Columns & Artikelen

En dé verrassing voor 2019 wordt?

by Nico Pantelis on 21 januari 2019

We willen deze weekendmailing van Slim Beleggen eens beginnen met een relevante anekdote. We zijn een groep beursanalisten met zowel Nederlandse als Belgische achtergrond.

Je zou kunnen denken, ‘wat doet de afkomst er nu in hemelsnaam toe’, maar op vlak van beleggen speelt het verschil soms een cruciale rol.

Vooral op de belangrijkste momenten voor de beurs: de historische kantelmomenten.

Want hier zagen we in het verleden altijd een substantieel verschil in de houding van Nederlanders versus Belgen.

Nederlanders reageren sneller dan Vlamingen, in sommige opzichten. Vooral ook op vlak van de economische beleving. Afgelopen week viel ons in dat opzicht weer heel erg op.

Terwijl men in de Nederlandse journaals aandacht heeft voor de plotse zwakte in de huizenmarkt, ging het op de Vlaamse TV’s over hoe spaarders meer geld konden verdienen op de beurs.

Vlamingen lopen vaak achter de feiten aan, terwijl Nederlanders snel op de zaken vooruitlopen. In het echte leven is Vlaamse terughoudendheid soms de goede insteek, maar op de beurs is het meestal een dodelijke houding voor je kapitaal.

Nederlanders hebben het dan ook vaak vroeg bij het rechte eind. Dat zag je bijvoorbeeld ook goed met de hele ontwikkeling rondom crypto. Terwijl Nederlandse gezinnen soms hun hele hebben en houden in crypto staken in 2015, wisten de meeste Vlamingen toen niet eens wat crypto was.

Pas op het einde van de laatste bullrun, in de tweede helft van 2017, dienden zich plots veel Vlamingen aan bij ons die ook wilden ‘beginnen met beleggen in crypto’. U weet inmiddels tot wat dit heeft geleid.

Dat Nederlanders nu meer kijken naar de gevaren van de markt, terwijl Vlamingen nu pas hun eieren in de beursmand willen leggen, is een zoveelste teken aan de wand dat de beurs in een finale fase is aanbeland.

Let wel, we denken dat de massa meer denkt zoals een Vlaming, dan een Nederlander. Dus we denken daarmee ook dat we mogelijk nog een laatste grote run-up op de beurs te goed hebben. Maar het feest kan ook al zomaar achter ons liggen, en nieuwkomers zijn dan een vogel voor de kat.

In ieder geval is het zo dat de gemiddelde Vlaamse burger weer erg laat op het beursfeest arriveert, wat historisch gezien perfect past in het plaatje. Het is niet voor niets dat de gemiddelde Vlaming een afkeer heeft van de beurs: het verlies staat zo altijd in de sterren geschreven.

Uiteraard, anekdotes zijn wat ze zijn, en we zullen er niet onze complete beleggingsstrategie op afstemmen. Maar u begrijpt vast en zeker het plaatje.

Ondertussen blijft de structuur van de aandelenmarkten nog altijd niet goed. Sterker nog, overal ter wereld beginnen de indices een zorgwekkend patroon te ontwikkelen: de daling van het 200-daags gemiddelde.

Zelfs in de VS, toch de sterkhouder in de voorbije jaren, begint de markt de eerste deukjes op te lopen, in de vorm van een kanteling van het 200-daags gemiddelde.

Op de volgende grafiek kan u duidelijk de verandering van de evolutie van het 200MA zien.

Terwijl de trend in de afgelopen jaren duidelijk omhoog was gericht, hapert de rode lijn nu overduidelijk.

Nogmaals, dit hoeft nog helemaal niet het einde van de grote beursrally sinds de crisis van 2008 te betekenen. Maar de bewijzen beginnen zich op te stapelen. Het is daarom aan de orde om voorzorgen te nemen, her en der winsten veilig te stellen, en te wachten op een duidelijke uitkomst.

Hiermee willen we onderstrepen dat we een open geest onderhouden: de huidige markt kan met de huidige structuur zowel uitkomst geven aan de bovenzijde, als de onderkant. Time will tell, maar waakzaamheid is in deze absoluut een must.

We blijven onderstrepen dat volatiliteit aan de orde is en zal blijven voor geruime tijd. Zelfs als de markten kiezen om hun vervolg aan de bovenzijde voort te zetten, zal volatiliteit niet meer terugvallen naar niveaus die we zagen in 2017.

De nieuwe trend voor de VIX onmiskenbaar.

De volatiliteitsgraadmeter zette z’n definitieve bodem op het einde van 2017, en is sindsdien in opgaande lijn. Ook hier kan je dit duidelijk afleiden aan de hand van de richting van het 200-daags gemiddelde.

We verwachten dat het 200MA voor de VIX terug zal postvatten bij het historische gemiddelde van 20x, in de komende jaren. En voor alle duidelijkheid, een stijgende volatiliteit gaat niet enkel gepaard met een neerwaartse markt, zoals velen dit denken.

Een stijgende volatiliteit krijg je als de uitslagen naar beneden maar ook naar boven, groot zijn. Een stijgende volatiliteit wijst wel op een toenemende onzekerheid onder beleggers.

Het vernieuwde TA Rapport

Het populaire TA Rapport wordt in een nieuw jasje gestoken, en krijgt ook nog eens extra kooptips in de vorm van TURBO TRADES. Dit alles, voor nog altijd dezelfde prijs.

Maar niet voor lang meer… KLIK HIER JE OUDE TA TARIEF VAST

De aantrekkende twijfel heeft altijd een positief effect op de veilige havens, waaronder goud. Het is niet voor niets dat goud in het voorbije jaar tot de toppresteerders behoorden.

Terwijl aandelen 10 tot bijna 20 procent inleverden, hield goud zich zeer sterk met een stijging van 3% in euro. Maar het herstel is nog pril, en de schommelingen zijn nog altijd groot. Zoals dit in iedere nieuwe stierenmarkt gaat.

Maar we wezen eerder deze week op ontwikkelingen in de goudmarkt, die wijzen op een hervatting van de seculaire uptrend in goud.

Met seculaire trend bedoelen we een beweging die vaak verschillende decennia duurt. De seculaire trend in goud begon direct na de eeuwwisseling, in 2001. Toen de technologiebubbel uit elkaar spatte.

Daarna steeg goud een volledig decennium. Sinds de top in 2011, zit goud in een consolidatie. Dit valt goed af te leiden aan het 60-maands gemiddelde (of 5-jaars gemiddelde).

Dit seculaire gemiddelde moest even wat stoom aflaten, maar is inmiddels weer bezig om te draaien naar een vervolg van de historische stijging. En als de historie ons iets kan vertellen, dan is het wel dat de volgende fase van een seculaire trend des te heftiger kan worden.

We verwachten dat goud in de komende jaren stapsgewijs – 2 stappen vooruit, 1 stap terug – het herstel zal vormgeven, om pas definitief uit te breken boven de historische top rond 1.900 USD/ounce.

Dit kan nog wel enkele jaren duren, maar dat we ons opnieuw in een vergelijkbare formatie met goud begeven als in 2001, behoeft weinig twijfel.

En opnieuw kijken we voor de bevestiging naar de goudmijnsector.

Want goudmijnaandelen zijn de voelsprieten van goud. Ze bespeuren altijd als eerst onraad, maar ook als eerste de kansen. Je kan het ook afleiden aan de koersvorming van goudmijnaandelen tegenwoordig.

In een correctieve fase dalen goudmijnaandelen altijd harder dan de goudprijs. Maar in een progressieve fase zijn de dalingen van goudmijnen minder uitgesproken dan het edelmetaal, en stijgen de koersen harder als goud oploopt.

Dat komt omdat de waarde het overneemt van het sentiment. De goudmijnsector is in de voorbije jaren dermate hard afgestraft, dat iedere bijkomende daling meteen wordt opgekocht door koopjesjagers.

Die zien immers dat de marge voor de sector opnieuw bovengemiddeld is. Oftewel, de operationele marge van een goudproducent zit opnieuw boven 50%.

Hoe bekom je dit cijfer? Simpel, je hebt tegenwoordig circa 600 USD nodig om een ounce goud te produceren (zonder alle overige bijkomende kosten). Anderzijds betaal je vandaag bijna 1.300 USD voor een ounce goud.

Het verschil is bijna 700 USD, of meer dan 50% van wat een ounce goud je kost.

Op de volgend grafiek kan je goed zien wat de operationele marge in de voorbije jaren heeft gedaan, versus de sectorindex (AUX).

De operationele marge (OCF) ging altijd redelijk hand in hand met het koersverloop van de goudmijnsector. Echter, meer recent namen de twee onderdelen afscheid van elkaar. Net zoals dit het geval was vlak na de eeuwwisseling.

Maar op de bovenstaande grafiek is goed te zien dat beide onderdelen nooit echt lang van elkaar gescheiden zijn. Ook nu weer verwachten we een samensmelting, waarbij we verwachten dat de koersen van de goudmijnen (AUX) zullen aanhaken bij de marge.

Of anders gesteld, we denken dat de goudmijnsector wel eens een explosief 2019 tegemoet kan gaan, waarbij een verdubbeling op meer wederom tot de kansen behoort.

Dit scenario sluit dan ook weer naadloos aan bij de ‘voelsprietfunctie’ voor de goudmarkt.

We verwachten dat goud in de jaren nadien weer hoger toppen kan gaan scheren, boven het niveau van 1.900 USD, waarbij een verdubbeling tot 150% in de kaarten zit. Het was immers altijd zo bij goud, als een historische top in het verleden werd uitgenomen.

Ons seculaire koersdoel voor goud van 5.000 USD/ounce blijft dan ook ongewijzigd overeind voor het einde van de seculaire cyclus. Wanneer deze top exact zal vallen is uiteraard erg moeilijk te voorspellen.

We hebben in de jaren voordien altijd gezegd dat we ‘vanaf 2015 gekke dingen gaan zien’. We blijven bij deze stelling. 2015 bleek ook meteen de bodem van de cyclische berenmarkt binnen de seculaire stierenmarkt van goud.

Wellicht dat een nieuwe cyclus ook weer 10 jaar nodig heeft om te toppen, en dus is 2025 nog geen heel gek richtpunt voor de ultieme piek in goud.

Maar het geweld in de goudmijnsector kon wel eens veel eerder gaan losbarsten. De tijdslijn van 2019 – 2020 lijkt een goede sweetspot te bieden voor goudmijnaandelen om definitief hun berenvel te laten vallen.

De megafusie tussen Newmont Mining en Goldcorp zal de gemiddelde operationele marge van de sector nog een extra boost geven. We denken dan ook dat de focus van de sector in de komende jaren zal verschuiven van productiemaximalisatie naar winstmaximalisatie. Met alle positieve effecten van dien op de koersen.

Wij zien het volledig zitten met goudmijnaandelen in 2019, wat voor ons dé verrassing van het jaar kan worden.

Niemand kijkt nog naar goudmijnaandelen, maar fundamenteel stond de sector er al in jaren niet meer zo goed voor. De jarenlange berenmarkt heeft de excessen van het verleden weggewerkt, en vervangen door een stevige fundamenten.

Voeg daarbij nog historisch lage waarderingen, en je hebt een explosieve cocktail in handen.

Wij weten wat ons te doen staat in 2019, u toch ook?!

Vandaag pakken de analisten van het Goud & Zilver Rapport weer uit met deze gloednieuwe editie, met daarin een nadere blik op twee andere grote spelers in de sector van de edelmetalen: Barrick Gold en Pan American Silver.

Ook leggen ze twee kleine spelers in Zuid-Amerika onder het vergrootglas: Guyana Gold en Continental Gold.

Voor ieder wat wils. Aan u de keuze!

ONTDEK DE BESTE GOUD & ZILVER AANDELEN

Nico Pantelis – Slim Beleggen

Slim Beleggen heeft 4 pijlers: TrendsFondsenTrading en Dividend. De afdeling Trends kent 4 afzonderlijke rapporten: Goud&ZilverTechnologieGrondstoffen en Groeimarkten

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Nico PantelisEn dé verrassing voor 2019 wordt?