Columns & Artikelen

Alternatief geld

by Tom Lassing on 29 januari 2019

Bitcoin werd in 2017 gezien als ‘het alternatief’ op geld. Dat werd het echter niet, omdat bitcoin te populair werd en daarmee te duur om als geld gebruikt te kunnen worden. In feite ging bitcoin als geld aan zijn eigen succes ten onder.
Maar wat zou nu al wel een alternatief op ons huidige geld kunnen zijn? Zouden we bijvoorbeeld serieus terug kunnen naar een gouden standaard?

Ik ben daar nog niet zo zeker van, want met de introductie van ons fiat geld zijn we ook extreem lui geworden. Fiat geld maakt het mogelijk om te lenen in plaats van te sparen. Waarom jaren wachten met iets te kopen, terwijl je het geld ook bij de bank kan lenen? De bank die het geld ook niet heeft, maar die het op basis van jouw handtekening wel uit het niets kan en mag creëren.

Tussensysteem

Dát kan niet als je een goudstandaard ingevoerd hebt.
Je kan wel geld bij een bank lenen, maar de bank kan dat geld dan niet uit het niets creëren. Immers moet er een backing van goud voor dat geld zijn. Het mag duidelijk zijn dat zo’n backing veel lastiger is dan geld uit het niets creëren.
We zouden eigenlijk naar een tussensysteem moeten gaan waarbij we fiat geld hebben EN ‘echt’ geld, gedekt door bijvoorbeeld edelmetalen.
De extreme verruiming van de geldhoeveelheid en de enorme groei van de welvaart was niet mogelijk geweest zonder het fiat geldsysteem. Hadden banken ons niet zo makkelijk geld kunnen uitlenen, dan hadden veel minder mensen een eigen huis kunnen kopen. Ook waren onze huizen dan veel kleiner gebleven.

Fiatgeld

We kunnen dus wel afgeven op fiat geld, maar het heeft wel wat mogelijk gemaakt. Het is zonde om dat direct volledig overboord te willen gooien. We moeten gaan wennen aan een systeem waarin het steeds minder makkelijk wordt om geld uit niets te creëren.
Dat gezegd hebbende… Het makkelijk gecreëerde geld is vooral naar boven gerold. Vooral de rijken profiteerden uiteindelijk.
Ik wil dus niet zeggen dat we het moeten handhaven omdat het zulke interessante pluspunten had/heeft.
De crisis in 2008 was een waarschuwing die we genegeerd hebben.
Dezelfde banken doen in feite nog altijd dezelfde criminele dingen. Ze lenen makkelijker 2 miljard euro uit dan 100.000 euro. De rijken hebben nog altijd makkelijker toegang tot enorme hoeveelheden geld en overheden steken zich dieper dan ooit in de fiat geld schulden, simpelweg omdat ze er mee wegkomen.

Goud?

We moeten niet wachten tot de overheid met alternatief geld komt, we moeten zelf gaan werken met veilig alternatief geld. Goud is alternatief geld. Het goud heen en weer geven is echter onpraktisch.
We kunnen echter wel een elektronisch geldsysteem creëren waarbij je persoonlijke goudvoorraad als backing geldt. Je hebt als basis goud op je rekening en je kan de elektronische eenheden die daaruit gecreëerd zijn als geld uitgeven.
Je krijgt je loon binnen en het eerste wat je doet is je belastingen in euro’s betalen en de rest omzetten naar goudgeld.
Wil je wat kopen, dan doe je dat in goudeenheden met anderen die daar ook in handelen. De belastingen betaal je (verplicht) nog altijd in euro’s.

Zo kan de overheid de euro’s handhaven, terwijl we in de economie langzaamaan steeds meer met het alternatieve geld werken. Dat alternatieve geld zal dan ten opzichte van fiat geld steeds iets meer waard worden, want op die goudeenheden vindt geen inflatie plaats. Op de euro’s wel. Steeds meer mensen gaan dan zien dat goudgeld veiliger en inflatie-zekerder is en uiteindelijk zal de overheid ook zelf akkoord gaan met belastingbetaling in goudgeld.

Je werkgever mag je dan ook uitkeren in goudgeld en op een heel rustige wijze wordt de euro dan uitgefaseerd.
Op die manier kan een volk haar regering en banken uiteindelijk dwingen om met een ander geldsysteem te komen.
Maar… er zijn nadelen. Goudgeld lenen kan alleen maar als er goud tegenover staat. Een hypotheekrente van 2% voor een 10 jaar lening zal dus lastig worden, want de tegenpartij kan geen goud bijdrukken en zal graag het ‘echt’ eigen kapitaal terug willen zien. Geld wordt dan weer een serieus product. Lenen is dan dus lastiger en duurder. Als je slim bent leen je dus zo lang het kan in euro’s en spaar je in goudgeld. Die euro’s hebben immers ieder jaar minder koopkracht. Als we dat massaal gaan doen, zal het de neergang van de euro uiteindelijk alleen maar versnellen.

Geldsysteem

Is er al zo’n systeem? Ja, dat is er. Zelfs al bij meerdere aanbieders.

Bij Goldmoney is er al het e.e.a. in goudbetalingen mogelijk. Tussen klanten onderling kan zonder kosten gehandeld worden. Ideaal voor internationale betalingen. Voor rijkere particulieren en bedrijven is ook deze aanbieder interessant. Je kan er rekeningen en debet cards krijgen.

Het is dus nu al mogelijk om te werken met het alternatieve geldsysteem. Het probleem is slechts dan nog weinig mensen het gebruiken. Ik heb in ieder geval zelf al wel mijn goud en zilver daar staan, maar betalen doe ik zelf ook nog altijd alleen in euro’s. Dat heeft twee redenen… Ik ben liever het snelst van mijn euro’s af en twee: Ik heb geen andere bedrijven met wie ik zaken doe die nu al via deze weg willen afrekenen. Er is nu dus nog geen momentum richting het alternatieve betalingssysteem.

Redactie edelmetaal-Info:

Eerder schreef Tom over zilver en zilvermijnen. Hij (her)schreef recent ook zijn rapport over zilveraandelen.Hier vind je die column.

Een samenvatting:

Waarom is zilver zo interessant geworden?

 • De goud/zilver ratio is extreem gunstig voor zilver geworden. Historisch gezien is goud ten opzichte van zilver veel te duur geworden. Om die reden dus ook liever zilver dan goud.

 • De koers van zilver is na een piek in de nazomer van 2011 heel fors gedaald. Toen werd een koers van ruim $48 per ounce bereikt.

 • De hoeveelheid zilver is eindig en de vraag blijft toenemen, terwijl het aanbod allengs minder wordt.

 • De koersen van zilveraandelen hebben echt enorme klappen gekregen. Niet zelden zijn koersen sinds 2011 met 95% gedaald en we zien al stukjes herstel optreden.


In het rapport treft u enkele nu qua timing interessante zilver aandelen aan. Ga er vanuit dat ze misschien niet allemaal uw ‘cup of tea’ zullen zijn. Het kan ook zijn dat bepaalde aandelen op het moment van uw aankoop van het rapport even niet koopwaardig zijn.

U kunt de aandelen via veel brokers kopen, maar we raden u toch met klem deze aanbieder aan. Hier kunt u alle aandelen kopen EN er is Nederlandstalige ondersteuning makkelijk bereikbaar.

Het rapport kost u slechts 27,49 euro!

Tom Lassing – Beursbox

Edelmetaal-info: eerder verscheen van Tom’s hand het rapport over royalty aandelen oa in de goud en zilvermarkt.

Tom geeft meer waardevolle producten uit al:

 • Rijk Worden met Crypto’s
  Een prachtig Crypto rapport waarin waardevolle insights over de kansen en valkuilen in de crypto en blockchain markten. Er is veel geld te verdienen, ook als bitcoin niet meer terug naar 20.000 dollar gaat.
  Klik hier
 • Pensioensparen Rapport
  200 euro per maand degelijk en volgens een briljante opzet beleggen kan je een fantastisch pensioen opleveren. Dit rapport laat je zien hoe!
  Klik hier

Voor meer goud- en zilverleveranciers: kijk in de etalage van Edelmetaal-Info

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Tom LassingAlternatief geld