Columns & Artikelen

Vooruitblik op de week

by Irma Schogt on 10 december 2018

Korte evaluatie en vooruitblik

Ten midden van angsten over afnemende economische groei, vertraagde de banengroei in de maand november. Vrijdag rapporteerde het departement van arbeid dat de niet-agrarische banen toenamen met 155000 en dat het werkloosheidspercentage stabiel bleef op 3,7 procent, het laagste getal sinds 1969. Economen hadden naast het stabiele werkloosheidspercentage een groei van het aantal banen verwacht van 198000. Het gemiddelde uurloon steeg 3,1 procent ten opzichte van een jaar geleden. -Jeff Cox, “Het banenrapport van november blijft onder de verwachtingen,” https://www.cnbc.com, 7 december , 2018.

De aandelen in de VS leden aan steile dalingen na de arrestatie van een Chinese top vrouw van Huawei , aanwakkerende zorgen over de handelsoorlog en de zwakke olie prijs wakkert de angst voor een zwakke wereldeconomie aan. Alan Skrainka, chief investment officer of Cornerstone Wealth Management zegt “Volatiliteit is terug omdat investeerders veel vragen hebben. Zal de handelsoorlog escaleren? Verhoogt de Fed de rente tarieven te snel? Zullen deze factoren de economie in een recessie duwen?” – Adam Shell, “Aandelen kelderen. Dit kunt u doen,” USA Today, 7 december, 2018.

Volgens de Wall Street Journal heeft President Trump zijn adviseurs geraadpleegd over de mogelijkheid dat zijn handelspolitiek verantwoordelijk is voor de volatiliteit in de afgelopen weken. De laatste val naar beneden was nadat de President zichzelf afgelopen donderdag in een tweet de naam “de Tarieven man” gaf. Het Witte Huis is verwikkeld geraakt in een handels dispuut met China en Trump heeft ervoor gepleit om een harde lijn te volgen bij de onderhandelingen. Het bericht van de Wall Street Journal en een aantal van de tweets van de President suggereren dat hij nog steeds de renteverhoging van de Fed de schuld geeft van dingen die spelen op de markten. Maar de aandelen bleven deze week naar beneden gaan zelfs bij de verwachtingen dat de Fed een pauze inlast in hun cyclus van renteverhogingen.

Het was weer een moeilijke week voor de wereld aandelen. Een week die volgde op de zogenaamde positieve ontmoetingen tussen President Donald Trump en Xi Jinping vorig weekend in Buenos Aires. Maar uiteindelijk volgde het script bijna perfect de verhaallijn van de kosmos die we in de column van vorige week hebben neergeschreven. De DJIA liep verder op tot het eind van de week in de hoop op een doorbraak dit weekend, tijdens de G-20-top in Buenos Aires, over het handelsgeschil tussen China en de Verenigde Staten. Het enige probleem vanuit het kosmische oogpunt is dat deze optimistische en hoopvolle thema’s van Jupiter en Boogschutter nu wat van hun luister gaan verliezen……dus wat de afgelopen week vreugde en geluk gaf kan begin volgende week gepaard gaan met een meer sombere blik ten aanzien van wat mogelijk en/of echt is.

Hoe zullen de markten reageren? Het hangt ervan af of ze de woorden en de show geloven, of niet. Als ze het geloven, kunnen aandelenindices volgende week stijgen, vooral met de ‘irrationele uitbundigheid’ van de Zon in Boogschutter vierkant Mars en Neptunus. Of, het omgekeerde gebeurt als de beleggingsgemeenschap aanvoelt dat het niet gaat werken, als het te abstract is en zonder details en concretiseringen; in dat geval manifesteert de negatieve kant van deze aspecten zich als verloren vertrouwen wat weer leidt tot hysterie en paniek.

De week begon goed

De Dow opende meer dan 400 punten hoger. Maar tegen het einde van de week had de Dow vanaf het hoogste punt van maandag 1700 punten verloren. Nog erger is dat de stemming van de investeerders beïnvloed wordt door de realisatie dat deze markt zich snel ontwikkeld richting een bear market. Elke rally komt lager uit dan de vorige en de prijzen staan op het punt om nieuwe jaar laagten neer te gaan zetten. Dat is al gebeurd op diverse markten en de Dow komt er niet ver achteraan.

Het slechte nieuws voor aandelen was goed nieuws voor Goud en Zilver. Goud sloot voor de eerste keer sinds 11 juli, eindelijk boven de $1250. Dit is nog steeds in lijn met het speciale MMA rapport over goud van afgelopen augustus. Daarin stond dat het de tijd was voor een lange termijn cyclus laagte, die waarschijnlijk was neergezet op 16 augustus op 1167. Zilver beleefde ook een goede week. Dit edelmetaal sloot 50 cent hoger maar maakte nog geen nieuwe hoogte in deze primaire cyclus. In de SMT cyclus nieuwsbrief die komende week uitkomt publiceren we speciaal langere termijn Zilver analyse. Zilver laat enige interessante market timing triggers zien die aangeven dat er binnen de 4 komende maanden iets belangrijks staat te gebeuren.

Het goede nieuws voor de edelmetalen vertaalde zich niet naar goed nieuws voor de bitcoin. Deze viel op vrijdag naar een nieuwe jaar laagte rond $3200. Ook de Bitcoin volgt het script wat we de afgelopen maanden uitstippelden in onze wekelijkse MMA bitcoin rapporten en in onze webinars gedurende de eerste helft van 2018. Dit is een markt om in de gaten te houden. Ik denk dat deze markt zich klaar maakt voor opmerkelijke kansen.

 

De geokosmos van vandaag en gedachten over morgen

De kosmische nadruk op Jupiter en Neptunus de afgelopen week was een vooruitblik op wat we voor het grootste deel van 2019 kunnen verwachten. Dan gaan Jupiter en Neptunus drie keer een afnemend vierkant vormen. De eerste keer is midden januari.

Dit is een van de klassieke bankroet aspecten in de financiële astrologie, een tijd waarin mensen, landen en bedrijven vatbaar zijn voor onzorgvuldig omgaan met geld. Ze geven veel meer uit dan ze zich kunnen veroorloven. Het is een tijd van te optimistische dromen en hoop. De meeste hiervan zijn niet realistisch. Het is een combinatie van komedie en tragedie. Aan de ene kant Saturnus en Pluto in Steenbok, met een eclips in Steenbok begin januari, draagt de vastbeslotenheid in zich om gedisciplineerd en voorzichtig met financiën om te gaan. Maar aan de andere kant kijkt Jupiter vierkant Neptunus naar de glanzende nieuwe auto, dat glinsterende juweel en plotseling worden alle goede voornemens om te sparen aan de kant gezet.

Aan de kant gezet om te voldoen aan de behoefte van onmiddellijke beloning. Als de rekening dan komt vraag je jezelf af: “Wat dacht ik wel niet?” Dat is het probleem. Je dacht niet na. Je wenste luxe artikelen en overtuigde jezelf ervan dat je dat verdiende. In plaats daarvan werd je kredietwaardigheid verlaagd. Ik praat erover alsof het iets persoonlijks is maar dit is niet een individueel probleem. Veel regeringen hebben hetzelfde probleem. Waarschijnlijk gaan we hier volgend jaar meer uitwassen van zien. En dat is nu juist de set-up voor het Steenbok Stellium (= meervoudige conjunctie) dat volgt in 2020. Als Jupiter in Boogschutter zeer zelfverzekerd en positief verloopt in 2018-2019 dan kan Jupiter, Saturnus en Pluto die daarna samenlopen in Steenbok een zorgelijke en pessimistische tijd worden tenzij er voor die tijd goede plannen zijn gemaakt. Het is immers zo dat er in recessies en laagten goede kansen liggen voor degenen die cash hebben.

Belangrijkste uitdaging

De belangrijkste uitdaging voor de financiële astrologen is om te bepalen of het 2019 Jupiter/Neptunus afnemende vierkant de start zal zijn van echte financiële paniek of dat deze daling plotseling zal omslaan in een enorme rally en een aandelen bubbel. Met Jupiter en Neptunus kan het of ‘irrationele uitbundigheid’ , om maar eens een uitdrukking van voormalig Fed voorzitter Alan Greenspan te lenen, zijn of hysterie en paniek waarbij mensen alle gevoel van controle en vertrouwen in hun leiders verliezen. Op dit moment lijkt het alsof het laatste gebeurt. Maar ik zou nog niet opgeven met Jupiter in Boogschutter.

Historisch gezien is dit immers een van de sterkste planeet-teken combinaties die correleren met sterke rally’s op de wereldaandelenmarkten. Natuurlijk kun je eerste een scherpe daling zien waarna de rally’s er indrukwekkend lijken. Maar over het algemeen maken de aandelenmarkten langere termijn cyclus hoogten met Jupiter in Boogschutter ( 8 november 2018 – 2 december 2019). Als Jupiter daarna doorgaat naar Steenbok-Waterman (2020-2021) ontsnapt de lucht uit de bubbel. Wat omhoog ging moet weer naar beneden komen.

Nog iets anders:

Hebt u al gehoord over Congres Forecast 2019 & Beyond – de kanteling van de huidige economische cyclus?

Zaterdag 19 januari 2019, 11-17 uur, in Hotel Breukelen.

Historisch zeldzame omkeringen op komst.
Vanaf 2019 vinden meerdere cycluswijzigingen plaats die historisch een belangrijke samenhang hebben met sociale en wereldeconomische aspecten. Dit congres focust op de komende zeldzame historische cyclische veranderingen in de kosmos en de correlatie met menselijke en financiële zaken op aarde – vóór ze zich voordoen.

In 2019 gaat de planeet Uranus voor het eerst sinds 1934 weer voor circa 7 jaar naar het teken Stier van waarden en zekerheden. Uranus is de planeet van verstoringen, revolutie en breken met traditie. Wat de afgelopen 84 jaar de “norm” was voor centrale banken kan ingrijpend veranderen. Dit kan ook een enorme impact hebben op valuta’s zoals de USdollar, die sinds 1944 de wereldvaluta is. En welke kant gaat de Euro op, als die op een kruispunt afstevent?

En in 2020 komen de planeten Jupiter (groei, optimisme), Saturnus (structuren, politiek, krimp) en Pluto (belastingen, afbraak, wederopstanding) voor het eerst in onze huidige jaartelling in een samenstand in het teken Steenbok van structuren en wereldpolitieke systemen. Wat in 2020 in de kosmos plaatsvindt, heeft de potentie om overeen te komen met belangrijke, structuurveranderende omwentelingen op aarde.

Het congres Forecast 2019 & Beyond wordt vormgegeven door lezingen van topsprekers, de experts Raymond Merriman (VS), Drs. Karen Hamaker-Zondag (NL), Antonia Langsdorf (D) en organisator Irma Schogt (NL). De voertaal is Engels.

Dit congres helpt om vooraf een beeld te vormen van waar welke veranderingen mogelijk zijn vanaf 2019, hoe wij ernaar toe kunnen meebewegen en ons voorbereiden op de kanteling van de huidige economische cyclus. Voor iedereen die goed voorbereid wil zijn, kan dit congres het grote verschil betekenen.

Interesse? Informatie en inschrijven: klik HIER

 

irma schogIrma Schogt van Markettiming.nl is verantwoordelijk voor de vertaling en verspreiding van de publicaties van Raymond Merriman in Nederland. Op Markettiming.nl vind je ook de diverse diensten en services van Irma.

Disclaimer:

In tegenstelling tot wat sommige lezers veronderstellen, staan in deze column geen voorspellingen vermeld van mogelijke toekomstige bewegingen in verschillende financiële markten. Wat u wel columns mag verwachten, is een wekelijkse update van de verschuivingen in verscheidene aandelen- en andere financiële markten over de hele wereld, in samenhang met de verschillende geokosmische factoren die ermee gepaard gaan. Deze gratis service is geschreven om de lezer inzicht te geven in de relatie tussen astrologische factoren en collectieve menselijke activiteiten. Indien u op zoek bent naar concrete financiële voorspellingen voor de beurs, zal u ongetwijfeld uw gading vinden in ons gamma van nieuwsbrieven per abonnement, maar niet in deze gratis service.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Irma SchogtVooruitblik op de week