Columns & Artikelen

Vooruitblik op de week

by Irma Schogt on 15 april 2019

Korte evaluatie en vooruitblik

Minimum kapitaalseisen volgens het Basel 3 akkoord. Vanaf 2017 moet onder Basel 3 het tier 1 en tier 2 kapitaal tenminste 8% van het vreemd vermogen zijn. De minimum solvabiliteitsratio (inclusief de kapitaalconserveringsbuffer) is 10,5%.https://www.investopedia.com/ 24 maart, 2019.

De wereldaandelenmarkten lieten de afgelopen week binnen de thema’s die te maken hebben met de krachtige maar conflicterende kosmische aspecten, een verdeeld beeld zien. Diverse indexen gingen naar hun hoogste niveau sinds de langere termijn cyclus laagte van eind december 2018. Zij bereikten deze hoogten in de buurt van Jupiter stationair (die retrograde gaat) op 10 april. Anderen bereikten de voorgaande week een top en daalden richting het einde van de afgelopen week. Dit is gerelateerd aan de doorgaande Zon in een vierkants aspect naar de Saturnus/Pluto conjunctie. Weer anderen topten aan het begin van de afgelopen week (Jupiter stationair) en daalden richting het einde van de week (vierkant van de Zon naar de Saturnus/Pluto conjunctie).

De grootste winsten van het jaar werden gemaakt op de Chinese aandelenmarkten. De Composite in Shanghai topte maandag 8 april op 3288 punten. Dit was 2 dagen voor Jupiter retrograde ging. Dit vertegenwoordigt een toename van 34,7% sinds de langere-termijn cyclus laagte van 2440 op 3 januari. De Hang Seng van Hong Kong bereikte zijn top een dag later op 9 april. Hier zagen we een toename van 21,4% sinds de cyclus laagte van 3 januari. Het is interessant dat beide markten bodemden gedurende de eerste handelsdagen van het jaar toen de Zon tezamen kwam met Saturnus om daarna een top neer te zetten (tot nu toe) binnen twee dagen van het Zon/Saturnus vierkant in de eerste planetaire kwart cyclus en zeer dicht bij de Jupiter retrograde. De Japanse Nikkei maakte deze week (8 april) ook een nieuwe cyclus hoogte (21900). Dit was een sterke stijging sinds de 16,5 en 33 maand cyclus laagten van 26 december op 18948. Vrijdag sloot deze index 30 punten onder het hoogste punt. Waarschijnlijk breekt hij er komende week doorheen. De Indiase Nifty en de Australische ASX kwamen niet boven hun hoogten van 3 april en bewogen traag het grootste deel van de afgelopen week. Een geval van onderlinge beren divergentie tussen de aandelen markten in het Verre Oosten en de Pacific.

In Europa bereikten alle aandelenmarkten die we volgen de afgelopen week nieuwe jaarhoogten. Drie (de AEX, de FTSE en de SMI) daarvan zetten deze hoogten neer op 9 april, een dag voor de Jupiter retrograde, daarna stopte de rally. Dit is consistent met de Zon vierkant Saturnus. Een andere – de DAX – continueerde zijn rally tot aan vrijdag. Duitsland vertoont, volgens economische rapporten, tekenen van grotere economische kracht dan de meeste landen in Europa. Er was hier geen teken van onderlinge beren divergentie. Maar als de DAX de hoogte van de afgelopen week overstijgt en de anderen doen dat niet dan hebben we wel een geval van onderlinge beren divergentie in een kritische omkeer zone.

In Amerika bleef het een verhaal van twee continenten. De aandelenmarkten in de VS waren bullish en die in Brazilië en Argentinië bearish. De Nasdaq en de S&P stegen naar nieuwe hoogten voor dit jaar terwijl de DOW JONES net onder de hoogte van 2019 bleef. Als deze begin van de komende week geen nieuwe hoogte maakt dan zien we een beren divergentie patroon in een sterke kosmische tijd zone. En dat net voor 15 april als het inkomstenbelasting seizoen eindigt.

Op de andere markten maakte ruwe olie een nieuwe hoogte voor 2019 en steeg daarbij op 9 april naar 64,79. Dit was een dag voor Jupiter retrograde. Jupiter is de mede heerser over ruwe olie. Bitcoin deed het ook uitstekend. Deze brak op 10 april uit naar 5487. Hetzelfde gebeurde in 2018 toen Jupiter retrograde ging en dat kwam overeen met een hoogte in datzelfde tijdframe. Maar deze keer is het anders omdat de Bitcoin begin 2018 al in een beren markt zat. Nu breekt het uit een congestie. Dit suggereert dat er een nieuwe stierenmarkt onderweg is. De rally van Bitcoin heeft een stijging laten zien van 75% vanaf zijn laagte van 15 december 2018. Precies in overeenstemming met wat we besproken hebben in het Vooruitzichtenboek 2019. En consistent met ons gezichtspunt op Uranus die op 6 maart Stier binnen ging. De uitbraak vond plaats op 2 april, minder dan een maand na het begin van de 7 jaar durende intreding. Dit is een tijd waarin het banken beleid en valuta’s kwetsbaar zijn voor radicale veranderingen.

Een nieuwe bull markt

Goud en Zilver beleefden niet zo’n goede week. Dit is in overeenstemming met de heliocentrische Mercurius in de laatste dagen van Boogschutter. De eerste helft van deze 12 daagse doorgang leverde de verwachte rally op. Goud maakte op 10 april (Jupiter retrograde) een top op 1314,70. Maar de volgende dag ging het meer dan $20/ounce naar beneden naar een laagte van 1292,90. Maar het bleef boven de laagte van 1287,50 die een week eerder op 5 april werd neergezet. Dit was kort nadat helio Mercurius begon aan zijn gang door het volatiele teken Boogschutter. De legendarische Walter Bresser sprak vaak van de “Lendahl Wiggle”, een markt maakt een primaire cycluslaagte om 4-9 handelsdagen later een steile daling te maken die de eerste laagte test. Bij Zilver deed zich geen “Lendahl Wiggle” voor. Zilver viel naar 14.84 op 11 april, licht beneden de 14.86 laagte van 4 april. Maar het feit dat Zilver een nieuwe cyclus laagte neerzette en dat Goud dat niet deed is de eerste stap voor een onderlinge bullishe divergentie tussen twee gerelateerde markten in een MMA kritische omkeer zone (CRD). Om dit te valideren is het nodig dat beide markten hun hoogste punt van de afgelopen week overstijgen voordat ze onder de recente laagten vallen. Nu het Basel 3 akkoord door de deadlines voor het verhogen van de kapitaalbuffers, meer aandacht gaat krijgen zullen banken genoodzaakt zijn om hun kapitaal met minder risico te investeren. Goud is tussen nu en 2022 een goede kandidaat. Er is dus reden om te geloven dat na de 31.33 maand cycluslaagte van augustus 2018 (1167) er in Goud een nieuwe bull markt onderweg is.

 

De geokosmos van vandaag en gedachten over morgen

De dollar is de dominante munt in de olie handel maar Saoedi Arabië schijnt te overwegen om de ruwe olie te gaan verkopen in een andere munt als de Amerikaanse wetgevers instemmen met een anti OPEC wet. Als de Saoedi dit doorzetten dan vermindert de invloed van de VS op de financiële markten en de mogelijkheid om sancties op te leggen aan buitenlandse mogendheden. Pogingen om de invloed van de dollar in de oliehandel te verminderen zijn tot nu toe niet erg geslaagd maar het plan van de Saoedi kan deze pogingen ondersteunen. – Tom DiChristopher, “Saoedi Arabië is zich aan het beraden over de ‘nucleaire optie’ ; de dollar loshalen van de oliehandel”, https://www.cnbc.com, 5 april , 2019.

Zoals we de vorige week al bespraken bevinden we ons van 10-15 april in het midden van diverse kosmische aspecten. Uit de column van vorige week: “Deze periode bevat Jupiter die op 10 april vanuit stationair stand retrograde draait, gevolgd door de Zon driehoek Jupiter op 14 april. Deze signaturen wijzen op een top in markten die er stijgend op afgaan. We merken ook op dat Venus zich op 10 april voegt bij Neptunus, en 15 april vierkant Jupiter komt. Deze “overbrenging” van Venus van de dynamiek van het Jupiter/Neptunus-vierkant kan ook heel bullish zijn (of bearish, als de paniek toeslaat). Bovendien vormt de Zon een vierkant naar Saturnus en Pluto, op 10-13 april. Dan kan het negatieve de boventoon voeren, zoals uit frustratie dat het nu zo goed zou kunnen werken, behalve dat er iets als een belemmering van het positieve momentum wordt gezien. Al deze aspecten tezamen representeren een overvloed aan kosmische energie die gemakkelijk tot een plotselinge omkering in verschillende financiële markten kan leiden de komende week, of aan het begin van de week erop.

De volgende tijdzone met diverse kosmische aspecten loopt van 22 april, als de Zon samenkomt met Uranus in vroege Stier, tot 1 mei, waar de vijfde en laatste passage van het langere termijn Uranus/Neptunus half vierkant (45° hoek) tot een einde komt. Merk op dat Uranus aan het begin en aan het einde van deze tijdzone aanwezig is. Uranus gaat over het onvoorspelbare, het plotselinge en het onverwachte. Dit veroorzaakt vaak verstoringen van allerlei lopende processen en plannen. Dat is waarom het belangrijk is voor de VS en China (en zelfs voor de EU) om nu tot een handelsovereenkomst te komen. Jupiter is prominent aanwezig tot 15 april en regeert over de wereldhandel. Als Uranus en in stapt zal het niet zo gemakkelijk zijn. Daarbij komt nog dat Uranus vaak aanwezig is als natuurkrachten zoals aardbevingen en stormen zich manifesteren. Omdat Neptunus er ook bij betrokken is kunnen er ook extreme weersomstandigheden voorkomen zoals bijv. overstromingen. We zien daarvan nu tekenen het midden westen van de VS waar plotselinge sneeuwstormen het alarm vormen voor de daarop volgende overstromingen. En daarmee stop het nog niet. Uranus en Neptunus hebben ook betrekking op cyber dreiging en hacking. Dit is plotseling terug in het nieuws nu er een uitleveringsverzoek is gedaan om Julian Assange in de VS te berechten voor het publiek maken van geheime militaire documenten.

Een ander interessant iets om te noemen over het huidige kosmische klimaat is de verklaring van de minister van Justitie William Barr over “spioneren” versus “toezicht” en “onderzoek”. Voor astrologie studenten is het interessant dat “spioneren” toegekend wordt aan Neptunus terwijl “toezicht” en “onderzoek” geregeerd worden door Pluto. De dominante major planetaire aspecten die nu spelen zijn Jupiter in Boogschutter vierkant Neptunus in Vissen samen met Saturnus en Pluto die dicht bij elkaar (conjunctie) staan in Steenbok. Alle illegale en “achter de schermen” activiteiten die in het verleden zijn begaan komen aan het licht. Het maakt niet uit of je een Republikein of Democraat bent. De ander kant is, nadat jij en je acties zijn onderzocht en je betrokken was bij iets wat het daglicht niet kon verdragen (Neptunus), Pluto erg gedreven, obsessief en onverbiddelijk is. Beide kanten zijn kwetsbaar. En als je niet in staat bent om je acties te verantwoorden kan het zijn dat je een periode in je leven binnen gaat die lijkt op een net ontdekt zwart gat. Het kan zijn dat er geen uitweg is.

Mededelingen

irma schogIrma Schogt van Markettiming.nl is verantwoordelijk voor de vertaling en verspreiding van de publicaties van Raymond Merriman in Nederland. Op Markettiming.nl vind je ook de diverse diensten en services van Irma.

Disclaimer:

In tegenstelling tot wat sommige lezers veronderstellen, staan in deze column geen voorspellingen vermeld van mogelijke toekomstige bewegingen in verschillende financiële markten. Wat u wel columns mag verwachten, is een wekelijkse update van de verschuivingen in verscheidene aandelen- en andere financiële markten over de hele wereld, in samenhang met de verschillende geokosmische factoren die ermee gepaard gaan. Deze gratis service is geschreven om de lezer inzicht te geven in de relatie tussen astrologische factoren en collectieve menselijke activiteiten. Indien u op zoek bent naar concrete financiële voorspellingen voor de beurs, zal u ongetwijfeld uw gading vinden in ons gamma van nieuwsbrieven per abonnement, maar niet in deze gratis service.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Irma SchogtVooruitblik op de week