Columns & Artikelen

De salami-crash

by Brecht Arnaert on 24 december 2018

Afgelopen woensdag zat iedereen op de tip van zijn stoel in afwachting van wat Jay Powell zou aankondigen in verband met de rentestand. Die is weer 25 basispunten hoger gegaan tot een maximum van 2,5 % en de reactie van de aandelenmarkten was meteen voelbaar: de Dow dipte onder het belangrijke steunniveau van 23500. Op die manier werd weer een plakje van deze salami-crash afgesneden. Een crash in slow motion, om verschillende redenen.

Ten eerste zijn er de margin calls. Als brave Europese belegger denk je er niet in de eerste plaats aan om aandelen te kopen met schuld. In de VS is dat anders. Daar is het heel gewoon om aandelen op margin te kopen. Het onderpand? Aandelen. Je koopt bijvoorbeeld 100 stuks Apple aan 200 dollar en op basis van die waarde van 20 000 USD kun je dan bijvoorbeeld 18 000 USD lenen (men past altijd een discount toe). En wat doe je dan met dat geld? Tja. Meer aandelen Apple kopen natuurlijk.

Dat gaat allemaal goed zolang de prijzen stijgen, maar vanaf het moment dat een aandeel het wat minder doet – Apple is ondertussen naar 160 USD gezakt – is dat allemaal minder prettig. Dan zendt je broker je een zogenaamde “margin call”, een vraag om het onderpand aan te vullen met liquide cash. En waar haalt zo’n overmoedige belegger die cash vandaan denkt u? Juist ja: door de verkoop van nog meer aandelen. Het effect is dat de markt nog verder afwaardeert, er nieuwe margin calls komen, enzovoort, enzoverder.

De mensen die dus nog steeds zitten te wachten op de crash, beseffen nog steeds niet dat we er al midden inzitten. Dit is een gecontroleerde crash, en ik sluit niet uit dat Trump zijn oppositie tegen de Fed op voorhand met de officials van de Fed heeft doorgesproken, om zo tenminste vrij te pleiten van enige schuld voor de gang van zaken. Politiek is bedrog, puro y duro, en wat u denkt te weten weet u niet. Punt is dat de kleine witte balkjes het domme geld is dat in de markt komt, en de grote rode balken het slimme geld is dat er vandoor gaat.

 

Ten tweede zijn er de opkomende landen. Die geraken door deze hikes steeds verder in de problemen. Zij sloten indertijd namelijk enorme dollarleningen af op de these van eeuwig hoge grondstoffenprijzen, en zien nu hoe die prijzen in elkaar zijn gezakt. De dollars komen dus niet meer zo gemakkelijk binnen, en toch moeten die leningen afbetaald worden. En net nu gaat men de productie van verse dollars stelselmatig terugschroeven. De vraag naar de dollar wordt dus zeker niet minder. En het aanbod slinkt. Disaster waiting to happen.

Samen genomen denk ik dat de twee beste beleggingen voor 2019 dus de dollar en goud zijn. De dollar, omdat dat de enige markt is waarin vluchtend geld nog zijn weg zal vinden. En goud, omdat met de groeiende economische onrust mensen terug naar vaste waarde zullen grijpen. Ironisch genoeg zul je dus beide de dollar en goud zien stijgen, iets wat een traditionele goldbug doorgaans niet voor mogelijk acht. Maar er is al veel dat we in de laatste jaren niet mogelijk hebben geacht, en het gebeurt toch.

Hoe lang nog, voor het negatieve sentiment definitief doorbreekt?

Is uw interesse gewekt? Sluit u dan hier aan bij MACRO Trends.

 

Schrijf u onderstaand in en krijg dit dossier
GRATIS toegestuurd:

 

Met vriendelijke groet,

Brecht Arnaert
MACRO Trends  

Belgische Nationale Bank

PS. Dit dossier over de Belgische Nationale Bank is samengesteld op basis van een reeks bijdragen die over dit onderwerp verscheen in het beleggingsblad MACRO Trends  , een club van beleggers met als focus het behoud van kapitaal vis-a-vis de steeds groter wordende systemische gevaren. Gedurende de maanden juli en augustus 2018 deelde activist Erik Geenen vier edities lang zijn kennis over de geschiedenis van de bank, de vele malversaties die er sinds het nationaliseren ervan gebeurd zijn, en vooral: zijn visie op hoe de private aandeelhouders hun geschonden rechten terug kunnen herstellen.

Erik Geenen, zelf aandeelhouder bij de BNB, zet zich al jaren in voor een betere behandeling van de private aandeelhouders. Begin 2018 werd ik als redacteur attent gemaakt op deze strijd, en aangezien MACRO Trends  een blad is dat zich precies bezig houdt met het beschermen van kapitaal in een wereld vol monetair geweld, leek een samenwerking mij nuttig en wenselijk. De bedoeling van dit dossier is om mensen bewust te maken van de problematiek, en via aandacht in de media druk te zetten op het bestuur van de bank om de rechten van de private aandeelhouders te respecteren.

Naar mijn bescheiden mening zijn in dit dossier genoeg feiten op een rij gezet die de grotere media ertoe aan kunnen zetten een nieuw licht te werpen op dit dossier: de concrete malversaties die niet ongestraft kunnen blijven, maar ook op de maatschappelijke relevantie van het idee dat we in ons eisenpakket naar voren brengen: indien de Centrale Bank wérkelijk een instituut van publiek belang is, waarom spreken we dan niet af dat elke burger vanaf de leeftijd van 18 sowieso één aandeel BNB krijgt?

Is dat zo’n gek idee? De geschiedenis leert ons dat het vermogen van politici om op lange termijn te denken zo laag is dat ze het algemeen belang op die lange termijn maar zelden dienen. Het geld moet NU gevonden worden, en lukt dat niet, dan geven we nieuwe schuld uit. We zijn toch zeker dat de CB die zal opkopen. Wat echter, indien elke burger, levenslang, een stem in het kapittel heeft? Zou de rijkdom van het land dan nog zo snel verkwanseld worden? Wat het antwoord op die vraag ook is: gaan we er samen op in, dan hebben we voor het eerst sinds lang weer een écht debat…..

Veel leesplezier toegewenst!

PSS. Om het nieuwe jaar geïnformeerd in te zetten, organiseer ik voor de eerste keer een heuse “MACRO Trends Nieuwjaarsreceptie“. Interesse? Klik dan hier voor meer informatie.

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

 

Brecht ArnaertDe salami-crash