Columns & Artikelen

Vooruitblik op de week

by Irma Schogt on 27 mei 2019

Opmerking: Maandag 27 mei zijn Amerikaanse financiële markten gesloten wegens US Presidents Day.

Korte evaluatie en vooruitblik 

Engelands Theresa May kondigde vrijdagochtend haar ontslag als premier aan, om haar turbulente drie jaar durende premierschap tot een abrupt einde te brengen. Op 7 juni treedt zij af als conservatieve partijleider. – Sam Meredith en David Reid, “Teresa May neemt Ontslag als Premier van het Verenigd Koninkrijk te midden van de Brexit-crisis…,” https://www.cnbc.com, 24 mei 2019

President Donald Trump wees er donderdag op dat een handelsovereenkomst met China de strenge beperkingen voor de Chinese telecomreus Huawei kan opheffen. “Als we een overeenkomst hebben gesloten, kan ik me voorstellen dat Huawei op de een of andere manier of in een deel van een handelsovereenkomst wordt opgenomen” zei Trump tegen Witte Huis-verslaggevers. Hij voorspelde ook een snel einde aan de huidige handelsspanningen. – Chloe Taylor en Ryan Browne, “Europese Aandelen Sluiten Hoger onder Afnemende Handelsproblematiek,” https://www.cnbc.com, May 24, 2019.

Het was een typische Tweelingenweek voor de werelds beurzen. Dat wil zeggen, sommige markten waren sterk, zoals de Australische ASX, die naar zijn hoogste niveau sinds 2007 steeg, en de Hang Seng index van India, die een nieuw record zette bij de herverkiezing van Premier Narendra Modi. Andere waren zwak en daalden naar het dieptepunt van meerdere weken, zoals in Nederland, China, Hongkong en de Amerikaanse NASDAQ Composite. Andere indices stonden er nog tussen het laagste en hoogste punt van de voorgaande week (dit staat bekend als een “inside week”), zoals de Dow Jones Industrial Average, de Japanse Nikkei Index en een aantal van de Europese indexen.

Deze grillige activiteit, met verschillende voorbeelden van regionale divergenties (sommige indices maakten nieuwe meerweekse dieptepunten, andere niet, en sommige maakten meerjaarlijkse hoogtes en andere niet) is kenmerkend voor Tweelingen. Op 21 mei zijn zowel de Zon als Mercurius (de laatste is de heerser van de Tweelingen) het teken Tweelingen binnengetreden, vaak geassocieerd met intellectuelen en genieën, maar bijna nooit met het idee van “stabiel” zijn. Excentriek misschien, zelfs in staat tot schittering en slimheid. Vandaar dat, op Tweelingen-achtige wijze, de aandelenmarkten wereldwijd begin vorige week, onder de Venus-Uranus-conjunctie, flitsen van groeikracht vertoonden alsof naar boven wilden uitbreken na de grote verliezen sinds 1 mei, om daarna naarmate de week voortschreed te gaan wankelen. En, ondanks een rally op vrijdag uit secundaire (of nieuwe) dieptepunten donderdag, doemen er nog steeds zorgen over de wereldhandelssituatie op: als een naderende stormwolk over de wereldwijde financiële markten. Positieve beleidssignalen over wereldhandel waren er wel maar niets werd opgelost. Geen der partijen gaf op.

Andere markten vielen ook op met signalen van onderlinge bullishe divergenties. Zo viel Zilver bijvoorbeeld afgelopen week naar 14,35, zijn laagste niveau van 2019. Maar Goud deed dat niet. Goud testte zijn laagte van 2 mei, die bleef staan en van dat moment af spurtten beide markten omhoog naar weekhoogtes op donderdag voor een geval van onderling gerelateerde positieve divergentie. In valutamarkten gebeurde hetzelfde. De Euro viel op 23 mei naar 1,1106, zijn laagste prijs in twee jaar. Maar de Zwitserse frank zakte niet, deze koerste naar zijn hoogste niveau sinds 16 april. Ruwe olie moest hard omlaag, naar donderdag 23 mei 57,33, de laagste prijs voor ruwe olie in meer dan twee maanden. Amerikaans staatspapier bleef sterk stijgen en kwam op het hoogste niveau sinds 2018, waarmee het wederom hun status van een “veilige haven” in onstabiele periodes demonstreerde.

 

De geokosmos van vandaag en gedachten over morgen

Welke andere activa en passiva hij ook naar voren brengt, President Trump is een meester bij het zaaien van onzekerheid, zodat noch vriend noch vijand echt weet wat hij van plan is. – Gerald F. Seib, “Grote Risico’s door Trumps Harde Eisen Richting Iran,” Wall Street Journal, 21 mei 2019.

Alle oorlogsvoering is gebaseerd op bedrog…. Als je tegenstander van cholerisch temperament is, probeer hem dan te irriteren. Doe alsof je verzwakt, zodat hij arrogant kan worden. Sun Zu, “Oorlogskunst” 5e eeuw voor huidige jaartelling (uit e-mail van een collega)

9-24 juni is een van de intrigerende periodes in het jaar gevuld met geokosmische signaturen. Laat mij eerst de ongewone kosmische combinaties bespreken die daarin aan het werk zijn, daarna leg ik uit hoe deze dynamieken uit kunnen werken, met in het achterhoofd dat het eindresultaat verre van bekend is, zelfs nu we er zo dichtbij zijn. het is echter belangrijk dit nu te bespreken, omdat we de bizarre dynamiek die geassocieerd deze geokosmische krachten al kunnen herkennen in het gedrag van wereldleiders en gebeurtenissen van de afgelopen drie weken. Ten eerste is dit de periode waarin de tweede (van drie) passages van het Jupiter-Neptunus-vierkant plaats vindt (16 juni). Dit is het dominantste aspect van 2019. Het vindt drie maal plaats, vanwege Jupiters retrogradebeweging (de andere data zijn 13 januari en 21 september). De tijdsband begint als de Zon een T-vierkant maakt naar Jupiter en Neptunus (8-9 juni) en het eindigt als Venus (23-24 juni) een T-vierkant naar Jupiter en Neptunus vormt. En op 21 juni, de dag van het zomersolstitium draait Neptunus retrograde.

Om deze periode te begrijpen moeten we de aard van Neptunus in “zijn” eigen teken Vissen snappen, vooral omdat Jupiter er een vierkant naar vormt vanuit “zijn” teken Boogschutter. Voor een uitleg van de dynamieken van kansen en gevaar lees hier verder >>

Het enige dat we aangaande de financiële markten op dit punt kunnen zeggen is dat de periode 9-24 juni al tekenen vertoont van zowel de positieve als de negatieve eigenschappen van het Jupiter-Neptunus-vierkant. Als het positieve begint te domineren en er zijn tekenen van een oplossing en een akkoord, de aandelenkoersen zullen aantrekken. In feite zullen ze, als een deal kan worden gesloten, exploderen. Zo niet, en er is weer een andere ontmoedigende teleurstelling in die periode, kijken we naar een tsunami of orkaan die de financiële markten zal treffen, een mogelijke ineenstorting. De risico’s zijn groot en het resultaat moet nog worden bepaald. Aandelen zijn niet de enige markt die beïnvloed wordt door de politieke gebeurtenissen van 9-24 juni, maar ook ruwe olie en edelmetalen. Beide markten hebben in deze periode een historische correlatie met de voltooiing van primaire cycli of hun secundaire reacties.

Er komen voor handelaren die aan de goede kansen van de markt zitten voldoende kansen om significante winsten te maken – of meerdere kansen – als de historische samenhang in deze periode weer aanwezig is.

Mededelingen

 

Zou u uw beleggingsportefeuille willen beschermen tegen periodes van economische tegenslag?

Dan bent u hier op het juiste adres. Bij het aanbreken van tijden waar verslechtering zeer waarschijnlijk is, verleggen we de focus voor de Cyclusanalyse & Patronensamenhang-portefeuille nog meer naar kapitaalbescherming.

Lees meer>>

Mededelingen

irma schogIrma Schogt van Markettiming.nl is verantwoordelijk voor de vertaling en verspreiding van de publicaties van Raymond Merriman in Nederland. Op Markettiming.nl vind je ook de diverse diensten en services van Irma.

Disclaimer:

In tegenstelling tot wat sommige lezers veronderstellen, staan in deze column geen voorspellingen vermeld van mogelijke toekomstige bewegingen in verschillende financiële markten. Wat u wel columns mag verwachten, is een wekelijkse update van de verschuivingen in verscheidene aandelen- en andere financiële markten over de hele wereld, in samenhang met de verschillende geokosmische factoren die ermee gepaard gaan. Deze gratis service is geschreven om de lezer inzicht te geven in de relatie tussen astrologische factoren en collectieve menselijke activiteiten. Indien u op zoek bent naar concrete financiële voorspellingen voor de beurs, zal u ongetwijfeld uw gading vinden in ons gamma van nieuwsbrieven per abonnement, maar niet in deze gratis service.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Irma SchogtVooruitblik op de week