Columns & Artikelen

Vooruitblik op de week

by Irma Schogt on 9 september 2019

Korte evaluatie en vooruitblik

De groei van de banen in augustus ging door in een laag tempo, de niet agrarische banen stegen met 130000 en was voornamelijk te danken aan de inhuur van medewerkers die voorbereidingen doen voor de verkiezingen. De toename van de lonen bleef solide, het gemiddelde uurloon steeg 0,4% voor de maand en 3,2% voor het jaar. Beide cijfers waren een tiende van een procent beter dan verwacht. Jeff Cox, “De banengroei voldoet niet geheel aan de verwachting terwijl we in augustus een toename zagen van 130000,” , http//www.cnbc.com, 6 september 2019

Tijdelijke tarieven om een schot voor de boeg te geven lijken nu permanent te worden en zijn hoger dan eerst werd aangekondigd. Andere landen hebben hun koopplannen gewijzigd en dat heeft gevolgen voor de langere termijn. De bevoorradingsketens van diverse bedrijven zijn verplaatst en ze zullen niet terugkeren naar de situatie van voor de handelsoorlog. De langere termijn risico’s van de handelsoorlog blijven in de gedachten van het stafpersoneel en zij zullen deze risico’s managen door een diversificatie van hun bevoorradingsketen. Tarieven gedragen zich als belasting op de handel en wie ook deze belasting betaalt, het schaadt de handel. De wereldwijde handel vertraagt en daarmee de wereldwijde economische groei. Bluford Putnam, “Handelsoorlog: Alles is veranderd,” 4 september, 2019, https://www.cmegroup.com/.

Het was weer een opmerkelijke week voor de financiële markten. De aandelen zetten hun opmars, die volgde op de laagten van midden augustus, voort terwijl edelmetalen woensdag 4 september nieuwe meerdere jaar hoogten maakten om vervolgens richting het einde van de week flink te zakken. De week was ook opmerkelijk omdat de euro naar zijn laagste punt sinds mei 2017 viel en T-Notes gingen naar hun hoogste punt sinds september 2016.

Activa die zijn gebaseerd op de dollar, zoals schatkistpapier en aandelen blijven het meest aantrekkelijk om in te investeren. Dit is waarschijnlijk een reflectie – en resultaat – van het economische beleid van President Trump in 2017 en gedurende een groot deel van 2018. Toen had zijn partij (Republikeinen) de controle over alle drie takken van de regering voor de eerste keer sinds 1929-1930. Maar de recente uitbraak van edelmetalen en het schatkistpapier van de VS naar hun meerdere jaar hoogten is hoogstwaarschijnlijk een erkenning van de groeiende onzekerheid ten aanzien van de wereldwijde financiën, wat veroorzaakt wordt door het recente beleid van de regering sinds eind 2018. Net zoals investeerders dollar gebaseerde activa zoeken, zoeken ze ook naar “veilige havens” of zelfs een hedge omdat ze het afgelopen jaar te maken hebben met handels disputen en valuta oorlogen. De wereldhandel vindt het noodzakelijk om hun bevoorradingsketens te hergroeperen en hun bedrijfsoperaties aan te passen aan de toegenomen importheffingen van de VS en China. En dit alles gebeurt – escaleert – terwijl we de derde passage van het Jupiter/Neptunus afnemende vierkant van 21 september naderen.

De meeste wereldaandelenmarkten bleven de afgelopen week stijgen. In Europa gingen alle 4 indices die we volgen naar hun hoogste punt in 5 weken. De SMI was het meest interessant, deze bereikte vrijdag de 10076. De all-time hoogte was 10091 die werd neergezet op 3 juli

In Azië en op de Pacific zagen we bijna hetzelfde. De Shanghai Composite steeg donderdag naar 3015, de hoogste prijs sinds 4 juli. En nog maar zo recent als 6 augustus werd er een meerdere maand laagte gezet op 2734. Dus een stijging van 10% in maar één maand. De Hang Seng, de Nikkei en de ASX stegen naar hun hoogste niveaus in vijf weken. Maar de Indiase Nifty doet het omgekeerde. Deze daalt weer en is bijna bij zijn 7 maand laagte van 10037 die werd neergezet op 23 augustus.

De markten in de VS gingen ook naar hun hoogste niveaus sinds hun laagten van 6 of 15 augustus (een geval van onderlinge bullishe divergentie waarbij sommige indices hun laagtes maakten net voor onze twee sterren kritische omkeerdatum van 9 augustus en anderen maakten ze een week later). De Nederlandse AEX steeg afgelopen week tot vrijdag 570,39 intraday. Lees ook ons recente artikel door Irma Schogt op TradeIdee

Op de andere markten zagen we scherpe rally’s bij de bitcoin en cannabis aandelen. Bitcoin ging vrijdag naar 10982, een toename van $1600 sinds de laagte van 9312 een week geleden (30 augustus). Canopy een van de meeste populaire cannabis aandelen rallyde vrijdag naar 28.15, bijna 25% boven zijn laagte de voorgaande week. Maar cannabis aandelen staan nog steeds behoorlijk lager dan hun hoogten eind april. Met diverse staten die binnenkort verschillende medische en marihuana initiatieven gaan uitvoeren lijken de vooruitzichten veelbelovend.

 

De geokosmos van vandaag en gedachten over morgen

”Terwijl aan de ene kant de productie cijfers temperen en daardoor genoeg ammunitie verschaffen om te stimuleren doen aan de andere kant de werkgelegenheidscijfers, de prijsstabiliteit en de inflatie gebaseerde data dat niet”, zegt Lisa Shalett, hoofd investeringen bij Morgan Stanley vermogensbeheer. “Inflatie komt een beetje terug na veel deflatie angst eerder dit jaar.” Shalett zegt dat de conflicterende economische signalen en de kritiek van Trump de Fed in een moeilijke positie brengen. Ze lopen het risico koppig genoemd te worden omdat ze niet agressief de rente willen verlagen of om politiek genoemd te worden omdat ze harder gaan dan nodig is onder de huidige omstandigheden. – Jeff Cox, “Er wordt een renteverlaging van een kwart punt verwacht en de markten vinden dat waarschijnlijk niet bevredigend,” http//www.cnbc.com, 5 september 2019

We bevinden ons in het midden van verscheidene elkaar tegensprekende kosmische aspecten. Het grootste aspect dat ons te wachten staat is op 21 september de derde en laatste passage van het Jupiter/Neptunus afnemende vierkant. Tussen 8 en 14 september maken zowel de Zon als Mars een veranderend T-vierkant naar het Jupiter/Neptunus vierkant. De afgelopen week deed van 2-4 september Venus hetzelfde. Dit kan de kosmische verklaring zijn voor de stijgende aandelen prijzen. Een van de veelgenoemde thema’s van dit aspect is immers valse hoop en wensen die leiden naar “irrationele uitbundigheid”. Dit heeft in de werkelijkheid van alledag natuurlijk betrekking op de aankondiging van de afgelopen week dat de handelsbesprekingen tussen de VS en China hervat zullen worden. Maar zulk optimisme was al eerder niet op zijn plaats, we zullen dus afwachten of het deze keer, onder het Jupiter/Neptunus contact, anders zal zijn. Met zowel de Zon als Mars die komende week een vierkant naar Jupiter vormen en wetende dat Jupiter overdrijving symboliseert kunnen we sterke prijsbewegingen zien die beide kanten op kunnen gaan. Als de “irrationele uitbundigheid” domineert dan zal de richting omhoog blijven. Maar als het recht gaan lopen van Saturnus op 18 september dominant gaat worden kan de stemming snel omslaan naar hysterie en paniek. Dat is de andere kant van Jupiter en Neptunus, de realiteit word levensgroot en hopen en wensen worden desillusie en teleurstelling.

Ten aanzien van het vooruitzicht op een meeting in oktober tussen de VS en China is de periode om scherp in het oog te houden die van 12-22 september als de doorgang van Mars in Maagd een T-vierkant maakt met President Trump`s geboorte Zon/Uranus in Tweelingen in oppositie met zijn geboortemaan in Boogschutter ( hij werd geboren tijdens een maansverduistering). Kan hij zijn impulsen om net voor de volgende meeting uit te halen naar de Chinezen, beheersen? Zo niet dan annuleren de Chinezen de besprekingen, ze hebben het vrij duidelijk gemaakt dat ze vragen om respect en beschaafdheid als voorwaarde om door te gaan met de onderhandelingen. Het patroon is dat hij in voorgaande situatie deze gesprekken op de spits dreef. Vlak voor de ontmoetingen vond de VS het nodig om China scherpe verwijten voor de voeten te gooien alsof zo’n strategie zou leiden naar de gewenste uitkomst. Het effect is dat het de hoop op een positieve uitkomst ondermijnt. Deze tactieken hebben tot nog toe niet geleid tot een overeenkomst en ook deze keer is het twijfelachtig of dat deze keer tot een overeenkomst zou leiden. Als dit patroon weer gevolgd wordt dan kan dat resulteren in een beëindiging van alle toekomstige gesprekken tot aan de verkiezingen in 2020. Maar dat zou in eerste instantie wel eens het doel van deze tactiek kunnen zijn.

Ook de volle maan van komende vrijdag en zaterdag 13-14 september is interessant. Deze volle maan geeft potentie aan het Jupiter/Neptunus vierkant. De komende weken beloven zeer dynamisch en misschien onderhoudend te zijn. Maar ze kunnen ook erg verwarrend zijn en vallen misschien samen met een record regenval en overstromingen. Het is ook een tijd waarin het lijkt of sommige mensen hun verstand verliezen. Dit is geen goede tijd om beslissingen te nemen of geruchten te verspreiden omdat er waarschijnlijk geen bewijs is om de beweringen te ondersteunen. Het kan echter een goede tijd zijn voor degenen die willen relaxen en van het leven zonder stress willen genieten. Het is een goede tijd voor een vakantie en het genieten van sociale activiteiten en muziek. Op de aandelenmarkten kunnen we een sterke opmars naar nieuwe hoogten zien of een sterke daling naar nieuwe maand ( of langer) laagten. Met Jupiter is alles overdreven, met Neptunus is er geen touw aan vast te knopen. Het beste is het om rustig achterover te leunen om te genieten van veel nonsens en overdrijving. Feiten controleurs kunnen zich uitleven.

Mededelingen

De Prepublicatie-actie Forecast 2020 is begonnen!

De eens-per-jaar-sale met kortingen op zowel het jaarlijkse Forecast book als op onze MMA nieuwsbrieven is gestart en loopt door tot en met 15 november. U kunt het (E)boek Forecast 2020 nu kopen voor de Prepublicatieprijs van € 45. Na 15 november gaat de prijs omhoog naar € 50: wees er dus snel bij! Een Forecast 2020 boek & E book tezamen kost nu slechts € 79, dat is >€ 25 minder dan de normale prijs. Bespaar 10% op een nieuwsbrief (v.a. € 275) na aanschaf van Forecast 2020. Gebruik de code SALE2020 in het betalingsproces om de korting te verkrijgen. Lees verder>>>

Irma Schogt van Markettiming.nl is verantwoordelijk voor de vertaling en verspreiding van de publicaties van Raymond Merriman in Nederland. Op Markettiming.nl vind je ook de diverse diensten en services van Irma.

Disclaimer:

In tegenstelling tot wat sommige lezers veronderstellen, staan in deze column geen voorspellingen vermeld van mogelijke toekomstige bewegingen in verschillende financiële markten. Wat u wel columns mag verwachten, is een wekelijkse update van de verschuivingen in verscheidene aandelen- en andere financiële markten over de hele wereld, in samenhang met de verschillende geokosmische factoren die ermee gepaard gaan. Deze gratis service is geschreven om de lezer inzicht te geven in de relatie tussen astrologische factoren en collectieve menselijke activiteiten. Indien u op zoek bent naar concrete financiële voorspellingen voor de beurs, zal u ongetwijfeld uw gading vinden in ons gamma van nieuwsbrieven per abonnement, maar niet in deze gratis service.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Irma SchogtVooruitblik op de week