Columns & Artikelen

Ik zoek veiligheid voor mijn geld

by Tom Lassing on 12 september 2019

Nu het steeds meer beleggers en spaarders duidelijk wordt dat spaargeld en aandelen niet altijd even veilig zijn, beginnen steeds meer mensen zich af te vragen waar hun geld dan wel veilig is. Dit is een probleem waar mensen met vermogen altijd al mee geworsteld hebben. Onze Europese kastelen zijn om die reden ontstaan.

Je moet je bewapenen en muren opwerpen. Tegenwoordig niet meer zo zeer letterlijk (behalve als je in de VS woont) maar het basisidee is hetzelfde.
Spaargeld is bij de bank niet veilig, maar waar dan wel? Thuis? Neen, thuis ook niet. Immers hoe veilig is uw huis ten opzichte van inbraak? Daar moet u dus geen grote bedragen bewaren.
Spaargeld gaat bij mij altijd naar de goudrekening. Is het daar veilig? Ja, is het daar immuun? Neen!


Vanochtend kijken we weer tegen een goudprijs aan die onder de 1.500 dollar per troy ounce is gekomen. Enkele dagen geleden was de koers nog 1.550 dollar.
Het is niet uit te sluiten dat goud ook weer onder de 1.000 gaat komen. Ik verwacht het momenteel niet, maar uitsluiten kan ik het niet. Hoe daar mee om te gaan?
Heel simpel, ik koop iedere maand goud (en zilver) tegen de koers van dat moment. Gemiddeld krijg ik daarmee een prima prijs en juist in tijden van crisis is mijn verwachting dat de goudprijs BOVEN de gemiddelde koers zal staan.

Ik heb daarnaast ook geld om mee te beleggen. In aandelen bijvoorbeeld. Die aandelen zijn waardeloos als het bedrijf er achter failliet gaat. Ik kies dus liefst voor structureel winstgevende bedrijven die tegen een stootje kunnen. Warren Buffett schreef daar ook al veel over. Zijn portefeuille bestaat uit aandelen van bedrijven die gemiddeld al tachtig jaar of ouder zijn. Bedrijven die bewezen hebben tegen een stootje te kunnen.

Verder beleg ik in te verhuren onroerend goed. Ook dat is niet onkwetsbaar, maar ook daar wil ik een portefeuille opbouwen waarbij er niet alleen een aankoopgemiddelde ontstaat, maar waarbij ik ook meerdere markten en doelgroepen in de huurmarkt wil bedienen.


Als bedrijf heb ik daarbij nog nooit een beroep op banken gedaan. Ik heb geld geleend, maar nooit van banken.

Ik kreeg gisteren weer een mooi voorbeeld van iemand die juist door zijn relatie met de bank in de crisis in de problemen kwam. Zijn bedrijf bleef winstgevend, maar de waarde van zijn huizen werd door de bank zeer laag getaxeerd en daarmee had hij een te hoge hypotheek. Ondanks dat er geld binnenkwam en de bank eigenlijk geen risico liep dwong de bank hem via de kleine letters om de woningen midden in de crisis tegen ramshkoersen te verkopen. Dit alleen maar omdat de bank aflossing eiste omdat boekhoudkundig zijn huizen minder waard waren geworden, terwijl ze wel keurig rendement opleverden. 2,5 miljoen moest hij aflossen. Een bedrag dat alleen maar bijeen kon komen door alles te verkopen. De huizen zijn nu, zes jaar later, in prijs verdubbeld. Dank je wel bank!

Bankleningen zijn dus heel gevaarlijk, omdat een bank altijd voor haar zelf werkt, niet voor u.

 

Redactie edelmetaal-Info:

Eerder schreef Tom over Alternatief Geld . Hij (her)schreef recent ook zijn rapport over zilveraandelen.

Een samenvatting:

Waarom is zilver zo interessant geworden?

 • De goud/zilver ratio is extreem gunstig voor zilver geworden. Historisch gezien is goud ten opzichte van zilver veel te duur geworden. Om die reden dus ook liever zilver dan goud.

 • De koers van zilver is na een piek in de nazomer van 2011 heel fors gedaald. Toen werd een koers van ruim $48 per ounce bereikt.

 • De hoeveelheid zilver is eindig en de vraag blijft toenemen, terwijl het aanbod allengs minder wordt.

 • De koersen van zilveraandelen hebben echt enorme klappen gekregen. Niet zelden zijn koersen sinds 2011 met 95% gedaald en we zien al stukjes herstel optreden.


In het rapport treft u enkele nu qua timing interessante zilver aandelen aan. Ga er vanuit dat ze misschien niet allemaal uw ‘cup of tea’ zullen zijn. Het kan ook zijn dat bepaalde aandelen op het moment van uw aankoop van het rapport even niet koopwaardig zijn.

Het rapport kost u slechts 27,49 euro!

Tom Lassing – Beursbox

Edelmetaal-info: eerder verscheen van Tom’s hand het rapport over royalty aandelen oa in de goud en zilvermarkt.

Tom geeft meer waardevolle producten uit al:

 • Rijk Worden met Crypto’s
  Een prachtig Crypto rapport waarin waardevolle insights over de kansen en valkuilen in de crypto en blockchain markten. Er is veel geld te verdienen, ook als bitcoin niet meer terug naar 20.000 dollar gaat.
  Klik hier
 • Pensioensparen Rapport
  200 euro per maand degelijk en volgens een briljante opzet beleggen kan je een fantastisch pensioen opleveren. Dit rapport laat je zien hoe!
  Klik hier

Voor meer goud- en zilverleveranciers: kijk in de etalage van Edelmetaal-Info

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Tom LassingIk zoek veiligheid voor mijn geld