Columns & Artikelen

Vooruitblik op de week

by Irma Schogt on 10 maart 2019

Korte evaluatie en vooruitblik

Aandelen zakten donderdag na de neerwaartse aanpassing door de Europese Centrale Bank van economische groeiverwachting voor Europa voor 2019 en aankondiging van een nieuwe ronde van steun voor banken, en stookte de bezorgdheid over de wereldeconomie weer op… De ECB’s mededeling kwam temidden van sluimerende zorgen over een mogelijke wereldwijde groeivertraging. De Bank van Canada sprak woensdag over een “toenemende onzekerheid” van toekomstige renteverhogingen… Woensdag bleek uit gegevens dat het Amerikaanse handelstekort een probleem blijft. President Donald Trump brengt landen als China een reeks tarieven in rekening, in een poging om zijn lands handelstekort in te dammen. Woensdag bleek echter dat in december dat tekort aankwam op een 10-jaarshoogtepunt. – Fred Imbert, “Dow Zakt 200 Punten op Angst Wall Street voor Economische Vertraging”, CNBC.com, 7 maart 2019.

Aandelen zakten vrijdag na het uitkomen van t.o.v. ramingen sterk teleurstellende werkgelegenheidscijfers, leidend tot toenemende zorgen over een vertragende wereldeconomie. De VS-economie won de afgelopen maand er slechts 20.000 banen bij, de zwakste maand qua banengroei sinds september 2017. Door Dow Jones gepolste economen verwachtten een toename van 180.000. “Februari’s armzalige 20.000 nieuwe banencijfer zal onvermijdelijk de wijdverspreide angst van economische groeivertraging verergeren, waardoor het moeilijker wordt om optimistisch te zijn over de bedrijfswinsten,” zei Alec Young, directeur van het wereldwijde marktonderzoek bij FTSE Russell. “Al met al staat er weinig in dit rapport om investeerders te prikkelen.” – Fred Imbert, “Dalende aandelen na zwakke werkgelegenheidscijfers Stimuleren Angst voor Economische Groei”, CNBC.com, 8 maart 2019.

Klassiek voorbeeld

Vorige week was een klassiek voorbeeld van geokosmische signaturen die samenvielen met plotselinge omkeringen op de financiële markten, ingezet door verrassende en onverwachte aankondigingen van economische en bancaire bestuurders. Het handelsklimaat kwam goed overeen met wat in deze column voor die week werd beschreven, aangezien de DJIA bijna 1000 punten, 4% daalde van het hoogste punt van vorige week naar het laagste punt op vrijdag 8 maart. Andere aandelenindices op de wereld daalden de verwachte 4% of meer, van maandag 4 maart het hoogste punt naar vrijdag 8 maart het laagste punt, van die dag. De Japanse Nikkei bijvoorbeeld daalde in die vier dagen met 8%. De Shanghai Composite of China is in één dag meer dan 5% gedaald van het hoogste punt van de cyclus op donderdag 7 maart naar het laagste punt op vrijdag 8 maart. Voor educatieve doeleinden is het nuttig om deze opmerkingen hier te herhalen en ze vervolgens in meer detail te bekijken. In de kolom van 4 maart stond over het marktklimaat het volgende over de geokosmische situatie van vorige week:

Komende week wordt een interessante week vanuit het kosmische perspectief. Eigenlijk begon het al op vrijdag 1 maart, toen Venus (geld en liefde) een afnemend vierkant met Uranus (het onverwachte, volatiliteit, verstoringen en plotselinge veranderingen) vormde. Deze signatuur heeft vaak binnen vier dagen een sterke correlatie met trendwijzigingen op veel financiële markten, zoals bijvoorbeeld aandelenindices. Op dinsdag 5 maart begint Mercurius met zijn drie weken durende retrograde beweging in Vissen, wat een bijzondere periode kan zijn, want de “grappenmaker” komt drie keer samen met Neptunus tijdens zijn oponthoud in Vissen. Mercurius regelt gegevens, zoals informatie en communicatie. Neptunus en Vissen heersen over inspiratie. In Vissen echter wordt Mercurius verzwakt,… Het resultaat kan verwarring zijn, of het leidt tot nieuws dat op dat moment als waarheid wordt gezien, om al snel daarna als nep-nieuws te worden betiteld en het eigenlijk misleidend en tegenstrijdig was….Het wordt niet duidelijker deze week met de nieuwe Maan in Vissen, conjunct Neptunus op 6 maart, de dag nadat Mercurius aan zijn 3-weeks retrograde beweging in Vissen begint.

Een ander opmerkelijk feit afgelopen week was de terugkeer van Uranus (onverwachte verrassingen, verstoringen) in Stier, het teken van geld, valuta en banken. Zoals vorige week aangegeven, was 6 maart een Nieuwe Maan in Vissen in samenstand met Neptunus (onzekerheid, conflict tussen realiteit en illusie) en een dag nadat Mercurius retrograde draaide (wijziging van plannen). Natuurlijk werd het hele idee van een wereldwijd economisch wonder plotseling omgedraaid toen de Europese Unie en haar centrale bank zich realiseerden dat zij niet aan haar economische groeivooruitzichten voldeed en zal moeten doorgaan met haar nooit aflatende monetaire versoepeling. Zij kan de rente niet verhogen, omdat zij vreest dat de economie te broos is, na het toepassen van drastisch monetair versoepelingsbeleid in de afgelopen jaren.

 

Brexit

Het onvermogen om de Brexit-crisis op te lossen maakt het er de zaken niet beter op, voor de EU, het VK of de rest van de wereld. Zoals eerder in deze columns gezegd, de Brexit en de Europese Unie zullen voor een oneindige tijd blijven voortmodderen, zonder een helder zicht op een bevredigende oplossing, aangezien de stemming om de EU te verlaten eind juni 2016 plaatsvond onder een sterke Mars retrograde.

En nu lijkt het alsof sinds afgelopen week, onder de Nieuwe Maan in Vissen en Mercurius retrograde draaiende in Vissen, de hele wereldeconomie plotseling een kentering te vertonen. Een week geleden was iedereen euforisch en aandelenindices vlogen naar nieuwe hoogtes voor het jaar. Veel indices hielden die koers aan tot op maandag. Toen, net als de kapitein van de Titanic, begon iedereen uiteindelijk in de gaten te krijgen dat jawel, er is een ijsberg voor ons en we stevenen er recht op af. De wereldeconomie – en vooral de economie van de Euro-Unie – is lang niet zo sterk als de economische, bancaire en politieke leiders ons (ten onrechte) hadden doen geloven. In feite is het zwak en staat het op het punt om te kantelen. Welkom in het middelste deel van Jupiter vierkant Neptunus (2019) waar we afstevenen op het Steenbok-Stellium aan het eind van dit jaar – een afgrond waar beleggers nu een gevoel van beginnen te krijgen dat die dreigt daar op te doemen.

Dus zien we de twee gezichten van Jupiter vierkant naar Neptunus, beide in hun beweeglijke teken waar over zij heersen: Boogschutter (overdrijving en hoop) en Vissen (vertrouwen, maar misleidende feiten). Aan de ene kant krijg je de “irrationele uitbundigheid” waar Alan Greenspan over sprak toen markten stegen zonder enige andere reden dan hoop en vertrouwen. Goed nieuws wordt overtrokken. Aan de andere kant, ben je kwetsbaar voor hysterie en paniek, waar de markten in een stroomversnelling raken om geen echte reden anders dan vrees voor het ergste. Geen van beide is echt. Beide reacties zijn overdreven. Waarheid en kloppende informatie is niet te krijgen. Namaak en misleidend nieuws is echt. We hebben dus maar één optie om op terug te vallen: vertrouwen in jezelf.

In de tussentijd weerspiegelde de schok van de verandering in de werelds en Europese economische vooruitzichten de symboliek inherent aan afgelopen weeks kosmische opstelling, zowel aandelen- als valutamarkten kregen een lichte paniekaanval. De Euro (futures) doken naar nieuwe jaarlaagten en veel wereldaandelenmarkten vielen de verwachte 4% of meer van hun recente pieken die nog maar net, maandag 4 maart hadden gezet. Net als historische onderzoeken naar deze geokosmische signaturen aanwezen dat ze zouden doen.

 

De geokosmos van vandaag en gedachten over morgen

 

Het Jupiter-Neptunus-vierkant wordt nu aangeraakt door de Zon die 6 maart een conjunctie vormde met Neptunus en 13 maart volgt een vierkant naar Jupiter. Deze “overbrenging” wijst erop dat we een kant van het belangrijkere Jupiter-Neptunus-vierkant zullen zien, en dat is het gezicht van hysterie, angst en paniek. De aandelenmarkten en de Euro vertonen dus een nogal forse verkoopdruk, die samenhangt met deze dynamiek.

Met Mercurius retrograde in Vissen tot en met 28 maart blijft het nieuws een aantal maal in de komende drie weken heen en weer gaan tussen hoop en angst, overdaad en hysterie. Het duidt op een lastige en onstabiele handelsomgeving, en een omgeving waarin technische signalen waarschijnlijk niet zo betrouwbaar zijn als gewoonlijk. Traders worden geadviseerd om niet te lang bij een positie te blijven, omdat dit klimaat alleen geschikt is voor kortetermijn-speculanten.

Wees eind deze week en het begin van de week erna heel alert, als retrograde Mercurius halverwege is (16-17 maart). Elke markt die niet omkeerde rond de tijd van de retrograde op 5 maart is een uitstekende kandidaat om een omkering te maken binnen een dag na het retrogrademidden (vrijdag 15 of maandag 18 maart). Dat zou ook het toppunt van verwarring en onzekerheid kunnen zijn, de moeilijke kant van Mercurius retrograde in Vissen. Maar er is natuurlijk ook een positieve kant aan. Het kan voor degenen die fantasierijk zijn een tijd van enorme inspiratie zijn. Het is ook een mooie tijd om op vakantie te gaan naar een zandstrand in een warm klimaat, vandaar dat ik dit weekend in Miami/Ft. Lauderdale spreek. Ik kijk ernaar uit om daar verschillende lezers te zien.

irma schogIrma Schogt van Markettiming.nl is verantwoordelijk voor de vertaling en verspreiding van de publicaties van Raymond Merriman in Nederland. Op Markettiming.nl vind je ook de diverse diensten en services van Irma.

Disclaimer:

In tegenstelling tot wat sommige lezers veronderstellen, staan in deze column geen voorspellingen vermeld van mogelijke toekomstige bewegingen in verschillende financiële markten. Wat u wel columns mag verwachten, is een wekelijkse update van de verschuivingen in verscheidene aandelen- en andere financiële markten over de hele wereld, in samenhang met de verschillende geokosmische factoren die ermee gepaard gaan. Deze gratis service is geschreven om de lezer inzicht te geven in de relatie tussen astrologische factoren en collectieve menselijke activiteiten. Indien u op zoek bent naar concrete financiële voorspellingen voor de beurs, zal u ongetwijfeld uw gading vinden in ons gamma van nieuwsbrieven per abonnement, maar niet in deze gratis service.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Irma SchogtVooruitblik op de week