Columns & Artikelen

De Japanisering van de economie

by Brecht Arnaert on 16 maart 2019

Eind 1991 barstte in Japan een financiële crisis los die tot dan toe zijn gelijke niet kende. Door de overdadige monetaire stimulering – lees: inflatie – gepleegd door de Bank of Japan in de jaren ‘80 waren huizen en aandelen exorbitant gestegen, waarna de kater onvermijdelijk volgde: deflatie. Leningen faalden, prijzen zakten, en de groei kwam nooit meer op het peil van daarvoor.

Dat alles was echter niet nodig geweest, had toenmalig gouverneur Yasushi Mieno de crash die zich onder zijn bewind voordeed simpelweg toegeschreven aan zijn voorgangers, en de markt vrij gelaten. Maar dat kan natuurlijk niet, aangezien Centrale Banken precies de antithese van de vrije markt zijn. En dus liet hij die geheel natuurlijke ontnuchtering van de economie niet betijen. Een nieuw stimulus-programma werd opgezet dat dit keer dan wel zou werken. Zonder bubbles enzo.

Het gekke van die situatie was dat dit hyper-inflatoir beleid inderdaad niet leidde tot nieuwe bubbels, en dat een totaal falend monetair beleid op een raar-verwrongen manier dus toch nog als een succes werd gezien. Alleen maar omdat er dus inderdaad géén acute crisis meer kwam. Niet omdat het met de economie beter ging. Verre van zelfs. De periode van 1992 tot 2001 staat niet voor niets bekend als “The Lost Decade”: dalende lonen in reëele termen, praktisch géén groei, en een steeds verder oplopende schuld.

 

Ondertussen zijn we nog eens tien jaar verder, en nu wordt The Lost Decade op sommige plaatsen zelfs al “The Lost Score” genoemd: sinds die bewuste crash in 1992 is er nog steeds geen werkelijke verbetering te merken: de groei is nog altijd laag, voor één Yen koop je minder en minder, en de schuld is ondertussen opgelopen tot 259% van het BNP. “Het land is moe”, zou Tony Judt zeggen, en ook de zogenaamde “culturele” cijfers liegen er niet om: Japan koppelt enorme zelfmoordcijfers aan enorme prestatiedrang. En niets helpt.

Ik zeg u: dit is de toekomst die ons hier in Europa te wachten staat als we het roer niet dringend omgooien. Vorig jaar was het tien jaar geleden sinds de crisis van 2008, en de vreugdeberichten van ondermeer Mario Draghi waren niet uit de lucht. De crisis was bezworen, en hoewel de groei traag maar gestaag was, is alles terug aan de beterhand. Ik zei toen al dat dat regelrechte quatch was. Je moet maar gewoon kijken naar de Non-Performing Loans om te snappen wat voor een enorme deflatoire onderdruk er nog in dit systeem zit te wachten.

De inflatie die Draghi nu weer gaat aanrichten, namelijk, zal inderdaad geen bubbles veroorzaken. Maar begrijp dit alstublieft niet als een teken van een succesvol en uitgebalanceerd monetair beleid. De reden dat er dit keer geen bubbles zullen voortkomen uit zijn huidig beleid is omdat de bestaande bubble sneller leegloopt dan hij die weer vol kan blazen. Wat Draghi doet is niet meer en niet minder dan wat Mieno deed in de jaren ’90 in Japan: “Laat die leningen maar falen, ik druk het verschil wel bij.”

En zo slepen we ons van kwartaal naar kwartaal, de einder tegemoet. Je zou zo stilaan beginnen verlangen naar een stevige crash.

Is uw interesse gewekt? Sluit u dan aan bij MACRO Trends.

 

600_button_abonneer_hier_pd.jpg
Met vriendelijke groet,

Brecht Arnaert
MACRO Trends

 

PS1. Abonneer u vandaag nog op MACRO Trends, en u krijgt bovendien het 229 pagina’s tellende dossier genaamd

“IN GOLD WE TRUST”

Dit rapport bevat alle info over de laatste trends in goud, de geopolitiek, en ook het cultureel systeem dat ervoor zorgt dat goud eigenlijk niet gewaardeerd wordt zoals het hoort.

Is uw interesse gewekt? Sluit u dan nu aan bij MACRO Trends, dan krijgt u dit dossier gratis toegestuurd.

Redactie Edelmetaal-Info:

Brecht organiseert op 24 maart het congres “The Future of Gold” in Breda. Zeer interessant en nog enkele plaatsen beschikbaar! Lees hier waarom!

Gebruik de code EDELMETAALINFO om tegen 50 % korting te bekomen.

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Brecht ArnaertDe Japanisering van de economie