Columns & Artikelen

Vooruitblik op de week

by Irma Schogt on 12 mei 2019

Korte evaluatie en vooruitblik  

Terwijl het Witte Huis zich voorbereidt om de belastingen op de import van Chinese goederen uit te breiden als één van de manieren de Chinese economie te treffen, intensiveren de tegenstanders van deze uitbreiding hun inspanningen om, wat naar hun mening een misleidende poging van de regering is, de tarieven weer te geven als allesbehalve een belasting voor Amerikaanse consumenten. “Wij betalen dit tarief. Ik wil niet dat iemand denkt dat wij als Amerikaanse burger die belastingen niet zelf betalen. Ik wou dat China die betaalde . Ik zou mij er veel beter bij voelen,” aldus Brent Bible, een teler van soyabonen in Lafayette, Indiana, donderdag tijdens een telefoongesprek wat georganiseerd werd door de belangenbehartigingsgroepen “Tariffs Hurt the Heartland” en de “National Retail Federation.” – Joe Williams, “Verhoogde Belasting door Trumps tarieven. Kleine bedrijven en anderen in een last minute pleidooi.” Fox News Network, 9 mei 2019.

Onderschat de kracht van de “Trump put” niet. Volgens analisten bevond de aandelenmarkt zich in het luchtledige nadat de handelsbesprekingen met China een lastig moment bereikten, beleggers geloven rotsvast in een deal, en zij verwachten ook dat president Trump actie onderneemt op het moment dat het ernaar uitziet dat de aandelenmarkt op weg is naar een crashachtige situatie. De ‘put’ is de overtuiging dat Trump de aandelenmarkt niet zal laten instorten, omdat hij die beschouwt als een maatstaf voor zijn eigen succes. Op vrijdag was de markten nog erg negatief maar zij draaiden nog dezelfde dag naar positief, nadat minister van Financiën Steven Mnuchin zei dat de gesprekken met de Chinese vicepremier Liu “constructief” waren aan het eind van de dag. – Patti Domm, “De “Trump Put” redt de aandelenmarkt omdat investeerders erop wedden dat de president de markt niet zal laten ineenstorten.” Https://www.cnbc.com, 10 mei 2019.

Effectief?

Zelfs Fox News keerde zich tegen de poging van president Trump om de tarieven te kaderen als “goed” voor Amerika. Het wordt steeds duidelijker dat wanneer Trump zijn doelen niet kan bereiken door middel van diplomatie – omdat hij er geen aanleg voor heeft – dat dan de enige manier, waarop hij denkt dat hij nog iets gedaan kan krijgen, is via bedreigingen. Maar is dat echt effectief? Bedreigingen leiden op de lange termijn niet tot win-winsituaties. Ze verbreden alleen de kloof van vertrouwen en wantrouwen tussen de twee partijen. Niemand haalt voordeel uit hogere tarieven, die vergelijkbaar zijn met een belasting voor de consument die uiteindelijk de hogere prijzen betaalt, die dan op hun beurt weer een voorloper van inflatie kunnen worden.

Dit is echter de economische handtekening van het Jupiter (in Boogschutter) vierkant met Neptunus in Vissen. Consumentenprijzen gaan omhoog. De inflatie begint zijn kop op te steken, omdat alles meer gaat kosten. Die angst leidde tot de grote uitverkoop die de aandelenmarkten vorige week beleefden (de DJIA daalde meer dan 1200 punten van zijn hoogte van de vorige week naar het dieptepunt op vrijdag). Op vrijdag 10 mei, in de namiddag, stegen de prijzen weer omdat beleggers geloven dat Trump – niet China – binnenkort wanhopig op zoek zal zijn naar een deal omdat hij zijn successen afmeet aan de aandelenmarkt.

&nbsp
De “irrationele uitbundigheid” van Jupiter vierkant Neptunus, waarbij alles zo goed leek te gaan, kan snel veranderen in hysterie en vervolgens in paniek als leiders hun toevlucht nemen tot bedreigingen en en tegenbedreigingen in plaats van diplomatie als onderhandelingstroef. Zoals eerder in deze column vermeld, is het politieke risico het enige reële gevaar voor de economie en de aandelenmarkt. De economie draait goed. In dit geval was de regering erg dichtbij een deal maar griste wederom de nederlaag voor de neus van de overwinning weg door hun diplomaten hun werk niet goed te laten doen – namelijk op diplomatieke wijze te onderhandelen, in het besef dat de andere partij waarschijnlijk ook zo zijn eigen tactiek heeft ten aanzien van de onderhandelingen om een voor hen voordelige uitkomst te bereiken, en dan hen daarop aan te spreken, – rustig zonder vernedering – om daarna de onderhandelingen te goeder trouw te kunnen hervatten.

Gunstige tijd

Dus de vraag die opdoemt als we het weekend beginnen, is of China en de VS een overeenkomst kunnen bereiken. Er was een uitstekende kans, en die kan er nog steeds zijn, tot en met 2 juni. Volgens de kosmische studies (Venus en zijn tekens Stier en Weegschaal) is het een gunstige tijd voor het sluiten van overeenkomsten en diplomatieke inspanningen. Jupiters betrokkenheid kan daarbij ook helpen, want het fundamentele karakter van Jupiter is optimisme en generositeit. Mars en Pluto daarentegen bevatten dynamieken die succesvolle onderhandelingen kunnen verstoren omdat ze neigen naar impulsiviteit en overdreven agressief gedrag en bewegingen die erop gericht zijn om van de ander te profiteren en die ander zelfs schade te berokkenen.

Vorige week, 9 mei, was er een Venus-Jupiter-driehoek, één van de allerbeste combinaties voor het sluiten van een overeenkomst. Helaas echter (kosmisch gesproken) maakte Venus dezelfde dag een vierkantaspect met Pluto, wat juist niet één van de beste aspecten is voor het sluiten van een overeenkomst. Dit alles volgde na 7 mei waarop het vierkant van Venus en Saturnus plaatsvond. Al met al gaven deze gebeurtenissen, de optimistische sfeer voor een deal die aanwezig was tijdens de sterke Jupiter-transit van 8-15 april en de harde aspecten van Venus tot Saturnus en Pluto van 7-9 mei, ons een voorproefje van wat ons te wachten staat gedurende de rest van dit jaar en volgend jaar: Optimisme en hoop, gevolgd door teleurstelling via abrupte en ontwrichtende beslissingen, resulterend in de ineenstorting van goede wil en mondiale harmonie. Op de een of andere manier moet dit patroon stopgezet worden of veranderen om de wereld weer op de been te krijgen, om wederzijds vertrouwen voor elkaar te herstellen en geen risico te lopen op een onnodige ineenstorting van de economie en de aandelenmarkten.

De geokosmos van vandaag en gedachten over morgen

De Amerikaanse schulden zijn gestegen naar een alarmerend niveau, volgens DoubleLine’s CEO Jeffrey Gundlach. “Mensen beginnen zich te realiseren dat de tekorten en de schuld volledig uit de hand beginnen te lopen,” zei Gundlach dinsdag. “De economie verkeert in zo’n slechte staat dat die nauwelijks het hoofd kan bieden tegen een volgende crisis. De staatsschuld explodeert, terwijl we het beste BBP (Bruto Binnenlands Product) scoren van de afgelopen jaren. ” Ondanks de groei van het BBP en de sterke werkgelegenheid, als en wanneer een recessie toeslaat, zal de Amerikaanse economie niet in staat zijn het tij te keren zonder dat er drastische maatregelen genomen moeten worden. – Kate Rooney, “Bond King Jeffrey Gundlach zegt dat de nationale schuld volledig uit de hand is gelopen, ” https://www.cnbc.com, 7 mei 2019.

Ondanks de kosmische realiteit dat een van de “beste aspecten” voor een “deal” zojuist op 9 mei is verstreken, zijn er tot 2 juni nog steeds andere redelijk sterke signaturen aanwezig, die samen kunnen vallen met een handelsdeal. Daarna wordt het erg onaangenaam, – zoals beschreven door Jeffrey Gundlach hierboven – kunnen grotere zorgen over de toekomstige Amerikaanse economie wel eens meer aandacht gaan krijgen.

Drukbezette perioden van kosmische activiteit

Laten we beginnen met het goede nieuws: de optimistische mogelijkheid die nu aanwezig is. Het tijdsbestek van 22 april tot en met 18 mei is een van de meest drukbezette perioden van kosmische activiteit in 2019. Het wordt bijeengehouden door de conjunctie van Zon en Uranus van 22 april en van Venus en Uranus van 18 mei. De Dow Jones piekte op 23 april. De indices bleven hoog tot 1 mei. De S & P bijvoorbeeld bereikte zijn hoogste prijs ooit op 1 mei en de DJIA maakte 23 april een dubbele top naar zijn hoogtepunt van vorig jaar. Dat was toen de president van de VS en de minister van Financiën bleven verkondigen dat de handelsbesprekingen tussen China en de VS goed verliepen en bijna voltooid waren. Er kwam een deal aan. Dat was een positieve diplomatie en optimisme, consistent met de boodschap van Jupiter. Maar toen begon Mars zijn T-vierkant met Jupiter en Neptunus, op 27 april-5 mei.

De ballon werd doorgeprikt omdat er verstoringen in de diplomatieke onderhandelingen losbraken. Pluto en Saturnus gingen in deze tijd achteruitlopen (24-27 april) en het momentum begon te veranderen. Tegen de tijd dat Mars afgelopen weekend (5 mei) in oppositie kwam met Jupiter, was de terugtocht in volle gang. Het escaleerde toen Venus vierkant stationair Saturnus en Pluto kwam op 7-9 mei. Maar nu naderen we het einde van deze volatiele tijdsband op 18 mei, wanneer Venus bij Uranus komt. Dit suggereert dat de gekte (want Uranus is gewoon een beetje gek, en valt vaak samen met handelingen die velen een beetje vreemd vinden, slecht geadviseerd en zelfs grenzend aan krankzinnigheid) op het punt staat om een pauze te nemen. Dingen kunnen terugkeren naar meer ‘normaal’.

Meer “normaal” en constructief kan het zelfs dit weekend al worden, omdat de zon een gunstige driehoek vormt naar zowel Saturnus als Pluto, 11-13 mei. Dit wordt gevolgd door het op 15 mei binnendringen van Venus (diplomatie) in het teken waar het over regeert, wat meer geestelijke gezondheid impliceert, en meer waardering voor anderen in het proces van diplomatieke onderhandelingen. De maand eindigt met Venus die een driehoek naar Saturnus en Pluto maakt, van 31 mei tot 2 juni. Een erg goede deal is mogelijk gedurende deze periode. Als één (of meerderen) hard werkt aan een oplossing en aan een lange termijn deal, kunnen er gedurende deze periode geen betere omstandigheden denkbaar zijn.

Nog grotere repercussies

Als daarentegen die overeenstemming tegen die tijd niet bereikt wordt, gaat de symboliek van het kosmische een stuk uitdagender worden. Sommigen zien het als onaangenaam, en de consequenties van weer een verspilde mogelijkheid tot het sluiten van een deal, kunnen deze keer gaan leiden tot een nog grotere repercussies op de aandelenmarkten, een nog grotere vertrouwenscrisis, en wantrouwen in iemands leiderschap of stijl van leiderschap. Deze tijdreeks van grote uitdagingen kan op elk moment beginnen na 2 juni (misschien al op 4-8 juni) en duurt tot en met juli. Het meest opvallend zijn 9 en 24 juni, dat is wanneer de tweede passage van het afnemende vierkant van Jupiter met Neptunus plaatsvindt (16 juni), en de zon een T-vierkant eraan toevoegt (9-10 juni), Neptunus draait retrograde (21 juni) en met Venus maakt zij een T-vierkant naar het Jupiter-Neptunus-vierkant (23-24 juni).

Alsof dat nog niet genoeg is, zal Mars een oppositie vormen met zowel Saturnus als Pluto, op 14 tot 19 juni. Het ontbreken van een deal voorafgaand aan deze kosmische vortex kan heel gemakkelijk resulteren in een explosie van onbegrensde vijandigheid en kwaadaardigheid die wordt veroorzaakt door een gevoel van misleiding en daden van kwade trouw gedurende de onderhandeling, van het zich gedwongen voelen toe te geven aan de meedogenloze en dwingende eisen van de ene partij boven de andere partij, en de wrok die daaruit resulteert. Deze reeks aspecten zeggen zoveel als: “Dit is goed voor jou, en als je het niet kunt zien, verdwijn dan maar, ik ben helemaal klaar met jou.” Het vervelende is dat dit probleem een projectie is en te maken heeft met een verkeerde inschatting van de zaken. Je valt door de mand en iedereen ziet je fout, je verkeerde oordeel.

Interessant genoeg valt de verjaardag van President Trump op 14 juni precies in het midden van deze periode. In astrologie staat dit bekend als iemands “zonne-terugkeer”. Het beste advies voor de President? Neem een welverdiende vakantie in deze periode (9-24 juni), blijf uit het nieuws en laat je ervaren onderhandelaars het proces afhandelen. Blijf weg van stress en de verleiding iets te doen, iets impulsiefs, waar niet goed over nagedacht is. Kom fris en opgeladen terug. In feite is dit advies, onder deze aspecten, waarschijnlijk voor ons allemaal het verstandigst om te volgen.

Mededelingen

irma schogIrma Schogt van Markettiming.nl is verantwoordelijk voor de vertaling en verspreiding van de publicaties van Raymond Merriman in Nederland. Op Markettiming.nl vind je ook de diverse diensten en services van Irma.

Disclaimer:

In tegenstelling tot wat sommige lezers veronderstellen, staan in deze column geen voorspellingen vermeld van mogelijke toekomstige bewegingen in verschillende financiële markten. Wat u wel columns mag verwachten, is een wekelijkse update van de verschuivingen in verscheidene aandelen- en andere financiële markten over de hele wereld, in samenhang met de verschillende geokosmische factoren die ermee gepaard gaan. Deze gratis service is geschreven om de lezer inzicht te geven in de relatie tussen astrologische factoren en collectieve menselijke activiteiten. Indien u op zoek bent naar concrete financiële voorspellingen voor de beurs, zal u ongetwijfeld uw gading vinden in ons gamma van nieuwsbrieven per abonnement, maar niet in deze gratis service.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Irma SchogtVooruitblik op de week