Columns & Artikelen

Moonshots

by Maarten Verheyen on 8 juli 2019

Ik raad je aan om regelmatig je portefeuille grondig te analyseren zodat je een goede kijk hebt op de beleggingen die voor JOU het verschil maken.

Als ik deze oefening voor mezelf maak, dan stel ik vast dat het leeuwendeel van mijn winsten komen uit assymetrische beleggingen. (later ben ik dit “moonshots” gaan noemen)

Ik zal zelfs meer zeggen: op zijn minst tachtig tot negentig procent van mijn vermogen is het gevolg van dit soort moonshots.

Dit is zelfs te reduceren tot een handvol beslissingen:

    1. Private equity investering in 2010
    2. Bitcoin kopen in 2013
    3. Private equity investering in 2014
    4. Goudmijnen kopen in 2014/2015
    5. Rhodium kopen in 2017

Deze vijf investeringen zijn verantwoordelijk voor 80% tot 90% van mijn vermogen in 2019.

Geen enkele van deze beleggingen was “makkelijk”.

Wie denkt hoge rendementen te kunnen realiseren met de makkelijke zaken, heeft duidelijk weinig ervaring met beleggingen.

Een goede belegger ziet zaken die anderen nog niet zien en is niet bang om tegen de massa in te gaan.

En aangezien je vaak alleen staat met dit soort beleggingen, zal je er tegen moeten kunnen dat de massa aanvankelijk een beetje met je lacht.

In 2013 hoorde ik bijvoorbeeld: “Maarten, beleggen in virtuele munt … jij bent wel heel erg naïef”. Bitcoin noteerde toen $100.

In 2015 las ik overal dat goud naar $500 per ounce zou gaan waardoor het gros van de goudmijnen tegen het bankroet zouden aankijken. Ik kocht massaal goudmijnaandelen … en het jaar nadien steeg mijn portefeuille 156%.

En in 2017 werd ik vreemd aangekeken toen ik vertelde over een obscure grondstof die zonet 92% in waarde was gedaald. Rhodium noteerde indertijd minder dan 900 euro per ounce, vandaag zitten we aan 3200 euro en het potentieel blijft.

De grote ideeën worden steeds op hoongelach onthaald, maar wie op zoek is naar “moonshots”, kijkt best wat verder dan de neus lang is.

Amazon werd bijvoorbeeld nooit erg serieus genomen maar groeide wel uit tot één van de meest waardevolle bedrijven van de wereld.

Ook Facebook kreeg pas respect toen het bedrijf al honderden miljarden dollars waard was. Ervoor waren er alleen maar vragen over de bereidheid van gebruikers om hun leven te delen met ander en hoe FB daar in hemelsnaam ooit geld mee zou kunnen verdienen.

Om over Tesla nog maar te zwijgen. Als je de pers moet geloven, is Elon Musk een onbenul die zijn bedrijf recht de afgrond in rijdt.

Ondertussen slaagde men er de voorbije 3 maanden wel in om 95.000 auto’s af te leveren en dat is meer dan alle andere elektrische wagens SAMEN!

(Gelukkig heb ik de voorbije weken goedkoop wat aandelen op de kop kunnen tikken. Dank je Marc De Mesel!)

Maar waar zitten de “big ideas” voor de komende vijf tot tien jaar?

Wel, een aantal VC’s zijn sterk bezig met “anti-aging”.

Peter Thiel bijvoorbeeld. Thiel verdiende een fortuin met PayPal en was de eerste investeerder in Facebook. Hij investeerde $500.000 en hield er $2 miljard aan over.

Maar ook Google en miljardair Jim Mellon investeren fors in dit domein. (Mellon voorspelt dat mensen straks 115 tot 150 jaar oud kunnen worden).

Tot op heden heeft de geneeskunde altijd gefocust op behandelen van specifieke ouderdomsziekten waardoor de gemiddelde levensverwachting aanzienlijk toeneemt. Maar, aangezien het niet gaat om genezen, lijdt men wel aan een chronische ziekte die een vermindering van de levenskwaliteit veroorzaakt .

De meeste winst voor toename van levensverwachting en levens kwaliteit wordt werd echter geboekt in het vermijden van de start van deze ouderdomsziekten.

In het verleden was er relatief weinig focus vanuit de sector om oudere mensen langer gezond te houden. (Zeg maar preventie)

Om je een idee te geven van het “moonshot-potentieel”: Humira, een geneesmiddel tegen artritis, realiseerde vorig jaar een omzet van net geen $20 miljard.

Eén van de frontrunners op het gebied van “anti-aging” is Rejuvenate Biomed, een Belgisch bedrijf dat opgericht werd door Ann Beliën (voorheen 18 jaar actief bij Janssen Pharmaceutical companies of Johnson and Johnson).

Ann Beliën heeft enkele bestaande moleculen gecombineerd en wil via wetenschappelijk onderzoek aantonen dat deze moleculen ons tot 20 jaar langer gezond kunnen houden.

Aangezien er hier wordt gewerkt met bestaande moleculen, ligt de risk/return een heel stuk gunstiger.

Er is namelijk reeds aangetoond dat er geen sprake is van toxiciteit én er zijn reeds belangrijke indicaties ivm. de werking.

De slaagkansen liggen hier dus een heel stuk hoger dan bij early-stage biotechbedrijven die vanaf nul dienen te starten.

Ann heeft hiervoor in 2017 “Rejuvenate Biomed” opgericht en ik kan met trots zeggen dat ik één van de oorspronkelijke investeerders ben die hiervoor het startkapitaal beschikbaar hebben gesteld.

Vandaag wordt er gewerkt aan een grotere kapitaalronde van 17 miljoen euro.

Meer dan de helft van dat kapitaal werd reeds toegezegd door binnen-en buitenlandse fondsen en de verwachting is dat de rest volgt in de komende maanden.

Rejuvenate kan met dit geld de werking van de moleculen bewijzen via klinische proeven (en zo de bestaande voorsprong verder uitbreiden).

Normaal gezien worden dit soort kapitaaloperaties enkel opengesteld voor gespecialiseerde fondsen.

Als particulier zijn het investeringen die je pas gepresenteerd worden bij een eventuele beursgang.

Ik heb er echter bij Rejuvenate op aangedrongen om een deel van de kapitaaloperatie ook beschikbaar te maken voor particuliere beleggers.

Waarom doe ik dit? Wel, ik wil duidelijk stellen dat ik geen cent commissie wil van Rejuvenate of particuliere beleggers om hen samen te brengen.

Ik vind het een ongelooflijke opportuniteit, investeer zelf opnieuw in de volgende ronde en als ik op deze manier de zaak een beetje vooruit kan helpen, is dat graag gedaan.

De minimuminvestering bedraagt 150.000 euro , dus dit is sowieso enkel geschikt voor grotere beleggers met een appetijt voor risico’s.

Zelf zal ik ook nieuwe middelen investeren bij deze nieuwe kapitaalronde en als je interesse hebt om meer te leren over deze opportuniteit, kom dan zeker eens luisteren naar Ann Beliën op dinsdag 16 juli in Antwerpen of donderdag 18 juli in Vianen.

Meld je hier aan voor de presentatie

Maarten Verheyen, Aandelen.com

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Maarten VerheyenMoonshots