Columns & Artikelen

Wees nu alert (en vergeet dit niet)

by Nico Pantelis on 10 december 2018

De beurzen blijven grote bewegingen maken. Vorige week sprintten de belangrijkste indices nog 5% vooruit, in de afgelopen vijf dagen gingen er weer net zoveel procent van de koersen af. Wie de zaken op de kortere termijn volgt, kan er geen peil meer op trekken.

Het is dan altijd een goed advies om de zaken vanuit een groter perspectief te bekijken.

Wie ons werk al een tijd volgt, weet dat dit steeds onze houvast vormt.

Op vlak van technische analyse is er momenteel nog niet veel aan de hand. Dat bevestigden de collega’s van Trading afgelopen vrijdag nogmaals: de opwaartse beurstrend blijft tot order intact omwille van het ‘hogere bodems, hogere toppen’ patroon.

Als we wat dieper naar de structuur van de markten kijken, dan zien we uiteraard dat het klimaat wat aan het veranderen is. Zo zien we bijvoorbeeld dat de VIX-index (de graad van volatiliteit) oploopt.

De jaartrend (52w gemiddelde, blauwe lijn) op in 2018 terug op, maar vanuit een langer perspectief is dit ook geen apart gegeven. We lopen nu eerder op naar het historische gemiddelde voor de VIX.

Hier is wat ons betreft nog steeds weinig aan de hand.

Ook aan de fundamentele zijde is aan de oppervlakte nog altijd weinig te zien. De economie boert goed en de werkloosheid is laag, met inflatie binnen de perken. Toch zien we ook hier onderliggende veranderingen opduiken.

 

Rentecurve

Zo incasseerde de rentecurve een stevige klap in de voorbije weken. Het verschil met de 10-jaars rente en de 2-jaarsrente is nog maar iets meer dan 10 basispunten. Een uitzonderlijk klein verschil.

 

Maar er is een groot verschil met een negatieve rentecurve, of een minimale rentecurve. Immers in het laatste geval is er nog altijd een POSITIEF verschil. En dat kon in het verleden wel eens een wereld van verschil maken.

Zo zakte het renteverschil in 1994 ook al eens onder 10 basispunten, om vervolgens weer op te veren, wat resulteerde in de grootste beursstijging in decennia.

Dus we gaan hier vooral niet op de muziek vooruitlopen. De recente ontwikkelingen verdienen onze absolute aandacht, maar we gaan het roer momenteel zeker nog niet geheel omgooien.

Het is wel belangrijk om nu alert te blijven. Want er zijn immers ook precedenten in het verleden, die de huidige mix als aanzet hadden voor een historische crash.

Geen van beide scenario’s mogen op dit ogenblik uitgesloten worden. We zitten met andere woorden op een historisch kantelpunt voor de beurs.

We gaan fors hoger of we gaan hard omlaag in 2019!

We kiezen vandaag nog steeds voor het eerste scenario, maar sluiten het tweede zeker niet uit. En hebben daar onze voorzorgen voor genomen.

Wie kiezen voor onderdelen die optimaal profiteren in de laatste fase van een expansiecyclus. De zogenaamde high beta onderdelen waar we hier al tijden op hameren.

Maar we nemen ook onze voorzorgen voor als het de andere kant opgaat. Want als het tapijt onder aandelen wordt uitgetrokken, profiteren meestal andere onderdelen.

Goudsector

We zetten daarom vandaag een deel van onze portefeuille aan het werk in de goudsector.

Goud vormt een natuurlijk ‘hedge’. Zowel in tijden dat inflatie de kop op steekt, maar ook op de momenten dat de beurs onderuit gaat. Ga het maar na.

In de jaren 70 van de vorige eeuw dat goud het fantastisch, toen aandelen een heel decennium ondermaats presteerden. Maar ook rond de eeuwwisseling, toen de technologiebubbel uit elkaar spatte, deed goud het in de periode nadien geweldig.

En zelfs in 2008, toen de zwaarste beurscrisis sinds de jaren ’30 losbarstte, deed goud het geweldig, met een beperkte correctie gevolgd door een verdubbeling van de waarde op enkele jaren.

3 donkere beursperiodes uit het verleden = 3 mooie periodes voor goud.

Moest het vandaag toch fout gaan – en die kans zit er helaas altijd in met beleidsmakers die fout op fout maken – dan hebben we onze posities in goud achter de hand.

Je kon in feite perfect zien wat er in de voorbije periode gebeurde.

De aandelenbeurs wankelt sedert de zomer. Vanaf dat ogenblik nam de relatieve kracht in de goudmijnsector stelselmatig toe.

Terwijl de S&P 500 10% lager dook, schoten goudmijnaandelen 12% omhoog.

Hedge

Dit is onze HEDGE voor barre beurstijden: goudmijnen!

Vooral goudmijnaandelen, want ze zijn vanuit historisch perspectief nooit eerder zo goedkoop geweest. Of we zullen het anders stellen: het neerwaartse risico dat u heeft bij goudmijnaandelen was nooit eerder zo klein.

Kopen en wegleggen is onze boodschap.

Want als we daadwerkelijk voor helse beurstijden staan, zullen goudmijnen straks het totale rendement van uw vermogen niet enkel op peil houden, maar doen toenemen met een behoorlijke hefboom.

En als de goede beurstijden nog een tijd doorzetten (waar we op dit moment nog altijd op rekenen) dan zit u met goudmijnaandelen ook op een goede plek, gezien de enorme ‘value’.

U betaalt vandaag amper meer dan de boekwaarde van de goudmijnsector. En vergeet niet dat die boekwaarde in de voorbije jaren diverse malen afgewaardeerd werd (als gevolg van de berenmarkt).

Een veel goedkopere sector kennen wij vandaag niet. Toch niet van deze schaalgrootte.

Daarom benadrukken we steeds de gecombineerde ‘en-en’ aanpak. En daar hebben onze abonnees zeker wel bij gevaren in de afgelopen jaren.

Met onze ‘en-en’ strategie speel je niet enkel in op tegendraadse onderdelen (zoals goud) maar zet je ook in op high beta’s, zoals technologie.

In de voorbije jaren hebben onze leden historische winsten geboekt, in bijvoorbeeld crypto. Maar nu deze onderdelen het momenteel moeilijker hebben, krijgt het vermogen meteen ondersteuning vanuit de ‘goudhoek’ in de portefeuille.

Veel beter kunnen we een strategie voor beleggers niet verzinnen. Welk klimaat er ook heerst op de financiële markten, met onze aanpak is het altijd raak.

Nu horen we u al luidop denken; Hoe richt ik dan mijn portefeuille zo in?

Simpel, met een COMBI-abonnement op de vier Trends Rapporten. Wie deze vier uitgaves in ieder week leest en volgt, die weet perfect hoe de ‘en-en’ strategie uit te voeren.

De vier rapporten bevatten immers alle kooptips die je nodig hebt, om de strategie vorm te geven in de praktijk. Je vermogen floreert dan in alle marktomstandigheden!

Kerstactie

En vandaag kan je nog eens extra profiteren van onze KERST ACTIE.

Want dan koop je het COMBI TRENDS pakket niet alleen met de 40% standaardkorting, je krijgt er ook 25% extra staffelkorting bovenop.

Dat betekent concreet voor 1 jaar amper 799 euro 599,25 euro betaalt, en voor 2 jaar slechts 958 euro 718,50 euro.

En vandaag kan je uitzonderlijk zelfs voor de LIFETIME optie kiezen: dat is 10 jaar voor 4790 euro3.113,50 euro (311,35 euro per jaar!) En bovendien mag je dan ook nog eens 3 extra cadeaus kiezen voor onder de kerstboom. 🙂

Dat is nog eens ter waarde van circa 600 euro!

En we waren nog vergeten te vermelden dat je er sowieso een cadeaubon van 100 euro (Coolblue) en handelstegoed van 1.000 euro (Easybroker) er zonder meer bijkrijgt.

Bij iedere aankoop tijdens deze kerstcampagne.

Tja inderdaad, zo veel om op te noemen, het is werkelijk onvoorstelbaar.

Maar je krijgt het allemaal tijdens deze KERSTACTIE.

Wie dus nog op zoek was naar een goede eindejaarsdeal, die kan z’n zoekactie bij deze staken. Dit is het allerbeste aanbod dat op dit ogenblik verkrijgbaar is in de markt.

ONTDEK ALLE DETAILS VAN DE KERSTACTIE

Nico Pantelis – Slim Beleggen

PS Zou het dan toch een mooie kerst worden? Na een lange periode waarin de goudmarkt enorm aarzelend en afwachtend reageerde lijkt er de afgelopen week wat schot in de zaak te komen. Sinds de zomer heeft de goudsector de wind in de zeilen, met een rendement van meer dan +10%! We kijken alvast uit naar een stevige eindsprint voor 2018.

>>> DOWNLOAD GOUD & ZILVER RAPPORT – DECEMBER 2018

Vergeet niet om uw abonnement(en) te verlengen met de bekende eindejaarsactie. Ditmaal zijn er naast de stevige kortingen, ook nog eens heel wat cadeausBEKIJK ALLES HIER

Slim Beleggen heeft 4 pijlers: TrendsFondsenTrading en Dividend. De afdeling Trends kent 4 afzonderlijke rapporten: Goud&ZilverTechnologieGrondstoffen en Groeimarkten

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Nico PantelisWees nu alert (en vergeet dit niet)