Columns & Artikelen

Vooruitblik op de week

by Irma Schogt on 20 mei 2019

Korte evaluatie en vooruitblik 

Tarieven heffen op goederen uit China en andere landen verhoogt niet alleen de prijs van deze producten voor Amerikanen, de betreffende landen worden ook gestimuleerd om andere afzetmarkten te zoeken en daar handelsovereenkomsten mee te af te sluiten. En ze kunnen tegelijkertijd represaille maatregelen nemen en minder Amerikaanse goederen kopen of zelf importheffingen invoeren. –Gerald F. Seib, “De VS neemt risico’s door het te veel gebruik maken van zijn economische wapens” Wall Street Journal, 14 mei, 2019.

Trump kan geloven dat hij China zodanig kan intimideren dat ze akkoord zullen gaan met een afspraak waarbij Amerika importheffingen mag opleggen terwijl China dat niet mag. Zo eenvoudig is het niet. Ook zal China niet stoppen met het subsidiëren van de industrieën. Aziaten hebben kapitaal intensieve industrieën gesubsidieerd sinds de Japanse-Meiji restauratie van 1868 en dat zal niet binnenkort gaan veranderen. “Gedwongen technologie overdrachten” naar China zijn voor het grootste deel fabels. De waarheid is dat de grootste technologie bedrijven van Amerika zoals Intel en Boeing in de rij staan om hun technologie met China te delen in het kader van hun strategie voor de Chinese thuismarkt. Het besef groeit dat Trump niemand meer voor de gek kan houden. Aan het einde van de dag wil hij net zo graag een overeenkomst als de Chinezen. – David P. Goldman, “Koop Chinese aandelen op dips” https://www.asiatimes.com, 6 mei, 2019.

Klassiek conflict

Het is een klassiek conflict – strijd – tussen cycli, kosmische en technische studies en fundamentele analyse.

Veel wereldaandelenmarkten bodemden aan het begin van de afgelopen week. Dit na 2-3 weken van turbulente dalingen. Dezelfde aandelenmarkten stegen leuk naar het einde van de week. Bij het slot van vrijdag begonnen ze aan een pull-back. Deze hele periode werd omgeven door de Zon/Uranus conjunctie van 22 april en de Venus/Uranus conjunctie van 17 mei. Als Uranus prominent aanwezig is worden financiële markten vaak chaotisch en onstabiel. De dramatische omkeringen op de aandelenmarkten spiegelen vaak de dramatische omkeringen in politiek en economisch denken (fundamenteel).

Dus hebben we een conditie waar de studies van cycli en technische analyse aangeven dat de correctie voorbij zou moeten zijn en een grote rally – overeenkomstig met de kosmische plaats van Jupiter in Boogschutter – hervat zou moeten worden. Maar tegelijkertijd houdt de prominente aanwezigheid van Uranus de investeerders scherp want er kan een plotselinge ommekeer komen in de handelsbesprekingen, vooral die tussen de VS en China maar ook tussen de VS en Europa en misschien nog andere landen. Dit wordt nog verergert door de President als hij nieuwe tarieven gaat heffen die vervelend zijn voor de consument in de VS en die veel van de economische voordelen van de Tax Reform Act van 21 december 2017 teniet zullen doen.

De twee dingen waar we onszelf constant aan moeten herinneren vanuit het kosmische perspectief zijn de volgende: Jupiter in Boogschutter (8 november 2018 – 2 december 2019) is theoretisch gezien een tijd waarin de wereldhandel toeneemt. Handelsovereenkomsten zouden normaal gesproken op een natuurlijke wijze gesloten worden en de wereldwijde economische groei zou zich normaal gesproken uitbreiden. Ten tweede bevindt tegelijkertijd Jupiter zich in een serie van drie passages van afnemende vierkant aspecten met Neptunus (januari – september 2019). Het afnemende vierkant is wellicht het moeilijkste van alle aspecten om doorheen te navigeren.

Tijdens zo’n combinatie moet je oppassen om niet alles te geloven wat je leest of hoort. Jupiter heeft de neiging om te overdrijven (vooral in Boogschutter) en Neptunus neigt naar afleiding en zwenkt ver weg van feiten en de waarheid. Als je gelooft wat er wordt geschreven of gesproken bestaat het risico dat je misleid wordt. Een set-up voor een mega teleurstelling als de dingen niet gaan zoals je dacht dat ze zouden gaan. Het is een tijd van desillusie, valse hoop en triviale wensen. Dus zien we een rally op de financiële markten omdat de investeerders geloven dat een handelsovereenkomst ophanden is. En als dan plotseling beweerd wordt dat een partij een belofte heeft gebroken (typische beschuldiging onder Jupiter/Neptunus) en de handelsbesprekingen afgebroken worden dan bloeden de markten en ontstaat er een mini-crisis. Dat is wat er gebeurde van 22 april – 17 mei.

Bitcoin

We zagen deze plotselinge omkering karakteristieken van Uranus sinds 22 april ook tot uitbarsting komen in de Bitcoin. Een primaire cyclus zette een bodem op 26 april (4983) precies in het midden van het retrograde gaan van Saturnus en Pluto. In een klassieke Uranus stijl (vooral in het geld teken Stier) explodeerde Bitcoin naar een 9 maand hoogte van 8390 op 16 mei. Vrijdag 17 mei, maar een dag later, viel hij met meer dan 20% naar 6620.

De onzekerheid en verwarring op het politieke en economische vlak dreef de prijs van het schatkistpapier omhoog; “een veilige haven” voor investeerder om geld te parkeren tot het handelsgeschil is opgelost. De tien jaar Notes staan dicht bij 125 en naderen hun hoogste niveau sinds eind 2017. Meestal als T-Notes omhoog gaan (rente tarieven dalen) gaat de dollar naar beneden. Maar deze keer is dat niet het geval, niet onder harde Uranus aspecten waar niet meer aan de norm wordt voldaan. De dollar gaat omhoog en gecombineerd met het niet langer kopen van Amerikaanse sojabonen door China als gevolg van de verhoogde importheffingen op Chinese goederen vielen de sojaboon prijzen onder de $ 8,00/bushel. Dit hebben we in 10 jaar niet gezien. De President zegt dat de tarieven op Chinese goederen gebruikt zullen worden om subsidie te geven aan de boeren die failliet gaan. Maar het probleem is dat boeren geen geld van de overheid willen terwijl hun oogst verspilt wordt. Ze willen hun oogst waarvoor ze hard gewerkt hebben verkopen. Als Amerikaanse boeren hun markten verliezen zullen andere naties banden met China en andere landen aanknopen. De Amerikaanse boeren zouden hun marktaandeel wel eens, voor een langere tijd, niet kunnen terug veroveren.

 

De geokosmos van vandaag en gedachten over morgen

We doen de aanbeveling dat bij verdere onderhandelingen over nieuwe handelsovereenkomsten met onze bondgenoten u het uiteindelijke doel aanhoudt van nul tarieven. Bij diverse gelegenheden hebt u gezegd dat het doel niet protectionisme is maar het “creëren van een gelijk speelveld” op het gebied van de handel. U hebt zelfs richting onze bondgenoten aan beide kanten gesuggereerd “laat alle tarieven, grenzen en subsidies achterwege”. Uw economische adviesraad rapporteert dat het gemiddelde Amerikaanse tarief 3,5% is terwijl het gemiddelde EU tarief 5% en dat van China bijna 10% is. We geloven dat het zeker stellen van nultarief handelsovereenkomsten zou resulteren in een expansie van de wereldhandel waardoor armoede gereduceerd wordt en er biljoenen dollars toegevoegd worden aan de wereldwijde economische opbrengst. Het zal helpen om de economieën van de VS en die van de wereld weer groots te maken. – Steve Forbes, Fred Smith, Stephen Moore, en Arthur Laffler van het Comité ter bevordering van de Welvaart, “Meneer de. President, het is tijd voor nultarieven” Wall Street Journal, 18 oktober, 2018, gequoteerd in the Forecast 2019 Book.

De voorman van het ministerie van Buitenlandse zaken Lu Kang heeft de condities voor het terugkeren naar de onderhandelingstafel naar buiten gebracht. “Ten eerste: principes. Dat betekent dat er wederzijds respect, gelijkheid en een gezamenlijk voordeel moet zijn. Ten tweede: vertrouwen. De woorden moeten gepaard gaan met acties.” – Lin Zhu, “China bagatelliseert de handelsbesprekingen met de VS,” Wall Street Journal, 17 mei, 2019.

China

De column van de vorige week heeft nogal wat reacties opgeleverd van Trump supporters. Ze vroegen zich af of ik dacht dat het Witte Huis zich door China moet laten onder schoffelen. Ik denk dat het punt wat ik wilde maken gemist werd, ik ben er voor dat het Witte Huis onderhandelt met het vertrouwen om de beste deal er uit te slepen om de Amerikanen te helpen. En ik geloof dat de Chinezen hetzelfde doen. Mijn intentie is veel eenvoudiger. Ik wil de lezers wijzen op de consequenties – gevaar – van het inzetten van tarieven als een wapen om de andere partij te dwingen. De historie hiervan is niet aangenaam ( het was een belangrijke oorzaak van de Grote Depressie en de daaruit voortkomende Tweede Wereldoorlog). Bij de aankondiging over de tarieven begin 2018 (toen sojabonen nog 30% hoger werden verhandeld) zeiden veel commentatoren dat het niet zou leiden tot een handelsoorlog.

In deze column werd u gewaarschuwd voor het tegenovergestelde. Op dit moment zitten we in een handelsoorlog en het blijft maar doorgaan. Herinner je wel dat je niet kan geloven wat je leest en hoort tijdens Jupiter vierkant Neptunus (9 juni – 24 juni) een tijd waarin velen er op anticiperen dat de twee leiders (China en de VS) elkaar zullen ontmoeten op de volgende G-20 en een deal zullen uitwerken. Het is het majeure aspect van het jaar en heeft betrekking op desillusie en valse hoop en op aankondigingen die later een kritisch onderzoek niet zullen doorstaan. Ik ben er niet zeker van of er nog een slechtere kosmische tijd had kunnen worden gekozen voor een overeenkomst die toch een langere tijd mee moet gaan

Schuldenlast

Maar laten we nog even schakelen naar de kortere termijn kosmische vooruitblik. De Venus/Uranus conjunctie eindigt dit weekend, simultaan met de volle maan in Schorpioen. Venus en Schorpioen zijn geld indicatoren. Venus en Taurus regeren over vergaring (sparen) van geld en over overeenkomsten. Met Uranus is het moeilijk om tot een overeenkomst te komen omdat Uranus een buitenbeentje, een rebel is. Hij is niet geneigd om ook maar ergens mee in te stemmen wat in zijn ogen beperkend is voor zijn onafhankelijkheid om te doen wat hij wil. Schorpioen gaat over de schuldenkant van de financiën. De schuldenlast van de VS loopt nog steeds op en wordt een grotere zorg. Om maar niet te noemen dat China in het bezit is van veel van die schulden via de staatsobligaties. Omdat deze zich gedragen als belastingen (belastingen vallen ook onder Schorpioen) zijn de importheffingen volop in beeld bij de investeerders. Maar de turbulentie op de markten zou wel eens wat minder kunnen worden nu er schot zit in het hervatten van de handelsbesprekingen – totdat we aankomen bij 9-24 juni.

De Zon en Mercurius gaan op 21 mei beide het intellectuele en spraakzame teken Tweelingen binnen. Dit wordt gevolgd door een Nieuwe Maan in Tweelingen op 3-4 juni. Dit impliceert veel discussies, veel nieuwe en innovatieve ideeën voor het oplossen van problemen als de denkers tenminste een moment van reflectie inbouwen om goed te focussen op elk idee. Ze moeten niet in de verleiding komen om ze aan de kant te zetten voor meer nieuwe ideeën. Eerst degenen die er al zijn serieus onderzoeken. Het gevaar bestaat dat de onderhandelingen (en leiders) zich te wijd uitspreiden, rusteloos en niet gefocust worden, om daarmee een gevoel van nervositeit en onvermogen om tot een solide plan te komen te creëren. Dit zou moeten gebeuren voor 9-24 juni anders zijn we weer terug bij stap 1. Met alle gehaaste activiteit die aanwezig is van 21 mei – 4 juni zijn investeerders kwetsbaar als ze geloven dat een deal dichtbij is en worden ze teleurgesteld omdat er niet hard genoeg over is nagedacht.

Juni zal waarschijnlijk de maand zijn waarin we gaan zien wie de deal het meest wil en nodig heeft. Wie de wanhopigste is en wie is het meest bereid om een goed deal te sluiten. De partij met het meeste ongeduld verliest. Hetzelfde kan gezegd worden over de meest inflexibele partij. Ongeduld en inflexibiliteit zijn karakteristieken die kunnen leiden tot een grote teleurstelling. Laten we hopen dat onze leiders hier boven uitstijgen en iets goeds doen dat redelijk en eerlijk is en waarvan de hele wereld voordeel heeft. Als dit niet het geval is; we komen steeds dichter bij het Steenbok Stellium met Saturnus en Pluto conjunct in januari 2020. De consequenties van de huidige besluiten en acties zullen zich waarschijnlijk dan manifesteren.

Mededelingen

irma schogIrma Schogt van Markettiming.nl is verantwoordelijk voor de vertaling en verspreiding van de publicaties van Raymond Merriman in Nederland. Op Markettiming.nl vind je ook de diverse diensten en services van Irma.

Disclaimer:

In tegenstelling tot wat sommige lezers veronderstellen, staan in deze column geen voorspellingen vermeld van mogelijke toekomstige bewegingen in verschillende financiële markten. Wat u wel columns mag verwachten, is een wekelijkse update van de verschuivingen in verscheidene aandelen- en andere financiële markten over de hele wereld, in samenhang met de verschillende geokosmische factoren die ermee gepaard gaan. Deze gratis service is geschreven om de lezer inzicht te geven in de relatie tussen astrologische factoren en collectieve menselijke activiteiten. Indien u op zoek bent naar concrete financiële voorspellingen voor de beurs, zal u ongetwijfeld uw gading vinden in ons gamma van nieuwsbrieven per abonnement, maar niet in deze gratis service.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Irma SchogtVooruitblik op de week