Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 28 januari 2019

Afgelopen week moesten de stieren een dagje langer wachten om te kunnen reageren op de daling van vorige week vrijdag aangezien het maandag Martin Luther King Day was. Die extra dag mocht de stieren echter niet baten daar de beren op dinsdag, na een opening nipt beneden het 200 d. MA, meteen het gas erop gooiden en de zilverprijs omlaag duwden naar een stand van $ 15.19. Normaal gesproken zou er dan een overgave moeten volgen van de stieren maar dit waren zij niet van plan. Ze wisten gedurende de handelsdag terug te krabbelen al konden ze een slot beneden het MA niet meer voorkomen. Wel kon er maar net beneden het MA worden afgesloten zodat de ogen gericht werden op de woensdag.

Het positieve gevoel dat dinsdag ontstond werkte inderdaad door tot op woensdag, getuige de zwarte candle die er te noteren viel. De beren probeerden wel om opnieuw een daling te creëren maar de stieren waren op hun hoede . Ze waren zelfs sterk genoeg om de koers weer terug te zetten boven het 200 d. MA maar konden er uiteindelijk niet boven sluiten. Het gevecht om behoud van het 200 d. MA was losgebarsten en in volle gang.

De strijd om het MA werd op donderdag voortgezet met een opening die pal onder het MA tot stand kwam waarna de stieren opnieuw probeerden terrein te winnen. Er werd weer boven het MA gehandeld maar dat was van korte duur, de beren namen het stuur weer snel over en gingen richting zuiden. Het slot kwam tot stand op $15.30 weliswaar beneden het MA maar dichtbij genoeg om het niet uit het oog te verliezen.

Een forse stap lager.

Toen de vrijdag aanbrak was de vraag of we opnieuw een zelfde soort candle zouden krijgen als de vrijdag ervoor, een forse stap lager. De opening op vrijdag was al iets hoger dan het slot van donderdag op $15.32. Vervolgens werd nog even de slotstand van donderdag aangetikt om daarna een verrassende beweging in gang te zetten. De stieren waren zeer goed gemutst en de zilverprijs spoot omhoog, door het 200 d. MA naar een hoogste stand van $ 15.77. De gehele dag werd het positieve sentiment vastgehouden en uiteindelijk werd er slechts nipt beneden de hoogste stand afgesloten met een plus van 2,61%. De omzet die daarbij werd gerealiseerd mag er eveneens wezen, die kwam namelijk ruim boven het gemiddelde van de afgelopen maanden uit.

Het heeft er alle schijn van dat stieren mogelijk een bodem hebben geforceerd, aanstaande maandag zal hierop voort geborduurd moeten worden.

Net als in de $ grafiek zien we in de € grafiek een zeer mooie ontwikkeling en zoals zo vaak de afgelopen weken in een iets afwijkende structuur. De vormen van de candles komen overeen maar in de € grafiek staat slechts één rode candle , die van dinsdag, waarna het positieve gevoel toch de overhand kreeg.

Het slot van de candle van afgelopen vrijdag sluit op het hoogste punt sinds 4 januari zodat de daling hiermee lijkt te zijn geneutraliseerd. Of dit inderdaad zo is zal aanstaande week moeten blijken maar de eerste aanzet is in elk geval gegeven.

 

In de vorige update werd aangegeven dat de stieren mogelijk wat steun zouden kunnen krijgen van een potentieel vlagpatroon in hun zware opgave om de koers omhoog te tillen. Dit vlagpatroon mocht daarbij niet neerwaarts verlaten worden hetgeen echter toch gebeurde. De koers brak op dinsdag ruim beneden het patroon maar het slot lag toch tegen het patroon aan.

In de dagen daarna werkten de stieren met man en macht aan behoud van het patroon om op vrijdag met kracht uit het patroon te kunnen breken. Zoals de grafiek laat zien viel de onderkant van het patroon samen met de 1-ste blauwe lijn waar eigenlijk weinig steun van werd verwacht. Blijkbaar was het samenkomen van het vlagpatroon en de steunlijn voldoende om als een soort springplank te fungeren zodat de blauwe lijn ineens aan kracht heeft gewonnen.

Het slot van de vrijdag candle heeft inmiddels ook weer de weerstandzone bereikt en een stand boven het 14 d. MA waarmee een aanvullend koopsignaal is afgegeven. De komende week zal zeer spannend worden, zullen de stieren er nu wel in slagen om de weerstandzone te overwinnen of slaan de beren vanaf dit niveau keihard terug?

Vooruitzichten voor een verdere stijging zijn aanwezig

De interne gesteldheid van de grafiek ziet er een stuk beter uit dan vorige week:

 • De RSI heeft zich boven het 50 niveau weten te handhaven en is weer wat opgeklommen
 • De Koopkracht heeft een verkoopsignaal voorkomen en is weer krachtig naar boven gedraaid
 • De MACD is nog wel dalende maar probeert een bodem boven de 0 lijn te produceren
 • De Geldinstroom is diep in negatief trendgebied gedoken en zal wel moeten stijgen om de koers te kunnen ondersteunen
 • Het Sentiment/Momentum is vanuit extreem negatief gebied omhoog gedraaid maar zal nog flink moeten stijgen om weer boven de 50 te geraken

De vooruitzichten voor een verdere stijging zijn aanwezig nu hoeft ‘alleen’ nog maar de invulling te komen door te stieren.

In de Bollinger Banden grafiek was de situatie vorige week negatief gedraaid met de doorbraak van de midden-band en stond het plaatje aanzienlijk onder druk.

Deze druk leidde inderdaad tot een verdere daling binnen de banden totdat uiteindelijk de onderste band voldoende was bijgesloten. Door de steun die uitging van het gebied rond de $15.25 kon de onderste band stevig bijsluiten en uiteindelijk als steun dienst doen.

Vanaf de onderste band spoot de koers omhoog en brak met kracht weer boven de midden-band.

De situatie in de grafiek is nu weer positief gedraaid met banden die enorm naar elkaar toe zijn bewogen. De stieren zullen nu moeten doorpakken om de bovenste band direct onder druk te kunnen zetten om deze zo weer naar boven te laten afbuigen.

Net als in de eerdere grafieken zag ook het verloop in de slotstandengrafiek er vorige week niet bijster positief uit. De koers was aangekomen bij een steunlijn die weliswaar wat raakpunten had met de koersbewegingen in het verleden maar waarvan niet al te veel werd verwacht.

Deze verwachting leek te worden bewaarheid toen de koers er direct doorheen viel en op weg leek te gaan naar blauwe zone. Na die beweging van dinsdag draaide het echter en zien we in de grafiek dat de koers net zo steil omhoog schoot als dat deze omlaag was gekomen, er werd een V-bodem gevormd. Aan de magenta lijn uit het verleden kan blijkbaar toch wat meer (steun)waarde toegekend worden dan aangenomen.

 

Nieuwe aanval

De opgaande koersbeweging is gestopt op een niveau dat nog maar een klein stukje verwijderd ligt van de groene weerstandzone zodat een mogelijke nieuwe aanval snel binnen handbereik kan komen. Op basis van de verrassende ontwikkelingen van afgelopen week lijkt een verdere stijging nu het meest voor de hand te liggen waarbij de weerstandzone de belangrijke scherprechter voor de stieren zal zijn.

In tegenstelling tot de dag grafieken was het beeld in de weekgrafiek wel wat verslechterd maar was het nog niet ‘dramatisch’. Er werd het volgende aangegeven:

“ Het beeld verslechterd indien aanstaande week de RSI en de geldinstroom beneden de 50 zouden vallen dan komt de positieve interne gesteldheid onder druk te liggen”

De ogen zouden dus gericht moeten blijven op deze beide interne indicatoren.

De candle die afgelopen week ontstond had voor de stieren de goede kleur en niet alleen dat, er werd ook nog eens een aanzienlijke koerswinst gerealiseerd. Het verlies met de candle van vorige week werd volledig gecompenseerd en het slot vond hoger plaats dan de body van die candle. Het laagste punt van deze week op $15.19 ligt maar $0.09 boven het 34 w. MA zodat dit min of meer kan worden beschouwd als een steuntest van het MA. Indien dit het geval is dan zou dit betekenen dat de ogen weer omhoog gericht kunnen worden en dat de correctie in de stijgende trend mogelijk voorbij is.

Weer iets verbeterd

De indicatoren zijn elk geval weer iets verbeterd sinds vorige week:

 • De RSI lijkt een bodem boven het 50 niveau te hebben gemaakt en is weer naar boven gedraaid met een stand van nu 56,18
 • De MACD is afgelopen week door de 0 lijn gebroken en bevindt zich nu in positief trendgebied
 • De Geldinstroom is wel is verder teruggezakt maar bevindt zich ook nog steeds boven het 50 niveau in positief gebied. Deze mag wel niet beneden de 50 duiken om de positieve verwachtingen in leven te houden.

Op basis van de gesteldheid van de grafiek en de vorm van de canlde lijkt de kans op een nieuwe zwarte candle voor aanstaande week gerechtvaardigd te zijn.

De ontwikkelingen in de € weekgrafiek zien er nog wat positiever uit dan in de $ grafiek.

In de $ grafiek heeft de candle van afgelopen week zijn voorganger geneutraliseerd maar in de € grafiek zien we dat de candle van afgelopen week niet alleen de candle van vorige week heeft gecompenseerd maar tevens die van de week daarvoor. Het slot van deze week op € 13,80 is hoger dan de bodies van de vorige 2 candles. Deze 2 candles zijn daarmee teruggedraaid hetgeen een zeer positief signaal is.

De interne gesteldheid in deze grafiek was al beter dan die in de $ grafiek maar is nu nog verder verbeterd.

 • De vorige week aangegeven potentiële kruising tussen het 17 en 34 w. MA komt steeds dichterbij
 • De RSI is ook hier weer naar boven gedraaid en staat nu nog wat verder boven het 50 niveau op een stand van 59,57
 • De MACD is verder doorgedrongen in positief trendgebied boven de 0 lijn
 • Het Sentiment/Momentum heeft zich gehandhaafd boven de 80 in extreem positief gebied ook al is deze wel iets gezakt.

De vooruitzichten voor aanstaande week (en weken) zien er niet verkeerd uit voor de stieren.

 

In de $-€ grafiek is er nog geen definitieve beslissing gevallen welk van het de 2 geschetste scenario’s van vorige week het zal gaan worden:

 • Een laatste stuiptrekking van de stieren voor de daling
 • Een terugkeer in het wigpatroon

De candle van deze week is rood van kleur en de plaatsing is zondermeer interessant, het geeft aan dat de stieren het nog niet wensen op te geven. De candle is tegen de onderkant van de wig gebotst en het slot lag vervolgens een stukje beneden de onderste lijn van de wig. De beslissing wordt dus uitgesteld tot de aanstaande week.

De interne gesteldheid is iets verslechterd, maar nog niet echt negatief.

 • De RSI staat nog steeds boven de 50 al is deze iets teruggezakt vergeleken met vorige week
 • De MACD is eveneens iets verder teruggezakt maar staat nog steeds boven de 0 lijn
 • Het Sentiment/Momentum is wel verder beneden de 50 gezakt en kan nu omlaag duiken

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Roy MartensTechnische analyse Zilver