Columns & Artikelen

Vooruitblik op de week

by Irma Schogt on 3 juni 2019

Korte evaluatie en vooruitblik  

Jamie Dimon CEO van J.P. Morgan Chase zei dat het escalerende handelsgeschil tussen de Verenigde Staten en China een “echt probleem” is wat het vertrouwen van bedrijven kan schaden. “Ik denk dat het handelsgeschil een echt probleem aan het worden is,” zei Dimon dinsdag op een conferentie in New York. “De handel in zijn algemeenheid is van een meningsverschil geëscaleerd naar iets veel ernstiger. Als dit nog erger wordt en er nog meer verrassingen bijkomen, dan zou dat wel eens de omslag kunnen betekenen in het vertrouwen en de bereidheid van mensen om nog langer geld te willen investeren. “Hugh Son,” Jamie Dimon waarschuwt dat het handelsgeschil tussen de VS en China een “Echt Probleem“ wordt wat de investeringen kan gaan beïnvloeden,https://www.cnbc.com, 28 mei 2019.

CNBC’s Jim Cramer zei dinsdag dat beleggers hun marktrisico moeten herbalanceren door met liquide geld aan de zijlijn te gaan, omdat er “hier wel echte zorgen zijn.” “Ik denk dat we op de rand van een aanzienlijke vertraging van de Amerikaanse economie staan ??als iets niet snel verandert,” volgens de presentator van “Mad Money”. “Het vertrouwen van consumenten en bedrijven is aan het afnemen. Bepaalde zaken voelen gewoon niet goed meer in dit land.” Tyler Clifford, “Cramer: de Amerikaanse economie” kan aan de rand staan van een aanzienlijke groeivertraging,” https://www.cnbc.com, 28 mei 2019.

De dominante fase van het afnemende Jupiter / Neptunus-vierkant is onderweg. Hoop en optimisme die begin mei nog overheersten zijn eind mei radicaal omgeslagen.

Vóór 1 mei en op of rond 1 mei maakten of testten veel van de wereldwijde aandelenmarkten nieuwe hoogtepunten. Optimisme en “irrationele uitbundigheid” waren overal aanwezig, daar de gesprekken over een handelsovereenkomst tussen China en de VS bijna voltooid waren. De wereldhandel en de wereldeconomie stonden op het punt om te ontploffen, typerend voor het Jupiter-in-Boogschutter deel van dit aspect. De S&P en NASDAQ, evenals de SMI van Zürich en de Australische ASX-index bereikten recordhoogtes en de DJIA kwam dicht in de buurt van zijn hoogste punt ooit. Dit was de “setup” -fase van het Jupiter / Neptunus-vierkant, zoals uitvoerig besproken is in het Forecast 2019 Book van dit jaar.

Het proces kreeg echter een plotselinge en bizarre wending, met kenmerken die ook verband hielden met het afnemende vierkant van Jupiter / Neptunus. Stel je eens voor dat je in de laatste onderhandelingsronde zit met iemand met wie je een overeenkomst wilt sluiten. Je vraagt om verdere tegemoetkomingen, en de andere partij zegt: “Nou, als je dat wilt, dan moet je dit andere deel, waar we eerder overeenstemming over bereikten, opgeven.” Dat heet compromissen sluiten en is het belangrijkste ingrediënt in elke onderhandeling. Als je iets wilt, moet je bereid zijn om er iets voor terug te geven. Maar wat gebeurt er als je je ergert aan die andere kant om je te vragen iets, waar je al mee had ingestemd daarvoor terug te geven? Normaliter weinig. Je blijft gewoon onderhandelen en probeert andere compromissen te vinden net zolang tot beide partijen het eens zijn over iets in het midden, waarbij het geven en nemen is, zodat het eerlijk en evenwichtig is. Of word je zo boos dat je luidkeels verkondigt dat de andere partij te kwader trouw handelt door terug te komen op eerdere toezeggingen? Dergelijke beschuldigingen en verdraaiingen van het verhaal door betichtingen van oneerlijkheid torpederen de overeenkomst. Het ontkennen (of daadwerkelijk ervaren) van oneerlijkheid en bedrog zijn ook kenmerken van Jupiter vierkant Neptunus. De onderhandelingen zijn afgebroken, niet omdat één partij de eerder overeengekomen voorwaarden wilde wijzigen, maar misschien wel als antwoord op wijzigingsverzoeken voor nieuwe voorwaarden, en misschien wel vanwege de impliciete beschuldiging dat die voorwaarden onoprecht waren om zo je gelijk te halen en dan vervolgens die “oneerlijkheden” openbaar te maken alsof dat dan de waarheid is. Het is een vreemde manier van onderhandelen, maar één die een afspiegeling is van het huidige kosmische arrangement.

De aandelenmarkten reageerden negatief op de plotselinge verandering in de handelsbesprekingen, op het besef dat wat naar verwachting een enorme handelsovereenkomst had moeten zijn, die tot een enorme toename van de wereldhandel zou leiden, nu ineens is veranderd in een grote teleurstelling die zou kunnen leiden tot juist een krimp- niet een uitbreiding – van de wereldeconomie. De DJIA, die de maand begon met het testen van de 26.700, eindigde de maand met de 24.800, een verschil van bijna 2000 punten. Optimisme veranderde in hysterie, met de mogelijkheid van een mini-crash die uitbarst als we de periode van 9-24 juni ingaan, hierover schreven wij al in één van de vorige columns, het is één van de belangrijkste geokosmische perioden van 2019. Momenteel ervaren we al de invloeden die geassocieerd zijn met deze kosmische gebeurtenis.

Naarmate men zich meer zorgen maakt dat de politieke en financiële wereld de controle verliest, zoeken beleggers naar andere financiële instrumenten om hun geld onder te brengen. Vandaar dat schatkistpapier is gestegen naar nieuwe jaar hoogtepunten. In tijden dat de bezorgdheid en de vrees voor systeem gebonden verstoringen toenemen, stappen beleggers over naar Goud. Vorige week was er een sterke rally in het gele metaal, terug naar 1310, terwijl het nog geen week geleden onder de 1270 stond.

 

De geokosmos van vandaag en gedachten over morgen

 

Verliest de Amerikaanse dollar binnenkort zijn status als ‘s werelds belangrijkste valuta? De consensus is nee – er wordt gezegd dat iedere poging tot het afschaffen van de dollar als de wereldmunt nog tientallen jaren gaat duren. Deze mening is te zelfvoldaan. De ontwikkelingen in de afgelopen 18 maanden op de valutamarkten wijzen op een “dedollarisatie”. – Sahil Mahtani, “De dollar kan van zijn voetstuk vallen”, Wall Street Journal, 23 mei 2019.

Amerikaanse bondgenoten, die de Amerikaanse controle over de internationale handel proberen te omzeilen, ontwikkelen alternatieve systemen die niet afhankelijk zijn van de Amerikaanse valuta. De wereldwijde handel draait op dollars, wat de VS buitengewoon veel macht geeft over bijna elke entiteit die ergens iets importeert of exporteert. Die invloed heeft de vijanden van Amerika lang gefrustreerd, waardoor ze kwetsbaar zijn geworden voor Amerikaanse handelssancties. – Justin Scheck en Bradley Hope, “Dollar-rivalen komen naar voren, zij testen de Amerikaanse macht”, Wall Street Journal, 29 mei 2019.

Er zijn vaak onbedoelde gevolgen wanneer men aan een nieuwe koers begint. In dit geval, het beginnen van een nieuwe handelsoorlog met oplopende tarieven, dit kan tot gevolg hebben dat degenen die worden beïnvloed door jouw acties andere handelspartners gaan zoeken, of andere manieren om hun handelsbetrekkingen uit te bouwen, op manieren die jou dan weer negatief kunnen beïnvloeden. Het creëren van mogelijkheden om goederen te verhandelen tegen andere valuta dan de Amerikaanse dollar, begint op stoom te komen. Dit is één van de thema’s van Saturnus en Pluto conjunct in Steenbok, met de geboorte Pluto van de VS.

We hebben nu twee kosmische uitdagingen: het Jupiter / Neptunus-vierkant en de conjunctie van Saturnus / Pluto / zuidelijke Maan knoop in Steenbok. Jupiter in Boogschutter heeft de wens om uit te breiden en te groeien. Het “gelooft” dat dingen goed zijn en beter worden. Saturnus en Steenbok zijn het tegenovergestelde: de neiging is samen te trekken en ook terug te trekken. Dat aspect werkt niet op een “geloof”, maar eerder op de “realiteit” van wat er feitelijk gebeurt. Elk van deze dynamieken bereikt één van hun climaxpunten in juni, met name van 9-24 juni. Riemen vast. Deze rit is nog maar net begonnen.

Wat kan men verwachten? Wat kan men nu doen? Je kunt deze kosmische energie gebruiken om willekeurige gedragingen van vriendelijkheid, compassie en hulp aan anderen te vertonen (maar vergeet niet oprecht en eerlijk te zijn), of je kunt gedragingen van misleiding en dwang vertonen, proberen anderen naar je hand te zetten, daarmee bereik je een afwijzing. Positieve mogelijkheden zijn er ook, Saturnus / Pluto in Steenbok heeft het vermogen om zijn hoogstpersoonlijke set van ethische principes te onderkennen en om ze vervolgens te verdedigen tegen welke aanval dan ook. Pluto is een kracht van transformatie, vooral met Saturnus in Steenbok. Het heeft te maken met macht. Je hebt macht als je trouw blijft aan je persoonlijke ethiek. Het zal je kracht geven. Als je echter anderen toestaat jouw macht over te nemen, tot het punt waar het je principes in gevaar brengt, zullen die anderen niet twijfelen dat ook te doen. En daarbij verlies je je eigen ik. Je ervaart dan een grote identiteitscrisis, gepaard gaande met sterke schuldgevoelens. Dit kan op een crisis uitlopen het is vooral cruciaal voor diegenen die planeten hebben tussen 18-22 ° van de kardinale tekens (Ram, Kreeft, Weegschaal en Steenbok). Degenen geboren zijn op 9 – 13 januari, en elke 90 dagen daarna (april, juli en oktober) zullen waarschijnlijk de intensiteit van deze tijd opmerken.

Behoud een heldere geest, en weet waar je voor staat, en sta er dan ook voor.

Op de kortere termijn is er deze week een nieuwe maan in Tweelingen. Tweelingen is geïnspireerd en alert, vol van veel nieuwe ideeën, de uitdaging is deze ideeën en gedachten te organiseren en vooral kalm te blijven. Met Jupiter en Neptunus ook in bewegelijke tekens (Tweelingen is veranderlijk), kan deze periode erg heftig zijn voor persoonlijke emoties en voor fluctuaties op de markten.

Mededelingen

 

Zou u uw beleggingsportefeuille willen beschermen tegen periodes van economische tegenslag?

Dan bent u hier op het juiste adres. Bij het aanbreken van tijden waar verslechtering zeer waarschijnlijk is, verleggen we de focus voor de Cyclusanalyse & Patronensamenhang-portefeuille nog meer naar kapitaalbescherming.

Lees meer>>

Mededelingen

irma schogIrma Schogt van Markettiming.nl is verantwoordelijk voor de vertaling en verspreiding van de publicaties van Raymond Merriman in Nederland. Op Markettiming.nl vind je ook de diverse diensten en services van Irma.

Disclaimer:

In tegenstelling tot wat sommige lezers veronderstellen, staan in deze column geen voorspellingen vermeld van mogelijke toekomstige bewegingen in verschillende financiële markten. Wat u wel columns mag verwachten, is een wekelijkse update van de verschuivingen in verscheidene aandelen- en andere financiële markten over de hele wereld, in samenhang met de verschillende geokosmische factoren die ermee gepaard gaan. Deze gratis service is geschreven om de lezer inzicht te geven in de relatie tussen astrologische factoren en collectieve menselijke activiteiten. Indien u op zoek bent naar concrete financiële voorspellingen voor de beurs, zal u ongetwijfeld uw gading vinden in ons gamma van nieuwsbrieven per abonnement, maar niet in deze gratis service.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Irma SchogtVooruitblik op de week