Columns & Artikelen

Een nieuw paradigma

by Maarten Verheyen on 25 juli 2019

Sorry dat ik het op deze manier formuleer, maar je moet tegenwoordig toch wel heel onnozel zijn om grotere bedragen in vastrentend kapitaal (obligaties, spaarrekening, …) te investeren.

De rente die je op deze “belegging” realiseert is in sommige gevallen reeds negatief en het ziet er niet naar uit dat hier snel verandering in zal komen. Sterker nog: de centrale banken neigen naar verdere renteverlagingen waardoor de rente nog dieper in het rood zal gaan!

Geld betalen om je geld uit te lenen, terwijl je daarbij ook nog eens het risico op wanbetaling loopt … ja, dat is al idioot op zich. 

Maar het wordt eigenlijk nog gekker. 


Niet alleen krijg je over een jaar minder geld terug dat je vandaag hebt uitgeleend, maar dat geld heeft ook nog ééns aan koopkracht ingeboet!

Wereldwijd circuleren er momenteel voor $13 biljoen aan obligaties met een negatieve coupon … en dit aantal lijkt alleen maar te groeien.

Is het dan gek dat spaarders en beleggers richting edelmetaal kijken?

De voordelen van een dergelijke belegging worden steeds meer mainstream.

Je betaalt geen rente om je geld te beleggen … je loopt geen tegenpartijrisico … en je kapitaal wordt ook nog eens beschermd tegen inflatie.

Wie wil dat niet?

Ray Dalio heeft het over een “paradigm shift”. Wel, deze kan tellen.

Al die beleggers die reflexmatig enkel naar vastrentende beleggingen grijpen, moeten zich toch stilaan opgejaagd wild beginnen voelen?

Hoe lang nog vooraleer deze groep in beweging komt en massaal de kaart van edelmetaal trekt? Ik vermoed dat we van dat moment niet zo heel ver verwijderd zitten. 

Het lijkt me trouwens een paradigma met een behoorlijk lange runway.

In België staat er inmiddels 279 miljard euro op spaarrekeningen.

Even ter vergelijking: hoeveel geld hebben beleggers in edelmetaal zitten?

Harde cijfers zijn er niet, maar als ik kijk naar de omzetten van de goudhandelaars, moet het slechts een schijntje van dat bedrag zijn. Meer dan 1% zal het zeker niet zijn, en dan ben ik nog gul met mijn inschatting.

Het is nog altijd early game. De eerste minuten van de eerste inning en we hebben er negen te gaan.

Beleggers die in de voorbije jaren goud stapelden, zijn de voorlopers in deze trend.

En wie momenteel zilver koopt, mag zich ook nog tot die groep rekenen. Hier is de prijs pas uitgebroken en we noteren amper $3 boven de absolute lows.

Waar de goudprijs vooral bepaald wordt door de centrale banken en de grotere spelers, wordt de zilverprijs vooral bepaald door de interesse van de particuliere beleggers.

Wie wil inzetten op de paradigmaverandering van Dalio, trekt dus best de kaart van zilver in plaats van goud.

Een miljardair heeft die luxe niet, daarvoor is de zilvermarkt simpelweg te klein.

Zilver zal iedereen in snelheid pakken en koersen opzoeken die helemaal “out there” zijn.

Koop hier je zilver vrij van BTW

Maarten Verheyen, Aandelen.com

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

Maarten VerheyenEen nieuw paradigma