Columns & Artikelen

Wat een week!

by Maarten Verheyen on 26 augustus 2019

De handelsoorlog met China lijkt compleet te ontsporen … de recessievrees lijkt een consensus te bereiken … de ECB die een grote bazooka in stelling brengt … Trump die steeds openlijker aangeeft dat hij een verzwakking van de dollar plant … en Mark Carney die het in Jackson Hole heeft over een complete reset!

Er beweegt opééns van alles in de financiële wereld en ik denk dat we ons stilaan mogen opmaken voor enkele forse bewegingen.

Laten we ons vandaag even focussen op de Verenigde Staten en Donald Trump.

Iedere president weet dat hij een goede economie nodig heeft om herverkozen te geraken en Trump wil op dit vlak alvast niets aan het toeval overlaten.

De impact van een president op de economie lijkt op het eerste zich eerder beperkt, maar Trump haalt in ieder geval alles uit de kast om zijn doel te bereiken.

Hij zet in op vier pijlers om de economische motor op volle toeren te laten draaien

    1. Handelsakkoorden
    2. Lagere belastingen
    3. Lagere rente
    4. Lagere dollar

Laten we beginnen met die handelsakkoorden. China kwam deze week eindelijk met een sterke tegenreactie en zal hogere importheffingen hanteren op $75 miljard aan Amerikaanse goederen.

De reactie van Trump bleef niet lang uit en verhoogde de heffingen op $550 miljard aan Chinese imports.

En zo zie je al meteen waar het schoentje wringt voor China. China exporteerde vorig jaar voor $540 miljard naar de VS, omgekeerd bedroeg de Amerikaanse export naar China slechts $120 miljard.

Een handelsoorlog doet de Chinezen méér pijn.

Maar ook de relatief hoge rente is Trump een doorn in het oog. Ok, de rente noteert in de VS dicht tegen bodemniveau’s ligt wel nog een heel stuk hoger dan in Europa of Japan.

De VS trekt op deze manier extra kapitaal aan waardoor de dollar alsmaar sterker wordt. Een sterke dollar tast op korte termijn de concurrentiepositie van de VS en dat zint Trump niet.

Hij wil een lagere dollar en zo de economie een extra duwtje in de rug geven. Daar is hij bijzonder duidelijk in, vooral richting de Federal Reserve.

Een Amerikaans president die zich openlijk mengt met het beleid van de centrale bank, het is ongezien.

Hier en daar wordt geopperd dat Trump op deze manier de onafhankelijkheid van de centrale bank op de helling zet.

Alsof centrale banken in het verleden niet beïnvloed werden door de politiek?

Het grote verschil is dat het nu openlijk gebeurt.

Trump is in ieder geval zwaar gefrustreerd in de Federal Reserve en blijft op alle manieren druk zetten om Powell tot een soepeler monetair beleid te dwingen.

De Donald hanteert daarvoor zijn typische psychologische trukendoos en vroeg zich via een Tweet af wie de grootste vijand is van de VS: de Chinese president Xi of Powell?

Trump tast in ieder geval de limieten van zijn bevoegdheden af en wil verder gaan dan zijn voorgangers. Hij wil kost wat kost een zwakkere dollar, en wees niet verrast als hij op een blauwe maandag een plan op tafel gooit om dat te forceren.

Het is allemaal koren op de molen van de goudprijs. Ook in euro bereikte de prijs nu een nieuwe all-time high.

Zilver evolueert richting de $18 per ounce, maar in vergelijking met goud blijven het bodemprijzen. De grote uitbraak in de goud/zilver-ratio hebben we nog niet goed gezien waardoor je goedkoop zilver kan blijven inslaan.

Koop hier je zilver

Maarten Verheyen, Aandelen.com

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

Maarten VerheyenWat een week!