Columns & Artikelen

Vooruitblik op de week

by Irma Schogt on 6 januari 2019

Gelukkig NieuwJaar!

Tip: Start het jaar goed, meld u aan voor hét congres  Forecast 2019 & Beyond  op zaterdag 19 januari dat u niet wilt missen!

Evaluatie van Roerig Jaareinde

Het Amerikaanse Werkgelegenheidsdepartement meldde 312.000 nieuwe banen in december en 3,9 procent stijging in werkeloosheid. Het werkeloosheidspercentage steeg doordat er 419.000 nieuwe arbeiders bijkwamen onder een stijging van de arbeidsparticipatie met 63,1 procent. Lonen waren 3,2 procent hoger dan een jaar geleden waarvan 0,4 procent alleen al tussen november en december. Die toename was groter dan de 0,3 procentverwachting van Watt Streeteconomen.

Er gebeurde veel aan het eind van 2018. Kerstavond 24 december keek de Dow Jones Industrial Average terug op een verlies van 653 punten, de grootste daling op die dag ooit. De handelsdag erop, 26 december zakte de DJIA zelfs nog verder maar keerde om 1086 punten hoger te eindigen, zijn grootste winst op één dag ooit. In de eerste drie dagen van het nieuwe jaar zien we zich net zo’n patroon ontwikkelen.

Maar laten we eind vorig jaar eerst onder de loep nemen, want daar gebeurde een aantal dingen die nu heel belangrijk kunnen zijn.

Een dergelijke woeste rit in de dagen voor en na Kerst was voorheen gewoon ondenkbaar, de markten zijn dan bijna altijd in rust gedompeld. Maar niet in 2018. Niet met Uranus in eind Ram, nabij een samenstand met Saturnus in de oprichtingshoroscoop van de New York Stock Exchange (17 mei 1792) en in oppositie met de NYSE’s Jupiter-Neptunus-conjunctie in Weegschaal. Uranus was in februari-april 2018 ook in eind Ram toen de DJIA zijn twee recorddalingsdagen van ruim 1000 punten beleefde en uiteindelijk op 2 april zijn bodem vond. Wanneer er geen andere belangrijke kosmische aspecten zijn kijken we naar transitaspecten naar de NYSE’s horoscoop en die onthulde de correspondentie die we aan dergelijke bewegingen verbinden.

Uranus ging 15 mei 2018 het zodiakteken Stier in, wat met een meer geordende markt correspondeert. Daarna nadat hij op 6 november retrograde draaide, kwam hij weer aan het eind van het teken Ram en keerde de verkoopdruk terug. Deze werd meedogenloos nadat Venus op 30 november haar laatste oppositie naar Uranus maakte. De laatste stijgingspoging eindigde de handelsdag erna 3 december met een secundaire top voor de DJIA op 25.980. Daar vandaan ging het als een waterval omlaag naar ’s morgens 26 december het laagste punt op 21.712. Het betekende een verlies van 19,43% vanaf het record van 3 oktober, een exacte 3-sterren-MMA-cruciale omkeerdatum (CRD) net twee handelsdagen voordat Venus retrograde draaide. In de twee handelsdagen volgend op kerstavond steeg de DJIA 1669 punten, naar een hoogte op 23.381 vrijdag 28 december.

In heel december daalde de DJIA 2.211 punten, de slechtste decembermaand sinds 1931 en slechtste jaar sinds de Grote Recessie tien jaar geleden. En met de 19,43% daling sinds 3 oktober komt de DJIA zowel qua tijd als qua prijs in het gebied voor de 4-jaarscyclusdaling. Uit ons onderzoek gepubliceerd in de aangepaste editie van The Ultimate Book on Stock Market Timing, Volume 1: Cycles and Patterns in the IndexesDe daling van prijzen van de top naar het dal in de 4-jaarscyclus ligt in een normale bandbreedte van 16,2-57,1% (ongeveer in 90%). De daling is doorgaans minstens 19,2% (81,25% voorkomend). Wat nog meer opvalt is dat 4-jaarscycli vaak 36-56 maanden duren, en in 25% van de historische gevallen duurt de daling van hoogte- naar dieptepunt slechts 1-3 maanden. De low van 26 december was in de 40e maand van de 4-jaarscyclus die in augustus 2015 was begonnen. De daling van de high op 3 oktober 2018 was in december in zijn tweede maand. Met andere woorden, er is aan onze criteria voor een 4-jaarscycluslow voldaan, zowel qua tijd als qua prijs. Natuurlijk is er nog meer tijd en ruimte voor prijzen om lager te vallen, en vertrekt Uranus pas 6 maart uit Ram. Maar nu Jupiter in Boogschutter staat, zijn beleggers die de waarde van op onderzoek gebaseerde markttimingstudies van MMA inzien aangemoedigd om nu zeer waakzaam te zijn voor de mogelijke start van een nieuwe bullmarkt.

Vanaf het begin van het Nieuwe Jaar scheepten aandelenmarkten weer in voor een wilde rit. De DJIA ging donderdag 3 januari bijvoorbeeld 660 punten omlaag op het negatieve nieuws van Apple’s winstwaarschuwingen. Maar alle verliezen in de DJIA smolten vrijdag na de uitzonderlijke werkgelegenheidscijfers en nieuws over hervatten van handelsontmoetingen tussen China en de VS als sneeuw voor de zon, de DJIA er won 746 bij. Die beslissing wordt de game-changer die de bullish drijfkracht van Jupiter-in-Boogschutter in beweging zet. Jupiter en Boogschutter heersen beide over de wereldhandel.

De geokosmos van vandaag en gedachten over morgen

Het verstorende nieuws van Apple’s winstverwachting die de aandelenmarkt donderdag in het rood stortte heeft met de planeet Uranus te maken. De planeet van chaos, volatiliteit en opwinding heerst ook over technologie en draait dit weekend, 6 januari recht net na de zonsverduistering conjunct Saturnus (vervelend nieuws voor technologiebedrijven). Maar daar houdt het niet op. Jupiter gaat 9 januari een 135° anderhalfvierkant vormen naar Uranus, een aspect dat door de wijlen Duitse astroloog Thomas Ring werd beschreven als het equivalent van een “scheuring” in actuele zaken. Het voelt alsof er een “scheur” plaatsheeft.

Na dit alles vindt 13 januari de eerste van drie passages van het Jupiter-Neptunus-vierkant plaats, het dominante majeure aspect tussen buitenplaneten in 2019. Zoals meer gedetailleerd beschreven in het Forecast 2019 Book, is dit aspect is de “opmaak” voor het sterke “Steenbok Stellium” dat zich van december 2019 tot en met december 2020 ontvouwt. Het heeft betrekking op onredelijke overmoed, zelfgenoegzaamheid en/of hysterie en paniek. Ik zou zeggen dat we nu allemaal tussen zelfgenoegzaamheid en hysterie heen en weer gaan nu we op het eerste aspect afgaan en de markten weerspiegelen dit.

 

Mundane Astrologie en Langetermijngedachten

Trump vierde tijdens zijn eerste ambtsjaar een consistente stijging van de aandelen. Maar de markten zijn dit jaar gestagneerd door een handelsoorlog met China, zorgen over de vier renteverhogingen van de Fed en de angst voor een vertragende wereldwijde groei. Trump heeft geprobeerd de Fed de schuld te geven van het bloedbad op de markt. Vóór de duik maandag 24 december twitterde de president dat “het enige probleem dat onze economie heeft de Fed is”….. De bronnen zeiden dat de belegger de ambtenaar adviseerde om de president te vertellen dat hij zijn kritiek op (Fedvoorzitter Jerome) Powell op Twitter moet beëindigen, de beleidsveranderingen moet stoppen en een handelsovereenkomst met China moet bereiken om de markten te helpen. – Scott Wapner, “Trumpregering vraagt temidden van een wild beursklimaat Top-Investeerder advies over markten”, 28 december 2018, https://www.cnbc.com.

Ik zou zeggen dat die adviseur het in het bovenstaande citaat helemaal goed had. Het enige probleem voor onze economie, is niet de Fed. De Fed had zijn voornemen om de rente ruim van tevoren te verhogen bekend gemaakt, en zelfs met de renteverhoging van september 2018 is de markt zich daarna blijven herstellen naar nieuwe records – totdat de president het plan van de Fed publiekelijk begon te bekritiseren en vervolgens geen vooruitgang heeft geboekt in het handelsgeschil met China. Om precies te zijn, de prestaties van de aandelenmarkt zijn en blijven het eigendom van President Trump, of het nu leuk is of niet. En hij is er de laatste tijd duidelijk niet blij mee, als het zo vaak zo hard onderuit gaat na zijn acties en tweets. De rest van de wereld ook niet. Maar misschien neemt hij dat advies ter harte (of niet) en keert de normaliteit terug.

Op basis van wat ik van geokosmische samenhang met actuele en toekomstige activiteiten in de wereld weet, zal dit huidige klimaat van onzekerheid en marktinstabiliteit deze maand niet plotseling veranderen. Nu moet u wel weten dat ik het bij het verkeerde eind kan hebben. Het is al eerder gebeurd. Immers, astrologie is nooit fout, maar de astroloog is dat vaak wel in zijn/haar interpretatie van wat er zou kunnen gebeuren, gerelateerd aan wat er in de kosmos gebeurt. Achteraf kunnen we de samenhang altijd zien. Het is er altijd. Het is hetzelfde met elke vorm van marktanalyse of markttiminganalyse, of het nu gaat om fundamentele analyse (historici kunnen altijd de oorzaken na de gebeurtenis zien, maar zelden ervoor), technische analyse, of grafische patroonanalyse. De correlaties zijn achteraf altijd zeer duidelijk. Maar we werken met toekomstige waarschijnlijkheden op basis van historische frequentiegraden van 80% of meer. Helaas zijn er niet veel gevallen van 100%. En als die er wel zijn, presteert het onvermijdelijk niet hetzelfde als voor de volgende keer dat die zelfde reeksen van factoren zich voordeden, aangezien de meeste overeenkomsten uiteindelijk rond de 80% komen te liggen.

Dat brengt ons naar de geokosmische factoren die deze maand, januari 2019 voor ons liggen. Tussen 2 en 25 januari ontvouwt zich een overvloed aan geokosmische aspecten (minstens tien) die een handelbare samenhang hebben met korte-termijn-cyclushoogtes en –laagtes in aandelenmarkten en waarschijnlijk ook in andere financiële markten. Vier ervan hebben een zeer grote samenhang met scherpe prijsschommelingen. Het zal voor handelaren veel weghebben van een achtbaanrit en als de recente maanden daar iets over te zeggen kunnen hebben, wordt het voor President Trump ook een achtbaanrit. Gesp uw veiligheidsriemen vast. De rit is nog niet voorbij. Let vooral op de week van 21-25 januari.

Mededelingen

Breukelen, zaterdag 19 januari 2019
Congres Forecast 2019 & Beyond – de kanteling van de huidige economische cyclus

ECongres Forecast 2019 & Beyond - de kanteling van de huidige economische cyclusr zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.Vanaf 2019 maken diverse cycli met een historische samenhang met maatschappij en economie zeer zeldzame omkeren. Als de historie onze leidraad is, gaan er grote wijzigingen plaatsvinden in de wereld van geld en banken vanaf 2019-2020. Wat betekent dit voor de wereld en de mens? Een aantal experts, internationale topsprekers, belicht de situatie.

Raymond Merriman bespreekt de toekomstige trends met betrekking tot de (wereld-)politiek, -economie, centrale banken en financiële markten over de hele wereld;
Drs. Karen Hamaker-Zondag geeft inzicht in de wereldwijde implosie van vertrouwen naar zeer intense tijden met veel onrust – leidend naar een dieper inzicht in de komende jaren;
Antonia Langsdorf brengt inzichten uit de kunst, astrologie en astronomie samen naar de komende stroom van nieuwe trendontwikkelingen;
Irma Schogt bespreekt de vooruitzichten voor de Nederlandse AEX in 2019, vat het congres samen en bespreekt met u op welke wijze u praktisch gebruik kunt maken van de inzichten van de experts. Lees verder>>
 

irma schogIrma Schogt van Markettiming.nl is verantwoordelijk voor de vertaling en verspreiding van de publicaties van Raymond Merriman in Nederland. Op Markettiming.nl vind je ook de diverse diensten en services van Irma.

Disclaimer:

In tegenstelling tot wat sommige lezers veronderstellen, staan in deze column geen voorspellingen vermeld van mogelijke toekomstige bewegingen in verschillende financiële markten. Wat u wel columns mag verwachten, is een wekelijkse update van de verschuivingen in verscheidene aandelen- en andere financiële markten over de hele wereld, in samenhang met de verschillende geokosmische factoren die ermee gepaard gaan. Deze gratis service is geschreven om de lezer inzicht te geven in de relatie tussen astrologische factoren en collectieve menselijke activiteiten. Indien u op zoek bent naar concrete financiële voorspellingen voor de beurs, zal u ongetwijfeld uw gading vinden in ons gamma van nieuwsbrieven per abonnement, maar niet in deze gratis service.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Irma SchogtVooruitblik op de week