Columns & Artikelen

Vooruitblik op de week

by Irma Schogt on 3 maart 2019

Korte evaluatie en vooruitblik

De economie in de VS blijft sterk, al loeren gevaren om de hoek, zei voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve dinsdag in een commissie van de Senaat. “Hoewel we zowel de huidige economische omstandigheden als de economische vooruitzichten als gunstig beschouwen, hebben we de afgelopen maanden wat tegenstrijdige signalen gezien”, zei Powell in zijn verklaringen aan de Senaatscommissie voor banken, huisvesting en stedelijke zaken. “Financiële markten zijn tegen het einde van het jaar veranderlijker geworden en de financiële omstandigheden ondersteunen de groei nu minder goed dan vorig jaar.” De FED maakt zich zorgen over China en Europa bovendien volgt de FED de Brexit onderhandelingen en handelsbesprekingen op de voet. – Jeff Cox, “Powell waarschuwt voor tegenwind, en mocht het nodig zijn dan is de FED bereid het beleid zodanig aan te passen dat er rust komt”. https://www.cnbc.com, 26 februari 2019.

In Europa zijn, met het toenemen van de handelsspanningen tussen de VS en EU-landen, de risico’s verbonden aan het Amerikaanse handelsbeleid een steeds grotere rol gaan spelen. Het Amerikaanse handelsbeleid vormt de nr. 1 externe bedreiging voor financiële managers uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika, 35% zei zelfs dat dit momenteel de grootste bedreiging voor hun bedrijf is. Dit percentage ligt hoger dan het percentage managers uit de regio Azië-Stille Oceaan, zij zien voor 29% het handelsbeleid als het grootste externe risico. Tenslotte noemde slechts 17 procent van de in Noord-Amerika gevestigde managers het handelsbeleid als risico. – bezorgdheid over de consumentenvraag was voor veel Amerikaanse managers (43 procent) een groter probleem. – Eric Rosenbaum, “Handelsbeleid nu grootste probleem in Europa”, https://www.cnbc.com, 1 maart 2019.

…de recordhoogte van het Amerikaanse handelstekort in december toont het succes van de huidige tarievenoorlog voor de VS. – UBS Morning Audio Comment, Paul Donovan, 1 maart 2019.

Ik heb mijzelf de taak opgelegd om u telkenmale te melden wanneer het Jupiter- Neptunus-vierkant (waanidee, hyperbool, grootsheid, overdrijving) een rol speelt in het hedendaagse economische en financiële marktnieuws en mogelijk de waarnemingen van beleggers ten onrechte kan beïnvloeden. Aandelenmarkten stijgen bijvoorbeeld omdat, naar de perceptie van beleggers, er vooruitgang wordt geboekt in handelskwesties, terwijl er in feite precies het tegenovergestelde gebeurt, of dat het slechts één gebied betreft (Azië), maar niet het andere (Europa). Of, cynisch gezegd, relaties voor toekomstige handelsovereenkomsten het meest lijken te floreren in gebieden waar de vooruitzichten het grootst zijn voor een bepaald bedrijfsmerk, misschien na 2020.

Hoogste niveau

Desalniettemin stegen de internationale aandelenmarkten vorige week naar hun hoogste niveaus voor 2019. In Europa leidde de Duitse DAX-index, die tot nu toe, de zwakste van de Europese indices was, de sprong naar voren en steeg vrijdag scherp tot 11.676 punten. De Nederlandse AEX en de Zwitserse SMI bereikten nieuwe hoogtes voor dit jaar op 27 februari. In het VK was het verhaal heel anders, de FTSE daalde op 1 maart naar het laagste niveau in 18 dagen. De Brexit-onderhandelingen verlopen stug en geen van beide partijen is kennelijk in staat om een win-winsituatie te creëren. In tegendeel, het is meer en meer een verlies-verliessituatie. Dit is niet verrassend, daar het Brexitreferendum in 2016 onder een retrograde van Mars in Schorpioen plaatsvond. Mars retrograde betekent dat zaken snel en met vaart aangepakt worden, maar tegelijkertijd betekent Mars retrograde ook dat aangevangen zaken niet vooruit te branden zijn, sterker nog ze gaan vaak sneller achteruit dan dat ze vooruitgaan. In het geval van Brexit lijkt de vooruitgang meer een constante achteruitgang.

In Azië en het Verre Oosten werden vrijdag 1 maart ook nieuwe koershoogtes genoteerd in zowel de Japanse Nikkei als de Australische ASX. De Hang Seng in Hong Kong en China’s Shanghai Composite bereikten nieuwe hoogtes op woensdag 27 februari en op vrijdag 1 maart vrijwel dezelfde hoogte. In tegenstelling tot de Nifty in India die zich meer zijwaarts bewoog.

Noord- en Zuid Amerika was meer het verhaal van twee totaal verschillende continenten. De DJIA en de NASDAQ Composite plaatsten vorige week weer nieuwe hoogtes voor dit jaar, terwijl de Bovespa van Brazilië en Merval uit Argentinië eind vorige week naar nieuwe meerdaagse laagtes koersten.

Het was beslist geen goede week voor de edelmetalen. Goud en Zilver bereikten beide nieuwe meerdere weeks-dieptepunten op vrijdag jl. waarbij goud onder de $ 1300 viel. Dit gebeurde terwijl ruwe olie en “Levend Vee” dit jaar naar nieuwe hoogtes stegen. De stijging van de “Levend Vee”prijzen zette onverminderd door, en dat al sinds mei 2018 toen Uranus voor het eerst Stier binnenging. Deze week hebben we dezelfde kosmische gebeurtenis op 6 maart. Het symbool voor Taurus is de stier. Uranus (veelal samenvallend met hausse en baisse-situaties) oefent invloed uit op financiële markten die worden geregeerd door het teken waarin het zich op dat moment in bevindt, en het is dan ook geen wonder dat de prijzen voor vee sinds mei 2018 zijn gestegen, zoals beschreven in de “Forecast 2018” en “Forecast 2019”-boeken.

 

De geokosmos van vandaag en gedachten over morgen

Voormalig voorzitter van de Federal Reserve, Janet Yellen, zegt dat ze twijfelt of president Donald Trump een goed begrip heeft van het economisch beleid of zelfs de mandaten van de Federal Reserve kent. “Ik betwijfel of hij wel weet dat de doelstellingen van de Fed de maximale werkgelegenheid en prijsstabiliteit zijn”, zei Yellen in een interview met het radioprogramma “Marketplace”. Ze zei dat zijn opmerkingen een “gebrek aan begrip met betrekking tot de invloed van de Fed op de economie en de toepasselijke beleidsmaatregelen zijn”. “In het interview dat maandag jl. werd vrijgegeven zei Yellen, nadat haar gevraagd was of ze dacht dat Trump greep had op het macro-economisch beleid: “Nee, dat denk ik niet”. – Martin Crutsinger,” Yellen kritisch op Trump’s bemoeienis met het Economische Beleid, “Associated Press (AP), 26 februari 2019.

Janet L. Yellen was misschien wel de meest gekwalificeerde Federal Reserve-voorzitter die we ooit hebben gehad en misschien ook wel de meest succesvolle. Maar mede omdat ze ook de kleinste Federal Reserve voorzitter was die we ooit kenden, is ze niet herbenoemd door president Trump. Trump lijkt volgens The Washington Post te geloven dat de Fed veel op een achtbaan lijkt: je moet een bepaalde lengte hebben om lid van de Fed te kunnen zijn. Hij was vooral van mening dat de 160cm lange Yellen te klein was om de klus te klaren die ze de afgelopen vier jaar zo goed had gedaan … Je zou kunnen zeggen dat dit één van zijn meest slechte beslissingen was tot nu toe. – Matt O’Brien, “Zo werkt het dus niet: Trump vond Yellen te klein om Fed-voorzitter te blijven”, Washington Post, 3 december 2018.

Komende week wordt een interessante week vanuit het kosmische perspectief. Eigenlijk begon het al op vrijdag 1 maart, toen Venus (geld en liefde) een afnemend vierkant met Uranus (het onverwachte, volatiliteit, verstoringen en plotselinge veranderingen) vormde. Deze signatuur heeft vaak binnen vier dagen een sterke correlatie met trendwijzigingen op veel financiële markten, zoals bijvoorbeeld aandelenindices.

Mercurius

Op dinsdag 5 maart begint Mercurius met zijn drie weken durende retrograde beweging in Vissen, wat een bijzondere periode kan zijn, want de “grappenmaker” komt drie keer samen met Neptunus tijdens zijn oponthoud in Vissen. Mercurius regelt gegevens, zoals informatie en communicatie. Neptunus en Vissen heersen over inspiratie. In Vissen echter wordt Mercurius verzwakt, het kost moeite de juiste informatie door te geven, vaak komt het over als een preek of een poging tot bezieling, met weinig realiteitszin. Het resultaat kan verwarring zijn, of het leidt tot nieuws dat op dat moment als waarheid wordt gezien, om al snel daarna als nep-nieuws te worden betiteld en het eigenlijk misleidend en tegenstrijdig was. Denk aan de verslagen achteraf van de Trump-Kim-top vorige week. En dat is slechts een voorbeeld van wat u de komende 3-4 weken kunt verwachten. Met andere woorden, het is een typisch geval van wie geloof je? De waarheid is namelijk nogal ongrijpbaar tijdens deze maand.

Het wordt niet duidelijker deze week met de nieuwe Maan in Vissen, conjunct Neptunus op 6 maart, de dag nadat Mercurius aan zijn 3-weeks retrograde beweging in Vissen begint. Dit is een periode waarin het goed is als iedereen eerst nadenkt voordat hij wat zegt en als er al wat gezegd wordt te controleren of de andere persoon begrijpt wat je bedoelt (en vice versa). Was het echt je bedoeling te kopen toen je de makelaar vertelde te kopen of bedoelde je juist te verkopen? Wilde je echt tegen je secretaresse (of baas) zeggen: “Ik hou van je”, toen je dacht dat je je moeder had gebeld? Misschien wel, maar je hebt het vast niet bewust geweten, want Neptunus en Vissen hebben veel te maken met het onbewuste. Beide regeren de slaap. Met Mercurius kan er tijdens de slaap veel geslaapwandeld en gedroomd worden. Misschien is dit wel een goed moment om alleen te slapen, anders zou je jezelf onbedoeld kunnen committeren.

Zorg er wel voor dat als je de komende tijd handelt op de beurs dat je goed wakker bent gedurende de handelsuren, want Uranus is ook deze week actief, en met Uranus kunnen koersen snel, plotseling en behoorlijk wijzigen. Daarvan is helemaal sprake als Mercurius retrograde draait (5 maart). De Grappenmaker (Mercurius) verandert snel van gedachten, en als je maar even twijfelt, is je kans voorbij. Met al deze invloeden van Neptunus , Vissen en Mercurius retrograde verdwijnen en vervagen grenzen en regels. Het is echter wel een goed moment voor intuïtie, wat tenslotte een beetje op inspiratie lijkt, maar natuurlijk niet zo betrouwbaar is. Volg dus niet de instructies van anderen (die je alleen maar verwarren), maar vertrouw eerder op je eigen onderbuikgevoelens wanneer je beslist over wat goed en fout is voor jou.

Wat betreft de handel deze week, is er winst voor diegenen die snel en slagvaardig kunnen handelen. De volatiliteit kan groot zijn, maar de kans om er op te reageren duurt waarschijnlijk slechts enkele seconden en geen minuten. Om te denken dat je uren hebt om een handelsbeslissing te nemen is slechts een wens of fantasie. Dat beschrijft het huidige kosmische beeld nog wel het beste. Geniet van de plaatjes. Negeer de tekst.

irma schogIrma Schogt van Markettiming.nl is verantwoordelijk voor de vertaling en verspreiding van de publicaties van Raymond Merriman in Nederland. Op Markettiming.nl vind je ook de diverse diensten en services van Irma.

Disclaimer:

In tegenstelling tot wat sommige lezers veronderstellen, staan in deze column geen voorspellingen vermeld van mogelijke toekomstige bewegingen in verschillende financiële markten. Wat u wel columns mag verwachten, is een wekelijkse update van de verschuivingen in verscheidene aandelen- en andere financiële markten over de hele wereld, in samenhang met de verschillende geokosmische factoren die ermee gepaard gaan. Deze gratis service is geschreven om de lezer inzicht te geven in de relatie tussen astrologische factoren en collectieve menselijke activiteiten. Indien u op zoek bent naar concrete financiële voorspellingen voor de beurs, zal u ongetwijfeld uw gading vinden in ons gamma van nieuwsbrieven per abonnement, maar niet in deze gratis service.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Irma SchogtVooruitblik op de week