Columns & Artikelen

2018 zit er bijna op

by Nico Pantelis on 31 december 2018

2018 zit er bijna op. (Edelmetaal-Info: Tevens laatste dag fenomenale kerstactie van Slim Beleggen: verleng of neem nu een abonnement met wel heel veel voordeel.) Voor beleggers was het een jaar om snel te vergeten. Tenminste, voor wat betreft de rendementen. Zowat alle activa bleven ter plaatse trappelen. En obligaties – de sterkhouders in voorgaande turbulente beurstijden – slikten zelfs stevige verliezen.

Niemand werd dus blij in 2018. Maar dat betekent bijna zeker dat er in 2019 duidelijk richting gekozen gaat worden.

Toch willen we nog even het sentiment schetsen, met name die in onze mailbox. Het bleek in het verleden immers een goede barometer voor het overheersende gevoel onder beleggers.

In de maanden oktober en november viel de stroom aan vragen en reacties plots stil. Het bleek een voorbode voor meer onheil, in december. Want de beurs kraakte deze maand.

En dat bracht de stroom aan vragen en reacties opnieuw op gang. Ditmaal veel minder positieve berichten in onze mailbox, maar eerder twijfel, teleurstelling en soms regelrechte paniek, en zelfs haat.

Een goed voorbeeld is die van Chris, een trouwe klant die even het noorden leek kwijt te zijn.

Chris heeft een extra jaarloon (19.000 euro) binnengehaald op basis van onze kooptips en analyses.

Fantastisch nieuws, zou je zeggen. Maar toch twijfelt Chris. Hij wil dat we meteen handelen, op basis van de toegenomen volatiliteit.

Wat nu niet verstandig is, is om je emoties de vrije loop te laten.

Juist nu moeten we ons hoofd koel houden, en trachten te analyseren wat de situatie vandaag precies is, en welke uitkomsten het meest plausibel lijken voor de toekomst.

De volgende vraag van Raymond is dan ook volledig terecht.

Wat nu? Wat na de correctie? Waar gaat het geld nu heen?

We hebben Raymond inmiddels al voorzien van een uitgebreid antwoord, maar in ’t kort: in een eerste fase van liquidatie gaat alles naar cash. Pas in een vervolgfase zullen partijen overwegen om de vrijgekomen middelen elders aan het werk te zetten, indien nodig.

Deze correctie is echter niet de gemiddelde correctie. Want in het verleden was het leven simpel: je verkocht aandelen, kocht obligaties in de plaats en klaar was Kees.

Maar nu obligaties eveneens in de klappen delen, kan er ook een streep door die trade.

Daarom is het nu van groot belang om te bepalen in wat voor markt we ons begeven. Vorige week lieten we u al weten dat we vanuit technisch oogpunt in een primaire berenmarkt zitten. En ook andere marktonderdelen begonnen te trillen.

Maar een primaire berenmarkt hoeft niet per se uit te monden in een volwaardige crash.

Het kan vanaf hier nog steeds alle kanten op. Zowel positief als negatief. Laten we eerst met het laatste scenario beginnen.

 

Negatieve scenario: een nieuwe beurscrash in de maak.

Zoals we hier al vaker hebben neergepend is een beurscrash geen evenement, maar een procedure. Eentje van lagere toppen met lagere bodems. En vaak met sterke tussentijdse dalingen.

De huidige situatie ziet er als volgt uit:

De S&P 500 leverde op enkele dagen 500 punten in. Dat is een heftige beweging. De historische statistieken wezen erop dat we ons op de uiterste limieten begaven.

Dus het is maar normaal dat we nu een felle tegenbeweging zien. Maar het is wel een duidelijk teken aan de wand dat dit geen normale correctie meer is, maar meer begint te lijken op actie in een berenmarkt. Kort en heftig.

Om een beter beeld te krijgen of we ons begeven in een nieuwe beurscrash, dan wel een correctie binnen de opgaande trend, moeten we even het grote plaatje erbij nemen.

Hieronder ziet u de grafiek van de S&P 500 vanuit het langetermijnperspectief, op weekbasis. Hierbij ziet u tevens het 200-weeks gemiddelde (blauwe lijn).

In feite kan je stellen dat eens de 200 WMA neerwaarts doorbroken wordt, alle seinen op rood gaan. Dan kan de S&P 500 opnieuw snel meer dan 500 punten in elkaar duikelen.

Want als we naar een herhaling van 2000 of 2008 zitten te kijken, dan mogen we ons verwachten aan een koersdoel van 1.500 en zelfs 1.300 voor de S&P 500 in de komende maanden.

Niet toevallig misschien ook de top van de markt in 2000 en 2007. Vergeet niet: toeval bestaat niet op de beurs!

 

Positieve scenario: een nieuwe beursrally in de maak.

Uit de bovenstaande grafiek valt eveneens te destilleren dat we nog steeds in een prille fase van een correctieve markt zitten. En dat het nog erg prematuur is om nu voluit ‘bearish’ te worden op aandelen.

Het concrete bewijs is er simpelweg nog niet.

En wat ons vooral bezighoudt, is dat er nog altijd geen barst in de economie zit. De Amerikaanse groei trok zelf aan tot in het derde kwartaal, boven 3%!

De groeiverwachting is – gezien de beursturbulentie – fors neerwaarts bijgesteld, van 3,5% naar 2,7%. Maar zelfs als de economische groei op 2,5% uitkomt, dan nog is dat helemaal geen economische recessie. Het komt zelfs niet eens in de buurt.

Heftige correcties zoals we die nu meemaken, hebben we in het verleden wel vaker gezien, ook in periodes zónder recessie. De uitkomst was dan wel telkens eenzijdig: omhoog!

Denk daarbij aan periodes in 1987, 1998, 2011 en 2015.

In al deze specifieke periodes verloor de beurs op korte periodes 10 tot 20%. Maar telkens wist de markt dit op te vangen.

Als we er een periode uit moeten pikken, dan sluit de huidige omgeving wellicht goed aan bij 1998.

In 1998 zakte de bodem – na een jarenlange stijging – plots ook onder de aandelenmarkt uit, maar zonder fundamenteel gevolg in de economie. Wie toen in allerijl had verkocht, bevangen door emoties, die liep een rally van nog eens 50% mis in de jaren nadien.

We hebben ook nog even de periode van begin 2000 meegenomen op de grafiek. Dan zie je duidelijk dat er toen een cascade van correcties optrad, met onderliggend een economische afkoeling (grijze balk).

Concreet volgde er in de praktijk in alle bovenstaande periodes altijd een zig-zag-beurs.

Periodes van 6 tot 12 maanden van heftige bewegingen, op en neer, heen en weer. De koersen vlogen letterlijke alle kanten op, maar per saldo ging het nergens heen.

Pas na 6 tot 12 maanden kwam er dan uitsluitsel… telkens naar de bovenzijde!

En wie dan kon vasthouden aan een degelijke blootstelling (> 50%) aan aandelen, die kwam er uiteindelijk altijd als winnaar uit met rendementen tot soms 100% in de jaren nadien.

Conclusies: Op welke uitkomst inzetten?

Uit bovenstaande analyses en scenario’s valt een zaak te concluderen: dat het nog te vroeg is om nu al vol in te zetten op één scenario.

Niemand weet in deze fase exact wat er gaat gebeuren… laten we daar nog even de nadruk op leggen: NIEMAND. Iedereen die u van het tegendeel wil overtuigen, vertelt onzin.

Je kan hooguit een mogelijke uitkomst schetsen, maar niet meer dan dat.

Wij hebben eerder al onze maatregelen getroffen, door in de laatste maanden erop te hameren om winsten van tafel te nemen bij posities die op flinke winsten stonden. Er zijn binnen onze rapporten voldoende posities die een veelvoud zijn gestegen.

Dat zijn stijgingen die uiteraard op korte termijn moeilijk te herhalen zijn.

Maar dat wil ook nog niet zeggen dat we per definitie negatief zijn op aandelen of andere risicovolle activa (zoals bijvoorbeeld crypto). Het getuigt enkel van goed beheer.

Onze modelportefeuille ziet er momenteel als volgt uit:

De helft van de portefeuille zit nog steeds in aandelen (of high beta onderdelen).

Maar goud (en goud gerelateerde posities) zijn goed voor 20% en daarnaast staat er circa 30% aan cash op de rekening.

Let wel, dit is een ruw voorbeeld. Voor ieder kan dit uiteraard wisselen, maar het is een goede richtingwijzer voor de globale samenstelling. En vooral ook hoe we vandaag tegenover deze markt staan.

We zitten in de markt, maar met een gezonde portie wantrouwen.

Moest de gevreesde cascade aan dalingen beginnen door te zetten, en zien we dat andere onderdelen in de markt ook verder afbreken, gesteund door een snel afkoelende economie, dan zullen we onze samenstelling veranderen naar het volgende diagram:

Cash zal verder opgetrokken worden naar 50%, ten nadele van aandelen. Goud blijft simpelweg gelijk.

Want goud zal op termijn dan flink aantrekken en vanzelf in weging gaan toenemen. Eens dan bepaalde percentages voor goud binnen de portefeuille wordt overschreden, kan je dan weer goud gaan beginnen afbouwen (ten voordele van aandelen wellicht).

Maar goed, zo ver zijn we helemaal nog niet. Eerst maar eens kijken wat we in de komende weken en maanden gaan beleven in de financiële markten.

Een zaak is bijna wel een garantie in dit klimaat: volatiliteit is terug van weggeweest!

Maak vandaag nog kans op unieke kortingen om een abonnement te nemen of te verlengen op Slim Beleggen. Het zou erg jammer zijn als u hier geen gebruik van zou maken, in de aanloop van een zeer lucratief jaar. Want daar gaan we weer voor bij Slim Beleggen.

Dat u net als Chris hierboven, een extra jaarsalaris kan verdienen met ons. 🙂

Laten we er samen een geweldig 2019 van maken!

Het is zo ver. Vandaag is de allerlaatste dag van onze fantastische eindejaarsactie.

De oorsponkelijke KERSTACTIE werd voor een weekje verlengd, onder het goedkeurend gezag van het voltallige analistenteam van Slim Beleggen, BeursBrink & Value Jagers.

Samen hebben ze besloten om hun MAXIMALE KORTING door te trekken tot het allerlaatste moment van 2018.

Dat moment is vanavond, klokslag 12 uur! Dan knalt het vuurwerk, en sluiten wij de actie definitief af.

We willen u dan nog een laatste keer informeren over alle kortingen die voor u klaarstaan:

  • Standaardkorting (tot -40%)
  • Staffelkorting (tot -50% extra)
  • Cashbackkorting (tot 2.000 euro)

Het is een ongeziene reeks kortingen, die we nooit eerder gaven. Want, we overstijgen diverse niveaus.

Met de standaardkortingen kan u al vele honderden euro’s besparen, maar met de staffelkortingen lopen de besparingen al snel in de duizenden euro’s!

U kan zelf de proef op de som nemen.

Wie alle abonnementen selecteert, spaart de volgende bedragen uit:

  • 12 maanden = 1.291,23 euro (35% staffelkorting) + 600 euro (cashback) = 1.891,23 euro
  • 24 maanden = 1.714,89 euro (35% staffelkorting) + 1.000 euro (cashback) = 2.714,89 euro
  • LIFETIME = 12.925,70 euro (50% staffelkorting) + 2.000 euro (cashback) = 14.925,70 euro !!

Inderdaad, wie voor een LIFETIME ALL-IN PACK gaat, spaart tot bijna 15.000 euro uit. Dat is ieder jaar 1.500 euro besparing. Niet-te-versmaden! Want het is meer dan 80% korting t.o.v. de basisprijs.

Maar ga vooral zelf goed na welke pakket bij jouw past, en wat jouw maximale korting is. Want voor ieder wat wils. Voor nieuwe leden, maar óók bestaande abonnees. Iedereen kan profiteren.

Nu nog maar enkele uren… 

ACTIVEER DE MAXIMALE KORTING

Alvast een voorspoedig 2019!

Nico Pantelis – Slim Beleggen

Slim Beleggen heeft 4 pijlers: TrendsFondsenTrading en Dividend. De afdeling Trends kent 4 afzonderlijke rapporten: Goud&ZilverTechnologieGrondstoffen en Groeimarkten

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

 

Nico Pantelis2018 zit er bijna op