Columns & Artikelen

Vooruitblik op de week

by Irma Schogt on 15 september 2019

Korte evaluatie en vooruitblik  

Het Amerikaanse begrotingstekort is voor het eerst in zeven jaar gestegen tot $ 1 biljoen, aldus het ministerie van Financiën donderdag. Het begrotingstekort van de federale overheid steeg in augustus met $ 200 miljard tot $ 1.067 miljard. Het is een stijging van 19 procent, of $ 169 miljard, vanaf de periode van oktober tot augustus 2018. De staatsschuld bedraagt nu $ 22,5 biljoen, een stijging van 13 procent sinds Trump in januari 2017 aantrad. – Jonathan Garber, ” Budget tekort VS boven $ 1 biljoen, Fox Business.com, 12 september 2019.

De ECB kondigde donderdag een nieuw kwantitatief versoepelingsprogramma aan met een netto-aankoop van schuldpapieren ter waarde van 20 miljard euro ($ 21,9 miljard) per maand zolang als de centrale bank het nodig acht. De ECB verlaagde ook de rente op de depositofaciliteit met 10 basispunten (0,1%) tot -0,5%, een nieuw laagterecord, en introduceerde daarbij ook gedifferentieerde maatregelen om eventuele schade op de balansen van banken te verminderen. – Elliot Smith, “Europese aandelen sluiten hoger na agressieve ECB-stimulans”, CNBC.cpm, 12 september 2019.

De wereldaandelenmarkten stegen vorige week opnieuw, met de DJIA tot 27.306 op donderdag 12 september, minder dan 100 punten verwijderd van de recordhoogte van 27.398 punten op 16 juli jl.. De oorzaak? De perceptie dat het ijs gebroken is in het handelsgeschil tussen de VS en China, en de agressieve acties van centrale banken om de rente te verlagen. Vorige week nam de Europese Centrale Bank het voortouw door opnieuw een groot stimuleringsprogramma te starten, en hun belangrijkste deposito-rente te verlagen tot een negatieve rente van – 0,5% en opnieuw een kwantitatief versoepelingsbeleid in te voeren. En toch, ondanks al deze wereldwijde renteverlagingen, vielen de Amerikaanse markten hard. Er klopt iets niet als zowel de rente daalt alsook de waarde van de schatkistpapieren. Ze worden verondersteld omgekeerd evenredig te zijn aan elkaar.

Wat gebeurt er achter de schermen? We weten het niet echt, want we zitten in de greep van de laatste van de drie passages van het afnemende vierkant van Jupiter en Neptunus (volgende week op 21 september), gecombineerd met de Zon, Mercurius, Venus en Mars die allemaal een T-vierkant naar Jupiter-Neptunus vormen. Het is alsof je door nevel en mist loopt. Zoals de laatste tijd vaak in deze kolom is gezegd, kun je niet geloven wat je ziet, hoort of leest. Al deze acties en activiteiten zorgen voor een gevoel van euforie en optimisme, waarbij veel analisten nu verkondigen dat deze rally tot het einde van het jaar zal duren. Maar Jupiter vierkant Neptunus symboliseert ook wel valse hoop en wensen, irrationele uitbundigheid, gevolgd door desillusie en teleurstelling, wanneer die hoop en wensen niet uitkomen. Of, wanneer ze wel uitkomen kunnen ze wel eens erg afwijken van de manier waarop ze aan het publiek waren voorgespiegeld.

Nogmaals, de leer van Financiële Astrologie suggereert dat je niet kunt geloven wat je leest, hoort of ziet. Het is prima om een positieve houding te hebben, maar het kan een serieus probleem worden wanneer de optimistische boodschap eigenlijk meer manipulatief is (misschien wel om de markten op te drijven) dan dat de boodschap echt of accuraat is. Jupiter vierkant Neptunus kan de reden van dit soort berichten zijn, en daarom hebben we 2019 aangeduid als “Het jaar van het grote voorspel” in ons Forecast 2019-boek. Na 2 december 2019 zal Jupiter zich bij Saturnus en Pluto in Steenbok voegen, wat bekend staat als het “Steenbok-Stellium”. De geschiedenis toont een correlatie van financiële markten, die oplopen naar een lange termijn-cyclustop, onder Jupiter in Boogschutter (november 2018-december 2019), om daarna te dalen naar een lange termijn-cyclusdal wanneer Steenbok door Vissen trekt (2020-2022). De correlatie is niet 100%, maar de frequentie hiervan is ruim boven de norm en wij besteden aandacht aan dergelijke kansen.

Terwijl de aandelen vorige week bleven stijgen, daalden andere markten, zoals schatkistpapier, edelmetalen en ruwe olie. Zelfs Bitcoin daalde in de afgelopen twee weken onder $ 10.000 voordat het zich weer herstelde tegen het einde van vorige week. Het grotere verhaal echter ging over de aandelenmarkt, vooral in de VS, waar de indices hun hoogste punt (all-time highs) ooit naderden. Of niet? De dalingen van schatkistpapieren en metalen kunnen ook snel meer aandacht krijgen.

 

De geokosmos van vandaag en gedachten over morgen

 

De gemiddelde rente op de 30-jarige hypotheeklening is nu volgens Mortgage News Daily 20 basispunten (0,2%) hoger dan op maandag en 36 basispunten (0,36%) hoger dan het laatste dieptepunt op 4 september. Dat is de grootste rentesprong sinds de week na de verkiezing van president Trump in zo een korte tijd. – Diana Olick, “Dit was de slechtste week voor hypotheekrente in 3 jaar – en het is misschien is dit nog maar het begin”,a href=”https://www.cnbc.com”>CNBC.cpm, 13 september 2019.

In de column van vorige week werd een tijd beschreven van verschillende tegenstrijdige geokosmische signaturen die nu van kracht zijn tot en met 21 september. Zoals vorige week werd gezegd: “Met zowel de Zon als Mars die komende week een vierkant naar Jupiter vormen en wetende dat Jupiter overdrijving symboliseert kunnen we sterke prijsbewegingen zien die beide kanten op kunnen gaan. Als de “irrationele uitbundigheid” domineert dan zal de richting omhoog blijven. Maar als het rechtlopen van Saturnus op 18 september dominant gaat worden kan de stemming snel omslaan naar hysterie en paniek. Dat is de andere kant van Jupiter en Neptunus, de realiteit wordt levensgroot en hoop en wensen worden desillusie en teleurstelling.” Tot dusverre is het de irrationele uitbundigheid die overheerst in aandelen terwijl we opstomen naar 18-21 september, wanneer Saturnus stationair vooruit draait (een T-vierkant vormend naar de Zon van de VS -vierkant Saturnus) en we de derde en laatste passage van het Jupiter-Neptunus-vierkant (21 september) hebben. Maar het kan ook zomaar zijn dat de uitbundige stemming meer verwantschap heeft met de andere kant van Jupiter en Saturnus, namelijk hysterie en paniek ten aanzien van de vastrentende waarden en edelmetalen.

Er zijn deze week nog andere interessante geokosmische signaturen. Op zaterdag 14 september komen zowel Mercurius als Venus in Weegschaal. Meestal is dat bullish voor aandelen en bearish voor metalen. Dit duurt tot 3 oktober in het geval van Mercurius en tot 8 oktober voor Venus. Aandelen stijgen meestal niet voor de gehele periode, ook dalen de edelmetalen niet de gehele periode. Veelal maken ze belangrijke omkeringen van hun hoogtepunten en/of respectievelijke dieptepunten gedurende die periode.

Psychologisch gezien zouden Mercurius en Venus in Weegschaal normaliter correleren met een periode van overeenkomsten, dus er is hoop dat de VS en China een handelsovereenkomst kunnen sluiten. Maar Jupiter in Boogschutter, vierkant Neptunus in Vissen, waarschuwt dat men daar vooral niet al te optimistisch over moet zijn. Het is meer dan waarschijnlijk dat er wel gepraat wordt, maar dat er geen overeenkomst komt, of misschien een overeenkomst die niet is wat beleggers zich daarvan hadden voorgesteld. Tegen 25-30 september maakt Venus een vierkant naar zowel Saturnus als Pluto in Steenbok. Het lijkt dat dan een overeenkomst uit elkaar gaat vallen.

Gedurende deze periode is nu onze nieuwe “TMI” marktindicator van kracht. In modern jargon staat TVI voor “Te veel informatie”. Maar wij veranderen een letter, en noemen hem de “TMI” indicator en geven het een iets andere betekenis: de “Trump Mars-indicator”. Deze indicator is van kracht wanneer de doorreis van Mars een hard aspect maakt met de geboortehoroscoop van president Trump: momenten waarvan we vaststellen dat Trump de neiging heeft gemakkelijk geagiteerd te raken en Twitter-raketten lanceert tegen de Fed, China of iemand anders die hem op dat moment irriteert. Dit leidt er vaak toe dat markten een verpletterende reactie vertonen. Deze “TMI”-indicator is nu van 12-22 september van kracht. De transit van Mars in Maagd maakt een T-vierkant naar de geboortezon en Uranus van president Trump in Tweelingen, opposiet zijn geboorte-maan in Boogschutter (hij werd geboren onder een maansverduistering). Laten we eens kijken of het de komende tien dagen opnieuw gebeurt.

Volgens de grafieken en de technische analyse ziet alles er nu fantastisch uit voor aandelen. Maar de geokosmos flitst met een belangrijke waarschuwing: een explosie of overstroming kan plotseling zomaar toeslaan. En de Amerikaanse markt voor schatkistpapieren – een markt die veel groter is dan aandelen – is behoorlijk van slag. Dat kan een nog groter probleem worden als bepaalde fondsen of overheden betrokken zijn bij grote en aanhoudende verkoopactiviteiten van die papieren.

Mededelingen

 

De maandelijkse SMT Cyclus Nieuwsbrief en zijn Engelse variant MMA Cycles Report komen deze week weer uit. Deze nieuwsbrieven bevat onze toekomstvisie voor de Dow Jones en S&P en AEX index, Goud, Zilver, T-Notes, Euro/Dollar, Ruwe Olie, Sojabonen, naast MMA’s unieke geokosmische cruciale omkeerdata (CRD’s) en Solaire-Lunaire omkeerdata voor de komende weken voor DJIA, Goud, en Zilver. Lees verder>>
Ook de (Engelstalige) MMA Cycles report (zonder AEX, met Sojabonen), MMA Japan Cycles Report (Nikkei, JGB Bonds en Dollar/Yen) zijn net uit. Bent u nog geen abonnee van een van deze nieuwsbrieven en u wenst een kopie van de vooruitzichten voor de financiële markten van deze maand, overweeg dan NU een abonnement te nemen. Ga naar ons markettiming.nl-nieuwsbrievenoverzicht>> 

De Prepublicatie-actie Forecast 2020 is nu begonnen!

De eens-per-jaar-sale met kortingen op zowel het jaarlijkse Forecast book als op onze MMA nieuwsbrieven is gestart en loopt door tot en met 15 november. U kunt het (E)boek Forecast 2020 nu kopen voor de Prepublicatieprijs van € 45. Na 15 november gaat de prijs omhoog naar € 50: wees er dus snel bij! Een Forecast 2020 boek & E book tezamen kost nu slechts € 79, dat is >€ 25 minder dan de normale prijs. Bespaar 10% op een nieuwsbrief (v.a. € 275) na aanschaf van Forecast 2020. Gebruik de code SALE2020 in het betalingsproces om de korting te verkrijgen. Lees verder>>>

Irma Schogt van Markettiming.nl is verantwoordelijk voor de vertaling en verspreiding van de publicaties van Raymond Merriman in Nederland. Op Markettiming.nl vind je ook de diverse diensten en services van Irma.

Disclaimer:

In tegenstelling tot wat sommige lezers veronderstellen, staan in deze column geen voorspellingen vermeld van mogelijke toekomstige bewegingen in verschillende financiële markten. Wat u wel columns mag verwachten, is een wekelijkse update van de verschuivingen in verscheidene aandelen- en andere financiële markten over de hele wereld, in samenhang met de verschillende geokosmische factoren die ermee gepaard gaan. Deze gratis service is geschreven om de lezer inzicht te geven in de relatie tussen astrologische factoren en collectieve menselijke activiteiten. Indien u op zoek bent naar concrete financiële voorspellingen voor de beurs, zal u ongetwijfeld uw gading vinden in ons gamma van nieuwsbrieven per abonnement, maar niet in deze gratis service.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Irma SchogtVooruitblik op de week