Columns & Artikelen

Wat is de ECB van plan?

by Maarten Verheyen on 27 augustus 2019

Europa sukkelt richting een recessie. Je kan zelfs de case maken dat we er al middenin zitten.

Draghi heeft sinds 2016 voor 2.600 miljard euro aan obligaties opgekocht, de rente in negatief territorium geduwd en de waarde van de euro uitgehold.

Het mag allemaal niet baten.

Europa is een zootje.

Vooral het banksysteem lijkt behoorlijk disfunctioneel. De marktwaarde van de Europese banken maken nog amper 2% uit de wereldwijde waarde van de financiële sector.

TWEE PROCENT!

De Europese bankindex staat op het punt om onder de lows van 2009 te duiken.

Moet er nog zand zijn? Deutsche Bank is uiteraard de opperzombie.

Mocht DB vallen, dan volgt de rest als dominosteentjes.

Not gonna happen!

“Gelukkig” zitten de ECB en de overheden gereed om bliksemsnel in te grijpen. De ECB komt 18 september bij mekaar maar laat reeds doorschemeren aan de markt dat er een grote bazooka in stelling wordt gebracht.

Yep, geen gewone bazooka meer maar “een grote bazooka”. Het moet altijd meer en groter zijn, anders gaat het sowieso niet meer werken.

Maar wat kan de ECB doen? Nog méér obligaties opkopen? Heel veel is er niet meer te koop. Als de centrale bank nog een versnelling hoger schakelt, is de schuld de facto genationaliseerd.

Eigenlijk moeten we maar gewoon naar Japan kijken om het draaiboek van de ECB te kennen. Ook Japan liep op een gegeven tegen het probleem aan dat er niet genoeg obligaties meer voorhanden waren.

De oplossing? Dan kopen we toch gewoon aandelen!

De Bank of Japan kocht al voor $250 miljard aan aandelen op, goed voor 4,7% van de totale marktwaarde. De centrale bank is reeds de grootste aandeelhouder in 23 bedrijven, en zit in de top 10 van grootste aandeelhouders bij 49,7% van de bedrijven.

Of zal de ECB nog een stapje verder gaan en goud kopen? Dat lijkt me nog wat te vroeg , maar ik sluit het ook niet helemaal uit omdat het ergens wel zou aansluiten bij de recente stopzetting van het goudakkoord.

Helicoptergeld? Ook dat is een reële mogelijkheid.

Helicoptergeld is een term die Ben Bernanke lanceerde om aan te tonen dat centrale banken altijd voor inflatie kunnen zorgen door het geld gewoon uit de lucht te laten vallen. Duw burgers cash geld in hun handen, en ze zullen het wel uitgeven.

En tenslotte is er nog het modewoord van de dag: Modern Monetary Financing.

Diverse Europese landen gaven reeds aan dat men werkt aan private investeringsfondsen om de economie te ondersteunen. Misschien kan de ECB voor de financiering zorgen?

Kortom, opties genoeg maar iedere nieuwe stap brengt ons verder op een monetair dwaalspoor.

Centrale banken moeten steeds verder gaan in de monetaire waanzin. Goud in euro noteert inmiddels aan de hoogste koers ooit en de rally lijkt nog niet meteen te stoppen.

Wie de boot met goud heeft gemist, kijkt best naar achterblijver zilver.

Goud heeft de neiging om in een bull-market het voortouw te nemen, maar op een gegeven moment start zilver aan een inhaalbeweging. Het is dan in no-time “erop en erover”.

Maarten Verheyen, Aandelen.com en Beurs.com

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

Maarten VerheyenWat is de ECB van plan?