Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 8 juli 2019

De afgelopen 2 weken bleef de zilverkoers mooi boven het 200 d. MA zodat deze inmiddels weer een stijgende lijn te pakken heeft. Ook het 50 d. MA is gedraaid en beweegt nu weer omhoog waarmee wordt aangegeven dat de trend nu positief is. De candle van afgelopen vrijdag laat echter een waarschuwingssignaal afgaan.

Nadat het dinsdag en woensdag (donderdag was feestdag) er nog alle schijn van had dat de kleine correctie, in de vorm van een vlagpatroon, mogelijk tot een positieve uitbraak zou leiden gooide de vrijdag een flinke schep roet in het eten. Met een bovengemiddelde omzet werden de stieren aangepakt en terug in het hok geduwd. Het 200 d. MA werd aangevallen en zelfs opnieuw doorbroken met een laagste stand van $14.91. Het slot kwam tenslotte uit nipt boven het MA op het ronde getal van $15.

Forse daling

Gezien de forse daling op vrijdag zullen de beren ongetwijfeld proberen om nu door te drukken en op maandag opnieuw in de aanval te gaan om zo alsnog een doorbraak op slotbasis van het 200 d. MA te forceren. Het zal aanstaande maandag daarom naar verwachting geen makkelijke dag worden voor de stieren, zij hebben het weekend om hun strategie te bepalen en zullen daar goed gebruik van moeten maken.

Net als in de $ grafiek zien we in de € grafiek een vrij stabiel beeld, tot aan afgelopen vrijdag. Ook hier leek de zijwaartse beweging afgelopen week dinsdag en woensdag uit te monden in een voortzetting van de stijging maar de vrijdag werd de spelbreker.

De zijwaartse beweging en het begin van de stijging werd abrupt afgebroken en omgezet in een mogelijke daling nu het slot van de candle ruim beneden de candles van de afgelopen 2 weken tot stand is gekomen.

Het voordeel van de € beleggers is hier wel dat de koers nog wat verwijderd is van zowel het 50 als het 200 d. MA zodat er meer daling nodig is dan in de $ grafiek voordat er een nieuw langere termijn verkoopsignaal wordt afgegeven.

 

In het langere termijn plaatje valt direct op dat de weerstandzone zich uitstekend kwijt van zijn taak, het tegenhouden van de koers. Vanaf het moment dat de zone is bereikt, nu 3 weken geleden, heeft de zone stand weten te houden en is de zilverkoers gestaag teruggedrongen door de beren.

Met de candle van woensdag hebben de stieren geprobeerd om de zone opnieuw te penetreren hetgeen intraday lukte waarna het slot tot stand kwam op de lijn net beneden de zone. De candle van vrijdag zorgde er uiteindelijk voor dat weer fors afstand genomen werd van de weerstandzone.

Als we de vrijdag-candle wat nauwer bekijken dan constateren we dat het slot van de candle op een logisch niveau tot stand is gekomen. Niet alleen op het mooie ronde getal $15 maar tevens op het niveau waar we een voormalige weerstand-, nu steunlijn, vinden. De grote vraag zal zijn of deze steunlijn nu stevig genoeg is om de koers te kunnen behoeden voor een verdere teruggang.

 

De indicatoren

Om dit te kunnen inschatten moeten we kijken naar de indicatoren van de grafiek, hoe ziet de interne gesteldheid eruit?

 • De RSI is de afgelopen 2 weken gedaald en vrijdag beneden de 50 terecht gekomen in negatief trendgebied
 • De Koopkracht daalt ook maar bevindt zich nog boven de Verkoopkracht al heeft het er wel alle schijn van dat een verkoopsignaal (negatieve kruising) aanstaande is
 • De MACD bevindt zich nog steeds in positief trendgebied maar is nu wel beneden de signaallijn gevallen waarmee een verkoopsignaal(tje) is afgegeven
 • De (belangrijke) geldinstroom vertoont een daling tot aan het 50 niveau, dit zal stand moeten houden om een verkoopsignaal te voorkomen
 • Het Sentiment/Momentum nadert eveneens het 50 niveau en bevindt zich beneden de rode signaallijn. Een doorbraak van het 50 niveau lijkt daarmee aanstaande te zijn

Afgaand op de interne gesteldheid lijkt het erop dat de steunzone het zeer zwaar gaat krijgen. Misschien dat maandag een herstel(letje) kan inzetten maar dan zullen de beren zeker op dinsdag en/of woensdag proberen een nieuwe aanval op touw te zetten.

In de Bollinger Bandengrafiek wist de zilverkoers boven de midden-band te blijven en werd deze zelfs als steun getest op afgelopen dinsdag. Na de test leek het erop dat de koers weer de bovenkant van de banden zou opzoeken aangezien de candle van woensdag een mooie poging daartoe liet zien.

Het positieve scenario leek dus niets te vrezen te hebben totdat de man met de hamer langs kwam op vrijdag. De vrijdag candle bracht alles weer terug op aarde en zelfs daar beneden. De candle doorbrak niet alleen de midden-band maar het slot kwam er zelfs ruim beneden tot stand zodat het positieve gevoel in één klap werd weggevaagd. De stieren zullen moeten proberen om direct begin komende week de midden-band te heroveren. Lukt dit niet dan zal het doel de onderste band worden die zich op dit moment rond de $14.60 beweegt.

Slotstandengrafiek

Ook in de slotstandengrafiek werd het hoofd gestoten tegen een weerstandlijn vanwaar de koers vervolgens de terugtocht blies. Vooralsnog is de terugtocht gestopt bij een steunlijntje op het $ 15 niveau. Deze lijn is van ondergeschikt belang al zouden de stieren hierin natuurlijk wel belang in kunnen opbouwen.

De verwachting is eerder dat de steunzone, die iets lager ligt, het hoofddoel van deze beweging zal kunnen gaan worden. Rond deze zone liggen veel meer referentiepunten zodat hieraan meer waarde mag worden gehecht.

 

In de weekgrafiek zag het er, na lange tijd, eindelijk weer eens positief uit na de doorbraak van 2 welken geleden. De candle van vorige week gaf echter al een beetje kriebelig gevoel, in plaats van een zwarte candle die doorpakt zagen we een candle die, hoewel zwart, vooral twijfel aangaf.

Deze doji vormde daarmee een waarschuwingssignaaltje dat het niet echt van een leien dakje ging maar dat er voldoende tegenwerking was van de beren.

De twijfel van vorige week werd deze week bevestigd door de rode candle die een slot heeft beneden het 34 w. MA. De omzet van afgelopen week is wel betrekkelijk laag in vergelijking tot de omzetten van de afgelopen weken zodat dit mogelijk wat perspectief biedt voor de stieren.

Het is belangrijk dat de stieren er voor zorgen dat het 34 w. MA zo snel mogelijk weer wordt heroverd anders zal de uitbraak boven het MA van 3 weken geleden de boeken ingaan als een false move. Het heroveren van het MA zal niet makkelijk worden aangezien de indicatoren nog steeds overwegend in negatief gebied bivakkeren.

 

De € weekgrafiek lijkt gered te zijn door een onzichtbare hand (de valutaverhouding) aangezien het slot van de week-candle hier wel boven het 34 w. MA is gebleven. Daar komt bij dat de interne gesteldheid er een heel stuk beter bij ligt dan in de $ grafiek.

 • De RSI bevindt zich hier nog steeds boven het 50 niveau in positief trendgebied
 • De MACD heeft rond de 0 lijn weten te handhaven
 • Het Sentiment/Momentum heeft de stijging weten voort te zetten en is nu zelfs weer door de 50 gebroken naar positief trendgebied

Indien puur wordt gekeken naar de grafiek en alles andere buiten beschouwing wordt gelaten zou hier een verdere stijging van de zilverkoers het meest voor de hand liggen. Helaas wordt de € zilverkoers hoofdzakelijk bepaald door de $ zilverkoers en zorgt de valutaverhouding voor een extra boost of domper. Voor ons € beleggers is er dus altijd de noodzaak aanwezig om een slag om de arm te houden.

 

In de $-€ grafiek leek 2 weken geleden alles in de steigers te staan voor een forse daling nadat de koers het 50 w. MA had doorbroken en er ook beneden was afgesloten. De candle die daarop volgde was inderdaad rood van kleur maar zette niet de beweging in gang die verwacht werd. De candle bleef eigenlijk, verrassend genoeg, zeer dicht bij huis en consolideerde alleen het niveau waarop de koers was aangekomen.

Daverende verrassing

De candle van afgelopen week mag daarom rustig een daverende verrassing genoemd worden. Niet alleen zorgt deze candle voor een enorm gat met die van de week ervoor maar de sprong van de candle brengt deze tevens terug tot tegen de weerstandlijn. De stieren krijgen daarmee een nieuwe kans om een doorbraak te forceren en zo een koopsignaal te genereren.

De signalen uit de grafiek vertonen een licht positief beeld:

 • De RSI heeft zich weer opgewerkt tot boven het 50 niveau naar positief trendgebied
 • De MACD bevindt zich nog steeds boven de 0 lijn en lijkt te werken aan een bodem
 • Het Sentiment /Momentum heeft in negatief trendgebied de 20 bereikt en is aan een draai begonnen

Indien de stieren er in slagen om boven de weerstandlijn te geraken zullen de seinen in de grafiek op groen springen zodat een verdere stijging weer aannemelijk wordt.

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

 

Roy MartensTechnische analyse Zilver