Columns & Artikelen

Vooruitblik op de week

by Irma Schogt on 14 januari 2019

Tip: Start het jaar goed, meld u aan voor hét congres  Forecast 2019 & Beyond  op zaterdag 19 januari dat u niet wilt missen!

Evaluatie en terugblik

Federal Reserve’s voorzitter Jerome Powell is bezorgd over de groei van de Amerikaanse schuld. “Ik ben er zeer ongerust over”, zei Powell op de Economic Club of Washington, D.C. het jaarlijkse tekort van de VS bereikt nieuwe hoogtes boven 1 biljoen dollar, een feit dat volgens veel economen toekomstige generaties grote moeilijkheden zal opleveren. Het tekort op jaarbasis is al eerder boven 1 biljoen geweest, maar nooit tijdens economische groei zoals nu, wat de vraag oproept wat er zou gebeuren als er een recessie uitbreekt… De totale schuld van de VS is ongeveer $ 21,9 biljoen. Fitch Ratings — een van de beste kredietbeoordelaars die bedrijven en overheden op dezelfde wijze analyseert – zei woensdag dat de huidige overheidssluiting een effect zal hebben op het vermogen om een budget vast te stellen en invloed kan hebben op de triple-A soevereine score van de regering. – Thomas Frank, “Fedvoorzitter “Erg bezorgd” over groei VS-schuld”, https://www.cnbc.com, 10 januari 2019.

Britse wetgevers gaan dinsdag (15 februari) stemmen over Eerste Minister Theresa May’s veel gelijmde Brexit deal, met minder dan drie maanden te gaan voordat het VK uit de Europese Unie dient te zijn vertrokken. Opmerkelijk genoeg is het vrijwel zeker dat May’s model om het blok te verlaten vrijwel zeker wordt verslagen. Dat laat het vooruitzicht overeind van een volledige ineenstorting van de overheid, een wanordelijk vertrek uit het blok of zelfs het hele Brexit-proces dat in de komende weken volledig wordt geschrapt……. Westminster moet nu of de plannen van de overheid voor een gestructureerde exit en relatief nauwe economische banden met de EU goedkeuren of het verwerpen en massale onzekerheid over de volgende stappen van het land voortbrengen. – Sam Meredith, “Crisis-Brexit-stemming kan leiden tot nog meer politieke chaos,  https://www.cnbc.com, 11 januari 2019

Alle wilde schommelingen in december en begin januari leken even te pauzeren nu de wereldwijde aandelenmarkten voor het grootste deel van de afgelopen week gestaag zijn gestegen. Dit kan gerelateerd zijn aan de eerste passage van het vierkant tussen Jupiter en Neptunus op 13 januari. In tegenstelling tot Uranus, die wild is en tot 9 januari extreem sterk aanwezig was, is de invloed van Neptunus meer als drijvend op een vlot op een zonnige dag in een rustig meer zonder wind en zonder zorgen. Het is passief, een handelaar kan hier erg makkelijk van worden. En daarin schuilt het gevaar als we ons later deze week naar meer Uranus-aspecten begeven, zonder het voordeel van veel Neptunus. Als er geen echt “slecht” nieuws of storende tweets plotseling gelanceerd worden, zijn beleggers geneigd om redenen te vinden om te investeren, met ondersteuning van geleidelijk stijgende aandelenkoersen. Aandelenmarkten over de hele wereld, waren over het algemeen hoger vorige week, met een aantal (zoals de DJIA) nu meer dan 10% hoger sinds hun dieptepunten van 26 december. In de 12 handelssessies die volgden op dat dieptepunt, is de DJIA met 9 dagen gestegen. En een van de dagen met een daling was vrijdag 11 januari, toen het daalde slechts vijf punten. Tijdens dezelfde 12 dagen steeg de DJIA over 2300 punten van laagte naar hoogte. Het is dit soort marktgedrag dat kan leiden tot de zelfgenoegzaamheid die vaak wordt geassocieerd met Neptunus, die verandert in kwetsbaarheid als storend nieuws, a la Uranus, de markt doet raken. Dit komt er 18-21 januari, +/- drie dagen weer aan.

Aangezien een van de credo’s van de astroloog “Zo boven, zo onder” is, is het niet moeilijk om een fundamentele verklaring te vinden voor zowel het milde water van vorige week als de aangename, dromerige kwaliteiten van een expansieve Jupiter-Neptunus. De stemming over de Brexit deal heeft vorige week niet plaatsgevonden. Het gebeurt op 15 januari, precies op tijd voor de volgende dosis Uranus. Met Jupiter nog steeds heel dicht bij een vierkant in de buurt van Neptunus, vraagt men zich in de financiële wereld af of iemand echt een idee heeft van wat het VK wil en wat ze gaan doen. Wellicht ontdekken ze het de komende week. Of ze ontdekken dat ze eigenlijk geen idee hebben wat ze werkelijk willen, dan zal de stemming de dingen niet ophelderen maar blijft het aanmodderen. Dat is vrij normaal gedrag bij een Jupiter/Neptunus vierkant. Het is een plezierige dag op een vlot op een meer zonder verplichtingen en verstoringen. Maar als je probeert iets gedaan te krijgen lijkt het meer op vallen van het vlot en jezelf realiseren dat je je in drijfzand bevindt. Je zit vast en niemand helpt je. Ze kijken alleen maar en denken: ‘Waarom gingen die mensen nou daar in de modder van die boot af? Waarom zijn ze niet naar de wal gevaren?’

Er kan natuurlijk hetzelfde gezegd worden over de recente verandering van zienswijze van de Fed. Ze besloten dat ze “geduldig” zullen zijn met verdere renteverhogingen. Op dat nieuws ging de dollar naar beneden. Dit was een steun voor valuta’s, ruwe olie en edelmetalen. Ruwe olie steeg de afgelopen week naar een hoogte van $53.31, een stijging van 25% vanaf de laagte $42.36 op 24 december. Een paar weken kunnen een enorm verschil maken. Misschien zeggen we dat in de volgende twee weken wel omgekeerd.

 

De geokosmos van vandaag en gedachten over morgen

Er is nog een kosmische storm op komst. Letterlijk en figuurlijk. Op 18 januari staat de Zon in een vierkant met Uranus, dit wordt op 20-21 januari opgevolgd door een maan-eclips waarbij de Zon Waterman binnengaat. Op 21 januari staat ook Mars nog in een vierkant met Saturnus, dat is allesbehalve plezierig op een vlot op een vredig water. Het is meer als een aanval van muskieten die je aan alle kanten lek prikken. DE conjunctie tussen Venus en Jupiter waar we midden in zitten is echter een prettige aspect. Van 20-22 januari maakt deze conjunctie echter wel een vierkant met Neptunus. Een groep aspecten duidt op een snoekduik van de markten, een andere komt meer overeen met een plotseling herstel. Dit kan betekenen dat de shutdown op dat moment (18-25januri) een climax bereikt en tot een oplossing komt. De impasse is frustrerend en jaagt de markten naar beneden. Een oplossing zal welkom zijn en de markten omhoog jagen. Maar houdt in gedachten dat alles korte termijn is.

We moeten onze ogen het grootste gedeelde van het jaar gericht houden op Jupiter in Boogschutter. Zelfs nu er een vierkant met Neptunus wordt gevormd, wat potentieel duidt op hysterie en paniek, is de geschiedenis van Jupiter in Boogschutter meer bullish dan bearish. Er kan dus ook een bubbel ontstaan. Ik denk dat we een periode krijgen die lijkt op begin 2008. De aandelenmarkt maakte in oktober 2007 een all-time hoogte. In deze periode stond Jupiter ook in Boogschutter. Aandelenprijzen gingen eind januari hard omlaag en de Fed was gedwongen om meer liquiditeit te creëren. Na een bodem eind januari gingen de aandelenmarkten met hulp van de monetaire verruimingsmaatregelen omhoog tot in mei 2008. In oktober 2018 werd er weer een nieuwe all-time hoogte neergezet. Daarna vielen we net als in de periode oktober 2007- januari 2008, flink terug richting eind december. IN de afgelopen dagen kwam de Fed met berichten over afzien van renteverhogingen en de aandelenmarkten herstelden aardig. Misschien was 26-27 december de 4 jaar cycluslaagte en kan deze rally de komende maanden, met Jupiter in Boogschutter, nog voortduren. Iedereen wordt dan weer wat geruster en gelooft dat het gevaar voorbij is

En als Wiley E Coyote dan op de rand van de klif komt en moet beslissen of hij springt of teruggaat om met de belangrijke echte muur (het “Steenbok Stellium” van 2020) die gebouwd wordt af te rekenen. Deze muur is de muur van schulden.

Mededelingen

Breukelen, zaterdag 19 januari 2019
Congres Forecast 2019 & Beyond – de kanteling van de huidige economische cyclus

ECongres Forecast 2019 & Beyond - de kanteling van de huidige economische cyclusr zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.Vanaf 2019 maken diverse cycli met een historische samenhang met maatschappij en economie zeer zeldzame omkeren. Als de historie onze leidraad is, gaan er grote wijzigingen plaatsvinden in de wereld van geld en banken vanaf 2019-2020. Wat betekent dit voor de wereld en de mens? Een aantal experts, internationale topsprekers, belicht de situatie.

Raymond Merriman bespreekt de toekomstige trends met betrekking tot de (wereld-)politiek, -economie, centrale banken en financiële markten over de hele wereld;
Drs. Karen Hamaker-Zondag geeft inzicht in de wereldwijde implosie van vertrouwen naar zeer intense tijden met veel onrust – leidend naar een dieper inzicht in de komende jaren;
Antonia Langsdorf brengt inzichten uit de kunst, astrologie en astronomie samen naar de komende stroom van nieuwe trendontwikkelingen;
Irma Schogt bespreekt de vooruitzichten voor de Nederlandse AEX in 2019, vat het congres samen en bespreekt met u op welke wijze u praktisch gebruik kunt maken van de inzichten van de experts. Lees verder>>
 

irma schogIrma Schogt van Markettiming.nl is verantwoordelijk voor de vertaling en verspreiding van de publicaties van Raymond Merriman in Nederland. Op Markettiming.nl vind je ook de diverse diensten en services van Irma.

Disclaimer:

In tegenstelling tot wat sommige lezers veronderstellen, staan in deze column geen voorspellingen vermeld van mogelijke toekomstige bewegingen in verschillende financiële markten. Wat u wel columns mag verwachten, is een wekelijkse update van de verschuivingen in verscheidene aandelen- en andere financiële markten over de hele wereld, in samenhang met de verschillende geokosmische factoren die ermee gepaard gaan. Deze gratis service is geschreven om de lezer inzicht te geven in de relatie tussen astrologische factoren en collectieve menselijke activiteiten. Indien u op zoek bent naar concrete financiële voorspellingen voor de beurs, zal u ongetwijfeld uw gading vinden in ons gamma van nieuwsbrieven per abonnement, maar niet in deze gratis service.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Irma SchogtVooruitblik op de week