Columns & Artikelen

Beste scorende junior goudaandelen TSXV

by Wilge on 5 december 2018

Welke TSXV junior goudmijn aandelen hebben tot nu toe het beste gepresteerd dit jaar? De INN-lijst bevat de vijf grootste stijgers.
Terwijl goud in 2018 veel ups en downs heeft gehad, hebben sommige bedrijven sterke resultaten geboekt ondanks de fluctuerende koers van het edelmetaal.

Nu het jaar bijna voorbij is, heeft het Investing News Network de beste 5 goudmijn aandelen op de TSXV op een rijtje gezet op basis van de koersprestaties tot nu toe dit jaar. Allemaal konden ze in 2018 rekenen op een hoge mate van belangstelling van beleggers, waarbij de grootste stijger meer dan 700 procent van het jaar tot nu toe is gestegen.

Alle aandelenkoersinformatie werd op 4 december 2018 verkregen van TradingView. Alle beursgenoteerde bedrijven hadden op dat moment marktkapitalisaties boven de $10 miljoen.

1. AXMIN (TSXV:AXM)

Jaarlijkse groei: 733,33 %, huidige aandelenkoers: C$0.25

Gesetteld in Canada, is AXMIN een gouden exploratiebedrijf met activa in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR), samen met een royaltyovereenkomst in Senegal met Gold Teranga (TSX:TGZ) voor de Gora deposit. De belangrijkste prioriteit van het bedrijf is de ontwikkeling van het Passendro gold project in de CAR, dat een ‘touch-and-go proces’ is geweest vanwege veiligheidskwesties in het land.

Terwijl veel van AXMIN’s 2018 nieuws draait om financiële resultaten, deelde het bedrijf in juni een exploratievergunning voor het gebied waarin het een interesse deelt met Teranga. Een paar maanden later, in oktober, beslechtte het bedrijf een langgerekte crediteurenkwestie met een consultant die het had geholpen zijn eigendom van licenties in de Centraal-Afrikaanse Republiek veilig te stellen.

Opmerkelijk: AXMIN heeft dit jaar weinig ander nieuws gemeld. Het is de moeite waard om op te merken dat het bedrijf in augustus een verklaring publiceerde waarin staat dat het zich niet bewust was van waarom het een toename van de marktactiviteit ervaart.

2. Westhaven Ventures (TSXV:WHN)

Jaarlijkse groei: 684 %, huidige aandelenkoers: C$0.98

Westhaven Ventures noemt zichzelf een bedrijf dat zich richt op het identificeren, verwerven en bevorderen van vroegtijdige projecten met een groot potentieel. De belangrijkste interesse van het bedrijf ligt in de vier eigendommen in de Spences Bridge Gold Belt van BC; samen beslaan ze meer dan 35.000 hectare.

Terwijl de aandelenkoers van het bedrijf gedurende een groot deel van 2018 op een laag pitje bleef staan, begon het in oktober weer op te trekken toen Westhaven in enkele weken tijd een aantal positieve aankondigingen uitbracht. Tussen drie reeksen van boorresultaten van zijn bezit Shovelnose in oktober ontving het meer dan $850.000 van een waarborgoefening, en schommelde de koers van het bedrijf aangezien het nieuws bleef binnen rollen.

De koers van het aandeel Westhaven bereikte op 9 november een hoogtepunt bij C$1.30, dezelfde dag dat het bedrijf aankondigde dat het was begonnen met ‘hoge resolutie airborne geofysica’ bij zijn Skoonka en Skoonka North gold properties.

 

3. Great Bear Resources (TSXV: GBR)

Jaarlijkse groei: 583,54 %, huidige aandelenkoers: C$2.70

Great Bear is een exploratiebedrijf met een nadruk bij het exploratie van edelmetaalprojecten in Red Lake, Ontario. Great Bear heeft twee hoofdprojecten, Dixie en West-Madsen, die samen 13.000 hectaren potentiële ‘greenstone belt’ behelzen.
Great Bear kreeg een boost in augustus nadat een hoogwaardige gouden ontdekking werd gedaan in de scharnierzone van zijn Dixie-project. Kort nadat de ontdekking werd aangekondigd, investeerden McEwen Mining (TSX:MUX, NYSE:MUX) en zijn hoofdeigenaar, Rob McEwen, een C$6 miljoen in Great Bear.

Een golf van opwinding ging door het bedrijf in september en bereikte zijn hoogtepunt bij C$3.39 op 18 oktober, kort na de ontdekking van ‘key ultramafic geology’ tijdens een kaartpresentatie bij Dixie Lake.

4. Sokoman Iron (TSXV:SIC)

Jaarlijkse groei: 240 %, huidige koers van het aandeel: C$0.18

Een ander Canadees bedrijf, ditmaal gevestigd in Newfoundland en Labrador, is Sokoman Iron een ontdekkingsreiziger met een focus op “world-class” minerale afzettingen in zijn thuisprovincie. Sokoman heeft verscheidene activa op zijn naam, maar is hoofdzakelijk geconcentreerd op zijn Central Newfoundland goudproject, die bestaat uit East Alder, Crippleback Lake en Princess Lake bestaat, die in totaal 5.500 hectaren beslaan.

De juniorminer kreeg aandacht van investeerders terug in juli, toen het aankondigde het een $3 miljoen privé plaatsing zou voltooien die miljardair investeerder Eric Sprott had begeleid. De aandeelprijs maakte sprongen in de dagen na de aankondiging, die op 3 augustus bij C$0.44 een hoogtepunt bereikte.

5. Rusoro Mining (TSXV: RML)

Jaarlijkse groei: 128,57 %, huidige koers van het aandeel: C$0.16

Met het doel om een goedkope goudproducent te worden in het midden segment, heeft Rusoro Mining een grote landpositie in het mijnbouwgebied van Venezuela’s Bolivar. Het bedrijf heeft twee mijnen in productie – de Isidora mine en Choco 10 mine and mill – samen met 10 exploratieprojecten die zich in een vroeg stadium van ontwikkeling en exploratie bevinden.

Rusoro had een vrij rustig jaar wat betreft projectnieuws, maar kreeg momentum in oktober. De hype rond het bedrijf kwam toen Rusoro instemde met een schikkingsvoorstel van de Bolivariaanse Republiek Venezuela waaronder het land Rusoro meer dan 1,28 miljard dollar zal betalen voor zijn mijnbouwgegevens en voor een volledige vrijgave van een arbitrale uitspraak ten gunste van Rusoro in augustus 2016.

De aandelenprijs van het bedrijf zag zijn piek op 15 oktober, dagen na de aankondiging van het voorstel, toen het C$0,34 raakte.

Opmerking Edelmetaal-info: Er wordt weleens lacherig gedaan over de beweringen van Jack Hoogland dat aandelen in de mijnbouw sector minimaal 1000% kunnen stijgen. Hij laat dat “zien” door eenvoudige berekeningen. Hier echter een aantal voorbeelden van mijnbouwaandelen die vele honderden procenten stegen, zonder dat er sprake was van een stijging in goud. Laat staan een hype in de goudprijs. Het is dus wel degelijk mogelijk, maar je moet in de goede aandelen zitten en op tijd winst nemen, want wat hard omhoog gaat, kan ook hard omlaag.

Disclaimer:

Bron info: Vergeet niet om ons te volgen @INN_Resource voor real-time nieuws updates!

Openbaarmaking van effecten: Ik, Olivia Da Silva, houd geen directe investeringsinteresse in een bedrijf dat in dit artikel wordt genoemd.

Redactionele Openbaarmaking: Great Bear is een cliënt van het Investing News Network. Dit artikel is niet betaald.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

WilgeBeste scorende junior goudaandelen TSXV