Columns & Artikelen

Keer 10 tot keer 100

by Maarten Verheyen on 24 december 2018

De locals moet je niet vertellen dat er massa’s goud aanwezig is in de Pilbara.

Zij halen er, gewapend met een metaaldetector, al decennia lang goud uit de grond.

Exploratiebedrijven die er actief zijn, vinden overal goud.

Opmerkelijk voor een gebied van 600km op 300km…

Ik ben dan ook nooit echt bezorgd geweest over de vraag of er goud is, maar wel of dat goud economisch te mijnen valt.

En het antwoord op die laatste vraag, is vorige week een heel stuk zekerder geworden!

Het is belangrijk om je voor ogen te houden dat Novo Resources met een onconventionele deposit werkt.

Waar er bij de meeste mijnen sprake is van fijn goud, ontdekt Novo Resources overwegend grof goud in de vorm van platte meloenzaden.

Dat grof goud vraagt dan ook om een onconventionele benadering.

Eerst en vooral kan je niet zomaar met een boor aan exploratie doen. Dit kan enkel via bulk sampling.

De resultaten van die bulk samples zijn wat minder betrouwbaar waardoor je veel meer samples nodig hebt om een betrouwbare indruk te krijgen.

Bovendien hebben de meeste verwerkingscentrales moeite met grof goud waardoor er veel goud tijdens de productie verloren dreigt te gaan.

Zo’n verwerkingscentrale is een dure aangelegenheid waardoor er terechte vragen waren over de economische haalbaarheid ervan.

Novo is zich daarvan bewust en test al een tijdje nieuwe sorteermachines van Toma uit.

Met deze machines kan je het grof goud vooraf scheiden van het andere gesteente waardoor de verwerkingscentrale veel efficiënter wordt.

Novo publiceerde vorige week de resultaten van deze testen en het is duidelijk dat de economics van het project hierdoor heel erg interessant worden.

Bob Moriarty, die behoorlijk wat ervaring heeft met dit type mijnen, ging aan het rekenen en kwam met de vaststelling dat één kubieke meter materiaal $41,84 aan goud oplevert op deze manier.

Hoeveel kost het om één kubieke meter materiaal te verwerken? Navraag bij diverse mijnen levert een kostprijs tussen de $10,7 en de $20 op.

Zo komen we dus ergens…

We hebben het hier dus over operationele winstmarge van 50% tot 75%.

Dit zijn de resultaten van Egina, waar de grades laag zijn maar het goud zich aan de oppervlakte tussen de kiezel bevindt. Dit maakt het makkelijker om te produceren.

Ok, en hoeveel goud is er mogelijk te vinden in Egina?

Volgens Bob Moriarty mag je rekenen op 36.000 ounces per vierkante kilometer en dit over een gebied van 1.000 vierkante kilometer.

Voor de snelle rekenaars: dat zijn 36 miljoen ounces goud die met een marge van 50% tot 75% uit de grond kunnen komen.

36 mio ounces  x $600 winst per ounce = $21,6 miljard.
Market cap Novo = $250 miljoen

Moriarty blijft dan ook een ongekende optimist en laat zich verleiden tot de uitspraak dat de aandelen 10 tot 100 keer hoger kunnen dan de huidige koers.

“Het is een behoorlijk buitensporige uitspraak die ik nooit eerder deed over een aandeel”, voegt hij er nog aan toe.

Voor mij in ieder geval weer reden genoeg om mijn positie verder uit te breiden. Nog maar eens. (mijn gemiddelde aankoopprijs bedraagt nu 3,37 CAD)

Kansen zoals deze komen niet zo heel vaak voorbij. Als je er ééntje ziet passeren, moet je handelen en dat is precies wat ik hier doe.

Waardeer je mijn nieuwsbrief? Doe me dan even een plezier en nodig een paar mensen uit om in te schrijven

Maarten Verheyen – Aandelen.com

Let op! Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt mogelijk uw inleg en in sommige gevallen zelfs meer verliezen.

Ik toon tijdens deze video’s wat ik met mijn eigen centen doe. Ik ben echter een agressieve belegger met een zeer hoog risicoprofiel en deze transacties zijn zeker niet geschikt voor iedere belegger!

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl  zijn tevens van toepassing op deze publicatie.

Maarten Verheyen is oprichter en eigenaar van TradersOnly. Maarten bezit aandelen Novo Resources.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Maarten VerheyenKeer 10 tot keer 100