Columns & Artikelen

Vooruitblik op de week

by Irma Schogt on 23 september 2019

Korte evaluatie en vooruitblik  

Terwijl er deze week weer onderhandelingen gaande zijn tussen China en de VS op het middenkader niveau, zijn er nieuwe rapporten die aangeven dat President Trump bereidt lijkt te zijn om de situatie te escaleren als er op korte termijn geen overeenkomst wordt gesloten. – Brittany de Lea, “Bereidt Trump zich voor om de handelsoorlog nog een graadje erger te maken?” 19 september, 2019, https://www.foxbusiness.com.

De Chinese onderhandelaars veranderden vrijdag plotseling hun plannen. Een gepland bezoek bij boeren uit de VS werd afgezegd. Deze afzegging zette een domper op de hoop dat China het kopen van agrarische goederen uit de VS weer zou hervatten. Dit werd in april na de aankondiging van Trump`s handelstarieven stopgezet. Yun Li, “Chinese onderhandelaars zeggen bezoek aan een boerderij af,” https://www.cnbc.com, 20 september, 2019.

Ze komen dichtbij. De wereldaandelenmarkten gingen de afgelopen week weer omhoog, en veel van hun komen zeer dicht bij hun jaar hoogtes en in veel gevallen hun all-time hoogten.

In een klassieke kosmische strijd tussen “irrationele uitbundigheid” van het Jupiter/Uranus vierkant op 21 september (de langste cyclus van alle planeet aspecten in 2019) en het direct gaan lopen van Saturnus op 18 september ( een krachtig niveau 1 kosmisch aspect dat correleert met omkeringen op de aandelenmarkten en een aspect dat zorgen, vrees en weerstand indiceert), lijkt het erop dat Jupiter/Neptunus de dominantste is. Aandelenmarkten gaan immers nog steeds omhoog. Maar het lukt ze niet om nieuwe hoogten te maken. Als ze dicht bij komen treffen ze weerstand (Saturnus).

Aan het einde van de handelsdag afgelopen vrijdag leverden de aandelenmarkten in de VS na het sluiten van de Europese markten al hun winsten weer in. Dit als gevolg van het nieuws dat de Chinese delegatie hun geplande bezoek aan de agrarische staten volgende week afgezegd heeft. Dit gebeurde kort nadat Trump een persconferentie gaf waarin hij opschepte over het kopen van agrarische goederen door de Chinezen. Typisch voor Jupiter vierkant Neptunus, je kan niet geloven wat je leest, hoort of ziet. Dit is een klassiek astrologisch aspect dat valse hoop en wensen aangeeft en ook overdreven claims die niet gesteund worden door concreet bewijs. Het is allemaal horen van en vaak zijn het hypes, feiten en accuratesse ontbreken meestal.

Toch was het een goede week voor de wereldaandelenmarkten. In Europa steeg de AEX naar 580.52, dicht bij de jaarhoogte van 586.32, die een meerdere jaar hoogte was boven de 563.98 van juli 2007. Maar de andere drie indices die we volgen kwamen niet boven hun hoogten van de voorgaande week. De DAX kwam dichtbij en steeg vrijdag tot 12,490, maar vier punten verwijdert van zijn hoogte van een week geleden op 12,494 . Maar dit was nog een daling ten opzichte van het hoogste punt tot dusver dit jaar (12,656) die werd neergezet op 4 juli. De FTSE bereikte afgelopen vrijdag 7376, net beneden de hoogte van de voorgaande week op 7380, maar nog aardig beneden de hoogte van dit jaar van 30 juli op7727. De Zwitserse SMI kwam ook dichtbij, deze maakte een nieuwe all-time hoogte van 1,140 op 12 september. En deze week testte hij deze hoogte met de hoogte van afgelopen vrijdag op 10114. Ze hadden allemaal een goede week maar schoten net tekort voor het bereiken van hun recente hoogste punten.

In Azië en op de Pacific, kwam de Australische ASX ook dicht bij een nieuwe hoogte met het bereiken van 6883 op vrijdag, net te weinig voor de 6911 van 30 juli. The Japanse Nikkei Index beleefde ook een goede week, deze klom vrijdag naar 22,255, zijn hoogste punt sinds de hoogte van dit jaar 22,362 op 24 april. De Chinese Shanghai startte de week ook goed, een rally naar 3042 naar bijna de hoogte van de primaire cyclus tot nu toe, 3048 op 2 juli. Dit is nog aardig beneden de hoogte van 2019, 3288 op 8 april toen Jupiter retrograde ging. De Hang Seng van Hong Kong ging na het neerzetten van een meerdere weeks hoogte van 27366 op 13 september, bijna de hele week naar beneden. De meest fascinerende index was waarschijnlijk de Indiase Nifty. Deze maakte de afgelopen week in plaats van een hoogte een meerdere weeks dubbele bodem op 19 september toen Saturnus weer recht ging lopen. De volgende dag op vrijdag 20 september ging die 569 punten omhoog. Hij volgde niet de andere wereld aandelen markten, maar hij volgde de route die gesuggereerd werd door de geokosmos – een majeure draai op een drie-sterren kritieke omkeer datum (CRD).

In Noord en Zuid Amerika ging de Dow naar beneden van zijn week hoogte 27272 die werd neergezet op donderdag 19 september. Het was een dubbele top met de meerdere week hoogte die werd neergezet op 12 september en bijna bij zijn all-time hoogte van 27398 van 16 juli. En op vrijdag, na de speech van Trump en het afgezegde bezoek door de Chinese afgevaardigden aan de boerderijen, viel de Dow naar beneden om vlak bij de laagte van de week te sluiten. Dit is zorgelijk omdat dit een zeer belangrijke kritische omkeerperiode is. Het verhaal was net zo bij de Nasdaq die een hoogte van 8237 bereikte op donderdag 12 september, licht lager dan de meerdere week hoogte van 8243 een week eerder en naar beneden vanaf de all-time hoogte van 8339 op 26 juli. Bij de Braziliaanse Bovespa zagen we ongeveer hetzelfde, een hoogte van 106001 op donderdag, dicht bij de all-time hoogte van 106650 van 10 juli. Ze waren allemaal dichtbij het uitbreken naar nieuwe hoogten. Maar toen ging Saturnus van richting veranderen en ontmoetten ze allemaal hun weerstand.

In de andere markten testte de Bitcoin de afgelopen week opnieuw zijn meerdere maand laagte. Hij viel naar 9585 op de dag dat Saturnus recht ging lopen. Goud maakte een meerdere week laagte op 18 september op 1490, weer op de dag dat Saturnus van richting veranderde. Maar Zilver bleef boven de laagte van de voorgaande week, een geval van onderlinge stieren divergentie tijdens een kritische omkeerperiode. Voor ons is dat waar onze markettiming methode over gaat. Ruwe olie explodeerde maandag omhoog als gevolg van de aanslag op de olie fabricage faciliteiten afgelopen weekend en bereikte zijn hoogste prijs sinds 20 mei. Het ging weer beneden maar niet naar nieuwe laagten voor deze cyclus. Dit is een belangrijke markt op dit moment omdat Jupiter en Neptunus samen heerser zijn van ruwe olie.

 

De geokosmos van vandaag en gedachten over morgen

 


De onderhandelingen in Detroit die deze zomer begonnen vanuit bevochten hoeken en werden zondag afgebroken toen de UAW (United Auto Workers) de eerst landelijke staking in meer dan 10 jaar bij General Motors begonnen. Deze actie zond tienduizenden fabrieksarbeiders naar de stakingsposten en zette de productie in meer dan 30 fabrieken stil. – Mike Colias en Nora Naughton, “GM stakings- strijders hebben iets te bewijzen: een auto fabrikant met herinneringen aan een bankroet, een vakbond oog in oog met een schandaal“Wall Street Journal, 20 september, 2019.

Meer dan 61cm regen in 12 uur viel in een stadje in het zuidoosten van Texas. – Elizabeth Findell, “Overstromingen in Texas leiden tot evacuaties” Wall Street Journal, 20 september 2019.

Tienduizenden high school studenten in steden verspreid over het gehele land zijn van plan om vandaag (vrijdag) geen lessen te bezoeken om mee te doen aan de klimaat mars om te strijden voor onmiddellijke actie om klimaat verandering te beëindigen. Ze zullen onderdeel zijn van een wereldwijd gezamenlijk protest tegen de volwassenen van wie ze zeggen dat ze de vernietiging van de planeet negeren.” – Elizabeth Weise, “Studenten slaan lessen over om de vechten tegen de klimaat verandering,” The Arizona Republic, 20 september, 2019.

De landen met het grootste landarsenaal om bomen te planten zijn Rusland, China, Canada, Australië, Brazilië en de VS. Onderzoekers in Zwitserland hebben ontdekt dat het aanplanten van 1,2 biljoen bomen 10 jaar schadelijke emissie ongedaan kan maken. In 10 jaar zouden deze nieuwe bomen ongeveer 200 miljard ton koolstof uit de atmosfeer absorberen. – Kathleen Parket, “Wilt u de klimaatverandering stoppen? Begin met het planten van een biljoen bomen.” Washington Post, 23 juli 2019

Wat is de overeenkomst in bovenstaande quotes? Ze reflecteren de thema’s van de kosmische aspecten die op dit moment werkzaam zijn. De staking van de GM arbeiders (en van British Airways) reflecteren de Zon/Mars conjunctie in Maagd die we bespraken in de column van 2 september. Daarin werd gezegd: Deze week begint de kosmos met de Zon conjunct Mars in Maagd. …….. Arbeiders (Maagd) van de wereld kunnen klaarstaan om te gaan staken.”

De andere drie koppen zijn gerelateerd aan thema’s die te maken hebben met het Jupiter vierkant Neptunus aspect. Neptunus regeert over water en regen en met Jupiter is dat veel regen. Overstromingen tijdens dit aspect komen niet als een verrassing. Jupiter en Neptunus zijn ook gerelateerd aan onzelfzuchtigheid, de drang om iets groots en deugdzaams te doen – zoals het redden van de planeet. Jupiter gaat ook over onderwijs. Het komt dus niet als een verrassing dat “tienduizenden studenten “ protesteren voor onmiddellijke actie om klimaat verandering te beëindigen. Misschien kunnen ze meer doen zoals het planten van 1,2 biljoen bomen.

Maar verhalen en informatie waar je waarschijnlijk niets over leest hebben te maken met de drie basis dingen van Neptunus in een hard aspect met een andere planeet: verwarring, illusie en waanbeelden. Dit is vooral een kwetsbare periode voor degenen die onterecht beschuldigd worden in een poging door een andere persoon om een zondebok te vinden voor het verspreiden van geruchten. Op die manier hoeft de oorspronkelijke aanstichter van de roddel het niet bij zichzelf te zoeken of stil te staan bij de waarheid. En het geeft dan niet dat het de reputatie van de gekozen zondebok beschadigd word. “Ik” kom gelukkig goed weg. De waarheid wordt een geval van noodzakelijk bijkomende schade en met Saturnus die recht gaat lopen is het belangrijk om die schade te beperken met dingen als ontkenning en het aanvallen en ondermijnen van de rol of intenties van de andere persoon.

Wie wordt het meest beïnvloed door deze types gedrag – aan de leverende of ontvangende kant van de poging om iemand in diskrediet te brengen? In de praktijk van professionele astrologie is het het meest waarschijnlijk dat degenen met geboorteplaneten in een hard aspect naar het doorgaande Jupiter/Neptunus vierkant die plaatsvinden in 16-18° van de veranderlijke tekens ( Tweelingen, Maagd,Boogschutter of Vissen). Het hoeft niet in iemands Zonneteken te zijn maar natuurlijk zou dat het gemakkelijkste zijn om hier te noemen omdat de Zon-Aarde relatie elk jaar in ongeveer dezelfde graden in hetzelfde teken op hetzelfde tijdstip staat. Degenen die bijvoorbeeld geboren zijn 6-8 maart, 6-8 juni, 9-11 september en 9-11 december zitten nu “op het wiel”. Hun geboortezon is gepositioneerd op 16-18° in de veranderlijke tekens. Zij zouden extra op moeten letten op dit type gedrag dat door hun of naar hun toe wordt vertoond. Maar elke planeet in deze graden zou deze dynamiek voelen. President Trump bijv. zit onder dit aspect omdat zijn geboorte Uranus in 17° Tweelingen staat (net zoals die van veel mensen die geboren zijn in 1946-47) en in een nabij contact met zijn geboorte Zon en de Noordelijke maanknoop ( en in oppositie met zijn geboortemaan). In feite staat dit aspect van Neptunus de komende twee jaar sterk in zijn horoscoop. Hij kan zichzelf gemakkelijk zien als het slachtoffer van diverse “roddels” waarvan hij geloofd dat ze bedacht zijn om hem in diskrediet te brengen. En op hetzelfde moment kan hijzelf de aanstichter zijn van diverse roddels waarvan anderen geloven dat ze bedacht zijn om hun te beschadigen.

We zien dus de principes van verwarring, illusie en waanbeelden in het huidige kosmische arrangement. Mensen en markten schijnen verward en een beetje verloren te zijn. Ze willen geloven dat ze naar nieuwe hoogten kunnen maar lopen tegen weerstanden aan als ze bij zulke mijl-palen in de buurt komen. Saturnus is van richting veranderd en later deze week en de week erop zullen zowel Venus als de Zon een hard vierkant vormen met Saturnus (25 september – 7 oktober). Wat een week geleden een zekerheidje leek kan veranderen in een toenemend gevoel van twijfel. Dat kan een strijd worden voor de relaties in de wereld en mogelijk voor de aandelenprijzen.

Mededelingen

De Prepublicatie-actie Forecast 2020 is nu begonnen!

De eens-per-jaar-sale met kortingen op zowel het jaarlijkse Forecast book als op onze MMA nieuwsbrieven is gestart en loopt door tot en met 15 november. U kunt het (E)boek Forecast 2020 nu kopen voor de Prepublicatieprijs van € 45. Na 15 november gaat de prijs omhoog naar € 50: wees er dus snel bij! Een Forecast 2020 boek & E book tezamen kost nu slechts € 79, dat is >€ 25 minder dan de normale prijs. Bespaar 10% op een nieuwsbrief (v.a. € 275) na aanschaf van Forecast 2020. Gebruik de code SALE2020 in het betalingsproces om de korting te verkrijgen. Lees verder>>>

Irma Schogt van Markettiming.nl is verantwoordelijk voor de vertaling en verspreiding van de publicaties van Raymond Merriman in Nederland. Op Markettiming.nl vind je ook de diverse diensten en services van Irma.

Disclaimer:

In tegenstelling tot wat sommige lezers veronderstellen, staan in deze column geen voorspellingen vermeld van mogelijke toekomstige bewegingen in verschillende financiële markten. Wat u wel columns mag verwachten, is een wekelijkse update van de verschuivingen in verscheidene aandelen- en andere financiële markten over de hele wereld, in samenhang met de verschillende geokosmische factoren die ermee gepaard gaan. Deze gratis service is geschreven om de lezer inzicht te geven in de relatie tussen astrologische factoren en collectieve menselijke activiteiten. Indien u op zoek bent naar concrete financiële voorspellingen voor de beurs, zal u ongetwijfeld uw gading vinden in ons gamma van nieuwsbrieven per abonnement, maar niet in deze gratis service.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Irma SchogtVooruitblik op de week