Columns & Artikelen

2018: het overzicht

by Wilge on 2 januari 2019

Je kunt op 2018 verschillende titels plakken: “Goud presteert beter dan de main-indices” , maar ook “Goud verliest ruim 1,5%”. Het één klinkt heel wat positiever dan de ander. Overigens zie ik de eerste genoemde titel nauwelijks ergens. Bij de diverse na praatsessies in de mainmedia is het woord ‘goud’ ook nergens te horen geweest.

2018 overzicht beurzen

Kijken we naar het bovenstaande overzicht dan komt bij mij nog een heel andere titel boven drijven. “Goud presteert beter dan dan de mainindices en eindigt 2018 met een winst van bijna 3%.

Velen zullen je ongelooflijk aankijken. Maar voor de eurolanden is goud positief geëindigd. We kijken toch ook niet naar een AEX in dollars? Als je op 1 januari 2018 goud had gekocht en dat op 31 december had verkocht had je gewoon 2,8 procent winst in je euro-portefeuille.

Kortom: goud heeft z’n waarde voor ons bewezen.

Rhodium en Palladium

De grote winnaars van 2018 hebben wel zo af en toe de mainmedia – op de laatste pagina weliswaar – bereikt: Rhodium en Palladium. Voor Rhodium worden wel hier en daar andere prijzen gehanteerd, maar over de $2460 die nu op de borden staat, bestaat een aardige consensus. Palladium kwam vooral in het nieuws, doordat het een paar keer even duur was als goud. Het edelmetaal wordt veel in verband gebracht als vervanger voor platina en in de elektrische-auto/batterijen industrie. Daar waar platina dus flink wat marktaandeel verloor, hetgeen ook zichtbaar was in de prijs. Platina was jaren veel duurder dan goud, maar zwerft nu al weer een tijd (sinds ongeveer 2015) ruim onder de goudprijs.

Teleurstelling

De teleurstelling zit hem vooral in zilver en de REMX. Voor zilver werd een mooi jaar toegedicht, maar moet uiteindelijk met een dik verlies het jaar verlaten. Wel zijn er (weer?) positieve geluiden die duiden op een goed herstel voor de zilverprijs in 2019. Voor Tom Lassing reden om zijn zilvermijnaandelenrapport te herschrijven en ter begeleiding daarvoor dit artikel te schrijven. Al gelezen?

De REMX is een ander verhaal. De index met veel bedrijven in strategische kritische metalen zoals lithium, graphite en Rare Earth Elements halveerde weer in prijs. En dat is vreemd nu er zoveel aandacht is voor deze metalen, echter ze zakten nogal in prijs hetgeen dus ook zichtbaar is in deze index. Onderzekerheden bij Tesla, maar ook de grote voorraden die eerder werden aangelegd zijn daar debet aan. Ik kan me dit bericht van Slim Beleggen nog herinneren: Morgan Stanley: ‘De prijs van Lithium kan met 50% crashen’

Mijnbouwbouwaandelen

De mijnbouwbouwaandelen staan op laagte records: het zal weer niet eens zo zijn. Veel goldbugs hebben allang de handdoek gegooid en zitten nog met een restantje aan veelbelovende aandelen in hun portefeuille, onverkoopbaar. Ach, over een jaar of 10 nog maar eens kijken, wie weet. Maar wat ook zo is, dat is laag kopen! En wat dat betreft zitten we nu wel in een periode die wellicht een koop rechtvaardigt, maar wanneer die dan uitkeert… Jack Hoogland, Maarten Verheyen, Tom Lassing, Nico Pantelis zijn mensen die nu voorzichtig enthousiast kopen. En dat terwijl bij veel mensen het ongeloof uit de ogen straalt. Die kopen kopen liever als het hoog staat? Dan gaan de genoemde analisten/columnisten verkopen, mogelijk niet op de top, maar wel hoog.

Overigens waren er wel aandelen in ‘mijnen die het goed deden’. Lees deze artikelen er maar nog eens op na.

Cryptomunten

Het grootste debacle in 2018 is natuurlijk de daling van de prijzen van de cryptomunten. En de vraag is vooral, wanneer zien we de bodem. De ongeduldigen onder ons hebben al weer (verschillende keren?)  bijgekocht, was dat slim. Terwijl andere rustig wachten tot het nog verder zakt(e), maar tot hoe laag? Wat is de historie van de crypto’s? En welke crypto’s moet je dan hebben? Als je geïnteresseerd bent helpt dit rapport je wellicht op de goede weg.

Terug naar goud

We eindigen dit jaar overzicht niet met een bespreking van alle main-indices en want daar hebben we de andere media voor. Wij eindigen het jaar 2018 met dit overzicht:

goud-performance 2018

Kleine verschillen in afronding en tijd van de meting, kunnen net een tiende % hoger of lager aangeven tov mijn overzicht. Maar het gaat om de strekking en dan zien we dat de goudprijs in 3 valuta in het rood eindigde. En we zien ook dat als je in 2004 goud kocht je gemiddelde 9,2% per jaar winst maakte (mits je het verkocht hebt op 31 december natuurlijk) Niet slecht toch?

 

Ik wens jullie allen een mooi en gezond 2019 toe!

NB: Mochten jullie goud of zilver willen kopen of boeken en/of rapporten, doe dat ook dit jaar svp weer via een link op mijn website. Je helpt hiermee de kosten van de site en de tijd voor onderhoud te bekostigen. Dank alvast!

Wilbert Geers

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Wilge2018: het overzicht