Columns & Artikelen

Vecht niet tegen de Fed!

by Nico Pantelis on 3 februari 2019

We kregen in de voorbije weken aardig wat tegenwind. Heel wat lezers waren het eens met onze visie – we zitten in een nieuwe, primaire berenmarkt – maar vonden onze portefeuille-indeling maar niks.

Voor de huidige visie en portefeuille-indeling verwijzen we u naar onze mail:

ONZE VOORUITZICHTEN VOOR 2019

Het huidige model ziet er als volgt uit:

‘50% in aandelen? Je bent niet goed bij je hoofd!’

Maak u vooral geen zorgen. We hebben ze nog allemaal op een rij. 🙂

Over deze samenstelling is natuurlijk veel nagedacht. Bovendien is dit tot stand gekomen op basis van vele jaren beurservaring.

Vele beleggers verwarren een primaire berenmarkt met een volwaardige berenmarkt.

Dat zou wel eens een dure denkfout kunnen worden, voor iedereen die alles verkocht in de afgelopen weken. Want hierdoor liep je een bijzondere beursmaand mis.

We hebben immers de beste beursstart in decennia gehad. Januari was in tijden niet meer zo lucratief. En dat zijn alle negatieve beleggers misgelopen.

OK, als blijkt dat de primaire berenmarkt doorzet in een volwaardige berenmarkt, dan hebben ze uiteindelijk nog altijd het gelijk aan hun zijde. Maar de geschiedenis spreekt hen alvast tegen.

De kans dat een primaire berenmarkt uitdraait op een volwaardige berenmarkt, is erg klein. De meeste primaire berenmarkten zetten niet door. Dat scenario lijkt ook vandaag weer steeds aannemelijker te worden.

Tot voor kort zaten we in het terughoudende kamp, maar de Fed ging zich actief moeien met de beurscorrectie. Jerome Powell wond er geen doekjes om: de renteverhoging gaat op pauze en we staan klaar om in te grijpen.

Ook hier leert de geschiedenis: Vecht niet tegen de Fed!

Het beeld van de markt is behoorlijk veranderd. Zoals u weet kijken we altijd naar de lange termijn. We nodigen u uit om de nieuwsbrief ‘Voorzichten voor 2019’ er nogmaals bij te nemen. Daarin staat immers niet enkel onze ideale portefeuille, maar ook de weekgrafiek van de S&P 500.

We waarschuwden destijds voor de aanval op het 200-weeks gemiddelde. Met name omdat we zagen dat de RSI onder de 30 leek te duiken voor het eerst in lange tijd.

Een breuk van zowel het 200WA als RSI30, zou eenzelfde setup als begin 2001 zijn, toen de beurscrash goed op dreef kwam.

Maar inmiddels ziet het plaatje er wat anders uit.

De S&P 500 is exact tot het 200-weeks gemiddelde gedaald, om vervolgens een flinke bounce te produceren. Deze beweging werd kracht bijgezet vanuit de RSI, die uiteindelijk nooit onder 30 is gegaan.

Het is een belangrijk punt van weerstand.

Als de historie enige raadgever mag vormen, dan zullen we in de komende weken mogelijk wat gaan consolideren, maar moet het plots al erg snel verslechteren in de economie om deze sterke lange termijn trend te keren.

Over de economie gesproken, de eerste resultaten over het vierde kwartaal zijn binnen en van een afkoeling is nog geen sprake. Integendeel, de economie leek in een hogere versnelling te schakelen.

De economische groei is goed, de werkloosheid blijft laag, de loonontwikkeling blijft binnen de perken, en dat alles zorgt ervoor dat de winstgevendheid van bedrijven blijft groeien.

Meer ingrediënten heb je niet nodig voor een onvervalste bull market. Of toch, de steun van de Fed. En die kwam er afgelopen week ook nog eens bij.

 

 

U begrijpt het al. We zijn minder terughoudend als enkele weken geleden.

Het enige wat we nu nog willen zien om ons model aan te passen, is bevestiging aan de bovenzijde.

Want als we naar een bounce binnen een stierenmarkt kijken, vergelijkbaar met de periodes in 2011 en 2015/2016, dan moet de beurs in de komende maanden nieuwe records gaan opzoeken.

Het is dus nog geen gelopen race, maar we zijn aangenaam verrast door de verbetering. Dat is ook meteen de belangrijkste reden waarom we nog steeds 50% allocatie naar aandelen voorschrijven in onze modelportefeuille.

Het is voor ons ook een bevestiging dat we ons in de finale fase van de cyclische expansie begeven. Een terugkeer van de volatiliteit op de aandelenmarkten. Maar ook een hernieuwde beleggersappetijt naar grondstoffen.

Zoals u weet zitten grondstoffen al jaren in de hoek waar de klappen vallen. De prijzen zijn hard naar beneden gekomen. Dat kan u ook duidelijk zien aan de grafiek van de CRB-index, een korf van de meeste grondstofprijzen.

Sinds de top in 2008 ging het per saldo lager. Maar sinds enkele jaren hebben we een – weliswaar kleine – nieuwe uptrend te pakken. Vanaf een erg laag niveau.

Als onze thesis goed zit, sterkt het onze visie dat dit segment in de markt in de komende jaren een massieve outperformance gaat laten zien ten opzichte van alle overige activa.

In dat scenario wil je extra blootstelling aan grondstoffen. Meer bepaald grondstofaandelen. Want grondstofbedrijven profiteren dan niet enkel van de stijgend grondstofprijzen, maar ook de aanzwellende risico-appetijt onder beleggers.

De hefboomwerking op de winst zal voor een ongekende magneetwerking zorgen. Beleggers kunnen er op termijn niet vanaf blijven, dat verzekeren we u al. We hebben het met eigen ogen gezien.

Maar je wil deze stukken niet kopen als iedereen in de rij staat. Je wil dit soort aandelen inslaan als niemand ernaar omkijkt. Vandaag dus!

Onze grondstofexperts van het Grondstoffen Rapport vliegen ‘as we speak’ weer boven de Atlantische oceaan richting Nevada, Amerika, om er een nieuwe mijnbouwsite te bezichtigen.

Want iedere ontdekking willen de heren van het Grondstoffen Rapport liefst met eigen ogen zien. Je komt immers heel wat fantasierijke ondernemers of zelfs leugenaars tegen in de grondstofsector.

We zijn erg op onze hoede om niet in dat soort valkuilen te lopen. Daarom verkiezen we er steeds voor om projecten met onze eigen ogen te zien. Zodat we weten dat het goed zit.

En zo hoort het ook… maar het is weinigen gegeven in onze business.

In ieder geval, voordat de heren op een vliegtuig naar de States vertrokken, dropten ze ook nog eens een gloednieuwe editie van het Grondstoffen Rapport op ons kantoor, ter review.

We zagen wederom dat het erg goed zat. De heren bespreken drie grondstofaandelen:

  • Een uitgebreide analyse en update van hun Top Junior Zink Aandeel
  • Een update van hun Agrarische Toppick (met een ijzersterke start in 2019!)
  • Een speciale Bauxiet Kooptip

Topics waar je nergens anders iets over leest, maar waar er uitzonderlijk veel rendement te behalen valt. Want waar niemand aandacht voor heeft, zijn de waarderingen vaak belachelijk laag.

De kansen voor slimme beleggers liggen letterlijk voor ’t oprapen.

 

ONTVANG METEEN HET NIEUWE GRONDSTOFFEN RAPPORT

Nico Pantelis – Slim Beleggen

Slim Beleggen heeft 4 pijlers: TrendsFondsenTrading en Dividend. De afdeling Trends kent 4 afzonderlijke rapporten: Goud&ZilverTechnologieGrondstoffen en Groeimarkten

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Nico PantelisVecht niet tegen de Fed!