Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 4 maart 2019

Afgelopen week werd duidelijk dat het de stieren toch aan de benodigde kracht ontbrak om een beslissing te forceren. Na de positieve afsluiter van vorige week vrijdag was de kans aanwezig om hierop voort te borduren en op maandag de daling die op donderdag ontstond volledig terug te draaien. Het kwam er helaas niet van. Op maandag werd wel getracht het sentiment van vrijdag vast te houden door een aanzet naar boven te geven maar de beren waren te sterk en wisten alsnog te zorgen voor een negatief slot.

Op dinsdag was het vervolgens de beurt aan de beren om te proberen meteen door te drukken. Er werd zelfs even beneden de laagste koers van de positieve vrijdag gehandeld maar nu konden de stieren wat tegengas geven zodat ternauwernood positief kon worden afgesloten.

De koek was helaas al snel op

De candle van dinsdag gaf de stierenburgers blijkbaar moed. Ze openden op woensdag aanzienlijk hoger, net beneden de $16, om te proberen alsnog de $16 grens te breken hetgeen even lukte met een hoogste stand van $16,01. Daarna was de koek helaas al snel op en wisten de beren de handel naar zich toe te trekken. De daling werd hervat en stapje voor stapje ging het verder omlaag om uiteindelijk te sluiten op $15.77.

Door de beweging op woensdag was de toon voor de rest van de week gezet en konden de stieren zich de borst nat maken. De donderdag en vrijdag werden een gewillige prooi voor de beren waarbij vooral de vrijdag er met kop en schouders bovenuit steekt. Nadat op donderdag een stapje omlaag werd gezet gingen op vrijdag de luiken open en leek het wel alsof de beren vrij spel kregen van de stieren. De opening kwam tot stand op $15,63, de slotstand van donderdag, maar daarna was het rood dat de klok sloeg. De beren trokken vol ten aanval en wisten de koers enorm onder druk te zetten en te houden. De zilverprijs werd zelfs even beneden de $15.20 gedrukt naar een laagste stand van $15.16. Het slot kwam tenslotte niet veel hoger tot stand op $15,26. De candle van vrijdag zorgde ervoor dat de laagste stand van dit jaar werd bereikt, lager dan de laagste stand van 22 januari ($15.20)

De ontwikkeling van afgelopen week geeft een zeer negatief signaal, omdat ondermeer het 50 d. MA weer neerwaarts is doorbroken en de koers zelfs is terug gevallen tot op het 200 d. MA. Aanstaande week zal daarom cruciaal worden voor het verdere verloop in maart.

De ontwikkeling in de € grafiek ziet er net zo slecht uit als in de $ grafiek. Ook hier is de koers beneden het 50 d. MA terecht gekomen en ligt het 200 d. MA onder vuur. Net als in de $ grafiek zal het 200 d. MA een aanval moeten weerstaan om de positieve beweging die eind vorig jaar is ingezet te kunnen redden.

 

In het langere termijn plaatje werd vorige week al aangegeven dat het sentiment van vorige week niet overdreven positief was en dat de stieren moesten aantreden. Zoals we inmiddels hebben kunnen constateren lukte dit niet zodat de situatie is verslechterd.

Vorige week werd in de grafiek een trendkanaal opgenomen waarbinnen de koers zich mogelijk zou kunnen gaan bewegen. Het kanaal zou zijn werk uitstekend hebben gedaan als de candle van vrijdag er niet was geweest. De candle van donderdag tikte de onderste lijn mooi aan en op vrijdag zou dan een nieuwe zwarte candle hebben moeten ontstaan. Dit was duidelijk niet het geval, de beren ramden de koers door de onderste lijn zodat het trendkanaal de prullenbak in kan.

Situatie terug bij af

Met de daling van vrijdag is het dubbele toppatroon dat vorige week werd aangehaald zelfs al afgewerkt. De koers is nu weer op het punt aangekomen waar de stijging naar de eerste top werd gestart zodat de situatie terug bij af is. Door de daling van vrijdag is het positieve sentiment weggeslagen en dreigt er nu een verdere daling te ontstaan.

  • De RSI is beneden de 50 gedoken naar negatief trendgebied
  • De Verkoopkracht heeft een sprong omhoog gemaakt en lijkt nog verder te willen stijgen
  • De MACD heeft nu drie topjes op rij gemaakt met een dalende tendens en zal aanstaande week zeer waarschijnlijk beneden de 0 lijn gaan vallen
  • De Geldinstroom ligt er vrij zwakjes bij beneden de 50 en kan zelfs nog verder omlaag naar extreem negatief gebied
  • De opleving in het Sentiment/Momentum van vorige week heeft inderdaad geresulteerd in een nieuw lager topje waarna de koers nu afstevent op extreem negatief gebied

De ontwikkelingen en vooruitzichten in de grafiek zien er donker uit voor aanstaande week. Mogelijk dat er een het begin van de week een kleine tegenreactie zou kunnen ontstaan maar de beren lijken de zaken goed in de greep te hebben genomen.

In de Bollinger Banden grafiek werd vorige week uitgesproken dat de beren opnieuw naar de bovenste band zouden moeten klimmen maar dat een grote teleurstelling. In het eerste deel van de week waren de stieren nog in staat om de belangrijke midden-band te verdedigen maar deze moest er uiteindelijk op donderdag aan geloven. Het slot van donderdag beneden de band zette de deur open voor een verdere val waarvan de beren dankbaar gebruik wisten te maken.

Adempauze

De candle van vrijdag viel als een baksteen door de onderste band en het slot kwam er ruim beneden tot stand. Een slot zover buiten de banden houdt normaal gesproken niet lang stand, de banden zullen moeten bijsluiten hetgeen kan betekenen dat de zich een adempauze (of klein herstel) zal voordoen aan het begin van aanstaande week. Als de koers zich dan weer in de buurt van de band bevindt zal de strijd worden voortgezet.

In de slotstandengrafiek zag het er mooi uit voor een aanval op de dalende magenta lijn. De beren onderkenden echter het gevaar en wisten de dreiging van een doorbraak of zelfs maar aanval te neutraliseren. De koers werd vakkundig omlaag gestuurd net als elke vorige keer dat de koers op deze lijn botste. Het slot van deze week is zelfs tot stand gekomen beneden de blauwe steunlijn zodat mogelijk wat verder omlaag gekeken kan gaan worden naar de blauwe steunzone.

 

In de weekgrafiek leken de stieren na de zwarte candle van vorige week het stuur goed in handen te hebben ondanks het negatieve randje aan die zwarte candle (de lange upper shadow). Er werd verwacht dat de stieren, dankzij de grote omzet, in staat zouden zijn om een nieuwe zwarte candle te produceren. De grafiek laat echter duidelijk zien dat dit zeer ijdele hoop bleek te zijn.

De lange rode candle die er nu staat geeft een uitermate negatief signaal af. Deze candle omvat de 5 voorgaande candles zodat het lijkt alsof er nu duidelijk richting gekozen is om aan alle twijfels een einde te maken. De low van de candle heeft het 17 w. MA aangetikt maar nog niet gebroken. Beneden het 17 w. MA ligt het 34 w. MA dat we nu terugvinden rond het $15 niveau. Dit MA moet door de stieren met hand en tand verdedigd worden willen ze de positieve trend die eind vorig jaar werd ingezet kunnen handhaven.

 

Dat handhaven zal nog een klus worden aangezien de interne gesteldheid een deuk heeft opgelopen

  • De RSI is beneden het 50 niveau gevallen hetgeen nog hersteld kan worden maar dan zal het snel moeten gebeuren
  • De MACD is wat teruggevallen maar staat nog steeds positief
  • De Geldinstroom is er weliswaar in geslaagd om terug te keren boven het 50 niveau maar het is maar zeer nipt

 

In de € weekgrafiek leek de doorbraak van het € 14 niveau eindelijk gelukt te zijn met het slot van vorige week. Ook hier had de candle van vorige week het negatieve randje, een randje dat uiteindelijk de doorslag bleek te geven voor deze week.

Grotere tik

Wat frappant is aan de € grafiek is dat het positieve uitzicht een nog grotere tik heeft gekregen dan in de $ grafiek. De rode candle van afgelopen week omvat hier maar liefst de voorgaande 8 candles! Een zeer voorzichtig opgebouwde stijging, stapje voor stapje, is met een grote klap om zeep geholpen, waarbij ook hier de koers is teruggevallen tot op het 17 w. MA.

Net als in de $ grafiek ziet het er nu vrij broos uit en zullen de stieren het mogelijk zeer lastig krijgen om de opgaande beweging van vorig jaar vast te gaan houden, het is alle hens aan dek.

 

In de $-€ grafiek zien we week na week een verrassende beweging ontstaan, contrair aan de verwachting. Ook de afgelopen week vormt daarop geen uitzondering.

Vorige week werd er nog vanuit gegaan dat de rode candle een mogelijk stapje terug was, een aanloopje voor een nieuwe aanval op de magenta lijn. De candle van deze week besliste echter wederom anders. De koers dook beneden het 14 w. MA en had zeer veel moeite om het slot terug te brengen tot op dit niveau. Het lijkt erop dat we ook in deze grafiek te maken hebben met een mogelijk dubbele-top-patroon, in dit geval tegen de groene lijn.

De interne gesteldheid staat er vooralsnog nog steeds vrij positief bij al doemen er wat waarschuwingssignaaltjes op. Na aanstaande wek kunnen we mogelijk wat meer conclusies trekken.

 

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Roy MartensTechnische analyse Zilver