Columns & Artikelen

3 bijzondere koopsignalen voor GOUD

by Nico Pantelis on 29 januari 2019

Je zou het niet zeggen, maar het zijn geweldige tijden voor goud. De prijs van het edelmetaal brak vorige week nogmaals door de barrière van 1.300 USD/ounce. En opnieuw lijkt de aanval ingezet op 1.380 USD/ounce… wederom vanaf een hogere bodem.

De derde (en hogere) bodem in zoveel jaar. Het beeld begint langzaam maar zeker helder te worden.

De opwaartse druk neemt nu jaar over jaar toe.

Zowat iedere belegger kent het verhaal van goud inmiddels.

Op fundamenteel vlak is er al jaren sprake van een aantrekkende vraag, vooral van centrale banken uit opkomende landen zoals China, Rusland, Turkije, …

Anderzijds dreigt een slinkend aanbod. Door de jarenlange crisis in de goudmarkt heeft de sector zich teruggeplooid in een overlevingsmodus. De groei van de reserves is in de voorbije jaren letterlijk in elkaar gedonderd.


Hogere vraag, slinkend aanbod…

Je hoeft geen hogere wiskunde te kennen om te snappen dat dit prijsopdrijvend werkt.

Inmiddels wordt dit ook steeds duidelijker in de grafiek. De technische analyse leert ons dat de belangrijkste indicatoren (A/D, RSI, MACD) allemaal in opgaande lijn zijn. Hierna werd telkens een aanval ingezet op de technische weerstand van 1.380 USD/ounce.

De druk op die barrière wordt steeds groter. Eens de dijk barst, verwachten we een grote opwaartse versnelling voor de goudprijs.

Helaas zijn wij (nog steeds) in een kleine minderheid met deze visie. De meeste beleggers trekken hun schouders op bij goud. Niemand gelooft er nog in. Dat is wat ons betreft vandaag de belangrijkste ontbrekende factor binnen het goudcomplex.

De afwezigheid van beleggers

De richting van de goudmarkt wordt immers bepaald aan de rand van het complex. Dat wil zeggen dat bijkomende factoren, zoals investeringskapitaal of andere randeffecten, richtinggevend zijn voor de goudmarkt.

Daarom is het ook van groot belang om de randfenomenen bij goud nauwlettend op te volgen.

Hiermee bedoelen we niet het reguliere vraag-aanbod-aspect, of het technische plaatje, maar onderdelen die niet meteen opvallen. Ze kunnen uiteindelijk een wereld van verschil vormen voor goud.

We zagen dan ook op relatief korte termijn 3 bijzondere koopsignalen voor goud ontstaan. We lichten ze nader toe…

 

1. Niet-goudbeleggers kopen goud

We zien steeds meer niet-goudbeleggers grijpen naar goud. Met name de institutionele investeerders die in het verleden aandelen, vastgoed of zelfs cryptomunten kochten, grijpen plots naar goud.

Het meest uitgesproken voorbeeld hiervan is Sam Zell. Een miljardair die nooit één gram goud heeft gekocht in z’n professionele carrière op Wall Street, gaf recent openlijk toe dat hij goud kocht als bescherming voor z’n vermogen.

 

2. Goudbeleggers laten goud links liggen

Ook dit is een opvallend gegeven dat we in de voorbije weken steeds vaker zien. Personen die in de afgelopen jaren bij hoog en laag zworen bij goud, gaan nu plots promotie maken voor aandelen, vastgoed of crypto.

Het meest uitgesproken voorbeeld hiervan is Glenn Beck. Deze rechtse commentator schreeuwt al jaren van de daken dat je goud moet kopen, maar veranderde in de afgelopen periode het geweer van schouder, gericht op de cryptomarkt.

Het is bijna niet te geloven dat beide ontwikkelingen – goud bears worden bulls, en omgekeerd – quasi gelijktijdig gebeuren. Op een moment dat goud zich ontwikkelt naar de vooravond van een potentieel historische uitbraak.

En juist daarom willen we u op een laatste belangrijk koopsignaal wijzen…

 

3. De financiële media stelt zich (terug) open voor goud

Het feit dat goud geen interesse meer heeft van beleggers, komt voor een belangrijk deel omdat de populaire financiële media al jaren weinig tot geen woorden verspillen aan het gele edelmetaal.

Zonder beleggersappetijt, geen stierenmarkt in goud.

Maar ook daar lijkt nu verandering in te komen. We zagen al enkele opvallend positieve artikels over goud verschijnen, waarbij de meest opvallende wat ons betreft een recent artikel in de Barron’s was.

De titel zet meteen de toon: Why Gold Mining Stocks Are an Unalloyed Bargain

Vrij vertaald: Waarom Goudmijnaandelen een Onmiskenbaar Koopje Zijn.

Barron’s staat niet meteen bekend als een beleggersmagazine dat goud hoog in het vaandel draagt. Maar Barron’s kennen we wel als een magazine dat vroeg nieuwe trends weet te ontdekken.

En ze hebben voor 2019 hun pijlen duidelijk op de goudmijnsector gericht.

Dit is de impuls die de goudmarkt vandaag nog nodig heeft, om een finale uitbraak te realiseren. Eens beleggers aan boord komen, kan het snel gaan… naar boven!

Zorg dat jij de explosieve uitbraak in goud niet mist. Want steeds meer media springen nu op het verhaal van goud. En de goudmijnaandelen zijn – zoals Barron’s het zeer terecht aankaart – een ontegensprekelijk koopje.

Negeren van deze bijzondere koopsignalen doe je nu op eigen risico.

 

DOWNLOAD DIRECT ONZE FAVORIETE GOUDMIJNLIJST

Nico Pantelis – Slim Beleggen

Slim Beleggen heeft 4 pijlers: TrendsFondsenTrading en Dividend. De afdeling Trends kent 4 afzonderlijke rapporten: Goud&ZilverTechnologieGrondstoffen en Groeimarkten

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Nico Pantelis3 bijzondere koopsignalen voor GOUD