opvoeren, terwijl er vaak minder aan veiligheidsnetprogramma’s besteed hoeft te worden. – Kate Davidson, “Tekort Bereikte in oktober $100 Miljard,” Wall Street Journal, 14 november 2018.

Hoe kan zoiets dan gebeuren? Hoe kan het dat de VS een sterke economie heeft, de laagste werkeloosheid in tientallen jaren, én de federale regering zoveel meer uitgeeft dan er binnenkomt? In de leer van Financiële Astrologie hebben we een simpele uitleg daarvoor, of liever gezegd een nogal simpele samenhang: Saturnus conjunct Pluto in Steenbok, 12 januari 2020.

Maar zou eenvoudig is het misschien helemaal niet. Je kunt zeggen dat het een opmaak is, een reeks aan planetaire aspecten met planeten met een zeer lang durende zonneronde. De enorme stortvloed aan uitgaven kan voorspeld worden door de aankomst van Jupiter in Boogschutter, in een aanloop naar een driedelig vierkantaspect met Neptunus in Vissen van januari – september 2019. Dit is nu een klassiek faillissementsaspect, een periode van te veel uitgeven en hoogdravendheid waartoe veel entiteiten – regeringen, grote bedrijven, instituten en mensen – zijn geneigd om meer uit te geven dan ze verdienen (denk aan Italië en denk aan de VS). Er is een gebrek aan aandacht voor de consequenties van dit gedrag vanuit het geloof dat de toegenomen kosten vanzelf zullen worden terugverdiend. Maar dat is niet zo. De inschattingen zijn jammerlijk onjuist. Budgetcontroles schorten tekort en tekortuitbreidingen raken oncontroleerbaar.

Er komt een punt waarop de kredietkaravaan wel moet stoppen als schuldeisers afbetaling eisen en verdere schuldtoename onmogelijk maken. Die dag van afrekening vindt meestal plaats vóór een krachtig Saturnusaspect. In dit geval nadert de vraag naar verantwoordingsplicht en begrotingsdiscipline in 2020-2021, wanneer Saturnus zich in samenstand bij Pluto voegt, gevolgd door Jupiter die zich bij Saturnus voegt en tot slot maakt Saturnus dan een afnemend vierkant naar Uranus. Niet alleen de VS staat onder deze druk, ofschoon het diens landshoroscoop raakt. Het is de hele wereld en vooral entiteiten die natale planeten in 22-27° van hoofdtekens hebben staan. Naast de VS’ oprichtingshoroscoop, raakt het Donald Trump, de Federal Reserve Board, Fedvoorzitter Jerome Powell en de New York Stock Exchange.

Kan hier iets tegen gedaan worden? Moeten entiteiten met planeten in die graden echt failliet gaan? Natuurlijk kan dit worden voorkomen. Met bewustzijn en vrije wil om keuzes te maken, kan iedereen onder elk aspect ervoor kiezen om beslissingen te nemen vanuit verantwoordelijkheid, rekening te houden met de gevolgen van die beslissingen, en binnen de thema’s van die planetaire dynamiek te blijven. De kosmos en de leer ervan die bekend staat als astrologie, is geen keuzebepaler. Het is een keuze-openbaarder. Hier nadert de situatie: welke keuze ga je maken die het gevaar minimaliseren en/of de kans maximaliseren? Het is een keus die waarschijnlijk wordt gemaakt gebaseerd op iemands bewustzijn van deze zaken en hun potentiële uitkomsten.

Nog iets anders:

Hebt u al gehoord over Congres Forecast 2019 & Beyond – de kanteling van de huidige economische cyclus?

Zaterdag 19 januari 2019, 11-17 uur, in Hotel Breukelen.

Historisch zeldzame omkeringen op komst.
Vanaf 2019 vinden meerdere cycluswijzigingen plaats die historisch een belangrijke samenhang hebben met sociale en wereldeconomische aspecten. Dit congres focust op de komende zeldzame historische cyclische veranderingen in de kosmos en de correlatie met menselijke en financiële zaken op aarde – vóór ze zich voordoen.

In 2019 gaat de planeet Uranus voor het eerst sinds 1934 weer voor circa 7 jaar naar het teken Stier van waarden en zekerheden. Uranus is de planeet van verstoringen, revolutie en breken met traditie. Wat de afgelopen 84 jaar de “norm” was voor centrale banken kan ingrijpend veranderen. Dit kan ook een enorme impact hebben op valuta’s zoals de USdollar, die sinds 1944 de wereldvaluta is. En welke kant gaat de Euro op, als die op een kruispunt afstevent?

En in 2020 komen de planeten Jupiter (groei, optimisme), Saturnus (structuren, politiek, krimp) en Pluto (belastingen, afbraak, wederopstanding) voor het eerst in onze huidige jaartelling in een samenstand in het teken Steenbok van structuren en wereldpolitieke systemen. Wat in 2020 in de kosmos plaatsvindt, heeft de potentie om overeen te komen met belangrijke, structuurveranderende omwentelingen op aarde.

Het congres Forecast 2019 & Beyond wordt vormgegeven door lezingen van topsprekers, de experts Raymond Merriman (VS), Drs. Karen Hamaker-Zondag (NL), Antonia Langsdorf (D) en organisator Irma Schogt (NL). De voertaal is Engels.

Dit congres helpt om vooraf een beeld te vormen van waar welke veranderingen mogelijk zijn vanaf 2019, hoe wij ernaar toe kunnen meebewegen en ons voorbereiden op de kanteling van de huidige economische cyclus. Voor iedereen die goed voorbereid wil zijn, kan dit congres het grote verschil betekenen.

Interesse?

Aanmelden is mogelijk, met wegens de vernieuwing verlengd vroege vogelvoordeel: t/m 22 november.

Informatie en inschrijven: klik HIER

 

irma schogIrma Schogt van Markettiming.nl is verantwoordelijk voor de vertaling en verspreiding van de publicaties van Raymond Merriman in Nederland. Op Markettiming.nl vind je ook de diverse diensten en services van Irma.

Disclaimer:

In tegenstelling tot wat sommige lezers veronderstellen, staan in deze column geen voorspellingen vermeld van mogelijke toekomstige bewegingen in verschillende financiële markten. Wat u wel columns mag verwachten, is een wekelijkse update van de verschuivingen in verscheidene aandelen- en andere financiële markten over de hele wereld, in samenhang met de verschillende geokosmische factoren die ermee gepaard gaan. Deze gratis service is geschreven om de lezer inzicht te geven in de relatie tussen astrologische factoren en collectieve menselijke activiteiten. Indien u op zoek bent naar concrete financiële voorspellingen voor de beurs, zal u ongetwijfeld uw gading vinden in ons gamma van nieuwsbrieven per abonnement, maar niet in deze gratis service.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Irma SchogtVooruitblik op de week