Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 15 april 2019

Zoals vorige week al aangegeven zou de strijd om het 200 d. MA over het weekend heen getild worden zodat het gevecht op maandag een vervolg kon krijgen.

De candle van afgelopen maandag viel uit in het voordeel van de stieren. Blijkbaar hadden ze in het weekend de koppen weer eens goed bij elkaar gestoken en kwamen vastberaden uit het weekend. De start van de handel was fractioneel lager waarna een opmars werd gestart die de zilverkoers (eindelijk) weer terugbracht tot ruim boven het 200 d. MA. Het slot viel iets lager dan het hoogste punt van de dag maar nog steeds ruim boven het MA, het MA was gebroken.

Na deze positieve maandag diende er op dinsdag een afdoende vervolg gegeven te worden aan de opmars, m.a.w. een nieuwe zwarte candle. Dat kwam er helaas niet van al scheelde het maar weinig. De dinsdag werd neutraal begonnen maar al snel werd ook nu getracht hoger te koersen en de winst uit te breiden. De gerealiseerde winst kon niet worden vastgehouden zodat het slot van de handel licht lager tot stand kwam. Het nadeel van de candle was dat er een vrij lange upper shadow ontstond die kon duiden op een topje.

 

Topvorming?

Gezien de candle van dinsdag was de vraag of er woensdag inderdaad een rode candle zou volgen die de topvorming zou bevestigen. De opening van de dag kwam inderdaad lager tot stand waarna de koers wegzakte naar een diepste punt van $15.12. Toen het erop begon te lijken dat de topvorming werd bevestigd kwamen de stieren opnieuw in actie en wisten zij het verloren gegane terrein terug te pakken om tegen het slot alsnog wat hoger af te sluiten op $15.24.

Met de woensdag candle leek de daling te zijn afgewend maar de donderdag gooide alsnog roet in het eten. De beren openden lager waarna een kleine up-tick werd opgevangen om vervolgens met volle kracht op de koers in te beuken. Deze werd fors omlaag geduwd, terug beneden het 200 d. MA, om uiteindelijk nabij de low van de dag af te sluiten, ruim beneden het 200 d. MA.

De mokerslag van donderdag deed het ergste vrezen voor de afsluitende vrijdag, zouden de stieren helemaal weggevaagd worden of konden zij toch nog wat tegenstand bieden. De stieren wisten iets hoger te openen op $14.92 en koersten vervolgens steeds hoger naar een stand van $15.06 pal beneden het 200 d. MA. Een nieuwe doorbraak kwam zo heel dichtbij waarmee dan de daling zou worden gepareerd maar dat kwam er niet van. Nadat het MA nagenoeg was bereikt namen de beren de strijd weer over en werden de stieren stap voor stap teruggedrongen zodat aan het eind slechts een klein herstel resteerde en een candle met een zeer lange upper shadow. Deze candle schept weinig vertrouwen voor aanstaande maandag.

Ook in de € grafiek konden de stieren de daling niet voorkomen, de ontstane candles zijn identiek aan die van de $ grafiek. Het enige positieve in de grafiek is dat de koers zich hier (vooralsnog) opnieuw heeft weten te handhaven boven het 200 d. MA. De stand geeft wel te denken aangezien er nu maar zeer weinig nodig is om de koers beneden het MA te duwen.

 

De ‘uitgezoomde’ grafiek hieronder is na de koersbewegingen van deze week uitgebreid met wat extra lijntjes.

Behalve het stijgende magenta trendkanaal is er een tweede patroon ingetekend en wel een dalend wigpatroon.

Dalende wig

Een dalende wig wordt normaal gesproken aan de bovenzijde verlaten, het is een zogenoemd voortzettingspatroon. De wig heeft aan de onderzijde 4 raakpunten en aan de bovenzijde 3. De zwarte candle van vrijdag, die tot stand is gekomen in de steunzone, zou daarmee de aanzet kunnen geven tot een uitbraakpoging uit de wig. Indien dit het geval is dan zou die uitbraak aan het begin van de komende week gestalte moeten gaan krijgen.

Het patroon wordt vooralsnog niet ondersteund vanuit de indicatoren zodat er behoorlijk wat werk aan de winkel is voor de stieren om hier gevolg aan te geven

 • De RSI is afgeketst op het 50 niveau en blijft daarmee in negatief trendgebied
 • De verkoopkracht blijft onveranderd de baas
 • De MACD blijft eveneens beneden de 0 lijn zijwaarts bewegen
 • De Geldinstroom is nu wat verder weggezakt beneden het 50 niveau
 • Het Sentiment/Momentum is afgeketst op het 50 niveau en terugdrongen in negatief trendgebied

Gezien de stand van de koers, in de steunzone en de onderkant van de wig, zou een opwaartse uitbraak uit de wig een ideale beweging zijn vanuit dit technische plaatje. Helaas volgt de koers echter niet altijd wat het voorgeschreven spoorboekje aangeeft, aanstaande week weten we het.

De Bollinger Bandengrafiek laat afgelopen week weer eens zien dat de midden-band een zeer belangrijk punt is. Vorige week werd al aangegeven dat de negatieve tendens in de Bollinger Banden grafiek bleef bestaan omdat de koers beneden deze midden-band bleef hangen. In de grafiek van deze week zien we dat deze midden-band nu een opmars heeft voorkomen. De zilverkoers ontmoette zeer veel weerstand van deze band, te veel om er doorheen te breken, en werd weer krachtig omlaag geduwd tot op de onderste band.

Terug bij af

De stieren zijn hier dus weer terug bij af en zullen een nieuw poging op touw moeten zetten om de midden band aan te vallen.

 

In de slotstandengrafiek werd vorige week aangegeven dat een daling naar de steunzone nog steeds het meest voor de hand liggende scenario zou zijn en dat is nu ook wat we zien gebeuren.

Het horizontale verloop van vorige week werd begin afgelopen week afgesloten met een kleine opleving (zwarte stukje lijn) waarna de daling inzette en de koers alsnog werd teruggeduwd tot op de bovenste blauwe lijn. Net beneden deze blauwe lijn zijn nog wat topjes te vinden uit de periode oktober vorig jaar zodat de lijn mogelijk wat extra kracht kan ontlenen aan die topjes.

Puur koers-technisch bekeken zou dit niveau een mooie plaats voor een bodem zijn.

In de weekgrafiek werd vorige week al aangegeven dat de druk er deze week opnieuw vol op zou staan voor de stieren om het 34 w. MA te verdedigen. In eerste instantie kweten de stieren zich voorbeeldig van hun taak (zie dag-grafieken) maar richting het eind van de week kwam de klad er toch weer in. Uiteindelijk resulteerde dat ook deze week in een nieuwe rode candle, een candle die opnieuw een stukje beneden het 34 w. MA laat noteren maar met het slot vrijwel pal op het MA sluit.

De omzet van deze rode candle is nog iets hoger dan vorige week waaruit blijkt dat de neerwaartse druk toeneemt, de beren proberen een doorbraak te forceren.

 

Glijdt weer verder af

De interne gesteldheid glijdt steeds verder weg naar negatief gebied:

 • De RSI is weer iets verder weggezakt beneden het 50 niveau
 • De MACD heeft de 0-lijn bereikt en kan hier aanstaande week beneden vallen om een verkoopsignaal te genereren
 • De Geldinstroom is beneden de 50 gevallen en geeft daarmee verkoopsignaal af.

Het lijkt erop dat de beren aanstaande week een breuk van het 34 w. MA kunnen realiseren.

 

Na de $ weekgrafiek ziet ook de € weekgrafiek er steeds minder rooskleurig uit. Nadat deze zich lange tijd ruim boven het 34 w. MA wist te handhaven is het MA afgelopen week niet alleen benaderd maar zelfs aangetikt. Vorige week werd al aangegeven dat een test van het 34 w. MA steeds waarschijnlijker werd en dit heeft zich dan de afgelopen week inderdaad gemanifesteerd.

Gezien de gesteldheid van de grafiek moet ook hier worden gevreesd voor een doorbraak;

 • De RSI heeft nu een verkoopsignaal afgegeven door beneden het 50 niveau te vallen
 • De MACD staat nog wel boven de 0 lijn maar de afstand tot de signaallijn meent toe
 • Het Sentiment/Momentum heeft het 50 niveau doorbroken en daarmee een verkoopsignaal afgegeven.

 

De $-€ grafiek is weer terug bij wat de afgelopen maanden steeds meer een vaste handelswijze werd, het tegengestelde doen van wat wordt verwacht.

Vorige week werd verwacht dat de afgelopen week een prooi zou kunnen worden voor de stieren en dat een doorbraak van de weerstandlijn kon worden genoteerd. Het blijkt maar weer eens dat de huid van de beer niet moet worden verkocht voordat de beer geschoten is!

Waar een doorbraak werd verwacht realiseerden de beren opnieuw een terugval vanaf de weerstandlijn. De candle van deze week heeft het 14 w. MA bereikt en vooralsnog is hier steun gevonden. Het blijft zeer onverwacht wat de grafiek laat zien al blijft een stijgende beweging richting de weerstand onmiskenbaar aanwezig.

Een nieuwe aanvalspoging?

De vraag is nu wat er komende week gaat gebeuren. Indien het 14 w. MA stand weet te houden zal er ongetwijfeld een nieuwe aanvalspoging kunnen worden opgezet door de stieren. Mochten de beren er echter in slagen om de koers beneden het 14 w. MA te drukken kan het zo maar gebeurd zijn met de stijging.

Vooralsnog blijven de indicatoren in positief gebied maar de stieren zullen niet meer al te lang moeten treuzelen met een doorbraak van de groene lijn.

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

 

 

 

 

Roy MartensTechnische analyse Zilver