Columns & Artikelen

FOMO (Fear Of Missing Out)

by Brecht Arnaert on 2 maart 2019

De grote vraag die mij de laatste tijd bezig houdt, is of deze spectaculaire bull-run in wat eigenlijk een bear market aan het worden was, effectief een kentering richting hoger heeft ingezet, dan wel of dit een klassiek voorbeeld van een bull trap is: een tijdelijke stijging binnen een duidelijke daling, die de optimisten op het verkeerde moment doet kopen.

Persoonlijk denk ik het laatste, maar dat zal dan wellicht komen omdat ik over het algemeen negatief ingesteld ben over onze economische toekomst. Er zijn ook optimisten, zoals Martin Armstrong, die een jaar geleden nog een correctie tot 21000 punten voorspelden, waarna er nog een laatste exuberante stijging zou volgen, waarna het hele ding rond de 50 000 punten als een vuurpijl uit elkaar zal spatten. Zo diep gingen we uiteindelijk niet, maar de opmars is sinds de low van 21790 (24 december 2018) wel degelijk terug ingezet.

Als Armstrong ook over de rest gelijk heeft, dan zou vanaf hier dus nog 100% winst in de beurzen zitten, en dat vooruitzicht is voor velen toch wel heel erg aanlokkelijk. Bij zo’n scenario’s, echter, is het altijd nuttig om eens te voelen wat je voelt. In deze tijden, namelijk, is het aartsmoeilijk geworden om nog op een veilige manier dergelijke rendementen te halen, en al gauw geloven we wat we willen geloven, om toch maar niet met het onaangename gevoel te blijven zitten dat we iets gaan missen.

FOMO

Deze vrees staat bekend als FOMO: the Fear Of Missing Out. Stel je maar eens voor dat je die 10 000 EUR steekt in een aandeeltje dat in dezelfde tijdspanne “slechts” 20% is gestegen. Je ziet al doembeelden voor je, waarbij je op een feest in de familie moet toegeven dat jij de enige was die niet gedurfd heeft. Terwijl de anderen lekkere winsten gemaakt hebben, zit jij daar met dat stom aandeeltje te kniezen. Onze emoties nemen het dus over, en zetten onze geest aan het werk om allerlei redenen te bedenken om het toch te doen.

Persoonlijk vertrouw ik noch mijn emoties, noch mijn geest. Ik vertrouw enkel mijn intuïtie. Mijn buikgevoel. Het is mogelijk dat die Dow nog eens verdubbelt. Wie weet? Maar waar gaat het eigenlijk om? Dat ik mijn opgebouwde welvaart in één machtige sprong kan verdubbelen? Neen, dat zijn bedenksels van het ego. Het zijn die momenten waarop je jezelf ziet rondrijden in een Porsche, op weg naar je strandhuis in de Bahama’s. Kan ooit wel, daar niet van. Maar is dat waar beleggen om draait?

Die vraag moet u zelf beantwoorden, maar voor mij is het antwoord in ieder geval nee. Mij gaat het erom dat de vruchten van mijn arbeid niet verloren gaan in één of andere nieuwe bankencrisis, en dat ik mijn kapitaal op gestage wijze kan laten aangroeien. Sinds 2014, na het maken van veel domme fouten, haal ik tegenwoordig een brave 10% per jaar. Spectaculair is het niet, maar wist u dat het getal 70 gedeeld door het percentage dat u per jaar op uw kapitaal maakt u het aantal jaren laat zien die nodig zijn om uw kapitaal te verdubbelen?

Dus die verdubbeling, die komt sowieso wel. Nog een jaar of twee. Alleen geniet ik ondertussen wel van een goeie nachtrust. En dat is onbetaalbaar.

Is uw interesse gewekt? Sluit u dan aan bij MACRO Trends.

 

600_button_abonneer_hier_pd.jpg
Met vriendelijke groet,

Brecht Arnaert
MACRO Trends

 

PS1. Abonneer u vandaag nog op MACRO Trends, en u krijgt bovendien het 229 pagina’s tellende dossier genaamd

“IN GOLD WE TRUST”

Dit rapport bevat alle info over de laatste trends in goud, de geopolitiek, en ook het cultureel systeem dat ervoor zorgt dat goud eigenlijk niet gewaardeerd wordt zoals het hoort.

Is uw interesse gewekt? Sluit u dan nu aan bij MACRO Trends, dan krijgt u dit dossier gratis toegestuurd.

Redactie Edelmetaal-Info:

Brecht organiseert op 24 maart het congres “The Future of Gold” in Breda. Zeer interessant! Lees hier waarom!

Gebruik de code EDELMETAALINFO om tegen 50 % korting te bekomen.

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Brecht ArnaertFOMO (Fear Of Missing Out)