Columns & Artikelen

Vooruitblik op de week

by Irma Schogt on 21 januari 2019

Evaluatie en terugblik

De wereldaandelenmarkten schoten de afgelopen week door het eerste Jupiter-Neptunus-vierkant heen en continueerden hun rally’s die eind december begonnen. Maar diverse andere markten zoals edelmetalen, valuta en schatkistpapier, zijn sindsdien begonnen aan dalingen.

Op de Europese aandelenmarkten, was de Zwitserse SMI met een stijging naar 9024 op vrijdag de beste van de klas. Dit staat gelijk aan een stijging van 10,9% vanaf de laagte van 8138 op 27 december. Nog maar drie weken geleden. De Duitse DAX en de AEX stonden bij het sluiten van de afgelopen week ook aardig hoger. Toenames van respectievelijk 9,1 en 8,1% vanaf hun laagten op 27 december. De Londense FTSE was na het vernederende verlies van Premier Theresa May’s voorstel voor het verlaten van de EU (Brexit) een ander verhaal. Dit kwam niet onverwacht, het Jupiter-Neptunus-vierkant duidde al op nog een aantal maanden moeizaam aanmodderen zonder dat er een duidelijk eindspel in zicht is.

In Azië en de Pacific gingen de meeste aandelenmarkten de afgelopen week omhoog. De Japanse Nikkei staat nu 9,15% hoger vanaf de laagte van eind december. De Hang Seng steeg bijna met hetzelfde percentage vanaf zijn meer recente laagte van 4 januari. De Chinese Shanghai Composite staat 6,5% hoger sinds de laagte van 4 januari en de Australische ASX staat 8,45% hoger. De Indiase Nifty ging ook omhoog maar met een veel kleiner percentage.

De meest indrukwekkende toename tot nog toe zagen we in de Argentijnse Merval. Deze steeg meer dan 28% sinds de laagten van eind december. De Braziliaanse Bovespa was ook indrukwekkend, deze zette een nieuwe all-time hoogte neer na een toename van 14,9% sinds 26 december. In de VS blijven de Dow en de Nasdaq nieuwe cyclushoogten maken voor het nieuwe jaar. De Dow ging bijna 14% omhoog en de Nasdaq 16% vanaf hun laagste standen op 26 december. Maar nu komt het Zon-Neptunus-vierkant, Mars-Saturnus-vierkant en de Maan-eclips van 18-21 januari.

Op de andere markten probeerde Goud tevergeefs boven de 1300 te sluiten. Daarna is het gedaald. Hetzelfde gebeurde bij Zilver, het flirtte twee weken geleden met de $ 16,00 maar viel op vrijdag 18 januari naar een laagte van $ 15,35. Veel hiervan is te danken aan de zwakte van de buitenlandse valuta t.o.v. de dollar die de edelmetaal prijzen omlaag trekt. Ruwe olie topte op 11 januari op $ 53,31. Net op tijd voor het Jupiter-Neptunus-vierkant. Dit past want Jupiter en Neptunus zijn de heersers van ruwe olie. Nadat olie aan het begin van de afgelopen week bijna daalde tot de $ 50, steeg het op vrijdag om dichtbij de $ 54 te sluiten.

 

De geokosmos van vandaag en gedachten over morgen

We gaan nu weer een zeer belangrijke kosmische week tegemoet. In feite is het nog steeds een onderdeel van de langere tijdsperiode van diverse kosmische aspecten die begonnen op 2 januari en eindigen op 25 januari. De periode van 18-25 januari bevat zes belangrijke kosmische aspecten. Drie hiervan geven gezien het verleden een grote kans op omkeringen van 4% of meer in de Dow Jones.

Maandag 21 januari is er de krachtige Maan-eclips. Een soortgelijke zagen we een jaar geleden op 31 januari. Misschien herinner je je die eclips nog. Deze werd namelijk gevolgd door de enige twee keer meer dan 1000 punten daling in de geschiedenis van de Dow op 5 en 8 februari. Als er volgende week een scherpe daling start ligt er voor ons de uitdaging om te bepalen of het alleen een sterke correctieve daling is of de start van een nieuwe poot naar beneden in de berenmarkt die dicht bij het retrograde gaan van Venus in de eerste week van oktober 2018 begon. De all-time hoogte in de Dow van 26951 was precies op de MMA drie sterren kritische omkeerdatum, 3 oktober 2018.

De afgelopen week was er van 11-14 januari weer een drie sterren kritische omkeerzone, maar tot nog toe zagen we nog geen omkering op de aandelenmarkten. Het kan zijn dat we deze keer geen correlatie zien met een omkering in de wereldaandelen (de historische correlatie is niet 100% maar ongeveer 80%) of hij is vertraagd. Bij aspecten waarbij de langzaam bewegende buitenplaneten betrokken zijn, zoals tussen Jupiter en planeten die daar voorbij liggen kan de tijdsspanne tot 10 handelsdagen bedragen. Maandag 21 januari is een vrije dag en de markten zullen gesloten zijn. De 10e handelsdag is dan maandag 28 januari.

Er zijn nog meer geokosmische factoren interessant voor Financiële Astrologen. Zo vormt bijvoorbeeld op zondag 20 januari Venus een vierkant naar Neptunus. Twee dagen later voegt het zich conjunct Jupiter. Dit is bekend als een “overbrenging” van het Jupiter-Neptunus-vierkant. Soms is er een “overbrenging” nodig naar het lange-termijn-aspect om met een omkering samen te vallen. Belangrijker voor Mundane Astrologen is dat Venus over een paar weken conjunct Saturnus is Pluto komt te staan. Deze “vertaling” van Venus van het Jupiter-Neptunus-vierkant naar de Saturnus-Pluto-conjunctie is een vooruitblik op de “opmaak” die we in Forecast 2019 bespreken. De “opmaak” van 2019 heeft betrekking p Jupiter vierkant Neptunus (januari-september 2019) gevolgd door de “Rand van de Afgrond” gesymboliseerd door Saturnus vierkant Pluto en de hele “Steenbok-Stellium” van december 2019 t/m 2020, en zelfs tot in 2022. Met andere woorden, we krijgen misschien wel een vooruitblik van hoe die “opmaak” en “afgrond” eruit zou kunnen zien.

Zoals in het Forecast 2019 Book vermeld, kan Jupiter-Neptunus-vierkant samenhangen met collectieve “irrationele uitbundigheid” en “wensdenken”, het soort van mindset dat tot te groot vertrouwen en zelfgenoegzaamheid in financiële markten leidt. Als het “Steenbok-Stellium” in december 2019 begint kan de illusie verdwijnen en de realiteit hard inslaan. Het is als het van een ontspannen dag aan het strand naar een verblindende sneeuwstorm gaan. De geokosmische symboliek is die van teveel vertrouwen en optimisme die plaatsmaakt voor scepsis, twijfel en kritisch serieus denken. Daaruit ontstaan belangrijke hervormingen die leiden naar de opbouw van de volgende periode van grote welvaart, die ergens halverwege het midden van het volgende decennium kan beginnen, als ik deze symbolen goed vertaal.

Geniet in de tussentijd van de voordelen van Jupiter in Boogschutter, wiens geschiedenis een grote samenhang met stijgende aandelenprijzen kent. Deze transit is gaande van 8 november 2018 tot en met 2 december 2019. In het verleden piekten langetermijncycli vaak of ze maakten tweede hoogtes tijdens deze transit. Maar probeer niet al te zelfgenoegzaam te zijn, want gedurende deze zelfde periode kunnen zich waarschuwingssignalen voordoen die op nog een ernstige marktdaling wijzen die ergens tussen 2020-2022 verwacht is. Het wordt voor ons een enorme uitdaging om de Jupiter-Neptunus-top te bepalen voordat de rest van de kudde het ziet. In dit geval, kan het beter zijn om het feest vroeg te verlaten dan het risico te nemen te lang te blijven.

irma schogIrma Schogt van Markettiming.nl is verantwoordelijk voor de vertaling en verspreiding van de publicaties van Raymond Merriman in Nederland. Op Markettiming.nl vind je ook de diverse diensten en services van Irma.

Disclaimer:

In tegenstelling tot wat sommige lezers veronderstellen, staan in deze column geen voorspellingen vermeld van mogelijke toekomstige bewegingen in verschillende financiële markten. Wat u wel columns mag verwachten, is een wekelijkse update van de verschuivingen in verscheidene aandelen- en andere financiële markten over de hele wereld, in samenhang met de verschillende geokosmische factoren die ermee gepaard gaan. Deze gratis service is geschreven om de lezer inzicht te geven in de relatie tussen astrologische factoren en collectieve menselijke activiteiten. Indien u op zoek bent naar concrete financiële voorspellingen voor de beurs, zal u ongetwijfeld uw gading vinden in ons gamma van nieuwsbrieven per abonnement, maar niet in deze gratis service.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Irma SchogtVooruitblik op de week