Columns & Artikelen

Vooruitblik op de week

by Irma Schogt on 5 augustus 2019

Korte evaluatie en vooruitblik  

 

Trump tweette:”Wat de markt van Jay Powell en de Federal Reserve wilde horen, was dat dit het begin zou worden van een lange periode met agressieve renteverlagingen die de Chinese renteverlagingen en de renteontwikkelingen in de Europese Unie en andere landen op de voet zou volgen.” Maar dat is niet wat de markt kreeg. Op de persconferentie na de beslissing zei FED-voorzitter Jerome Powell: “Laat me vooral duidelijk zijn – het is niet het begin van een lange reeks renteverlagingen.” Powell voegde er nog aan toe dat hij niet zei dat er “slechts één renteverlaging zou zijn.” – Jonathan Garber, “Tariefverlaging van Trump Bashes Fed”, https: www.foxbusiness.com, 1 augustus 2019.

In juli zijn 164.000 banen toegevoegd aan de Amerikaanse arbeidsmarkt, iets minder dan de geschatte 165.000. De hoeveelheid mensen die nu in Amerika een betaalde baan hebben steeg hiermee naar een recordhoogte. Ook de hoogte van de lonen overtrof de verwachtingen van analisten. Ze stegen 3,2% op jaarbasis en overtroffen hiermee een voorspelling met 0,1 procentpunt. De sterke loonstijging zou door handelaren gezien kunnen worden als een teken van stijgende inflatie, waardoor later dit jaar de FED de rente meerdere keren zou kunnen verlagen. – Fred Imbert en Dam Meredith, “Dow Futures stijgen plotseling 100 punten,” https://www.cnbc.com, 2 augustus 2019.

De aandelenmarkten over de hele wereld reageerden net zo volatiel als de financiële astrologie vorige week al deed vermoeden, daar tussen 29 juli en 2 augustus 1) Mercurius, “de grappenmaker” werd geaccentueerd toen deze weer stationair werd, en 2) de Zon en Venus een vierkantaspect vormden met Uranus, “het buitenbeentje”.

Zoals de DJIA bijvoorbeeld. Maandag en dinsdag waren relatief rustige dagen op de DJIA daar beleggers wachtten op de FED-aankondiging woensdag. De beleggers waren ervan overtuigd dat de FED de rente met 0.5 basispunten zou verlagen en niet onwelwillend was de rente in de toekomst verder te verlagen, de DJIA noteerde zelfs bijna op 27.300 punten, niet ver van zijn recordhoogte van 27.398 punten op 16 juli jl. (één handelsdag na tweesterren kritische omkeerdatum). Binnen enkele minuten nadat de FED een renteverlaging van “slechts” 0.25 basispunten aankondigde, en suggereerde dat dit een eenmalige verlaging was en niet het begin van een reeks toekomstige renteverlagingen, lanceerde Trump zijn eerste kritische tweet over de beslissing van de FED. De volgende uren daalde de DJIA tot 26.719 punten, een swing van meer dan 500 punten. Maar dat deed er eigenlijk niet zo toe want de volgende dag, 1 augustus, had de DJIA bijna alle verliezen goedgemaakt en noteerde weer 27.175 punten, meer dan 300 punten hoger dan na de FED aankondiging. Toen echter kwam Trump met zijn volgende bericht, deze was desastreus voor de markten: hij kondigde een nieuwe ronde van importheffingen op Chinese producten aan, te beginnen op 1 september. De beleggers schrokken zich een hoedje en de DJIA reageerde onmiddellijk met een swing van 600+ punten en verloor daarmee al zijn winst vanaf de hoogtepunten van die dag. Tegen vrijdag was de DJIA gedaald tot 26.249, 1149 punten en meer dan 4% lager dan op 16 juli.

Beleggers, wereldwijd, zijn plotseling van streek door weer een nieuwe onzekerheid over wat hen te wachten staat, wat op zichzelf weer een weerspiegeling is van het grotere geokosmische gebeuren, wat in feite het grootste deel van 2019 van kracht is: het afnemende vierkant tussen Jupiter en Neptunus, dat eindigt op 21 september. Daarna verschuift de collectieve psychologie, ingegeven door de symbolische dynamiek van de kosmos, van wishful thinking en zelfgenoegzaamheid naar het besef dat er enkele serieuze problemen zijn die serieus moeten worden opgelost. Het “Steenbok Stellium” van eind 2019 tot 2020 en zelfs tot daarna komt er snel aan. Een van de eigenschappen van Steenbok is ernst, in tegenstelling tot Jupiter vierkant Neptunus, die is vol dwaasheid in de omgang met het alledaagse, maar Steenbok brengt ook meer diepgang als het gaat om spirituele of esthetische zaken.

 

De geokosmos van vandaag en gedachten over morgen

 

De voormalige economisch topadviseur van president Donald Trump zegt dat de handelsoorlog met China niet te winnen is en dat het de Amerikaanse economie schaadt. Gary Cohn vertelde aan de BBC dat de import heffingen ervoor zorgen dat de kosten voor (soms) broodnodige producten uit China omhooggaan en in feite Washington’s plannen de groei te stimuleren door belastingverlagingen tenietdoen. “Wanneer je fabrieksapparatuur bouwt, koop je staal, koop je aluminium, koop je geïmporteerde producten en dan hanteren we heffingen, dus letterlijk wordt de fiscale prikkel die je met de ene hand geeft, weggenomen door de andere hand,” ‘zei Cohn. – David Reid, “Gary Cohn: Trump’s handelsoorlog met China doet de Amerikaanse economie meer pijn dan goed “, https://www.cnbc.com, 26 juli 2019.

President Trump verkondigde donderdag da hij vasthoudt aan zijn besluit om een importheffing van 10 procent in te voeren voor een extra bedrag van $ 300 miljard aan Chinese goederen die de VS binnenkomen, en hij zei verder dat de pijn voor Beijing zal voortduren totdat er een akkoord ligt. “Tot het moment dat er een deal is, zullen we China zwaar belasten,” zei Trump. In een reactie op de verhoging onthulden Chinese bronnen, exclusief aan FOX Businessnews, dat Beijing zich momenteel meer en meer “loskoppelt” van zijn afhankelijkheid van de Amerikaanse economie … Trump vertelde eerder op de dag optimistische te zijn over de handelsbesprekingen, waarbij de dialoog werd geclassificeerd als “positief en de toekomst als zeer helder.”– Brittany De Lea, “Trump:‘ We zullen China zwaar belasten “totdat er een handelsdeal is bereikt,” https: /www.foxbusinessnews.com, 2 augustus 2019.

De plotselinge en abrupte veranderingen op de financiële markten vorige week hielden rechtstreeks verband met de plotselinge en abrupte uitspraken van de Uranisch geaarde Amerikaanse president, waarbij hij zijn ongenoegen uitte over de renteverlaging van de Federal Reserve Board met “slechts” 0.25 basispunt en de onwil van China te buigen voor zijn eisen betreffende de handelsdeal. In beide gevallen volgde een aandelenuitverkoop als reactie op zijn berichten, vergezeld van een rally naar nieuwe 2-jarige hoogtes in T-Notes en wederom een nieuw 6-jarige hoog voor Goud. Meestal, wanneer Goud en T-Notes naar nieuwe jaarhoogtes stijgen, betekent dit dat beleggers zich verzekeren tegen een economisch onzekere toekomst.

Het ironische is dat dit dezelfde twee factoren zijn (kritiek op de FED en importheffingen) die ertoe hebben geleid dat de markten in november-december van 2018 “crashten” met ca. 20%, en waarover Trump naderhand werd gewaarschuwd. Toen hij namelijk naderhand een aantal marktspecialisten raadpleegde omtrent de reden van de crash werd hem verteld dat de redenen waardoor beleggers zo nerveus werden waren: 1) dat hij (Trump) publiekelijk kritiek had op het beleid van de FED en daarmee rechtstreeks hun onafhankelijkheid bedreigde, en 2) zijn beleid met betrekking tot de importheffingen in het handelsgeschil met China. Je vraagt je af of hij nu werkelijk denkt dat dezelfde aanpak dit keer een ander resultaat zou opleveren? De harde Neptunus-overgang waaronder Trump zich momenteel bevindt kan soms vergeetachtigheid tot gevolg hebben.

Sommige dingen veranderen nooit. Behalve, in dit geval, is er misschien wel iets veranderd. De bull-markt is misschien nu net afgelopen. Zoals het hele jaar al is vermeld, heeft de 12-jarige cyclische passage van Jupiter in Boogschutter een sterke historische overeenkomst met lange termijncyclus toppen in Amerikaanse aandelen, vooral wanneer deze passage de middelste graden van Boogschutter passeert. Tussen 10 juli en 13 september bevindt Jupiter zich tussen 14-16 graden Boogschutter (er staan normaal 30 graden in een teken). Met andere woorden, Jupiter bevindt zich nu in de middelste graden van Boogschutter die de hoogst mogelijke overeenkomst vertoont met cyclische lange termijntoppen. In onze vorige column verwezen we naar 7-11 augustus als een goede mogelijkheid voor deze top, omdat Jupiter en Uranus dan van richting veranderen, terwijl Jupiter tegelijkertijd een gunstig driehoek aspect vormt met de Zon en Venus. Maar ook dan hanteren we altijd een tijdsband van 2 maanden. Gezien de omvang van de daling van vorige week, is het heel goed mogelijk dat de recordhoogtes van 22-29 juli in de verschillende Amerikaanse indices de top markeren.

Wat de volgende twee weken betreft, de belangrijkste ge kosmische gebeurtenissen aan de horizon zijn die van Zon en Venus driehoek Jupiter, 7 en 8 augustus, gevolgd door Jupiter die direct draait en Uranus die retrograde draait beide op dezelfde dag namelijk 11 augustus. De combinatie van en de draai van Jupiter en de draai van Uranus op dezelfde dag geeft een zeer krachtige kosmische setup, die vaak overeenkomt met zeer grote prijsbewegingen op financiële markten binnen een week. Sinds woensdag 31 juli zien we daar al symptomen van. Jupiter houdt verband met het principe van overdrijving, meestal optimisme. Uranus vertegenwoordigt de drang om grenzen te verleggen, zoals steun en weerstand. Wanneer deze twee planeten tegelijkertijd geaccentueerd worden, is er vaak sprake van plotselinge veranderingen en nieuwe hoop die leidt tot sterk stijgende aandelenkoersen. Het tegenovergestelde kan echter ook. Wanneer Jupiter niet optimistisch en hoopvol is, neigt hij in plaats daarvan naar paniek en crises. In de komende twee weken is een plotselinge draai met een stijging naar nieuwe hoogtes of meerjarige hoogtes in sommige markten (dat zien we al bij T-Notes en Goud) niet uitgesloten, of er komt een ernstige val van de aandelenkoersen, zoals we begin en eind 2018 zagen op de wereldwijde aandelenmarkten.

We komen terug van vakantie over twee weken. Geniet van de Jupiter / Uranus-invloeden die er deze komende week zijn, want ze geven de voorkeur aan enorm veel lol, plezier en ontmoetingen met veel nieuwe en oude vrienden. Het is een geweldige tijd voor een feest en nog beter voor een huwelijk. Het is ook een gunstige tijd om inventief te zijn en buiten de lijntjes te denken. Er zijn oplossingen ook als u vastloopt. Dit is een goed moment om los te komen. Het is een goed moment om naar nieuwe plaatsen te reizen en spannende nieuwe avonturen aan te gaan.

 

 

Mededelingen

Attentie
In verband met vakantie is er volgende week geen gratis wekelijkse marktvooruitblik. Als u echter abonnee bent van één van onze MMA-rapporten, houd dan wel uw mailbox in de gaten voor onze jaarlijkse Forecastboek-voordeelactie. Forecast 2020 is, voor abonnementhouders, vanaf volgende maand al te bestellen tegen een gereduceerd tarief. Als u nog geen abonnee bent, kunt u overwegen om vóór 12 augustus een abonnement te nemen om van deze speciale aanbieding te kunnen profiteren.

Het jaar 2020 wordt kosmisch gezien een ongelooflijk jaar, het voorspelt een grote verschuiving en die begint waarschijnlijk met een verandering van wereldzaken, leiderschap en in de financiële markten. Het is geen verschuiving van enkele jaren, maar dit is het einde en het begin van een 20-, een 60-, een 200- en een 800-jaarscyclus waarbij de Grote Heersers aller Tijden, Jupiter en Saturnus, betrokken zijn. Voor astrologen betekent dit de start van de grote verschuiving. U wilt het jaarboek 2020 vast dit jaar niet missen en alleen actieve abonnees op MMA-rapporten krijgen de beste pre-publicatieprijs, al vanaf 12 augustus.

 

DUIK

Een frisse zomerduik

Lees het artikel “Indices zoeken tijdelijk wat afkoeling: koopkansen onderweg?” van Irma Schogt op TradeIdee >>>

 

Irma Schogt van Markettiming.nl is verantwoordelijk voor de vertaling en verspreiding van de publicaties van Raymond Merriman in Nederland. Op Markettiming.nl vind je ook de diverse diensten en services van Irma.

Disclaimer:

In tegenstelling tot wat sommige lezers veronderstellen, staan in deze column geen voorspellingen vermeld van mogelijke toekomstige bewegingen in verschillende financiële markten. Wat u wel columns mag verwachten, is een wekelijkse update van de verschuivingen in verscheidene aandelen- en andere financiële markten over de hele wereld, in samenhang met de verschillende geokosmische factoren die ermee gepaard gaan. Deze gratis service is geschreven om de lezer inzicht te geven in de relatie tussen astrologische factoren en collectieve menselijke activiteiten. Indien u op zoek bent naar concrete financiële voorspellingen voor de beurs, zal u ongetwijfeld uw gading vinden in ons gamma van nieuwsbrieven per abonnement, maar niet in deze gratis service.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Irma SchogtVooruitblik op de week