Columns & Artikelen

Tijd voor een gouden wishlist!

by Nico Pantelis on 21 juni 2019

Eindelijk is het zo ver.

Op dit moment hebben goudbeleggers al meer dan 5 jaar gewacht…

De goudprijs brak door de mega-weerstand op 1380 USD!

De doorbraak van goud hebben beleggers te danken aan zowel de ECB als de Fed.

Beide centrale banken gaven schoorvoetend toe dat hun huidige beleid onvoldoende werkt, en dat meer monetaire interventie in de toekomst voor de hand ligt.

Maar helaas bleef een explosieve prijsreactie bij goud ook uit.

Goud noteerde vanochtend zelfs lichtjes boven 1.400 USD, maar voorlopig blijft het echte vuurwerk uit. Dat is opmerkelijk. Je zou immers verwachten dat de opgestapelde energie na vijf jaar wel voor een prijsexplosie zou zorgen.

Niets van dat.

 

Hier kunnen twee zaken spelen:

  • Enerzijds is goud zo onpopulair geworden onder beleggers, dat niemand er nog naar kijkt;
  • Anderzijds is dit mogelijk de zoveelste fake uitbraak van goud.

Voor beide scenario’s valt iets te zeggen.

Het was ook meteen merkbaar op Twitter, waar de technisch experts over hetzelfde beeld een compleet tegenovergestelde visie ontwikkelden.

Zo was er meteen een technische analyse van Peter Brandt, een  van de anciens in het vak. Hij ziet een meerjarige inverse hoofd-schouder formatie, die nu afgerond is, en en eerste koersdoel op goud kleeft van 2.637 USD.

Dit is zeker een realistische aanname.

Sterker nog, als de top van goud (rond 1.900 USD) wordt uitgenomen, dan zit er vanaf ogenblik een verdubbeling van de prijs aan te komen in de jaren nadien.

Dit is een scenario waar wij behoorlijk op inzetten.

Maar toch heerst bij ons ook enige twijfel. We willen meer bevestiging zien, want het zou niet de eerste maal zijn dat goud iedereen op het verkeerde been plaatst.

Vooral niet omdat het bovenstaande visuele beeld van goud ook een mogelijke andere uitkomst kan krijgen, zoals u op de volgende grafiek van het gerenommeerde Chart Report.

Dit instituut wijst op de vergelijkbare omstandigheden voor goud in de jaren negentig, met de afgelopen periode.

Niet enkel was het macro-economisch klimaat vergelijkbaar, ook de structuur van de markt sluit nauw aan bij wat we vandaag zien: positief economisch klimaat, lage inflatie en een technologiemarkt die steeds meer kopers aantrekt.

Destijds vormde die opzet voor lagere goudprijzen, niet hogere.

Beleggers moest destijds – na 16 jaar van berenmarkt – nog eens voor 6 jaar die door het stof met goud. In dat scenario kan goud vanaf het huidige niveau terugzakken naar 800 USD.

Zoals gezegd, voor beide scenario’s valt iets te zeggen. Enkel tijd brengt raad.

Wij willen vooral bevestiging zien bij goud. Een zwaluw maakt nog geen zomer.

Maar lang hoeven we niet meer op deze bevestiging te wachten. Als de slotprijzen van goud op weekbasis én maandbasis ook boven de meerjarige weerstand eindigen, dan mogen we toch stilaan praten over een structurele ommekeer in de goudmarkt.

Wij waren, zijn en blijven positief gezind op goud. En wat ons vooral sterkt in deze overtuiging, was de actie van de goudmijnsector.

Want terwijl goud met enkele procenten steeg, deed de goudmijnsector het tot 3x zo goed.

De gap die vandaag geproduceerd werd op de grafiek van de HUI, is de eerste substantiële ‘gap up’ sinds de correctie vanaf 2016.

Een bewijs dat er toch kopers te vinden zijn, maar ze zijn nog niet allemaal komen opdraven.

Eerst zien, dan geloven.

Fair enough!

Wij hebben alvast onze wishlist van goudmijnaandelen klaar in het Goud & Zilver Rapport…

U ook?

Zorg dat je de echte goudtrein in de aandelenmarkt niet mist:

 

DOWNLOAD ONZE GOUDMIJN WISHLIST

 

Met vriendelijke groeten,

Slim Beleggen

Slim Beleggen heeft 4 pijlers: TrendsFondsenTrading en Dividend. De afdeling Trends kent 4 afzonderlijke rapporten: Goud&ZilverTechnologieGrondstoffen en Groeimarkten

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Nico PantelisTijd voor een gouden wishlist!