Columns & Artikelen

Goudgekkies en de negatieve rente

by Maarten Verheyen on 14 augustus 2019

Goud acteert als een atleet in topvorm en noteert een all-time in de meeste valuta.

Ook in euro zitten we op een zucht van een absolute high.

Dit betekent dat IEDEREEN die in de voorbije jaren goud kocht vandaag in de plus zit.

Voor zilver is het nog even wachten, hier noteert de prijs nog steeds maar aan amper één derde van de topkoers (gemeten in usd).

Voor nieuwe aankopen, blijf ik dan ook naar zilver wijzen.

En alhoewel het sentiment op korte termijn wat lijkt te pieken en een correctie zich opdringt, is dat geen reden om af te wijken van de lange termijn strategie.

Een bull-market gaat met horten en stoten. Twee stappen vooruit, gevolgd door één stap achteruit.

Als belegger is het belangrijk om het ruis op korte termijn te negeren en de lange termijn fundamentals goed op het netvlies te houden.

Dat verhaal is heel erg simpel: de wereld verzuipt in de schulden en centrale banken houden het schip drijvende door steeds grotere hoeveelheden aan schuldpapier op te kopen.

Die aankopen worden gefinancierd via de geldpersen en stuwen de koersen van obligaties naar absurde niveaus.

Ondertussen noteren $15.000 miljard aan obligaties met een negatieve rente.

Als econoom krijg je dat gewoon niet uitgelegd, al houdt het niemand tegen om een poging te doen en het voor te stellen alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

Dat is het allerminst.

Die negatieve rentes zijn een belangrijk symptoom van het échte probleem. Er wordt simpelweg veel te veel geld geprint en dat geld drijft de prijzen van allerhande activa tot ongekende hoogtes.

Het is dit fenomeen dat beleggers richting edelmetaal duwt.

Wie geconfronteerd wordt met negatieve rentes en zodoende een zeker verlies voor de spaarcenten, staat opeens open voor het idee om de spaargelden om te zetten naar goud.

Bankiers hebben de klanten jarenlang uit goud gehouden met het argument dat goud geen rente betaalt, maar laat net dat argument tegenwoordig reden nummer één zijn om goud te kopen.

Je spaargeld levert immers ook geen rente meer op en de kans is niet onbestaande dat je straks rente zal moeten betalen om je geld uit te lenen aan de bank.

Voor heel wat beleggers meer dan een brug te ver en dan zie je dat goud opeens een heel erg aantrekkelijk alternatief is geworden.

Het is nog steeds “early game”.

De eerste schapen zijn zonet over het hekje gesprongen, de kudde moet nog komen.

Maar het is zonder meer bemoedigend om vast te stellen dat er zich een nieuwe groep kopers ontwikkelt.

Waar in het verleden goud vooral werd gekocht door de “goudgekkies” die bescherming zochten tegen het naderend eindspel, kloppen nu de eerste spaarders aan bij de goudhandelaar.

En nogmaals, voor nieuwe aankopen, kijk ik persoonlijk vooral in de richting van zilver. 

 

Ik hierboven de negatieve rentes aangewezen als één van de factoren achter de stijgende goudprijs.

Om het kort samen te vatten: centrale banken vergroten stelselmatig de geldhoeveelheid en die extra centen zorgen voor negatieve rentes.

Maar die grotere geldhoeveelheid stuwt niet alleen via negatieve rentes de goudprijs hoger, het brengt nog een ander aspect met zich mee.

Als je de geldhoeveelheid verruimt, geld printen in de volksmond, ondermijn je namelijk het vertrouwen in je munt. Je holt met dit soort beleid de waarde van je munt uit.

Een aantal centrale banken verstoppen het zelfs niet meer dat zij bewust een lagere valuta nastreven. Het achterliggend idee is dat dit goed is voor de export.

Op korte termijn zal dat wel kloppen, maar op langere termijn is het een gevaarlijk spel dat uiteindelijk uitmondt in een valutacrisis.

In Argentinië kunnen ze er alvast over meepraten.

De Argentijnse peso verloor maandag in één klap een kwart van de waarde na een verrassende verkiezingsuitslag.

Een kwart!

Stel je voor dat je wakker wordt en de koopkracht van je spaargeld met 25% werd uitgehold? Zo snel kan het dus gaan wanneer beleggers het vertrouwen in je munt verliezen.

En wie dacht dat aandelen beschermen boden tegen koopkrachtverlies, kwam van een kale reis thuis. Gemeten in dollars, ging de Argentijnse beurs maandag 48% lager op één dag tijd. De helft van je vermogen footsie op 24u tijd!

Dit zijn dramatische beweging die je leven kunnen bepalen.

Argentijnen die decennia lang gewerkt en gespaard hebben voor hun oude dag, verloren in één dag een kwart tot de helft van die jarenlange inspanningen.

Dat is een drama.

Enkel wie investeerde in edelmetaal wist te ontsnappen aan deze brutale aanslag op de financiën.

Goud zorgde wederom voor absolute bescherming en de zeldzame Argentijn die het vermogen investeerde in het gele metaal, verloor geen cent.

De koopkracht in goud bleef 100% intact.

Dat is een bescherming die enkel edelmetaal je kan bieden.

Argentinië zou trouwens overal in de wereld de ogen moeten openen. Argentinië toont aan wat er gebeurt als je teveel geld print en de waarde van je valuta op het spel zet.

Een groot aantal beleggers zal nu wellicht denken dat zoiets in Europa niet kan gebeuren, maar dat kan wel ééns een heel dure misrekening zijn.

Wanneer je maar geld blijft drukken en iedere crisis wil oplossen met nog méér geld in omloop te brengen, dreig je vroeg of laat het vertouwen in je munt helemaal te verliezen.

En ééns het vertrouwen weg is, kan het heel erg snel gaan. Complete vermogens kunnen verdampen op één dag tijd.

Dat is het risico dat we met zijn allen lopen door het lichtzinnige beleid van de ECB.

Enkel een gezonde positie edelmetaal kan ons bescherming bieden tegen deze gekte.

Goud is en blijft een goede optie, al is zilver momenteel de betere keuze.

Zilver kan 3x sneller stijgen dan goud tijdens een bull-market.

Koop hier je zilver

Maarten Verheyen, Aandelen.com

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

Maarten VerheyenGoudgekkies en de negatieve rente