Columns & Artikelen

Vooruitblik op de week

by Irma Schogt on 3 december 2018

Korte evaluatie en vooruitblik

De rentetarieven liggen “iets onder” het gewenste neutrale niveau volgens Fedvoorzitter Powell – een ideaal niveau dat is ontworpen om de economische groei noch te versnellen noch te vertragen. Beleggers interpreteerden zijn woorden op zodanige wijze alsof zij indirect zouden suggereren dat de renteverhogingen eerder zullen stoppen of in een langzamer tempo zullen gaan plaatsvinden. -. De aandelen stegen onmiddellijk na de middagopmerkingen van de heer Powell. – “Powells Opmerkingen Ontketenen een AandelenRally”, Amrith Romkumar en Nick Timeron, Wall Street Journal, 29 november 2018.

Aandelen sloten vrijdag een volatiele maand af met een sterke winst bij hernieuwde weddenschappen dat de VS en China een deal konden sluiten voor de handel. – Fred Imbert, “Dow Eindigt de Volatiele Maand November met een Rally van meer dan 150 Punten in de Hoop op een Amerikaans-Chinese Handelsdeal op de G-20 Top”, www.cnbc.com, 30 november. (feit: DJIA ging vrijdag met 199 punten omhoog).

Goed voorteken voor aandelen

Vorige week was een goed voorteken voor aandelen, het weerspiegelde het recente begin van de reis van Jupiter in zijn eigen teken, Boogschutter. In feite kwamen zowel de Zon als Mercurius én Jupiter samen en had deze cluster van planeten een spectaculaire reactie op de wereldwijde aandelenmarkten. De Dow Jones Industrial Average schoot 617 punten omhoog op woensdag 28 november, na het commentaar van Fed Chairman Jerome Powell over de rentetarieven en de economie die het gewenste “neutrale niveau” naderde. Dat was de op vier na grootste stijging in de geschiedenis van de DJIA, en slechts twee punten minder dan de op drie na grootste winst aan punten op één dag. De DJIA liep verder op tot het eind van de week in de hoop op een doorbraak dit weekend, tijdens de G-20-top in Buenos Aires, over het handelsgeschil tussen China en de Verenigde Staten.

Het enige probleem vanuit het kosmische oogpunt is dat deze optimistische en hoopvolle thema’s van Jupiter en Boogschutter nu wat van hun luister gaan verliezen. Mercurius loopt retrograde, wat uitdagend genoeg is met de onvoorspelbaarheid van dit duveltje uit een doosje die waarschijnlijk zijn volledige kracht laat zien. Hij trekt zich echter terug in het meer sceptische teken van Schorpioen op zaterdagochtend, 1 december, en Venus in Schorpioen voegt zich er dan ook op zondag 2 december bij. Tegen maandag gaat de Maan ook naar Schorpioen, dus wat de afgelopen week vreugde en geluk gaf kan begin volgende week gepaard gaan met een meer sombere blik ten aanzien van wat mogelijk en/of echt is. De Zon en Jupiter staan de komende drie weken nog steeds in Boogschutter en op donderdag 6 december zal Mercurius zijn retrograde cyclus beëindigen, dus er is nog steeds een kans voor de president om zijn toverstaf te gebruiken en de wereld te laten zien wat ” De Kunst van een Deal” is. Of misschien ook niet. Jupiter en Boogschutter staan immers bekend om hun beloften. Ze staan ook bekend om meer te beloven dan dat zij daadwerkelijk leveren.

Veel van de wereldaandelenindices vertoonden vorige week gezonde winsten, na hun dieptepunten van de week ervoor. De DJIA en Japanse Nikkei-indices bijvoorbeeld, waren beide meer dan 1000 punten gestegen van hun dieptepunten van 21-23 november tot hun top van 29-30 november. De dieptepunten waren slechts 1-3 handelsdagen nadat Venus zijn retrograde beweging beëindigde, en de hoogtepunten van vrijdag waren precies op de dag dat Venus een oppositie vormde tegen Uranus, een andere krachtig omkeringsaspect. Het lijkt alsof er sterk gerekend wordt op de vaardigheid van meneer Trump om “de deal te sluiten.” Misschien gebeurt het niet dit weekend en als het wel gebeurt, kan het snel daarna worden herzien.

Bitcoin

Bitcoin was ook veel in het nieuws toen het op 25 november daalde naar 3457. Op dit moment vertegenwoordigt dat een verlies van 82,2% vanaf zijn hoogste punt ooit (19.458) van minder dan een jaar geleden op 18 december 2017. Dat betekent ook dat Bitcoin zich nu bevindt, qua waardeverlies, in de 77-93% range die historische crisisperiodes van verschillende financiële markten door de geschiedenis heen heeft gedefinieerd, zoals bijvoorbeeld Zilver in 1980-1991, de NASDAQ in 2000 tot en met 2002, en ruwe olie in 2008 tot begin 2009. Velen nu vrezen dat de Bitcoin zal uitsterven.

Ruwe olie, dat niet verdween in 2008-2009, was vorige week ook al in het nieuws omdat de olie op 29 november daalde tot een nieuw jaarlijks dieptepunt van $ 49,41. Toch zal het nog steeds niet uitsterven in deze periode. Het is maar een cyclus, maar deze cyclusperiode is niet zo lang als de (aandelen)cyclus die 2008-2009 omkeerde. Ik denk dat het met de Bitcoin hetzelfde zal gaan als met ruwe olie, de NASDAQ en Zilver; het duurde echter jaren voordat alles terugkeerde naar waar het eerder was. Deze markten hebben meestal tijd nodig om een basis en vertrouwen op te bouwen na hun bijna-dood-periodes. Maar ze komen terug, tenzij het tulpen zijn.

 

De geokosmos van vandaag en gedachten over morgen

“Ik denk dat we echt dichtbij zijn om iets te doen met China, maar ik weet niet of ik iets wil doen,” vertelde Trump aan verslaggevers. “Want wat we nu hebben, is dat miljarden en miljarden dollars de Verenigde Staten binnenkomen in de vorm van tarieven en belastingen, dus ik weet het echt niet.” – Liz Moyer, “Trump Zegt dat Hij Denkt dat China een Deal wil Sluiten”, www.cnbc.com, 29 november 2018.

In een handelsoorlog verliezen beide partijen. “Het is alleen dat de winnaar minder verliest”, zei Alan Greenspan. “Krankzinnig. De reden waarom we het doen is waarschijnlijk heel diep in de psyche van iemand geworteld …”Deze dwaze politiek zit zeker achter de verbazingwekkende daling van 94% in de verkoop van Amerikaanse sojabonen aan China, verreweg de grootste afnemer van sojabonen ter wereld. Trump heeft een reddingsoperatie gelanceerd, maar het is lang niet genoeg om de verliezen van de boeren te dekken” … “Handelsoorlogen zijn goed en gemakkelijk om te winnen”, twitterde Trump in maart. “Crazytown”, hier zijn we. -Froma Harrop: “Gaat de Economie in een Rechte Lijn naar de Crazy Town?” Arizona Republic, 28 november 2018.

Bizarre week

Dit belooft weer een bizarre week te worden, gevuld met beloftes, hypes, misschien bedreigingen, mogelijk een hoop verwijten, lipbijten om vooral niets te zeggen, en geen feiten. Verbeeldingen zullen worden en geschilderd verhalen vol fantasie verteld. Je kunt niet geloven wat je hoort of wat wordt beloofd. Dit is de week dat Mars en Neptunus in Vissen samenkomen, en de nieuwe Maan in Boogschutter beide zal verdelen. Dit is een combinatie die een impact kan hebben op ruwe olie, want zowel Boogschutter als Vissen zijn tekens die heersen over ruwe olie, samen met hun heersende planeten Jupiter en Neptunus.

Maar dit is waarom het ongelofelijk en gek zal zijn: Mars is agressief, Neptunus en Vissen echter zijn passief. Dus, dat wat je ziet is een zwaar geval van passieve agressie van de kant van de wereldleiders, die proberen één front te zijn door zaken (zoals overeenkomsten) te onderschrijven waarin ze niet echt geloven. “We staan echt dicht bij een deal, maar ik weet niet of ik het wel wil doen.” Wat? Ze spelen toneel en overdrijven (Boogschutter), maar niet erg overtuigend. Ze zijn boos, maar vooral boos op zichzelf omdat ze niet doen wat ze willen doen. Ze handelen alsof ze het eens zijn met elkaar en ze willen verenigd en vredig lijken (Neptunus, Vissen), terwijl ze onder de oppervlakte woedend zijn (Mars) dat ze niet de deals afsluiten die ze echt willen. Hoe zullen de markten reageren? Het hangt ervan af of ze de woorden en de show geloven, of niet. Als ze het geloven, kunnen aandelenindices volgende week stijgen, vooral met de ‘irrationele uitbundigheid’ van de Zon in Boogschutter vierkant Mars en Neptunus. Of, het omgekeerde gebeurt als de beleggingsgemeenschap aanvoelt dat het niet gaat werken, als het te abstract is en zonder details en concretiseringen; in dat geval manifesteert de negatieve kant van deze aspecten zich als verloren vertrouwen wat weer leidt tot hysterie en paniek.

Trouwens, deze thema’s zijn niet alleen van toepassing op wereldleiders op het wereldtoneel dit weekend, maar voor ons allemaal. De uitdaging voor iedereen deze week is om eerlijk te zijn, oprecht, welgemeend behulpzaam en authentiek. Alles dat minder is dan dat, zal als bedrieglijk worden gezien en kan iemand naar de crazy town, geschifte stad leiden.

Nog iets anders:

Hebt u al gehoord over Congres Forecast 2019 & Beyond – de kanteling van de huidige economische cyclus?

Zaterdag 19 januari 2019, 11-17 uur, in Hotel Breukelen.

Historisch zeldzame omkeringen op komst.
Vanaf 2019 vinden meerdere cycluswijzigingen plaats die historisch een belangrijke samenhang hebben met sociale en wereldeconomische aspecten. Dit congres focust op de komende zeldzame historische cyclische veranderingen in de kosmos en de correlatie met menselijke en financiële zaken op aarde – vóór ze zich voordoen.

In 2019 gaat de planeet Uranus voor het eerst sinds 1934 weer voor circa 7 jaar naar het teken Stier van waarden en zekerheden. Uranus is de planeet van verstoringen, revolutie en breken met traditie. Wat de afgelopen 84 jaar de “norm” was voor centrale banken kan ingrijpend veranderen. Dit kan ook een enorme impact hebben op valuta’s zoals de USdollar, die sinds 1944 de wereldvaluta is. En welke kant gaat de Euro op, als die op een kruispunt afstevent?

En in 2020 komen de planeten Jupiter (groei, optimisme), Saturnus (structuren, politiek, krimp) en Pluto (belastingen, afbraak, wederopstanding) voor het eerst in onze huidige jaartelling in een samenstand in het teken Steenbok van structuren en wereldpolitieke systemen. Wat in 2020 in de kosmos plaatsvindt, heeft de potentie om overeen te komen met belangrijke, structuurveranderende omwentelingen op aarde.

Het congres Forecast 2019 & Beyond wordt vormgegeven door lezingen van topsprekers, de experts Raymond Merriman (VS), Drs. Karen Hamaker-Zondag (NL), Antonia Langsdorf (D) en organisator Irma Schogt (NL). De voertaal is Engels.

Dit congres helpt om vooraf een beeld te vormen van waar welke veranderingen mogelijk zijn vanaf 2019, hoe wij ernaar toe kunnen meebewegen en ons voorbereiden op de kanteling van de huidige economische cyclus. Voor iedereen die goed voorbereid wil zijn, kan dit congres het grote verschil betekenen.

Interesse? Informatie en inschrijven: klik HIER

 

irma schogIrma Schogt van Markettiming.nl is verantwoordelijk voor de vertaling en verspreiding van de publicaties van Raymond Merriman in Nederland. Op Markettiming.nl vind je ook de diverse diensten en services van Irma.

Disclaimer:

In tegenstelling tot wat sommige lezers veronderstellen, staan in deze column geen voorspellingen vermeld van mogelijke toekomstige bewegingen in verschillende financiële markten. Wat u wel columns mag verwachten, is een wekelijkse update van de verschuivingen in verscheidene aandelen- en andere financiële markten over de hele wereld, in samenhang met de verschillende geokosmische factoren die ermee gepaard gaan. Deze gratis service is geschreven om de lezer inzicht te geven in de relatie tussen astrologische factoren en collectieve menselijke activiteiten. Indien u op zoek bent naar concrete financiële voorspellingen voor de beurs, zal u ongetwijfeld uw gading vinden in ons gamma van nieuwsbrieven per abonnement, maar niet in deze gratis service.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Irma SchogtVooruitblik op de week