Columns & Artikelen

Vooruitblik op de week

by Irma Schogt on 27 januari 2019

Evaluatie en terugblik

De wereldaandelenmarkten continueerden eind vorige week de stijging van begin 2019 na een korte terugval vlak na de totale maansverduistering en Mars vierkant Saturnus op 21 januari. De dalingen waren niets vergeleken met de overdreven daling die plaatsvond onder een vergelijkbare totale maansverduistering een jaar geleden, op 31 januari. Het feit dat de aandelenmarkten hun rally’s hebben hervat, en vele nu nieuwe hoogtes voor dit jaar maken, is het bewijs dat de dieptepunten van 24-27 december waarschijnlijk de majeure dieptepunten van de lange cycli waren. Wanneer cycli aan het bodemen zijn, begint de eerste fase van een nieuwe cyclus die meestal bullish is.

Daarbij stegen de aandelenkoersen ook nog kort nadat Jupiter Boogschutter binnenging, een combinatie van een planeet-teken dat een historische overeenkomst vertoont met substantiële rally’s en eindigt in langetermijncyclustoppen, voordat het dit teken verlaat op 2 december 2019. Dat wil niet zeggen dat de rally zal doorgaan tot het einde van de cyclus, daar aandelen de neiging hebben in het midden van deze transit hun prijstoppen te maken. Toen Jupiter bijvoorbeeld voor het laatst door Boogschutter ging, in 2007, bereikte de Amerikaanse aandelenmarkt zijn hoogste punt ooit op 11 oktober met Jupiter ongeveer 15° in Boogschutter. Binnen drie maanden, en nadat Jupiter naar Steenbok was verhuisd, begon de recessie van 2008/2009 en verloor de DJIA 18%. En dat was slechts het eerste gedeelte omlaag. De laagste koers was op pas 6-9 maart 2009, met een DJIA die meer dan 54% lager noteerde dan in oktober 2007.

Jupiter is nu weer halverwege Boogschutter. Door de retrograde beweging zal hij echter later nog eens terugkeren naar de middelste graden van Boogschutter, van juni tot in september 2019.

De afgelopen week leek het even alsof er een terugval begon. Op de eerste handelsdag in de VS van afgelopen week, 22 januari, daalde de DJI onmiddellijk met 500 punten vanaf het hoogste punt op vrijdag 18 januari met 24.750. De koersen hertelden zich echter en gingen de week uit met wederom nieuwe hoogtes in DJI voor dit jaar op vrijdag 25 januari tot 24.860 punten. Hetzelfde patroon ontvouwde zich in veel van de wereldaandelenmarkten, behalve de Londense FTSE, die de hele week na zijn hoogtepunt van afgelopen maandag bleef dalen. Een belangrijk punt is echter dat niet alle aandelenmarkten hoger sloten dan vrijdag 18 januari, zoals de NASDAQ Composite, Tokyo Nikkei en SMI van Zürich. Als volgende week met een neerwaartse beweging begint kan dat een teken zijn van onderlinge bearishe divergentie.

Op andere markten beleefden Goud en Zilver op vrijdag scherpe rally’s, de goudprijs noteert opnieuw $ 1300 en de zilverprijs staat 55 cent hoger dan het dieptepunt van $ 15,20 op 22 januari. Ruwe olie kende ook een mooie prijsstijging, met voor 2019 een nieuwe hoogte van $ 54,24 op dinsdag 22 januari. Achteraf bezien had 22-23 januari één-ster cruciale omkeerdata (CRD’s), waarbij de maansverduistering en het Mars-Saturnus-vierkant van maandag 21 januari betrokken waren, een correlatie met omkeringen op verscheidene markten, al is het misschien maar voor korte duur.

De geokosmos van vandaag

Er komt een aantal mineure geokosmische signaturen aan in februari, maar geen enkele kwalificeert zich tot 17 maart als een driesterren CRD. Toch kunnen ze opmerkelijke omkeringen vertonen die van waarde kunnen zijn voor handelaren. De belangrijkste van volgende week is Mars vierkant Pluto, van Ram naar Steenbok. Dit kan betrekking hebben op de sluiting van de overheid in de VS, waar de spanningen tussen beide partijen oplopen zonder dat er sprake is van ook maar een greintje “toegeven”. Beide kanten zitten muurvast in hun overtuigingen, en weigeren ook maar een millimeter te wijken. Dit is het klassieke gedrag van Mars- Pluto, waarbij compromissen die kunnen leiden tot een win-winsituatie zo goed als onmogelijk zijn Met Mars-Pluto moet in de ogen van de tegenstanders de ander verliezen. Het is ook opmerkelijk dat de reis van Saturnus aan de hemel vierkant ten opzichte van de VS’ geboorte Saturnus is. Saturnus heerst over de overheid en heeft betrekking op de dynamiek van vertragingen en frustraties. Misschien gaat de wens om te winnen wel over en wordt de kwestie opgelost in de periode om en nabij de Nieuwe Maan van maandag 4 februari, een tijd van een nieuw begin en “buiten de kaders denken” voor de komende twee weken. De nieuwe maan in Waterman is echter niet noodzakelijkerwijs een opstelling voor compromissen, dus misschien krijgen we wel nieuwe en uitvoerbare voorstellen, maar nog steeds geen echte uitvoering ervan. Terwijl we dit schrijven, heeft president Trump zojuist een wetsvoorstel ondertekend om de regering tijdelijk te heropenen tot 15 februari. Het Congres heeft tot die tijd om een oplossing voor het immigratieprobleem te vinden. Zonet, dan is het, om met de woorden van de president te spreken, weer heibel.

Deze week begint ook een transit van Mars over de planeten van de oprichtingshoroscoop van de New York Stock Exchange. De NYSE-oprichtingshoroscoop (17 mei 1792) ontmoet Maan en Saturnus op 20° en 26° Ram, vierkant Jupiter en Neptunus op 23-27° Weegschaal. Mars zal van 30 januari tot en met 13 februari 20-27 door Ram gaan. Dit kan samenvallen met grote koersschommelingen in Amerikaanse aandelen, maar waarschijnlijk niet in die mate als wat er in 2020-2023 gebeurt wanneer Pluto dezelfde graden van Steenbok zal passeren.

Langeretermijngedachten

Een van de moeilijkheden met Jupiter in Boogschutter, vierkant Neptunus in Vissen, van 13 januari – 21 september 2019, is dat er op te veel niveaus te veel variabelen spelen, die ook nog eens al dan niet verbonden zijn. Laat mij dat uitleggen, of liever, proberen het uit te leggen, want dat is onderdeel van hetzelfde Jupiter-vierkant-Neptunus-probleem. Wat iemand zegt, wanneer deze combinatie van kracht is, is misschien helemaal niet wat de ander hoort. Jupiter in Boogschutter, vierkant Neptunus in Vissen gaat over ……. ja wat? Je kunt kiezen, uit vele opties die alle tegelijkertijd mogelijk zijn. Over alles valt te onderhandelen, daar beide planeten beweeglijke tekens zijn, maar je moet wel ofwel eerst begrijpen of accepteren wat het aanbod is. En dan nog is de kans groot dat niemand het echt doet.

Met betrekking tot de vooruitzichten op langere termijn op financiële markten zijn er natuurlijk heel veel variabelen die tot een aantal verschillende uitkomsten kunnen leiden. Er is de planetencombinatie van Jupiter in Boogschutter die een tamelijk sterke geschiedenis kent met krachtige rally’s samenvallen met hoogtes van langetermijncycli, meestal juist voordat de periode afloopt van Jupiter in Boogschutter (2 december 2019). En als het eenmaal is afgelopen, zakken aandelen vaak naar een dieptepunt terwijl Jupiter in Steenbok of Waterman staat en soms duurt het totdat Jupiter in Vissen staat. Deze laatste twee factoren pleiten voor een rally in 2019, misschien wel tot een nieuwe hoogte (en misschien ook niet), gevolgd door een zeer scherpe daling van 1-3 jaar die eindigt voordat Jupiter Vissen verlaat in 2022. Dit past ook met de mogelijkheid van een grote daling in 2021 (+/- 1 jaar), veroorzaakt door Saturnus in Waterman vierkant Uranus in Stier (een grote ontwrichting van regeringen en van het bankwezen, en mogelijke zelfs grote protesten en revoluties over de hele wereld).

Maar er zijn andere variabelen mogelijk, want astrologie is als een klok met 12 wijzers. We kijken graag naar 2007 als het voorbeeld dat astrologisch te vergelijken valt met 2019, want dat was het laatste jaar dat Jupiter zoals eerder besproken enkele maanden in Boogschutter doorbracht. Jupiter bevond zich precies in het midden van Boogschutter (15°) op 11 oktober 2007, de dag van de toenmalige recordhoogte. In de volgende paar weken was de trend zijwaarts om en nabij de toppen. Maar toen naderde Jupiter Pluto, twee maanden later op 11 december 2007, bij 28° Boogschutter (in de buurt van het Galactische Centrum, maar nog steeds in Boogschutter). Vanaf daar startten de aandelenmarkten een daling, deze daling escaleerde nadat Jupiter een week later, op 18 december, Steenbok binnenging, en vervolgens toen Venus en Pluto Steenbok binnengingen, zakten de aandelen naar hun eerste dieptepunt op 23-25 januari 2008. De laatste bodems echter voor de meeste aandelenmarkten werden pas bereikt op 6-9 maart 2009, toen Jupiter Steenbok had verlaten en naar de middelste graden van Waterman was gegaan (14°).

Alternatieve kijk

Een alternatieve kijk op de eerstgenoemde mogelijkheid, is dat de aandelenmarkten zouden kunnen stijgen dicht bij de Jupiter-Pluto-conjunctie op 22° Steenbok. Misschien is het de planetaire conjunctie, meer nog dan Jupiter in een teken (Boogschutter) die meer overeenkomt met het einde van deze nieuwe bullrun. Deze conjunctie vindt plaats op 12 november 2020, vlak voor de presidentiële verkiezingen in de VS. In 2007 piekten de aandelenmarkten twee maanden voor de samenkomst van Jupiter en Pluto. Over het algemeen stijgen aandelen tijdens een verkiezingsjaar, hoewel 2008 een belangrijke uitzondering op deze regel was. Maar wat een stijging van aandelen in 2020 kan ondersteunen is de samenkomst Saturnus en Pluto, die plaatsvindt op 12 januari 2020. In het verleden bereikten de aandelenmarkten vaak een dieptepunt voordat dit aspect plaatsvond en waren dan alweer aan een stijging begonnen.

Zal de kosmische realiteit van de planeet-teken-correlatie, of de planeten in een aspect met elkaar (vooral vierkant), overeenkomen met de langere-termijn-cyclushoogte in de aandelenindexen? Zullen de aandelen dit jaar toppen, of zullen ze doorgaan met de stijging tot en voorbij de Saturnus-Pluto-conjunctie en de top vinden rond de Jupiter-/ Pluto-conjunctie en de verkiezingen van 2020, gevolgd door een daling die op de agenda staat voor Saturnus vierkant Uranus (2021) +/- 1 jaar? De juiste periode te ontdekken is voor financiële astrologen de komende tijd een uitdaging. En met Jupiter vierkant Neptunus in 2019 is dat allemaal niet zo makkelijk. Want niets is heel duidelijk onder Jupiter vierkant Neptunus, vooral met Neptunus in Vissen, het teken én de planeet die zich in nevelen hult. Wat echter wel duidelijk is, is dat dit een periode is waarin mensen de neiging hebben optimistisch te zijn en hoge verwachtingen te hebben, zeer zelfgenoegzaam over hun financiële belangen zijn en daarom kwetsbaar zijn voor grote verliezen als ze niet opletten. Dit is een tijd waarin onderscheid en aandacht nodig is om details en waarschuwingssignalen op te merken die signaleren dat het eigenlijk allemaal niet zo klopt in de wereld en de economie. Als iets te mooi is om waar te zijn, is de kans groot dat het niet waar is.

irma schogIrma Schogt van Markettiming.nl is verantwoordelijk voor de vertaling en verspreiding van de publicaties van Raymond Merriman in Nederland. Op Markettiming.nl vind je ook de diverse diensten en services van Irma.

Disclaimer:

In tegenstelling tot wat sommige lezers veronderstellen, staan in deze column geen voorspellingen vermeld van mogelijke toekomstige bewegingen in verschillende financiële markten. Wat u wel columns mag verwachten, is een wekelijkse update van de verschuivingen in verscheidene aandelen- en andere financiële markten over de hele wereld, in samenhang met de verschillende geokosmische factoren die ermee gepaard gaan. Deze gratis service is geschreven om de lezer inzicht te geven in de relatie tussen astrologische factoren en collectieve menselijke activiteiten. Indien u op zoek bent naar concrete financiële voorspellingen voor de beurs, zal u ongetwijfeld uw gading vinden in ons gamma van nieuwsbrieven per abonnement, maar niet in deze gratis service.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Irma SchogtVooruitblik op de week