Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 23 april 2019

Na de mislukte poging van vorige week vrijdag om terug te keren boven het 200 d. MA bestond er weinig hoop voor het begin van afgelopen week. Die vrijdag candle kon wel eens het laatste zetje zijn voor een duikeling.

De beren probeerden op maandag inderdaad gebruik te maken van de onzekerheid bij de stieren door direct vanaf de opening in de aanval te gaan in een poging om de stieren te overrompelen. De koers werd onderuitgehaald naar een stand van $14.80 in de hoop dat de stieren in paniek zouden raken. Dit gebeurde echter niet, ondanks de slechte start en technische situatie vochten de stieren terug, ze wisten het verlies niet alleen goed te maken maar zelfs hoger af te sluiten. Wat aan het eind van de dag resulteerde was een zwarte candle met een zeer lange lower shadow, een positief teken.       

Angel

Met de candle van maandag werd de angel uit de daling gehaald al probeerden de beren op dinsdag opnieuw om een aanval op touw te zetten. Ook deze aanval werd grotendeels gepareerd zodat ook de dinsdag candle een lange lower shadow te zien gaf. De stieren waren blijkbaar nog niet bereid om het 200 d. MA uit het oog te verliezen.

De bereidwilligheid van de stieren om het gevecht aan te gaan werd duidelijk op woensdag toen er een poging op touw werd gezet om boven het 200 d. MA te geraken. Het lukte de stieren heel even om boven het 200 d. MA te kijken maar ook de beren waren niet vies van een gevecht. Zij zijn bereid het MA te verdedigen en drongen de stieren weer terug totdat er een slotkoers op de borden stond van $14.94 beneden het 200 d. MA.

 

 

Met het lange paasweekend voor de boeg werd er weinig verwacht van de handel op donderdag, de omzet zou relatief laag kunnen zijn. De donderdaghandel werd inderdaad relatief rustig waarbij de stieren voor een positieve noot konden zorgen door iets hoger af te sluiten. Het belangrijke 200 d. MA blijft nog steeds binnen bereik zodat de hervatting na de Pasen misschien voor een verrassing zou kunnen zorgen.

Vorige week werd voor de € grafiek aangegeven dat er maar weinig nodig was om de koers beneden het 200 d. MA te duwen. De beren wisten dit uiteraard ook en gingen daarom op maandag maar direct in de aanval. De lower shadow van de candle priemt door het MA maar het slot is er toch weer ruim boven, het is zelfs hoger dan het slot van de vrijdag ervoor.

De candle van dinsdag probeerden de beren het MA opnieuw te breken maar ook deze aanval werd afgewimpeld waarna de stieren de zilverkoers op woensdag en donderdag hoger konden wegzetten. De stieren wisten het MA dus opnieuw kundig te verdedigen en er zelfs wat afstand van te nemen. De stieren tonen daarmee toch meer wilskracht dan in eerste instantie verondersteld hetgeen perspectief biedt voor de toekomstige ontwikkelingen.

 

In de langere termijn en uitgezoomde grafiek beweegt de koers zich nog steeds binnen de dalende wig en de steunzone. De onderste lijn van de zone is nu een paar keer getest en heeft standgehouden waarna de koers iets is geklommen tot aan de bovenste lijn van de steunzone.

Gezien de taps toelopende lijnen van de dalende wig zal de koers zeer waarschijnlijk aanstaande week een uitbraak moeten gaan vertonen. Zoals al eerder aangegeven zou die uitbraak normaal gesproken aan de bovenzijde moeten plaatsvinden. Een neerwaartse uitbraak uit een dalend wig is zeer negatief en duidt op een versnelling van de daling.

De technische gesteldheid is nog steeds overwegend negatief de stieren zullen het derhalve op eigen kracht moeten gaan doen.

 • De RSI is weliswaar licht geklommen maar bevindt zich nog steeds beneden de 50
 • De verkoopkracht daalt iets maar ligt nog altijd boven de koopkracht
 • De MACD blijft zijwaarts bewegen in negatief gebied
 • De Geldinstroom heeft een bodempje gemaakt en gaat op weg naar het 50 niveau
 • Het sentiment/Momentum veert iets op vanaf extreem negatief gebied

De grote vraag voor aanstaande week zal worden wat de doorslag gaat geven, het technische patroon van de dalende wig gevormd op de steunzone of de negatieve tendensen die nog steeds het beeld bepalen in de interne gesteldheid van de grafiek.

In de Bollinger Bandengrafiek was de koers na vorige week weer terug bij af, bij de onderste band, en de stieren moesten een nieuwe stijging op poten zetten om de midden-band te bereiken.

Nieuwe steuntest

De onderstaande grafiek laat zien dat de stieren niet in die opzet zijn geslaagd. Sterker nog, de eerste aanzet van de week onderwierp de onderste band aan een nieuwe steuntest, pas daarna lukte het de zilverprijs zich los te weken van deze band en koers te zetten richting de midden-band. De midden-band werd (nog) niet bereikt, de koers bleef hangen tussen beide banden. Aanstaande week zal moeten uitwijzen wat er mogelijk is voor de stieren.

 

In de slotstandengrafiek zien we wat uit de candle-grafiek al min of meer was af te leiden, nauwelijks beweging. Het slot van vorige week vond plaats op $14.96 en deze week was de eindkoers $14.95 waarbij de dagen er tussenin slotstanden lieten zien op $14.97, $14.92 en $14.94.

Het is daarom geen verrassing dat de grafiek nauwelijks voortgang laat zien. Vorige week was de bovenste blauwe lijn aangetikt met een klein stukje zwarte lijn, nu is er een minimaal stukje aangezet.

De vooruitzichten en verwachting worden daarmee een week opgeschoven, gezien het huidige niveau blijft dit een mooie plek voor een bodem in de koers.

In de weekgrafiek werd vorige week afgesloten met de zin: “Het lijkt erop dat de beren aanstaande week een breuk van het 34 w. MA kunnen realiseren.”

Doorbraak 34w MA?

De verwachting was dus dat afgelopen week een doorbraak zou kunnen gaan plaatsvinden hetgeen gezien de candle van maandag ook duidelijk de intentie was van de beren. In de grafiek zien we dat de candle van deze week weliswaar rood is maar dat het 34 w. MA nog steeds niet echt is gebroken. Vorige week vond het slot $0.01 plaats beneden het MA en deze week zitten we op $0.03 beneden het MA. De stieren weten voorlopig met hun vingernagels vast te houden aan het MA.

De kans dat dit zo zal blijven lijkt minimaal, gezien de toenemende negatieve gesteldheid van de grafiek:

 • De RSI bevindt zich nog steeds beneden het 50 niveau
 • De MACD is nu beneden de 0-lijn gevallen en genereert daarmee een verkoopsignaal
 • De Geldinstroom zakt verder weg beneden de 50, de neerwaartse druk wordt groter

De meest voor de hand liggende beweging lijkt nog steeds de doorbraak van het 34 w. MA te zijn.

 

Net als in de $ grafiek waren de vooruitzichten voor de € grafiek deze week ook niet al te positief, ook hier werd een doorbraak van het 34 w. MA gevreesd en verwacht.

De rode candle van vorige week testte het 34 w. MA en voor deze week was de doorbraak min of meer voorzien. Het liep echter anders, de stieren toonden de nodige veerkracht en wisten niet alleen de koers boven het MA te houden maar tevens een zwarte candle te produceren.

Aangezien we In de $ grafiek een rode candle zien verschijnen zullen we de afwijking weer eens moeten zoeken in het valuta verschil. De $-€ verhouding is afgelopen week duidelijk in het voordeel van de € beleggers uitgevallen waardoor een verkoopsignaal (doorbraak van het MA) is voorkomen.

De zwarte candle heeft nog geen positief effect gehad op de interne gesteldheid:

 • De RSI is iets geklommen al bevindt deze zich wel nog beneden het 50 niveau
 • De MACD is nog iets gedaald maar bevindt zich nog steeds boven de 0 lijn in positief gebied
 • Het Sentiment/momentum is verder gezakt beneden de 50 en is op weg naar lagere niveaus

Vanuit de interne gesteldheid blijft het gevaar van een doorbraak van het 34 w. MA van kracht.

 

Na de opnieuw, t.o.v. de verwachting, tegengestelde beweging in de $-€ grafiek van vorige week werd aangegeven dat de stieren niet al te lang meer moesten treuzelen om een doorbraakpoging van de weerstandlijn te wagen.

 

Blijkbaar waren de stieren een identieke mening toegedaan aangezien de candle van deze week ineens weer een opleving laat zien. Het slot van de zwarte candle vond op de high plaats net beneden de weerstandlijn zodat alles weer in gereedheid lijkt te zijn gebracht voor een nieuwe aanvalspoging aanstaande week. De rode candle van vorige week zorgt opnieuw voor een hogere bodem zodat er sprake is van een stijgende trend die wordt tegengehouden door de groene lijn.

Als de lijn breekt kan er een versnelling in de stijging ontstaan.

De interne gesteldheid heeft amper te lijden onder de wisselende stemmingen, deze blijft overwegend positief:

 • De RSI is net boven het 50 niveau weer opwaarts gedraaid en zal aanstaande week de dalende magenta lijn testen
 • De MACD beweegt zijwaarts boven de 0 lijn op exact hetzelfde niveau als vorige week
 • Het Sentiment/Momentum blijft liggen boven de 50 ruim in positief trendgebied

Zullen we aanstaande week dan toch de doorbraak van de groene lijn kunnen aanschouwen ??

 

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

 

Roy MartensTechnische analyse Zilver