Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 11 februari 2019

Na de stijging vanaf het 200 d. MA vond er vorige week vrijdag de aanzet van een correctie plaats die de rem op de stijging gooide door de koers terug te duwen beneden de $16. Deze week moesten de stieren laten zien of zij de $16 grens opnieuw konden veroveren.

Na de daling van vrijdag werd op maandag al snel duidelijk dat de stieren een zware dag gingen krijgen. De opening vond nog plaats rond de slotkoers van de vrijdag ervoor maar direct daarna gingen de beren in de strijd voorop. De zilverkoers werd steeds verder onderuit gehaald waarbij zelfs de $15.69 werd bereikt. Gelukkig vonden de stieren het toen welletjes en kon er een tegenaanval worden opgezet die een herstel bewerkstelligde om uiteindelijk te kunnen sluiten op $15.89.

Met de herstelpoging van maandag waarbij de koers dicht in de buurt kon sluiten van de $16 leek de kou uit de lucht te zijn hetgeen ook bleek uit de candle van dinsdag. De beren durfden niet meer goed in de aanval te gaan zodat er weliswaar lager werd gehandeld en afgesloten maar de schade viel met een slotkoers op $15.84 enorm mee.

Bedeesde handel

Na z’n bedeesde handel op dinsdag heerste er een licht positieve verwachting voor woensdag. Helaas bleek dat ijdele hoop te zijn. De opening vond plaats op de slotkoers van dinsdag waarna inderdaad even naar boven werd gekeken maar daarna kwamen de beren weer uit hun holen gekropen. Na maandag volgde een tweede aanval en opnieuw werd de koers onderuit getikt. Dit keer werd een laagste punt bereikt van $15.64, lager dan op maandag, en bleken de stieren niet bij machte te zijn om het kunstje van maandag te herhalen. De slotkoers werd $15.70 waarmee de $16 grens uit het zicht verdween

De negatieve sfeer dreunde op donderdag nog even na met een laagste koers van $15.63 maar gaandeweg de handel bleek het sentiment te draaien. De stieren krabbelden terug en wisten zelfs positief te sluiten ook al was het maar zeer nipt.

De slotdag van de week moest verder uitsluitsel bieden over de strijd. De stieren probeerden het sentiment van donderdag vast te houden door positief te openen maar de beren lage direct op de loer. Zij gingen meteen in de tegenaanval en probeerden de donderdag candle terug te draaien. Dit keer waren de stieren echter niet van plan om zich opnieuw de kaas van het brood te laten eten, zij vingen de daling op om vanaf daar omhoog te kijken. Het slot kwam tot stand op $15.81 waarmee de $ 16 grens weer binnen bereik komt. Aanstaande maandag zullen de stieren een volgende stap moeten zetten om de $16 weer onder vuur te kunnen nemen.

€ grafiek

In de € grafiek ziet het beeld er hetzelfde uit als in de $ grafiek. Het lijkt erop dat de stieren ook hier een hogere bodem kunnen vormen mits er vanaf maandag weer hoger gekoerst kan gaan worden. In deze grafiek heeft het 50 d. MA het 200 d. MA inmiddels gekruist waarmee een nieuw koopsignaal is afgegeven.

 

In het grotere termijnplaatje werd vorige week al aangegeven dat het stapje terug van vorige week vrijdag nog een verder vervolg zou kunnen krijgen in het begin van de week en dat gebeurde inderdaad. Er werd van de stieren verwacht dat zij een bodem konden zetten rond het $15.75 niveau het werd uiteindelijk iets lager rond het 14 d. MA.

Het lijkt er daarom op dat het 14 d. MA wordt aangegrepen als steunniveau om daar een bodem te forceren. De candles van donderdag en vrijdag geven de stierenburger goede moed dat deze bodempoging zou kunnen gaan slagen. Voorwaarde is dan wel dat er maandag minimaal een positief vervolg kan worden gegeven aan deze 2 stijgingsdagen. Dat zal niet makkelijk worden aangezien de beren alles uit de kast zullen halen om het 14 d. MA alsnog te kunnen doorbreken zodat de vorming van een hogere bodem achterweg blijft.

De gesteldheid van de grafiek ligt er niet slecht bij zodat de stieren daaruit wat steun zouden kunnen putten:

 • De RSI is boven het 50 niveau iets naar boven gedraaid zodat het erop lijkt dat deze in positief gebied wil blijven
 • De Koopkracht is boven de verkoopkracht weer naar boven afgebogen waarmee een verkoopsignaal is voorkomen
 • De MACD is beneden de signaallijn gedoken en heeft daarmee een verkoopsignaal afgegeven
 • De Geldinstroom is erin geslaagd om terug te keren boven het 50 niveau in positief gebied
 • Het Sentiment/Momentum nadert het 50 niveau maar lijkt te willen gaan draaien zodat een kans bestaat dat deze in positief gebied zal blijven

De vooruitzichten voor een verder herstel en nieuwe aanval op de $16 grens zijn aanwezig. Het enige dat ontbreekt is de invulling hiervan door de stieren.

Bollinger Banden

De ontwikkeling in de Bollinger Banden grafiek lijkt er een uit het boekje te zijn. Na het doorbreken van de bovenste band vorige week volgde er een ontspanning met de vrijdag-candle. De koers was nog relatief ver verwijderd van de midden-band zodat er geen vuiltje aan de lucht leek maar de daling zette deze week door tot aan die band.

Wat we in de grafiek zien is dat de stieren deze band aangrepen om een bodempoging op touw te zetten en vooralsnog lijkt deze te zijn geslaagd. Het zal nu zaak worden om de nieuwe stijging vast te houden en de bovenste band weer in het vizier te nemen.

 

In de slotstandengrafiek werd afgelopen week eigenlijk een verdere stijging verwacht die door de magenta lijn zou kunnen breken, het kwam er duidelijk niet van.

De weerstandzone(s) blijken op dit moment nog te stevig om te doorbreken zodat de koers een stapje terug heeft gedaan tot net beneden de 1-ste zone. Met het slot van vrijdag tikt de koers echter weer tegen de zone aan zodat het er alle schijn van heeft dat een nieuwe aanval te verwachten is.

 

In de weekgrafiek werd een verdere stijging verwacht zodat de rode candle van afgelopen week een kleine teleurstelling is. De negatieve lading van de candle van vorige week (lange upper shadow) heeft dus toch teveel invloed gehad op de gemoedstoestand van de stieren.

De omzet van afgelopen week is aan de lage kant zodat het geen al te forse impact hoeft te hebben. Bovendien vertoont de candle een relatief lange lower shadow hetgeen in dit geval een positief tintje geeft aan de rode candle. De gesteldheid van de grafiek ligt er ook nog steeds goed bij:

 • De RSI bevindt zich nog steeds boven het 50 niveau al is deze wel iets gedaald
 • De MACD is nu wat verder doorgedrongen in positief trendgebied boven de 0 lijn
 • De geldinstroom is ten opzichte van vorige week zelfs iets gestegen
 • Het 17 w. MA staat nu op het punt om het 34 w. MA te doorkruisen hetgeen een belangrijk koopsignaal afgeeft

De stieren kunnen aanstaande week mogelijk weer een positieve candle neerzetten.

Afwijkend beeld

Zoals zo vaak de afgelopen maanden en weken wijkt het beeld in de € weekgrafiek af van zijn tegenhanger in $. In de € grafiek zien we in plaats van een rode een zwarte candle voor deze afgelopen week verschijnen. De valuta verhouding was de € stieren dus weer eens goed gezind.

De grafiek toont ook dat de verwachting met betrekking tot de beide MA inderdaad is uitgekomen. Het 17 w. MA heeft het 34 w. MA kunnen kruisen waarmee een koopsignaal is afgegeven. Gezien de zeer positieve gesteldheid van de grafiek lijkt het voor de hand te liggen dat een verdere stijging in het verschiet ligt.

 

De $-€ grafiek blijft opnieuw verbazen, de vooruitzichten waren niet al te rooskleurig maar daar trokken de stieren zich duidelijk niets van aan. Na de rode candle van vorige week leek de koers klaar te zijn voor een forse daling maar de stieren wensten niet op te geven en produceerden een wonderbaarlijke candle. De candle van deze week laat zien dat de opening ontstond met een gap ten opzichte van de vorige candle waarmee het potentiële break away gap van vorige week de nek werd omgedraaid. Het slot van de candle zit zelfs dicht tegen de onderkant van de wig aan en iets boven het 14 w. MA een zeer daadkrachtige candle.

De technische staat van de grafiek is iets verbeterd ten opzichte van vorige week:

 • De RSI is een bodempoging gestart op het 50 niveau
 • De MACD beweegt nu zijwaarts, wel ngo beneden de signaallijn
 • Het Sentiment/Momentum lijkt een bodem te willen maken beneden de 50, deze is inmiddels door de signaallijn gebroken, een koopsignaaltje.

Het lijkt erop dat de stieren zullen proberen om alsnog boven de wig te gaan komen, aanstaande week zullen ze dan wel een nieuwe zwarte candle moeten produceren.

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

 

 

 

Roy MartensTechnische analyse Zilver