Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 17 december 2018

Na de verrassend goed verlopen vorige week was het de vraag of de stieren de positieve flow konden vasthouden. Vorige week vrijdag werd op een zeer positieve noot afgesloten waarmee werd gezorgd voor een mooie buffer ten opzichte van het 50 d. MA. Op maandag waren de ogen daarom vooral gericht op de beren, zouden zij de opmars proberen te frustreren op waren de stieren gewoonweg te sterk?

De opening op maandag vond iets hoger plaats zodat de stieren het heft in handen leken te pakken echter dat was slechts een kort leven beschoren. Na de opening kwamen de beren aan de beurt en werd de zilverkoers onder druk gezet. Het volume op maandag viel gelukkig mee zodat de daling nog enigszins beperkt bleef, er werd slechts een deel van de vrijdagwinst prijsgegeven.

De beperkte terugslag gaf de stieren verse moed om er op dinsdag een mooie dag van te maken, ze openden licht hoger om er vervolgens met volle kracht tegenaan te gaan. De zilverkoers werd omhoog gedreven van $14.63 tot boven de $14.80 maar net toen het erop leek dat het een glorieuze dag zou worden keerden de beren terug op het strijdtoneel. De zilverprijs werd steeds verder teruggedrongen en belandde zelfs even in negatief gebied. Gesloten werd uiteindelijk op $14.64 zodat er toch nog (met $ 0.01 verschil) een positief slot werd gerealiseerd.

Candle

De vorm van de dinsdag candle zou de stieren theoretisch bekeken eigenlijk zorgen hebben moeten baren, immers de lange upper shadow geeft aan dat alle winst werd prijsgegeven en de beren nog niet waren verslagen. De praktijk liet iets anders zien, de stieren kwam goed gemutst uit hun stallen en begonnen positief aan de woensdag. De opening vond hoger plaats en de kleine tegenaanval van de beren werd in de kiem gesmoord. De stieren trokken ten aanval en wisten tot boven de hoogste koers van dinsdag te klimmen naar een stand van $14.90. Hoewel dit niet kon worden vastgehouden mocht het slot op $14.85 er beslist zijn.

De mooie winst op woensdag zou rijp moeten zijn voor een krachtig vervolg op donderdag maar dat kwam niet echt uit de verf. De opening vond weliswaar iets hoger plaats met een nieuwe aanval op de $14.90 maar daarna was het kruit verschoten. De stieren konden het hoge niveau niet vasthouden zodat de zilverprijs langzaam weggleed naar lagere regionen. Richting het slot kon wel nog positief worden afgesloten al was het slechts zeer minimaal met $0.005 hoger.

Uit de koersontwikkeling van de laatste drie dagen bleek dat de stieren wat vermoeid werden, hetgeen ook was af te lezen aan de omzetten op die dagen, deze daalde gestaag. De zwarte candles kwamen tot stand bij een steeds lagere omzet, het was blijkbaar voorzichtigheid troef in het stierenkamp. De lange rode candle op vrijdag was dan ook geen enorme verrassing. De beren speelden het spel tactisch weer heel sterk, ze lieten de stieren uitrazen om daarna toe te slaan.

Zoals wel vaker in de afgelopen weken en maanden werd op vrijdag nog snel een punt gemaakt om de tegenpartij, meestal de stieren, aan het denken te zetten. De beren brachten de koers terug tot beneden de $14.60 om de week uit te gaan op $14.64 daarmee de laatste 2 zwarte candles terugdraaiend.

In de dag-grafiek zien we dat de top van de afgelopen week mooi tegen de magenta lijn is gezet die daarmee als weerstand wederom zijn taak heeft vervuld. Aanstaande week zullen de stieren opnieuw een poging moeten wagen om deze lijn te doorbreken.

Het verloop in de € grafiek is voor wat betreft de vorm van de candles gelijk maar ook deze week laat de plaatsing een afwijkend beeld zien. De rode candle van vrijdag blijft binnen die van woensdag zodat hier een betere performance tot stand is gebracht.

 

In het grotere plaatje kwam de uitgesproken verwachting van vorige week inderdaad uit, de aanval op de groene weerstandslijn werd door de stieren ingezet. De grafiek laat vervolgens zien dat de aanval werd afgeslagen. Het topje van de aanval vond plaats rond de kruising van de magenta en de groene lijn zodat er min of meer sprake was van een dubbele weerstand die overwonnen moest worden. Deze kruisweerstand was de stieren klaarblijkelijk te machtig.

 

Terugval op vrijdag

De terugval op vrijdag stopte daarna bij een interessant niveau namelijk de dalende magenta lijn, deze bood steun in de daling en zorgde ervoor dat de koers iets opveerde en hoger kon afsluiten. De vraag zal nu zijn of deze lijn steun blijft bieden om de stieren de kans te geven voor een hernieuwde poging richting de groene lijn.

De interne gesteldheid van de grafiek ziet er hier en daar wat ‘topperig’ uit zodat een nieuwe aanval van de stieren niet vanzelfsprekend zal zijn.

  • De RSI heeft een topje gemaakt en zal nu steun moeten vinden op het 50 niveau
  • De Koopkracht lijkt op weg om een verkoopsignaal te gaan produceren
  • De MACD is wel gestaag verder geklommen boven de 0 lijn
  • De Geldinstroom heeft steun gevonden op de 50 maar de klim lijkt te stagneren
  • Het Sentiment/Momentum staat nu op een niveau waar eerder toppen werden gevormd

 

In de Bollinger Banden grafiek zien we dat na het na het testen van de bovenste band vorige week er inderdaad meer druk ontwikkeld kon worden zodat de band wat verder omhoog werd gedrukt. Hierdoor is niet alleen de bovenste band maar zijn ook de midden-band en de onderste band nu naar boven gedraaid hetgeen een positieve ontwikkeling is. De candle van vrijdag kan echter mogelijk wat roet in het eten gaan gooien. De candle lijkt de koers terug te willen voeren richting de midden-band. De positieve beweging kan in gevaar komen als deze midden-band neerwaarts wordt doorbroken.

 

In de slotstanden grafiek heeft de beweging van afgelopen week eveneens een positieve uitwerking gehad omdat de eerste groene lijn werd doorbroken en er een slotstand tot stand kwam die tussen de beide groene lijnen in lag.

De daling van afgelopen vrijdag heeft de zilverkoers op slotbasis weer teruggebracht tot op de groene lijn die nu als steun kan worden getest. Indien deze test succesvol is zou deze lijn begin aanstaande week als startpunt dienst moeten doen voor een nieuwe opgaande beweging.

In de weekgrafiek wis de koers voor eerst sinds lange tijd weer boven het 17 w. MA uit te breken waarmee een koopsignaal werd gegenereerd. De afgelopen week wist de koers zich boven het 17 w. MA te handhaven al ontstond er wel een rode candle.

Het feit dat de koers boven het 17 w. MA bleef is zeker positief maar toch is de vorming van de rode candle teleurstellend. Na de doorbraak van een belangrijk MA zou er eigenlijk meer animo moeten ontstaan dat zou moeten leiden tot een opvolgende zwarte candle. Dit is nu niet het geval zodat de doorbraak van het MA wat zwakjes overkomt.

Deze zwakke ontwikkeling hoort wel bij de nog steeds negatieve standen in de indicatoren. Zowel de RSI als de MACD en de Geldinstroom bevinden zich nog steeds in negatief trendgebied al lijkt de laatste hard op weg te zijn naar het 50 niveau.

Forse opgave

Komende week krijgen de stieren een forse opgave voor de kiezen, zij zullen de koers boven het MA moeten houden om de kansen voor een positieve draai in leven te houden.

In tegenstelling tot de $ weekgrafiek zien we in de € weekgrafiek wel de opvolgende zwarte candle staan. Deze candle heeft afgelopen week zoals al verwacht de volgende weerstand bereikt namelijk het 34 w. MA. Het hoogste punt van de candle (the upper shadow) heeft het MA getest maar kon er niet doorheen breken aangezien het slot op het laagste punt van de week tot stand is gekomen.

De verwachte cruciale situatie, het bereiken van het 34 w. MA, heeft op dit moment dus geleid tot een succesvolle actie van de beren, de eerste aanval is afgeslagen.

De zwarte candle kan er wel voor zorgen dat er aanstaande week mogelijk een tweede poging in het verschiet kan liggen. De indicatoren verbeteren steeds verder en een eerste koopsignaal is afgegeven:

  • De RSI bevindt zich nog slechts een fractie beneden het 50 niveau zodat er maar weinig nodig is voor een doorbraak naar positie trendgebied
  • De MACD is weer iets verder geklommen
  • Het Sentiment/Momentum is reed door de 50 gebroken naar positief gebied

 

De $-€ grafiek is de afgelopen weken tegendraads hetgeen vorige week al werd aangehaald. Na de negatieve candle van vorige week lag een nieuwe rode candle het meest voor de hand maar net als vorige week werd het, het tegengestelde.

De candle die we nu zien staan in de grafiek is zwart van kleur maar daar lijkt voorlopig ook alles mee gezegd. De top van de candle blijft beneden het hoogste punt van de candle van 2 weken geleden zodat het mogelijk een laatste stuiptrekking kan zijn voordat de daling/correctie wordt ingezet.

De interne gesteldheid van de grafiek geeft wat dat betreft waarschuwingssignalen af, er is negatieve divergentie te bespeuren in zowel de RSI, MACD als het Sentiment.

Bovendien bevindt het sentiment/Momentum zich al een tijd in extreem positief gebied. Dit kan een tijdje aanhouden maar zal uiteindelijk altijd in een daling resulteren die de koers onder druk zet.

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

 

 

Roy MartensTechnische analyse Zilver