Columns & Artikelen

Hoe lang kan men goud blijven manipuleren?

by Maarten Verheyen on 1 april 2019

Het gebeurt net iets te vaak dat er een bepaalde partij de goudprijs onderuit haalt door een miljoen ounces (of meer) aan goud op de markt te dumpen.

Ik zeg wel degelijk: DUMPEN!

Dit is namelijk een verkoper die niet bezorgd is om de prijs die hij krijgt. Normaal zou je zo’n order spreiden en limiteren om zo de best mogelijk prijs te realiseren.

Een verschil van 1% op een verkooporder van $1 miljard vertegenwoordigt $10 miljoen. Toch niet meteen kleingeld.

Maar nee, deze verkoper duwt die positie gewoon zonder verkoopslimiet de markt in. Deze aanpak garandeert dan ook de slechts mogelijke prijs.

Wie doet zoiets?

Logisch kan je het niet noemen, en de realiteit is dat dit soort acties frequent voorvallen. Het is een modus operandi geworden. Je kan dit soort irrationele acties enkel bekijken vanuit het standpunt van prijsmanipulatie.

Dit zijn geen domme verkopers, maar gerichte verkooporders om de prijs op specifieke momenten de goudprijs de kop indrukken.

Aangezien de goudprijs bepaald wordt op de futuremarkten, kan je met grote verkooporders de prijs naar je hand zetten. Slechts een minuscuul deel van die futurecontracten resulteert ook in fysieke levering waardoor je met de verkoop van papier de prijs kan bepalen.

Dit spelletje is intussen al enorm lang gaande en beleggers die het gadeslaan, worden er moedeloos van. Heeft het nog wel zin om goud te kopen als dit soort partijen de prijs onder de duim houden?

Palladium

Het antwoord op die vraag vind je in de palladiummarkt.  Ook hier werden er massaal futures verkocht … maar nu de markt kampt met tekorten, neemt de nervositeit toe.

De jaarlijkse productie van palladium draait rond de 6,5 miljoen ounces. De vraag ligt echter een stuk hoger waardoor de markt kampt met een tekort van 1 miljoen ounces.

Palladium is een cruciale grondstof voor de autosector en de prijs verdubbelde sinds de zomermaanden.  Je kan nog zoveel futurecontacten verkopen als je wil, als kopers in steeds grotere aantallen fysieke levering vragen, stopt dit vanzelf.

Dus als je mij vraagt hoe lang men de goudprijs kan blijven manipuleren, dan zeg ik: tot er fysieke tekorten ontstaan.

Dit is één van de redenen om edelmetaal enkel fysiek aan te houden. Er is immers veel meer papier dan onderliggend metaal.

Als houders van papiergoud panikeren en hun claims omzetten in het fysieke spul, zullen er heel wat beleggers met lege handen achterblijven.

Zij zullen dan eindelijk het verschil begrijpen tussen papier en fysiek, al zal het te laat zijn. Beleggers kunnen trouwens een zaakje doen met de palladiumtekorten.

Platina kan namelijk een perfect substituut en als de palladiumprijs hoog blijft, zullen autofabrikanten zeker die kant op gaan kijken.

Platina noteert momenteel historisch goedkoop ten opzichte van palladium. Een ounce palladium kost 1,8x meer dan een ounce platina. Dat is de voorbije vier decennia nooit voorgevallen.

Er waren zelfs momenten dat platina 5 keer duurder was dan palladium.

Een mooi moment om een stevige positie in platina op te bouwen.

Maarten Verheyen Aandelen.com

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Maarten VerheyenHoe lang kan men goud blijven manipuleren?