Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 27 mei 2019

In de vorige update werd al aangegeven dat nog niet duidelijk was waar de volgende bodem gezet zou worden en vooralsnog lijkt het erop dat deze is gevormd op $14.35, iets lager dus dan de voorlopige slotkoers van € 14.39 van vorige week vrijdag.

Zoals verwacht kwam de zilverkoers aan het begin van de week, op maandag, nog iets verder onder druk maar wonderlijk genoeg konden de stieren toch positief afsluiten zodat het hoofd boven water werd gehouden.

Binnen de perken

Op dinsdag en woensdag volgden nieuwe pogingen van de beren om alsnog verder omlaag te koersen, maar ook nu wisten de stieren de bewegingen binnen de perken te houden en de $14.40 niet uit het oog te verliezen. Op beide dagen ontstond er een candle met een lange lower shadow, ten teken dat de stieren blijkbaar de grens van $14.40 aangrepen om een bodempoging te forceren.

De candle die op donderdag ontstond bevestigde de vastberadenheid van de stieren over de bodemvorming. De omzet op donderdag liep fors op toen de stieren de $14.40 gebruikten als springplank naar hogere regionen. De candle bereikte een hoogste koers rond de vorige bodem vorming, die plaats vond op $14.57, en wist daar iets boven af te sluiten.

 

Na zo’n sprong omhoog is het te verwachten dat de koersbewegingen op vrijdag zeer beperkt bleven en de stieren het even rustig aan deden. Aanstaande week zullen de stieren echter direct moeten doorpakken om de bodemvorming maar body te kunnen geven. Lukt dit niet dan zal die huidige $14.35 bodem weer snel bereikt en doorbroken gaan worden.

De koersontwikkeling in de € grafiek is identiek aan dat van de $ grafiek met slechts het verschil dat de bewegingen hier dichter tegen het 200 d. MA aan liggen. De candle van donderdag benadert het MA zelfs tot op een fractie zodat gesteld kan worden dat het een (eerste?) aanvalspoging was voor een doorbraak.

Gezien de candle van vrijdag is deze aanvalspoging gestrand maar het slot van vrijdag houdt een tweede poging voorlopig binnen bereik.

 

Het onderstaande langere termijn plaatje laat zien dat de beweging naar de steunzone rond de $14.25 wat meer gestalte heeft gekregen maar ook dat deze zone (nog?) niet is bereikt. De bodemvorming die is ingezet vindt plaats zo’n $0.10 boven deze zone zodat de vraag ontstaat of dit wel een legitieme bodemvorming zal zijn. De kans bestaat dat er, ondanks de mooie donderdag candle, aanstaande week toch nog een tweede poging zal volgen om de blauwe steunzone te bereiken.

Breder dalend trendkanaal.

De eerder ingetekende wig in de grafiek is verwijderd en heeft plaats gemaakt voor een wat breder dalend trendkanaal. De zilverkoers bevindt zich nu midden in het kanaal en tussen de steun- en weerstandzone in. Wordt het kanaal gevolgd dan zal de steunzone alsnog het doel worden, voor een stijging naar de weerstandzone zal eerst een uitbraak uit het dalende kanaal moeten volgen.

Gezien de nog steeds negatieve staat waarin de indicatoren verkeren lijkt een daling naar de steunzone de meest voor de hand liggende optie te zijn:

 • De RSI is wel wat gestegen maar buigt beneden het 50 niveau weer naar beneden
 • De Verkoopkracht daal iets maar ligt nog steeds ruim boven de koopkracht
 • De MACD is iets beneden de steunlijn gezakt maar lijkt hier wel een bodem te willen gaan vormen, een klein lichtpuntje?
 • De Geldinstroom heeft geprobeerd een bodem te vormen en terug te keren boven het 50 niveau maar is hierop afgeketst
 • Het Sentiment/Momentum stijgt vanuit extreem negatief gebied maar is nog ver verwijderd van een doorbraak van het 50 niveau

 

De Bollinger Bandengrafiek liet vorige week al zien dat er mogelijk wat rustigere dagen aan het begin van de afgelopen week in het verschiet konden liggen. De candle van vorige week vrijdag was ver beneden de onderste band gesloten zodat er wat consolidatie zou kunnen ontstaan om de band de gelegenheid te geven om te kunnen bijsluiten.

De consolidatie kwam er inderdaad in de vorm van 3 zijwaartse candles zodat de band zich naar het koersniveau kon bewegen. De candle van donderdag was wel wat verrassend aangezien een verdere daling meer voor de hand had gelegen. De vraag voor komende week is of de midden band in het vizier genomen zal worden of dat er toch nog een daling naar de onderste band zal ontstaan.

 

In de slotstandengrafiek werd een verdere daling naar de lagere steunzone verwacht omdat de blauwe lijn net beneden de $14.50 was doorbroken. De stieren dachten er echter anders over, ze waren nog niet bereid de handdoek te gooien en wisten afgelopen week terug te klimmen tot boven de blauwe lijn en tot boven de wig.

 

Vooralsnog lijkt nu een daling naar de onderste blauwe zone te zijn afgewend, uiteraard dient de koers dan wel de komende week boven de blauwe steunlijn te blijven.

In de weekgrafiek is er afgelopen week toch de aanzet gekomen tot een bodempoging. Na de lange rode candle van vorige week zien we dat de stieren toch in staat waren om een zwarte candle te produceren die mogelijk wat licht aan het eind van de tunnel verschaft.

De zwarte candle is een open candle hetgeen betekent dat het slot van de week hoger ligt dan het begin. Er is dus gaandeweg de week een omslag gekomen in het sentiment zodat hoger kon worden afgesloten. Een minpunt is overigens wel dat de omzet van afgelopen week een stukje lager ligt dan die van de afgelopen weken zodat het herstel (nog) niet door stevige benen wordt gedragen.

Wankel

De situatie blijft nog steeds wankel aangezien de technische staat nog overwegend negatief is:

 • De RSI bevindt zich nog steeds beneden de 50 al is een mogelijke stijging in gang gezet
 • De MACD is wat verder weggezakt benden de 0 lijn in negatief trendgebied
 • De Geldinstroom is eveneens wat verder gedaald op weg naar extreem negatief gebied.

De kansen op een serieus herstel lijken daarmee nog niet al te groot te zijn.

 

Net als het beeld in de $ grafiek vertoont ook de € grafiek een open zwarte candle hetgeen een eerste lichtpuntje betekent.

De situatie is echter ook hier weinig beter dan dat in de $ grafiek. De indicatoren blijven negatief waarbij de Sentiment/Momentum indicator zelfs inmiddels ruim beneden de 20 is terecht gekomen en op weg lijkt naar het laagste punt sinds 2018.

Een echte omslag in de zilverkoers lijkt voorlopig dan ook nog niet aan de orde daarvoor zullen de stieren nog het nodige werk moeten verzetten.

 

In de $-€ grafiek blijven de stieren en beren elkaar afwisselen waarbij de trend echter wel nog steeds omhoog is gericht. Zagen we vorige week een zwarte candle ontstaan met een slot op het hoogste punt van de afgelopen anderhalf jaar, deze week is het weer de beurt aan de beren. Er staat een rode candle waarmee een klein stapje terug wordt gedaan richting de voormalige weerstandlijn, nu steunlijn. Het stuivertje wisselen gaat dus gewoon door.

De technische staat in de grafiek is nog onveranderd positief te noemen:

 • De RSI is boven de dalende lijn gebroken en bevindt zich in positief trendgebied.
 • De MACD blijft zijwaarts bewegen in positief gebied
 • Het sentiment/Momentum blijft op een zeer hoog positief niveau liggen

De vooruitzichten voor een verdere stijging blijven van kracht.

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Roy MartensTechnische analyse Zilver