Columns & Artikelen

De goudvoorspellers

by Wilge on 15 februari 2019

Door Willem Middelkoop en Ruben Bijman.

De grote vraag die investeerders al duizenden jaren bezighoudt; waar staan de prijzen in de toekomst? Men heeft van alles geprobeerd om dit te voorspellen maar tot op de dag van vandaag is er geen allesomvattende methode die een definitief antwoord geeft.

Door de daling van de edelmetaalprijzen tussen 2011 en 2016 zijn wij enkele jaren geleden op zoek gegaan naar de analisten die met hun methodiek deze beweging wel aan zagen komen. Er blijken twee analisten met een geweldig trackrecord, Avi Gilburt van Elliottwavetrader.com en David Bensimon van Polarpacific. Beiden gebruiken methodes gebaseerd op cycli en werken de kansberekening constant bij op basis van nieuwe informatie.

Avi Gilburt

Gilburt gebruikt de Elliott Wave Theory in combinatie met oude wiskundige Fibonacci reeksen en voorspelde in 2011 dat de top in de goudmarkt nabij was, zijn koersdoel was $1915 per ounce. Gilburt werd voor door velen als gek weggezet maar kreeg achteraf toch gelijk. In september topte de goudmarkt uit op $1921 en begon deze aan een bearmarket. Daarnaast is het ook opmerkelijk dat hij de bodem voor edele metalen van begin 2016 vrijwel op de maand juist heeft voorspeld. In de zomer van 2015 schreef hij dat de HUI-index een bodem zou laten zien in de buurt van de 100 punten in de eerste of tweede kwartaal van 2016. Op 18 januari liet deze index van goudproducenten een laagste stand zien van 99 punten. Gilburt nam in december 2015 rond een prijs van $1050 een grote fysieke positie in goud in en werd opnieuw voor gek verklaard. Hij claimt dat dit de bodem is voor goud en dat een nieuwe bullmarket al begonnen is. Tot nu toe lijkt hij gelijk te hebben. De goudprijs staat 20% hoger en ons fonds noteert 40% boven de laagste stand rond dezelfde datum.

Tweede hogere bodem

Gilburt verwacht, op basis van zijn model, dat voor mei 2019 een een tweede hogere bodem voor edelmetalen zal zijn bereikt en we deze periode van lage goudprijzen definitief achter ons gaan laten. Hij verwacht de start van een ‘generational bull market’ tot minimaal 2052. Zijn lange termijn koersdoel voor goud is meer dan $20.000 binnen vijftig jaar. Voordat we Gilburt gelijk voor gek verklaren moeten we realiseren dat binnen vijftig jaar veel kan gebeuren. Zo is de Dow Jones de afgelopen vijftig jaar met een factor dertig gestegen.

David Bensimon

Bensimon heeft een nog opmerkelijker trackrecord dan Avi Gilburt en met zijn model een vergelijkbaar lange termijn voorspelling. In 1999 voorspelde Bensimon dat er een nieuwe bullmarket in goud op het punt stond te beginnen. Tijdens het verloop van de bullmarket voorspelde hij de tussentijdse toppen & dalen en uiteindelijk de piek in 2011. Vooral zijn juiste tussentijds voorspelde koersdoelen, omhoog en naar beneden, maken hem een legendarische analist. Bensimon verwacht dat februari 2019 een belangrijk kruispunt is voor goud. Hij houdt rekening met twee mogelijkheden.

  • Scenario 1: goud stijgt in februari naar $1380 en breekt daarmee door oude barrières. Hiermee is het hek van de dam en goud maakt daarna een groeispurt naar $1700 in oktober 2019. In dit geval ligt de bodem achter ons.
  • Scenario 2: Goud blijft in februari rond de $1300 hangen maar daalt vervolgens tot onder de $1000 eind 2019. Belangrijk om te weten is dat hij deze mogelijke prijsbeweging toeschrijft aan een sterke dollar. Dit betekent dat de prijsbewegingen in de goud/euro prijs zullen meevallen.

We volgen beide analisten, via hun betaalde nieuwsbrieven, inmiddels als enkele jaren met grote belangstelling en zullen hun analyses via onze webinars en publicaties blijven delen.

(Ruben Bijman en Willem Middelkoop, 29 januari 2019)

Deze column verscheen eerder op de website van het Commodity Discovery Fund

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

WilgeDe goudvoorspellers