Columns & Artikelen

“Grave dancer” koopt goud

by Maarten Verheyen on 18 januari 2019

Voeg de naam “Sam Zell” maar toe aan de groeiende lijst van miljardairs die goud kopen.

Zell liet zich gisteren tijdens een interview met Bloomberg ontvallen dat hij voor het eerst in zijn leven goud koopt.

“Het is een goede hedge”, geeft hij mee.

De interviewer is niet alert genoeg om te vragen tegen wat hij dan precies bescherming zoekt, maar het lijkt me niet onwaarschijnlijk dat Zell zich bewust is van het eindspel.

Zell is goed voor een vermogen van $5,5 miljard en staat bekend als een slimme value investor.

Zijn bijnaam is de “grave dancer” omdat hij fortuin maakte met investeringen in bedrijven met een bijna-doodervaring.

En deze jongen koopt vandaag dus goud.

“Als een hedge”.

Maar ook omdat hij er zeer veel waarde in ziet.

Hij merkt op dat er bijna geen nieuw kapitaal meer in de sector wordt geïnvesteerd en dat de beschikbare cash vooral wordt gebruikt om concurrenten op te kopen.

“Simpel vraag en aanbod”, aldus Zell.

“Het aanbod krimpt en dat zal een positieve impact hebben op de prijs”

Zell had beter ook eens in de richting van zilver gekeken, want alles wat hij zegt, geldt daar dubbel en dik.

De zilverprijs is momenteel zo laag dat er amper nog zilvermijnen te vinden zijn.

Het aanbod droogt hier zienderogen op en van vers kapitaal voor exploratie is er al helemaal geen sprake.

Zilver presteerde sterk de afgelopen weken maar de goud/zilver ratio blijft met 83 torenhoog.

Voor één ounce goud, krijg je nog momenteel 83 ounces goud. In het verleden bleek een ratio boven de 80 steeds te wijzen op goedkope zilverprijzen.

Miljardairs zoals Zell hebben eigenlijk niet de mogelijkheid om te beleggen in zilver. Buffett probeerde het 20 jaar geleden al eens en verstoorde meteen heel de markt met zijn aankopen.

De zilvermarkt is bijzonder klein van omvang. Misschien wel te klein voor miljardairs.

Ook dat zegt misschien iets over de prijs?

Gelukkig is de markt niet te klein voor beleggers zoals ons.

Ik had nooit gedacht dat we zoveel tijd zouden hebben om zilver te accumuleren voor de grote run-up, maar dat is precies waar we nu staan.

Ik accumuleer al 10 jaar zilver en ik ga daar aan deze prijzen rustig mee door.

Zilver stapelen kan hier

groeten,

Maarten Verheyen

NB Redactie Edelmetaal-Info: Maarten is geinterviewed bij Bitcoinmagazine:

Dit zegt hij over goud:

Kunnen goud en zilver een veilige haven zijn?

MV: “Dat zullen we moeten bezien. Dat was immers ook niet het geval bij de vorige crisis. Ik vind dat dit nu wel het geval moet gaan zijn anders hebben we echt een probleem. In het begin heeft goud het goed gedaan, van 2008 tot 2011, maar daarna ging het bergafwaarts. Ik denk dat we de negatieve gevolgen van het continue printen van geld nog niet gezien hebben. De omloopsnelheid is daarbij ook dramatisch gedaald, waardoor dat extra geld ook niet voor een dramatische inflatie heeft gezorgd.

Daarbij denk ik dat zilver het ook enkel goed zal doen als goud het goed doet. Zilver is enorm goedkoop ten opzichte van goud, het goedkoopste in het afgelopen decennia zelfs. En centrale banken zijn daarbij nog altijd aan het kopen. Ze zeggen dan wel dat goud geen rol heeft maar landen zijn allemaal weer het goud aan het repatriëren.

Dat zegt mij dat goud toch wel iets belangrijker is dan wat er beweerd wordt. Als we naar een monetaire reset gaan, en daar lijkt het toch wel op, dan zal goud naar mijn mening wel weer een rol gaan spelen. Er zal altijd wel weer een nieuw ankerpunt moeten komen en ik zie niet in hoe dat ankerpunt vervangen kan worden door iets anders dan goud.”

Kan bitcoin een veilige haven zijn?

MV: “Dat zou kunnen. Maar het is moeilijk om te zien hoe zoiets een veilige haven kan zijn wanneer de koers van 20.000 naar 3.000 dollar gaat. Het is sowieso nooit getest als een veilige haven, aangezien het pas ontstaan is na de vorige crisis. Ik kan me daarbij voorstellen dat een miljardair 100 miljoen dollar in goud investeert, maar ik zie zo iemand niet direct 100 miljoen in bitcoin investeren. Dat zijn zaken om mee te nemen.”

Nieuwsgierig naar het heel interview? Lees dan hier verder op BitcoinMagazine

Disclaimers

Let op! Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt mogelijk uw inleg en in sommige gevallen zelfs meer verliezen.

Ik toon tijdens deze video’s wat ik met mijn eigen centen doe. Ik ben echter een agressieve belegger met een zeer hoog risicoprofiel en deze transacties zijn zeker niet geschikt voor iedere belegger!

Disclaimer: Deze publicatie van TradersOnly mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies. Alle publicaties van TradersOnly zijn bedoeld als ondersteunende informatie en vormen geen beleggingsadvies, persoonlijk advies of anderszins persoonsgebonden aanbevelingen. De lezer van deze publicatie is zich bewust van de risico’s die gepaard gaan met beleggingen en handel in financiële instrumenten alsmede de mogelijke instabiliteit van de financiële markten. De lezer is zich ervan bewust dat bij beleggen in financiële instrumenten de resultaten daarvan niet gegarandeerd zijn. De waarde van beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

De disclaimer en voorwaarden zoals terug te vinden op www.tradersonly.nl  zijn tevens van toepassing op deze publicatie.

Maarten Verheyen is oprichter en eigenaar van TradersOnly. Maarten zit short de S&P500 future.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Maarten Verheyen“Grave dancer” koopt goud