Columns & Artikelen

Vooruitblik op de week

by Irma Schogt on 8 juli 2019

Korte evaluatie en vooruitblik  

Vrijdag zagen we na de sterke arbeidsmarkt cijfers een daling van de aandelen vanaf hun all-time hoogten. De hoop op een ruimer monetair beleid door de Fed werd hierdoor enigszins getemperd. De Dow zakte na vier dagen gestegen te zijn met 43,88 punten naar 26922 . De S&P viel met 0,2% terug naar 2990,41. De Nasdaq daalde de eerste keer na zeven sessies met 0,1% naar 8161,79. Eerder in de sessie stond de Dow 232,67 punten lager… In juni kwamen er 224000 banen bij. Economen hadden na het verbazingwekkende lage aantal van 75000 in mei, 165000 voorspeld. Fred Imbert, “Aandelen dalen vanaf record hoogten na het sterke banenrapport waardoor de hoop op een renteverlaging vervliegt” https://www.cnbc.com, 5 juli 2019.

Ondanks het ontbreken van sterke kosmische aspecten de afgelopen week stegen de Dow Jones en de S&P naar nieuwe all-time hoogten en voldeden dus aan de historische correlatie tussen Jupiter`s transit door Boogschutter en langere termijn cyclus toppen op de wereldaandelenmarkten. Maar de Nasdaq kwam net te kort voor een nieuwe all-time hoogte. Hier zagen we vrijdag een rally die bijna het record van 8176 van 29 april bereikte.

Er waren soortgelijke divergenties in andere regio’s van de wereld. In Europa bijvoorbeeld bereikte de SMI op 3 juli een all-time hoogte. De volgende dag deden de AEX, de Dax en de FTSE een poging om naar hun hoogste niveaus sinds augustus 2018 te stijgen, maar ze bereikten geen nieuwe all-time hoogten.

 

De Australische ASX ging vrijdag naar 6850, dichtbij de laatste all-time hoogte van 6873 van november 2007. Maar de Aziatische indices kwamen nog niet eens toe aan een nieuwe hoogte voor 2019. De handels spanningen met Amerika blijven vertragend werken voor hun economieën.

Na de nieuwe 6 jaar hoogte van 25 juni (1442,9) viel Goud scherp en startte de week van 1 juli op 1384,70. Twee dagen later was het terug om de 6 jaar hoogte te testen (1441 op 3 juli). De volgende handelsdag (vrijdag 5 juli) veroorzaakte het sterke banenrapport onrust vanwege de mogelijkheid dat de Fed geen renteverlaging zal aankondigen. Goud ging terug naar 1388,60. Dat waren serieuze prijs omkeringen de afgelopen week toen heliocentrische Mercurius aan zijn reis door Boogschutter, het teken van overdrijving, begon. Met de Bitcoin ging het niet echt beter. Deze ging van zijn jaarhoogte van 13895 op 26 juni naar 9567 op 2 juli. Vanaf daar startte weer een herstel. Naast deze heliocentrische Mercurius in Boogschutter die vaak samengaat met volatiliteit in valuta’s en edelmetalen beëindigde de geocentrische Mercurius zijn doorgang door Kreeft op 29 juni (een week eerder). Onze studies laten zien dat Mercurius in Kreeft correleert met hoogten in de Bitcoin. Nu Mercurius retrograde gaat, beweegt deze terug naar Kreeft ( 19 juli 11 augustus). Het zal interessant zijn om te volgen of Bitcoin weer een run maakt.

De geokosmos van vandaag en gedachten over morgen

Al sinds de wereld de goudstandaard verliet bestaat er een groep diehards die eisen dat de VS terugkeert naar die standaard. President Trump heeft gezegd dat hij van plan is om een van hen, Judy Shelton te nomineren om een Fed gouverneur te worden. Als alle landen de goudstandaard zouden hebben zouden wisselkoersen stabiel en voorspelbaar zijn. Zonder dat kunnen regeringen de geldpersen aanzetten om banen te creëren of om oorlogen te beginnen. – Greg Ip, “Fed genomineerde is een goudbug die doet wat Trump wil,” Wall Street Journal, 5 juli, 2019.

Het mag zo zijn dat er de afgelopen week niet veel planetaire aspecten waren maar dat betekent alleen maar dat de waarschijnlijkheid van een trendwijziging laag is. Het feit dat de aandelenmarkten naar nieuwe all-time hoogten gingen en dat de Goud markt zo op en neer ging had meer te maken met heliocentrische Mercurius in Boogschutter die een reputatie heeft om ongetemd te zijn. Sommige astrologen zullen de sterke marktbewegingen van de afgelopen week toeschrijven aan de zonne-eclips van 2 juli. Maar die is niet zo sterk als de historische correlatie met het gedrag van de markten de afgelopen week toen heliocentrische Mercurius Boogschutter binnenging ( 1 – 12 juli). We hebben nog een week te gaan met deze schuldige.

Mercurius kan op het moment nog een ergere schuldige zijn dan gewoonlijk. De planeet met de bijnaam de “grappenmaker” begint op 7 juli aan zijn drie weken retrograde. Het karakter van Mercurius is erg slim en veranderlijk. Tijdens een retrograde beweging lijkt hij meer op de “Roadrunner”, eerst een krachtige streep naar een kant om daarna scherp van richting te veranderen. Tijdens zijn retrograde periode is geen enkel steun of weerstand niveau veilig en geen enkele technische indicator volledig betrouwbaar. Dit kan te maken hebben met Mercurius zijn overeenkomst met “valse bewegingen”. Dit betekent dat een weerstand gebroken kan worden waardoor gedacht word dat de laagte er staat en dat de markt hoger zal gaan. Maar kort na dit signaal kan de markt weer omkeren en door de steun gaan. Maar ook dit eindigt vaak weer snel met een “valse beweging” als de prijzen daarna zonder waarschuwing weer terugkeren in een beweging omhoog. Dit type markt activiteit is meestal een reactie op conflicterende signalen die gegenereerd worden door politieke aankondigingen en economische rapporten. Verwacht het grootste deel van de komende maand elkaar tegensprekende nieuws items. Als een handelaar heb je de keuze: wees bescheiden en georiënteerd op de korte termijn of sta aan de kant tot de ruis voorbij is.

Nu we het er toch over hebben, er kan de komende twee weken veel ruis zijn. Zowel de Zon als Venus gaan door het teken Kreeft en beide vormen ze van 9 -21 juli een oppositie naar Saturnus en Pluto in Steenbok. Dit is al een formatie die indicatief is voor conflicten en het meest conflicterende teken van de dierenriem Kreeft is er bij betrokken (het is een observatie, niet een bewezen feit, dat individuen met sterke Kreeft invloeden vaak betrokken zijn bij drama’s met tegengestelde belangen en ze weten niet waarom). Deze Mercurius retrograde kan dus intensiever, gevoeliger en verwarrender zijn dan de meeste (en de meeste zijn al redelijk verwarrend als gevolg van hun samenvallen met tegengestelde berichten). We zijn benieuwd hoe President Trump, met zijn Zon in Tweelingen, die geregeerd word door Mercurius ( en alle andere Tweelingen) omgaan met de Mercurius retrograde neiging om berichten te laten mislukken, afgeleid te worden door kleine ergernissen die gemakkelijk kunnen leiden tot een vulkaan van misverstanden. Het kan ook interessant zijn om te zien hoe zijn tegenstanders zullen pogen (en waarschijnlijk met succes) om “onder zijn huid te kruipen”.

Op de markten komen thema’s als schulden en belastingen meer in het nieuws als Venus en Pluto in een bepaald tijdsbestek betrokken zijn bij aspecten met andere planeten of met elkaar (zoals nu het geval is van 9-21 juli). Dit raakt op zijn beurt markten die gerelateerd zijn aan schuld, zoals schatkistpapier en valuta (bijv. de dollar). Ook is er een regel die zegt: elke markt die daalt richting een hard aspect tussen Venus en Saturnus is een kandidaat om een rally te starten. We zullen deze tijdsperiode nauwkeurig in de gaten houden voor uitstekende handelskansen. Of niet. Mercurius is immers retrograde en dat is meestal niet een gunstige tijd voor positie handel. Hier kun je al de conflicterende signalen (astrologisch) gerelateerd aan Mercurius retrograde, zich zien ontwikkelen Denk deze maand 3 keer na voor dat je beslissingen neemt. Wees ervan verzekerd dat alle feiten correct zijn en dat je genoeg informatie hebt om een beslissing te kunnen nemen. En zorg voor een ontsnappingsroute voor het geval je van gedachten veranderd.

 

Mededelingen

Opm: Volgende week zal er geen wekelijkse column verschijnen i.v.m. reizen. We zijn de week erop weer terug.

irma schogIrma Schogt van Markettiming.nl is verantwoordelijk voor de vertaling en verspreiding van de publicaties van Raymond Merriman in Nederland. Op Markettiming.nl vind je ook de diverse diensten en services van Irma.

Disclaimer:

In tegenstelling tot wat sommige lezers veronderstellen, staan in deze column geen voorspellingen vermeld van mogelijke toekomstige bewegingen in verschillende financiële markten. Wat u wel columns mag verwachten, is een wekelijkse update van de verschuivingen in verscheidene aandelen- en andere financiële markten over de hele wereld, in samenhang met de verschillende geokosmische factoren die ermee gepaard gaan. Deze gratis service is geschreven om de lezer inzicht te geven in de relatie tussen astrologische factoren en collectieve menselijke activiteiten. Indien u op zoek bent naar concrete financiële voorspellingen voor de beurs, zal u ongetwijfeld uw gading vinden in ons gamma van nieuwsbrieven per abonnement, maar niet in deze gratis service.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Irma SchogtVooruitblik op de week