Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 7 januari 2019

Op de laatste dag van 2018 (afgelopen maandag) stond de zilverkoers op een interessant punt, met een slotkoers van de vrijdag ervoor die pal op het 200 d. MA tot stand kwam. De laatste dag van het jaar kon daarmee zorgen dat er een mooi koopsignaal kon worden afgegeven voor de start in 2019.

Op 31 december is er traditiegetrouw een verkorte handelsdag van kracht met een lage omzet zodat de stieren hun kans konden grijpen en dat deden ze dus ook. Er was een kort gevecht om het 200 d. MA waarbij de beren probeerden de koers er beneden te houden maar al snel namen de stieren de koers bij de hand en wisten tot boven het MA door te dringen om daar vervolgens ook af te sluiten.

Het jaar eindigde daarmee met een mooi en belangrijk koopsignaal, een doorbraak van het 200 d. MA waar de koers in juni van 2018 beneden is gevallen.

Nu is een doorbraak natuurlijk mooi maar de volgende dag van de waarheid diende zich vervolgens aan op 2 januari om te kijken of de doorbraak stand zou kunnen houden. De handel op woensdag startte rond het slot van de maandag waarna de beren, zoals mocht worden verwacht, toch probeerden de uitbraak terug te draaien. Ze duwden de zilverkoers terug beneden het MA maar konden dit niet volhouden, de opwaartse druk werd te groot. Het slot van de dag kwam hoger tot stand dan op maandag en zelfs in de buurt van de high hetgeen aangaf dat de stieren goedgemutst aan het nieuwe jaar begonnen.

Op donderdag zagen we een identiek beeld, een opening in de buurt van het slot van de dag ervoor met direct een aanvalspoging van de beren. Ook deze keer werd de daling opgevangen en omgebogen in een stijging. De handelsomzet was net als op woensdag zeer behoorlijk en kwam iets boven het gemiddelde uit. Het slot vond praktisch op de high van de dag plaats.

In het nieuwe jaar werd direct verder afstand genomen van het 200 d. MA zodat het koopsignaal van 31 december werd bevestigd. Inmiddels kon de zilverkoers 7 dagen op rij hoger afsluiten, een reeks die al lange tijd niet meer is neergezet. Ook op vrijdag werd opnieuw geprobeerd om een positieve dag neer te zetten maar nu gaven de beren toch aanzienlijk meer tegengas. De $16 werd bijna aangetikt waarna de beren in het geweer kwamen en de zilverkoers terugdrongen. Het werd een interessante dag om te volgen met een omzet die op het hoogste punt van de afgelopen maand uitkwam. Het slot werd uiteindelijk $0,01 lager genoteerd dan op donderdag met een doji candle als resultaat. Na 7 dagen stijging werd er aldus een minimaal verlies geboekt maar een iets verder stapje terug om wat adem te happen zou geen kwaad kunnen.

Euro dag grafiek

De € dag-grafiek laat een nog wat beter beeld zien dan de $ grafiek. Ook hier tot aan donderdag een stijging van 7 dagen op rij die vrijdag werd opgevolgd met een 8-ste dag van stijging. De stijging is minimaal maar wel voldoende om een zwarte candle in de grafiek te noteren.

Ook hier zou een kleine adempauze in de stijging echter geen kwaad kunnen om mensen die de trein gemist hebben de kans te geven om alsnog in te kunnen stappen.

 

In het wat langere termijn beeld van de dag-grafiek werd in de vorige update gespeculeerd op een herhaling van de maandag voor de Kerst die door de stieren gebruikt werd om een stijging door de onderste (nu blauwe steun) lijn te forceren.

Weerstandzone

De stieren maakten inderdaad van hetzelfde scenario gebruik om nu door het 200 d. MA te breken en de koers richting de volgende weerstandzone te sturen. De grafiek laat zien dat de afgelopen 2 (feest)weken goed werden gebruikt door de stieren. In de kerstweek werd de nu blauwe steunzone overwonnen en in de oudejaarsweek werd de volgende weerstandzone al onder vuur genomen.

Met het bereiken van de 2-de weerstandzone is de grafiek wat oververhit geraakt hetgeen ook te zien is aan de rode candle op dit niveau in de grafiek. De bijna verticale beweging omhoog heeft voorlopig een topje gevormd en er zou een stapje terug kunnen volgen om de grafiek wat op adem te laten komen. De interne gesteldheid raakt zoals al gezegd wat oververhit:

 • De RSI is in extreem gebied terechtgekomen en staat nu op het hoogste punt sinds september 2017
 • De Koopkracht staat op het hoogste punt sinds juli 2016
 • De MACD heeft het hoogste punt sinds augustus 2017 bereikt
 • Ook de geldinstroom staat op het hoogste punt sinds januari 2018
 • Het Sentiment/Momentum staat net als de geldinstroom op het hoogste punt sinds jan. 2018

De forse stijging kan, gezien het bereiken van een weerstandzone, een pauze inlassen en mogelijk zelfs een stapje terug doen om voor wat afkoeling te zorgen. Het belangrijkste steunniveau is dan de blauwe zone en het 14 d. MA maar vooral het 200 d. MA dat nu rond de $15.43 te vinden is

 

In de Bollinger Bandengrafiek werd in de vorige update nog een mogelijke afremming van de stijging aangehaald door de bovenste band maar dat kwam er helemaal niet van. De bovenste band werd gewoon op sleeptouw genomen en met de koers mee omhoog gedrukt.

De laatste candle in de grafiek geeft aan dat de top lag rond de $15.95 met een bovenste band op $15.83. Het slot van de candle kwam tenslotte uit op $15.79 waarmee het slot weer beneden de band lag. De bovenste band heeft dus uiteindelijk toch de stijging in bedwang gehouden. De vraag is nu af er een afkoeling komt of dat het slot binnen de band al voldoende was om de stieren nog wat extra te motiveren.

 

Ook in de slotstandengrafiek heeft de bijna verticale streep omhoog een belangrijk volgend niveau bereikt, de groene weerstandzone. In de grafiek is te zien dat deze zone een pittige weerstand kan gaan vormen. Op of rond dit niveau tellen we wat belangrijke bewegingen:

Een topje in feb. en mrt. 2016, een bodem in juni en dec. 2016 en mei, jul en dec. 2017 en vervolgens een hapering in de daling van jul. 2018.

Blijkbaar sprongen er rond dit niveau behoorlijk wat kopers (bij de bodems) in de koers, die zouden nu alsnog van de stukken af kunnen willen waardoor er een topje in de maak kan zijn.

Mooie setup

In de weekgrafiek zorgde de candle van de Kerstweek voor een mooie setup voor het begin van het jaar. De stieren moesten deze mooie kans alleen nog weten te benutten en dat deden ze gelukkig.

Na de mooie zwarte candle die voor een doorbraak zorgde van het belangrijke 34 w. MA kwam de opvolging die gewenst was, een 2-de zwarte candle die zorgt voor wat afstand tot het MA. Net als in de dag-grafiek heeft de koers in de weekgrafiek een belangrijk niveau bereikt. De zone rond de $16 is een mogelijke forse weerstandzone gezien het aantal bodems dat hier terug te vinden is.

 • $ 15.68,   $16.06, $16.34, $15,64, $16.13, $16.07

Het overwinnen van deze zone zal niet makkelijk worden maar als het lukt dan kan er een hele mooie toekomst voor zilver in het verschiet liggen de komende jaren.

De technische gesteldheid is weer verbeterd en kan de koers verder ondersteunen:

 • De RSI is verder geklommen in positief trendgebied
 • De MACD stijgt verder richting de 0 lijn en bevindt zich nu ruim boven de signaallijn
 • De Geldinstroom heeft de stijging voortgezet en dringt verder door in positief gebied

Een verdere stijging van de koers op weekbasis lijkt op dit moment het meest voor de hand liggend.

Euro weekgrafiek

In de € weekgrafiek heeft de koers eveneens de gehoopte opvolging gekregen. Het slot op de high van de week heeft een passend vervolg gekregen met een candle die wederom een mooi sprongetje hoger maakt. De canlde heeft als hoogste punt de €14 bereikt en is daar iets beneden afgesloten.

Het 17 w. MA krult nu steeds verder omhoog en kan het 34 w. MA binnenkort gaan bereiken met een mogelijk extra aanvullend koopsignaal tot gevolg. De interne gesteldheid van de grafiek ziet er zelfs beter uit als in de $ grafiek.

 • De RSI bevindt zich inmiddels zeer ruim in positief trendgebied
 • De MACD heeft de 0 lijn al bereikt en kan door aanstaande week boven gaan kruisen waarmee een koopsignaal wordt afgegeven
 • Het Sentiment/Momentum is nog wat verder doorgedrongen in extreem positief gebied

Ook hier ligt een verdere stijging het meest voor de hand.

 

In de $-€ grafiek werd vorige update een stijgende wig ingetekend die een bearish karakter heeft. Een stijgende wig is een patroon dat in zeer veel gevallen de voorbode is van een aanstaande daling. Als er een overshoot (mislukte uitbraak aan de bovenzijde) ontstaat dan zou er snel een uitbraak aan de benedenkant moeten volgen, een daling die eigenlijk afgelopen week werd verwacht.

De candle van de afgelopen week heeft zich echter weten te handhaven binnen de wig al is het maar ternauwernood. Er heeft zich een stijging voorgedaan van 0,38% hetgeen ervoor zorgt dat de candle zwart is geworden. De candle klampt zich vast aan de onderste lijn van de wig en het 14 w. MA dat rond het slot van de candle loopt.

De kansen op een neerwaartse uitbraak blijven onveranderd groot ook al zijn de stieren vrij volhardend en willen zij zich nog niet gewonnen geven. De Interne gesteldheid van de grafiek blijft signalen afgeven dat er een top is gemaakt en een verdere correctie mogelijk is.

 • De RSI weet zich nog boven de 50 te handhaven en probeert zelfs een bodempje te vormen
 • De MACD is iets verder gedaald al bevindt ook deze zich nog steeds boven de 0 lijn in positief gebied
 • Het Sentiment/Momentum valt verder terug richting de 50 en zal dit mogelijk aanstaand week kunnen bereiken

De heersende trend blijft omhoog gericht maar het lijkt erop dat de correctie nog niet is afgelopen, er kan nog wat meer daling in het verschiet liggen.

Iedereen nog de beste wensen en vooral een goede gezondheid voor 2019, laten we hopen dat zilver het uitstekend gaat doen dit jaar.

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Roy MartensTechnische analyse Zilver